Τη στιγμή που ο Ομπάμα ανανέωνε το καθεστώς κυρώσεων εναντίον της Συρίας για έναν ακόμα χρόνο, με το αιτιολογικό της υποστήριξης «τρομοκρατικών ομάδων» (έτσι λένε τις παλαιστινιακές οργανώσεις οι «δημοκράτες» στιλ Ομπάμα), ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκεπτόταν τη Συρία μαζί με τον υπουργό Ενέργειας κι ένα τσούρμο από επιχειρηματίες και παρατρεχάμενους, στην πρώτη επίσκεψη ρώσου προέδρου στη Δαμασκό από τότε που… έπεσε ο τσάρος! Ο Μεντβέντεφ πρότεινε στο σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ-Ασαντ, ανάπτυξη παραπέρα συνεργασίας στον πετρελαϊκό και γενικότερα στον ενεργειακό τομέα και του δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς στη Συρία. Σημειώνουμε ότι η Συρία αντιμετωπίζει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση για χρόνια (με συχνά μπλακάουτ), επειδή η παροχή ισχύος καλύπτει μόλις τα δύο τρίτα της ζήτησης.
Ο Μεντβέντεφ, όμως, δε συναντήθηκε μόνο με τον Ασαντ. Συναντήθηκε και με τον «αρχι-τρομοκράτη» Χάλεντ Μισάλ (ηγέτη της Χαμάς, που ζει εξόριστος στη Δαμασκό), από τον οποίο ζήτησε –χωρίς αποτέλεσμα– να επιταχύνει την επίλυση του ζητήματος του Γκιλάντ Σαλίτ (του ισραηλινού λοχία που συνελήφθη από την παλαιστινιακή αντίσταση το καλοκαίρι του 2006). Ο Μισάλ του απάντησε ότι αυτό δε μπορεί να γίνει χωρίς μια δίκαιη ανταλλαγή κρατουμένων.
Μετά τη διήμερη επίσκεψη στη Συρία, ο Μεντβέντεφ πήγε στην Τουρκία, όπου υπέγραψε συμφωνία με τον Ερντογάν για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες, αξίας 20 δισ. δολαρίων. Τέλος, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε κάθετα την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον, ότι αν η Ρωσία πουλήσει πυραύλους S-300 στο Ιράν (πράγμα που παζαρεύεται) αυτό θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Η Ρωσία αρχίζει να… καλπάζει για να καλύψει το χαμένο έδαφος στον ενδο-ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στη Μέση Ανατολή.