Eνα κύμα αγανάκτησης και ανυπακοής έχει λούσει τις τελευταίες μέρες τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ανακοίνωσαν έκτακτες αυξήσεις στα δίδακτρα, της τάξης του 30%, και μείωση των εισακτέων κατά 40.000 τα επόμενα δυο χρόνια. Παράλληλα, επέβαλαν περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες και σε πληθώρα υπηρεσιών (σίτιση, στέγαση), που απολάμβαναν με λιγότερα χρήματα οι φοιτητές. Πολλοί καθηγητές, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές με το καλημέρα στις αίθουσες και τα γραφεία τους έλαβαν το χαρτί της απόλυσής τους.
Τέλη Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες φοιτητές, καθηγητές και μέλη του τεχνικού προσωπικού των πανεπιστημίων κατέβηκαν σε απεργία και σε διαμαρτυρία έξω από τις συνελεύσεις των διοικήσεων των πανεπιστημίων, που έσπευδαν να υιοθετήσουν τα νέα μέτρα των περικοπών. Στο πανεπιστήμιο της Santa Cruz σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα κατέλαβε για μια βδομάδα το κτίριο του πανεπιστημίου, καταγγέλλοντας τα νέα μέτρα και καλώντας το λαό της Καλιφόρνια να αγωνιστεί ενάντια στους κυβερνώντες και το κεφάλαιο, που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους μισθωτούς, να πολεμήσει ενάντια την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και να απαιτήσει να σταματήσουν τα δίδακτρα. Σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια ξέσπασαν κινητοποιήσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους καταληψίες της Santa Cruz, με την υιοθέτηση κοινών αιτημάτων.
Η οικονομική κρίση οδήγησε σε μαζικές απολύσεις και στο ξεσπίτωμα χιλιάδων Καλιφορνέζων. Ταυτόχρονα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, ο γνωστός Σβαρτσενέγκερ, για να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού απαιτεί από τους φοιτητές να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υπολογίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών στην Καλιφόρνια κάνει δουλειά πλήρους απασχόλησης για να τα βγάλει πέρα, ώστε να αντεπεξέλθει στα δάνεια που έχει πάρει για να ξεπληρώσει τα υπέρογκα δίδακτρα.