Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οταν βαφτίζεις «κοινωνία» τους καπιταλιστές, έχεις χάσει το παιχνίδι
  • Ράεντ Σαάντ: Ενας ακόμα ηγέτης της ένοπλης Αντίστασης δολοφονήθηκε μπαμπέσικα – Χιλιάδες θα πάρουν τη θέση του
  • Στη Γαλλία επιτρέπεται η ελευθερία της έκφρασης, εκτός αν σατιρίζει τον Μακρόν ή καταγγέλλει τους σιωναζιστές
  • Σαν σήμερα 15 Δεκέμβρη
  • Μπάσεμ Ναΐμ: Κανένας Παλαιστίνιος σήμερα δεν είναι έτοιμος να αφοπλιστεί ή να παραδώσει το όπλο του σε οποιονδήποτε
  • Ανοιχτή επιστολή-καταπέλτης σε κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ από τελειόφοιτο εστιακό φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης που απειλείται με έξωση και πειθαρχικές διώξεις
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πόλεμος και Αντίσταση (4)
Διεθνή

Λίβανος

Πόλεμος και Αντίσταση (4)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Δεκ 2006, 00:00

Ο χαρακτήρας της οργάνωσης που αποτελεί τον κύριο πυρήνα της λιβανέζικης αντίστασης παρουσιάστηκε περιληπτικά στο προηγούμενο φύλλο της «Κ». Εκεί αναφέραμε ότι η Χεζμπολά, αν και προσανατολισμένη σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, με στόχο την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων αλλά όχι την αμφισβήτηση της καπιταλιστικής βάσης της οικονομίας, αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα μεγάλα αγκάθια για την επικράτηση της αμερικάνικης «νέας Μέσης Ανατολής». Αυτός ο αντιφατικός της χαρακτήρας ορίζει και τα όρια του προωθητικού της ρόλου στο κίνημα της Αντίστασης.

Στο παρόν και τελευταίο μέρος αυτού του αφιερώματος, θα αναφέρουμε μερικά ακόμα στοιχεία για την πολιτική δράση της Χεζμπολά. Το διαχωρισμό της από το ρεύμα του «τζιχαντισμού» (το πιο αποφασιστικό ρεύμα του πολιτικού Ισλάμ στο ζήτημα της ένοπλης αντιπαράθεσης με τον ιμπεριαλισμό και επομένως το πιο ριζοσπαστικό από αντιιμπεριαλιστική άποψη),  τις πολιτικές της συμμαχίες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, και την ιρανική επιρροή που εξακολουθεί να υπάρχει έντονη. Με στόχο να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα απέναντι στις εξελίξεις που τρέχουν με ταχύτητα.

♦ Διαχωρισμός από τους τζιχαντιστές

Μπορεί οι Αμερικάνοι, όταν αναφέρονται στη Χεζμπολά, να εξακολουθούν να πιπιλάνε το παραμύθι της «τρομοκρατικής οργάνωσης», που ενστερνίζεται τον «ισλαμικό φανατισμό», η ίδια όμως έχει από καιρό διαψεύσει τα λεγόμενά τους στην πράξη. Μια ματιά στον πολιτικό της λόγο αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα ρεύμα του «τζιχαντισμού» αλλά με ένα πολιτικό κίνημα που ακολουθεί εντελώς διαφορετικό δρόμο. Από το 1998 η Χεζμπολά διακήρυξε:

«Δεν επιζητούμε την εφαρμογή του Ισλάμ με τη βία αλλά μέσω μιας ειρηνικής πολιτικής δράσης, η οποία δίνει την ευκαιρία στην πλειοψηφία σε οποιαδήποτε κοινωνία να την υιοθετήσει ή να την απορρίψει. Αν το Ισλάμ αποτελέσει την επιλογή της πλειοψηφίας, θα εφαρμοστεί. Αν όχι, θα συνεχίσει να υπάρχει και να συζητά, μέχρι να φτάσουμε στις σωστές πεποιθήσεις. Εμείς επιβεβαιώνουμε ότι το Ισλάμ απορρίπτει τη βία ως μέθοδο για να κερδίσουμε την Εξουσία κι αυτό θα έπρεπε να είναι μία κατεύθυνση και για τους μη-ισλαμιστές επίσης» (Γραφείο Τύπου Χεζμπολά, 20/3/1998).

Αυτό το επανέλαβαν οι εκπρόσωποι της Χεζμπολά στην τελευταία συνάντηση της Βηρυτού, διαχωρίζοντας τη θέση τους από οργανώσεις τύπου Αλ-Κάιντα, οι οποίες θεωρούν ότι κάνουν ζημιά στο πολιτικό Ισλάμ. Για το κατά πόσο θα μπορέσει η Χεζμπολά να πετύχει αυτό το σκοπό, με δεδομένη την λυσσαλέα αντίδραση των Αμερικάνων, που προετοιμάζουν την επόμενη αντιπαράθεση μέσα στον ίδιο το Λίβανο, πολύ αμφιβάλλουμε. Από την άλλη, οι ανοησίες περί «ισλαμικού φανατισμού» καταρρίπτονται και μόνο από τις συμμαχίες που η Χεζμπολά έκανε πριν και μετά τον πόλεμο.

♦ Οι συμμαχίες

Πέντε μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ, στις 6 Φλεβάρη του 2006, η Χεζμπολά και το χριστιανικό «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» του πρώην στρατηγού Μισέλ Αούν υπέγραψαν μια συμφωνία. Η συμφωνία αυτή ήταν η αρχή μιας συνεργασίας ενάντια στο συνασπισμό των φιλοδυτικών δυνάμεων της «14ης Μάρτη» (πήρε το όνομά του από τη μεγάλη διαδήλωση στην επέτειο του ενός μήνα από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι). Η συμφωνία αυτή αποτέλεσε μεγάλη πολιτική έκπληξη για το Λίβανο. Γιατί ο χριστιανός Μαρωνίτης Μισέλ Αούν ήταν ένας απ’ τους πυλώνες της αντισυριακής πολιτικής στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ενα χρόνο αφότου χρίστηκε πρωθυπουργός από τον χριστιανό φαλαγγίτη Αμίν Τζεμαγιέλ, το 1988, ο Αούν εξαπέλυσε πόλεμο με τη Συρία. Ενα πόλεμο που τον έχασε, γι’ αυτό και εγκατέλειψε τη χώρα για να πάει στη Γαλλία, όπου έμεινε εξόριστος για πάνω από 20 χρόνια.

Ο Αούν δεν ανήκε στους φαλαγγίτες και δε συνεργάστηκε ποτέ με τους Σιωνιστές (το 1982, μάλιστα, ήταν ο μόνος που κινητοποίησε το λιβανέζικο στρατό για να υπερασπιστεί το κοινοβούλιο από τη σιωνιστική εισβολή). Ομως, το μένος του ενάντια στη Συρία και η ανάληψη της αρχηγίας του στρατού το 1984 (επί Τζεμαγιέλ) και της πρωθυπουργίας το 1988, τον καθιστούσαν ντε φάκτο αντίπαλο της Χεζμπολά. Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. Η Χεζμπολά υπερασπίζεται με πάθος το δικαίωμα του Αούν να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, εφόσον το κόμμα του (όπως μας ανέφεραν στελέχη της Χεζμπολά) έχει το 70% των χριστιανών Μαρωνιτών με το μέρος του. Ας σημειωθεί ότι στις τελευταίες εκλογές το «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» είχε κερδίσει ένα αξιοσημείωτο αριθμό εδρών (21 από τις 128), όλες στην περιφέρεια του Κεντρικού Λιβάνου και της Κοιλάδας Μπεκάα.

Η δεύτερη συμμαχία της Χεζμπολά που κανείς δεν θα περίμενε είναι με το λιβανέζικο «Κ»Κ. Αυτή η συμμαχία επισφραγίστηκε στην τελευταία συνάντηση της Βηρυτού πριν από ένα μήνα. Μια συνάντηση που συνδιοργανώθηκε από τις δύο οργανώσεις, στην οποία διαφάνηκε μια σύμπνοια απόψεων ως προς την αναγκαιότητα της αντίστασης και της πάλης για την αλλαγή του πολιτικού τοπίου στη χώρα, που τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές εξακολουθεί να συγκλονίζεται από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των οπαδών της Χεζμπολά, που γίνονται γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Ας σημειωθεί ότι το «Κ»Κ υποστήριξε την αιχμαλωσία των ισραηλινών στρατιωτών απ’ τη Χεζμπολά και πολέμησε στο πλάι της, πληρώνοντας με το αίμα 13 μαχητών του τη συμμετοχή του στον αγώνα, κι αυτό είναι που άνοιξε το δρόμο για μια πιο στέρεη συμμαχία.

♦ Η ιρανική επιρροή

Ενα ζήτημα που απασχόλησε τη συνάντηση της Βηρυτού για το χαιρετισμό της λιβανέζικης Αντίστασης ήταν η στάση της Χεζμπολά έναντι του Ιράν. Από ορισμένες μάλιστα δυνάμεις τέθηκε έντονα το ζήτημα, προκαλώντας την αντίδραση της Χεζμπολά που ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε κριτική πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Εκπρόσωπος της Χεζμπολά επιχείρησε μάλιστα (σε ανεπίσημη δήλωσή του) να δικαιολογήσει τη στάση του Ιράν απέναντι στο ιρακινό ζήτημα, λέγοντας ότι το Ιράν θεωρεί ότι έχει ομήρους τους 150.000 Αμερικάνους στρατιώτες στο Ιράκ και επιλέγει τον πιο αργό δρόμο για την συντριβή τους (παρά τον «γρήγορο» που θα ήταν η στήριξη της ένοπλης αντίστασης ενάντιά τους)! Θεώρησε μάλιστα ότι αυτή η πολιτική έχει αποδειχτεί αποτελεσματική για την ώρα.

Η συμπαράσταση, λοιπόν, που εξέφρασε η Χεζμπολά στον ιρακινό λαό και η απαίτηση για τον τερματισμό της κατοχής δεν σημαίνουν ότι συμπαρατάσσεται με την ιρακινή αντίσταση. Ακολουθεί μια μεσοβέζικη στάση που σταματά μόνο στις αντιαμερικάνικες καταγγελίες. Αυτή η στάση, σε συνδυασμό με την επανειλημμένα εκφρασμένη απ’ τη Χεζμπολά υποστήριξη της χομεϊνικής ιδεολογίας και την απουσία οποιασδήποτε κριτικής αναφοράς στην πορεία που πήρε η επανάσταση στο Ιράν μετά τη νίκη των Μουλάδων, προδιαγράφουν και τα όρια αυτής της οργάνωσης στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Ορια που περιορίζονται στο εθνικό ζήτημα της αντιπαράθεσης της λιβανέζικης αντίστασης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους Σιωνιστές και δε μπορούν να πάνε παραπέρα.

♦ Η πολιτική κατάσταση μετά τον πόλεμο

Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο Λίβανο δεν θα τελειώσει σύντομα. Μέχρι στιγμής, ο ειρηνικός δρόμος που έχει επιλέξει η Χεζμπολά δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου έχουν πέσει στο κενό. Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε με την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης (ένα ζήτημα τριβής μεταξύ Χεζμπολά και λιβανέζικου «Κ»Κ, που θεώρησε το συμβιβασμό αυτό ήττα της αντίστασης) και την υπαγωγή της στο άρθρο 6 κι όχι στο άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ (το τελευταίο κάνει λόγο για δικαίωμα χρήσης βίας), ο οποίος έγινε -όπως μας δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Χεζμπολά- μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, που πήρε πίσω και την απαίτησή της για μεταφορά του οπλισμού των μαχητών της Χεζμπολά πίσω απ’ τον ποταμό Λιτάνι (περίπου 30 χιλιόμετρα απ’ τα σύνορα με το Ισραήλ), δε μπορεί παρά να είναι ένας συμβιβασμός ασταθής, που ενδέχεται να ανατραπεί, αν η πολιτική σύγκρουση ενταθεί. Για την ώρα, η πολυεθνική δύναμη δεν παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο (διαφορετικό απ’ αυτόν που έπαιζε πριν από τον πόλεμο), ούτε εμποδίζει τη Χεζμπολά να κινείται ελεύθερα στο Νότιο Λίβανο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι στο μέλλον δε θα παίξει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο, αν τα πράγματα οδηγηθούν σε εμφύλιο.

Η πιθανότητα αυτή μπορεί τώρα να φαντάζει εξωπραγματική, με δεδομένη τη συμπάθεια και την υποστήριξη που έχει κερδίσει σήμερα η Χεζμπολά μέσα στο Λίβανο, κανείς όμως δε μπορεί να την αποκλείσει στο μέλλον. Μπορεί η Χεζμπολά να μη θέλει να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό είναι στο χέρι της; Με δεδομένη την ισχυρή στήριξη της φιλοδυτικής κυβέρνησης απ’ τους Αμερικάνους και την πρόθεσή τους να την αναβαθμίσουν και στρατιωτικά, ένας εμφύλιος πόλεμος δε μπορεί να αποκλειστεί στο απώτερο μέλλον. Αυτό θα είναι και η μόνη λύση για τους Αμερικάνους και τους Σιωνιστές για να βγουν απ’ το σημερινό αδιέξοδο κι αυτό το γνωρίζει η Χεζμπολά που προσέχει πολύ να μην τον πυροδοτήσει.

♦ Αντί επιλόγου

Το ζήτημα της λιβανέζικης αντίστασης και του ισχυρότερου ρεύματος μέσα σ’ αυτή, της Χεζμπολά, δε μπορεί να εξαντληθεί με τα όσα εκθέσαμε σ’ αυτό το αφιέρωμα. Οι εξελίξεις «τρέχουν» άλλωστε και το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσουν περισσότερα πράγματα. Το βέβαιο είναι ότι όσο η υπεράσπιση της λιβανέζικης αντίστασης και της Χεζμπολά απέναντι στην ιμπεριαλιστική επίθεση είναι ένα πρώτιστο καθήκον όλων όσων αντιμάχονται την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, άλλο τόσο ξεκάθαρο θα πρέπει να είναι ότι αυτή η αντίσταση δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, ούτε στοχεύει στην κοινωνική απελευθέρωση.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Λίβανος

ΤΟΜ ΤΙΚΒΕΡ – Το Αρωμα
Επόμενο άρθρο

Λίβανος

Ολοταχώς για εμφύλιο…

Σχετικά Αρθρα

Ράεντ Σαάντ: Ενας ακόμα ηγέτης της ένοπλης Αντίστασης δολοφονήθηκε μπαμπέσικα – Χιλιάδες θα πάρουν τη θέση του

Διεθνή 15 Δεκ 2025, 09:59

Στη Γαλλία επιτρέπεται η ελευθερία της έκφρασης, εκτός αν σατιρίζει τον Μακρόν ή καταγγέλλει τους σιωναζιστές

Διεθνή 15 Δεκ 2025, 06:03

Μπάσεμ Ναΐμ: Κανένας Παλαιστίνιος σήμερα δεν είναι έτοιμος να αφοπλιστεί ή να παραδώσει το όπλο του σε οποιονδήποτε

O όρος «αφοπλισμός» δεν είναι αποδεκτός από κανέναν Παλαιστίνιο, όχι μόνο από τη Χαμάς

Διεθνή 14 Δεκ 2025, 14:11

Oι σιωναζιστές βομβαρδίζουν τον Λίβανο και ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου κατηγορεί… την Αντίσταση!

Διεθνή 13 Δεκ 2025, 11:54

Σε κρίσιμη φάση απεργίας πείνας οκτώ αλληλέγγυοι στην Παλαιστίνη, κρατούμενοι σε βρετανικές φυλακές

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται για ψεύδη

Διεθνή 13 Δεκ 2025, 09:34

Σιωνιστής υποστράτηγος: Εμείς σκοτώσαμε τους αιχμάλωτους

Διεθνή 12 Δεκ 2025, 10:48
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Οταν βαφτίζεις «κοινωνία» τους καπιταλιστές, έχεις χάσει το παιχνίδι

15 Δεκ 2025, 13:34
Διεθνή

Ράεντ Σαάντ: Ενας ακόμα ηγέτης της ένοπλης Αντίστασης δολοφονήθηκε μπαμπέσικα – Χιλιάδες θα πάρουν τη θέση του

15 Δεκ 2025, 09:59
Διεθνή

Στη Γαλλία επιτρέπεται η ελευθερία της έκφρασης, εκτός αν σατιρίζει τον Μακρόν ή καταγγέλλει τους σιωναζιστές

15 Δεκ 2025, 06:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Δεκέμβρη

15 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Μπάσεμ Ναΐμ: Κανένας Παλαιστίνιος σήμερα δεν είναι έτοιμος να αφοπλιστεί ή να παραδώσει το όπλο του σε οποιονδήποτε

O όρος «αφοπλισμός» δεν είναι αποδεκτός από κανέναν Παλαιστίνιο, όχι μόνο από τη Χαμάς

14 Δεκ 2025, 14:11
Παιδεία

Ανοιχτή επιστολή-καταπέλτης σε κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ από τελειόφοιτο εστιακό φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης που απειλείται με έξωση και πειθαρχικές διώξεις

14 Δεκ 2025, 13:49
Αγροτικά

Tσιάρας-Κέλλας έδωσαν εντολή να μαϊμουδίζονται τα στοιχεία για την ευλογιά, για να παρουσιαστεί ψεύτικη αποκλιμάκωση

Πάνω από 474.366 αιγοπρόβατα θανατώθηκαν από ευλογιά και πανώλη - 1.976 οικογένειες κτηνοτρόφων πετάχτηκαν στην ανεργία και καταδικάστηκαν να ζουν στην αθλιότητα

14 Δεκ 2025, 11:05
Κόντρες

Στης αιματορουφήχτρας την ποδιά σφάζονται παλικάρια

14 Δεκ 2025, 06:35
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Δεκέμβρη

14 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Oι σιωναζιστές βομβαρδίζουν τον Λίβανο και ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου κατηγορεί… την Αντίσταση!

13 Δεκ 2025, 11:54
Εκδηλώσεις

Απόψε σας περιμένουμε στη γιορτή της Κόντρας

13 Δεκ 2025, 09:42
Διεθνή

Σε κρίσιμη φάση απεργίας πείνας οκτώ αλληλέγγυοι στην Παλαιστίνη, κρατούμενοι σε βρετανικές φυλακές

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται για ψεύδη

13 Δεκ 2025, 09:34
Κόντρες

Kαι πωρωμένος αντιδραστικός και αγράμματος

13 Δεκ 2025, 09:00
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

13 Δεκ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Δεκέμβρη

13 Δεκ 2025, 00:01
Κόντρες

Τρέμε Παπασταύρου, ο Τάκαρος αντεπιτίθεται

12 Δεκ 2025, 15:00
Παιδεία

Δε θέλουμε μαθητές «άλογα κούρσας», δε θα επιτρέψουμε τη «γκετοποίηση», το διαχωρισμό μαθητών σε «άριστους» και μη

Οι εκπαιδευτικοί του 13ου Γυμνασίου Καλλιθέας για το ενδεχόμενο μετατροπής του σχολείου τους σε Ωνάσειο

12 Δεκ 2025, 11:49
Διεθνή

Σιωνιστής υποστράτηγος: Εμείς σκοτώσαμε τους αιχμάλωτους

12 Δεκ 2025, 10:48
Εργατικά

Πειθαρχικό σε τρεις εκπαιδευτικούς επειδή συμμετέχουν στην νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»

12 Δεκ 2025, 09:40
Διεθνή

Παλαιστινιακή Αντίσταση: Ο αφοπλισμός ισοδυναμεί με αφαίρεση της ψυχής – Το Συμβούλιο Ειρήνης είναι κηδεμονία και απορρίπτεται

Χαμάς: Καμία συνομιλία για τη δεύτερη φάση μέχρι το Ισραήλ να εφαρμόσει την πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

12 Δεκ 2025, 09:33
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Δεκέμβρη

1918: Δολοφονείται ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Σιδόνιο Πάες.

1954: Διαδηλώσεις για το κυπριακό στην Αθήνα, 25 αστυνομικοί και 38 πολίτες τραυματίες.

1967: Ιδρύεται η αντιδικτατορική οργάνωση «Ρήγας Φεραίος» από φοιτητές του ΠΑΜ.

1972: Οι γυναίκες των πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα ζητούν με υπόμνημά τους γενική αμνηστία.

1992: Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Τσεβάς απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων «τρομοκρατικών» οργανώσεων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. […] Εμείς, λοιπόν, στεκόμαστε στο πλευρό τους, στον δίκαιο αγώνα τους, διότι χωρίς αυτούς τα χωριά μας θα ερημώσουν. Χιλιάδες άνθρωποι θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα και θα μαραζώσει η ύπαιθρος. Δεν αξίζει αυτό στην πατρίδα μας, δεν αξίζει στον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να συμπαρασταθούμε όλοι στον πρωτογενή τομέα. Είναι εθνικό ζήτημα, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας. Και να στείλουμε κι ένα μήνυμα και ενότητας και πολιτικής αλλαγής απέναντι στη διαφθορά, την ατιμωρησία και την ανικανότητα της Νέας Δημοκρατίας. Και κάτι τελευταίο: Μην επιτρέψετε μεμονωμένα φαινόμενα βίας να αμαυρώσουν έναν δίκαιο αγώνα, που στηρίζει όλος ο ελληνικός λαός. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας με όλες μας τις δυνάμεις.

Νίκος Ανδρουλάκης

(Τη δήλωση θα μπορούσε να έχει κάνει ο Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Τσιάρας. Την έκανε ο Ανδρουλάκης. Που είχε το θράσος να πάει στα μπλόκα και να πει κατάμουτρα στους αγρότες ότι πρέπει να γίνουν καρπαζοεισπράκτορες της κρατικής καταστολής. Να μην απαντούν στην αστυνομική βία πλακώνοντας τους ΜΑΤάδες με τις κατσούνες ή με τις πέτρες, σπάζοντας και αναποδογυρίζοντας αστυνομικά οχήματα, όπως έκαναν οι συντοπίτες του κρητικοί αγρότες. Να κάθονται στην άκρη και να εισπνέουν τα χημικά ή να γυρίζουν την πλάτη και να τρώνε τις κλομπιές των μπάτσων. Να μη σκληρύνουν τον αγώνα τους, προκαλώντας οικονομική ζημιά στο σύστημα, αλλά να διαμαρτύρονται… φορώντας στραβά το καπελάκι τους. Δηλαδή, αντί για μαχητικό αγώνα, να επιλέξουν μια ανώδυνη διαμαρτυρία. Κι αφού μείνουν μερικές ακόμα μέρες στα μπλόκα, τρώγοντας το κρύο και τη βροχή, να γυρίσουν άπρακτοι στα χωριά τους, ορκιζόμενοι ότι στις επόμενες εκλογές δε θα ψηφίσουν ΝΔ και Μητσοτάκη, αλλά ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και Ανδρουλάκη. Με θράσος χιλίων ουραγκοτάγκων, ο άλλοτε πέτσακας της ΠΑΣΠ που έριχνε μπαλωθιές -αλήθεια, το έχει παραδώσει το «μπιστόλι»;- για να γιορτάσει τη νίκη στις φοιτητικές εκλογές, λέει στους αγωνιζόμενους αγρότες πως άμα αντιστέκονται στην κρατική καταστολή, ο αγώνας τους αμαυρώνεται! Ο δρόμος του Ανδρουλάκη -και όχι μόνο- έχει γνωστό προορισμό: την ήττα. Μόνο ο αγώνας που γίνεται με το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του αγρότη» οδηγεί στη νίκη. Ο Ανδρουλάκης λειτουργεί ως καρακόλι του συστήματος. Δίνει εξετάσεις στους ισχυρούς του κεφαλαίου για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στον αγώνα πολιτικής επιβίωσης που δίνει)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Λίβανος

    17Ν
    • Λίβανος

      Εφετείο 17Ν
  • Λίβανος

    ΕΛΑ
    • Λίβανος

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Λίβανος

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Λίβανος

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Λίβανος

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Λίβανος

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Λίβανος

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Λίβανος

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Λίβανος

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Λίβανος

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Λίβανος

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Λίβανος

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Λίβανος

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Λίβανος

      Λίβανος

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Λίβανος

      Λίβανος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Λίβανος

      Λίβανος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Λίβανος

      Λίβανος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Λίβανος

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Ποιοι είμαστε
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Επικοινωνία
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Όροι χρήσης
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Ποιοι είμαστε
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Επικοινωνία
  • Λίβανος

    Λίβανος

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo