Στις 2 Ιουνίου άρχισε η τριήμερη παραδοσιακή συνέλευση, η γνωστή αφγανική Τζίργκα, σε μια τεράστια τέντα στο χώρο του πανεπιστήμιου της Καμπούλ, με τη συμμετοχή 1.600 φυλάρχων, πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων καθώς και πολλών ξένων διπλωματών.
Η σύγκληση της Τζίργκας είχε ανακοινωθεί από τον Καρζάι μετά την αμφισβητούμενη, λόγω εκτεταμένης νοθείας, εκλογής του πριν από έξι μήνες, αλλά αναβλήθηκε δύο φορές. Αποκαλείται αυτή τη φορά «Τζίργκα της Ειρήνης», γιατί υποτίθεται ότι ο Χαμίντ Καρζάι θέλει να επικυρωθεί από τη Τζίργκα το σχέδιό του προσέγγισης και διαλόγου με τους Ταλιμπάν με την παροχή οικονομικών κινήτρων.
Ο Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε τη «Τζίργκα της Ειρήνης» «σημαντικό σταθμό για την πορεία της χώρας» και οι ευρωπαίοι διπλωμάτες «κρίσιμο βήμα προς την εθνική συναίνεση». Φούμαρα, στην πραγματικότητα, αφού οι εκπρόσωποι για τη συνέλευση επιλέχτηκαν από την κυβέρνηση και αποκλείστηκαν οι αντίπαλοι του Καρζάι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Αλ-Τζαζίρα» (2/6/10), ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο σημαντικότερος πολιτικός του αντίπαλος και συνυποψήφιός στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αρνήθηκε να παραστεί στην Τζίργκα, δηλώνοντας ότι οι συμμετέχοντες δεν εκπροσωπούν τον αφγανικό λαό. Εκπρόσωποι των Ταλιμπάν και του Hezb-I-Islami δεν προσκλήθηκαν, ενώ κάποιοι δημογέροντες δήλωσαν ότι σε μερικές επαρχίες, μεταξύ των οποίων στην Χέλμαντ και Κοστ, οι πιο σημαντικοί και με μεγάλη επιρροή φύλαρχοι αποκλείστηκαν και επιλέχθηκαν οι πιστοί στην κυβέρνηση.
Φυσικά, παρά τα αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας που είχαν ληφθεί σ’ όλη την Καμπούλ και τους εξονυχιστικούς ελέγχους στα σημεία ελέγχου, οι Ταλιμπάν έδωσαν από την πρώτη στιγμή το παρόν με εκτόξευση ρουκετών και μια επίθεση αυτοκτονίας πολύ κοντά στην τέντα όπου γινόταν η Τζίργκα, την ώρα που μιλούσε ο αφγανός πρόεδρος, ο οποίος φυγαδεύτηκε πάραυτα με ελικόπτερο. Τις προηγούμενες μέρες είχαν προειδοποιήσει με μαγνητοφωνημένο μήνυμα ότι η τιμωρία για όσους πάρουν μέρος στην «Τζίργκα της Ειρήνης» θα είναι ο θάνατος.
Είναι φανερό ότι τίποτα το ουσιαστικό δεν πρόκειται να προκύψει από τη συγκεκριμένη Τζίργκα. Οπως δήλωσε ο Αμπντούλ Σαλάμ Ζάεφ, πρώην πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν και κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, στο «Aσοσιέτιντ Πρες» (1/6/10), «κανένα ειρηνευτικό σχέδιο που καλεί τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τον πόλεμο με οικονομικά ανταλλάγματα δεν μπορεί να πετύχει. Ως επί το πλείστον, αυτοί πολεμούν για την ελευθερία τους. Οι άνθρωποι που πολεμούν, πολεμούν για ιδεολογικούς λόγους. Θέλουν να φύγουν οι ξένοι από τη χώρα τους».
Ολα αυτά είναι αναμενόμενα και κατανοητά για όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Γι αυτό και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η «Τζίργκα της Ειρήνης» στήθηκε για να εξυπηρετήσει κυρίως πολιτικές σκοπιμότητες, να ενισχύσει την αξιοπιστία, το κύρος και την εξουσία του αφγανού προέδρου και ταυτόχρονα να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά για τον αφγανικό λαό ως προς τις προθέσεις και το ρόλο του ίδιου και των αφεντικών του.