Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εκδήλωση της Δικτύωσης: «7 Οκτώβρη 2023: Ενας ηρωικός Κατακλυσμός»
  • Η ευλογιά των αιγοπροβάτων επιμένει, παρά την γκεμπελίστικη κυβερνητική προπαγάνδα
  • Πρωθυπουργός των βιομήχανων και των εμποροσπιτάδων
  • Σαν σήμερα 11 Οκτώβρη
  • Ενας νεκρός εργάτης και ένας χαροπαλεύει – Νέο έγκλημα στη Motor Oil των Βαρδινογιάννηδων
  • Ανίς Αλ-Ντάρμπι: σύντροφος του Σινουάρ μέχρι την τελευταία του πνοή!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ποιος είναι ο δικτάτορας;
Διεθνή

Ποιος είναι ο δικτάτορας;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Οκτ 2010, 00:00

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Εκουαδόρ στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας δεν έχουν προηγούμενο. Ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος πέρασε την προηγούμενη Τετάρτη το βράδυ (29/9) μέτρα περικοπών στο δημόσιο, περιλαμβάνοντας τους μπάτσους και τους στρατιωτικούς, εμφανίζεται σαν υποστηρικτής της δημοκρατίας, αντιμέτωπος με ένα πραξικόπημα των μπάτσων.

Εκ πρώτης όψεως αυτό μοιάζει να είναι αληθινό. Ο Κορέα έβαλε βέτο, προκειμένου οι αλλαγές του νέου νόμου, που πλήττουν τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (ένα μέρος της σύνταξης θα δίνεται σε κρατικά ομόλογα!), να συμπεριλάβουν και τους μπάτσους. Ετσι, αυξάνεται κατά δύο χρόνια (από τα πέντε στα εφτά) η διάρκεια που απαιτείται για να πάρουν προαγωγή, ενώ καταργούνται τα μπόνους που εθιμοτυπικά δίνονταν σε κάθε προαγωγή. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι μισθοί των μπάτσων έχουν αυξηθεί από 700 σε 1.200 δολάρια το μήνα κατά τη διάρκεια της θητείας του Κορέα, ξεπερνώντας το διπλάσιο του μέσου μισθού, οπότε οι μπάτσοι δεν θα πρέπει να παραπονιούνται. Ομως αυτό δεν εξηγεί την τόσο βίαιη έκρηξή τους.

Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν, όταν εξαγριωμένοι μπάτσοι και στρατιώτες κατέβηκαν στους δρόμους και έστησαν οδοφράγματα, σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και τραυματίστηκαν πάνω από 50, ενώ τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν λεηλασίες που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύσουσα Κίτο και την οικονομική πρωτεύουσα Γκουαγιακίλ. Ο Κορέα έφαγε το δακρυγόνο της ζωής του και ο στρατός είδε κι έπαθε να τον σώσει από το μένος των «στασιαστών».

Η κυβέρνηση επέβαλε πενθήμερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σύσσωμη η «διεθνής κοινότητα», από τις γειτονικές λατινοαμερικάνικες χώρες μέχρι τους Αμερικάνους, στηρίζει τον Κορέα. Μέχρι και ο Economist καταγγέλλει την απεργία των αστυνομικών σαν χτύπημα κατά της δημοκρατίας[1]! Ιδού και η δήλωση της Χίλαρυ Κλίντον, που έγινε την ίδια μέρα που ξέσπασαν τα γεγονότα (30/9), όπως δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό χώρο του αμερικάνικου υπουργείου εξωτερικών: «Παρακολουθούμε από κοντά τα γεγονότα στο Εκουαδόρ. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη βία και την ανομία και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα και τους θεσμούς δημοκρατικής διακυβέρνησης αυτής της χώρας. Καλούμε όλους τους Εκουαδοριανούς να συνεργαστούν και να δουλέψουν μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών του Εκουαδόρ για να φτάσουν στην ειρηνική αποκατάσταση της τάξης»[2].

Οι μπάτσοι εμφανίζονται λοιπόν σαν «επαναστάτες» και ο «σοσιαλιστής» Κορέα το «καλό παιδί» των Αμερικάνων! Κάποιο λάκκο έχει η φάβα… Για να μπορέσουμε όμως να καταλάβουμε καλύτερα τα όσα διαδραματίστηκαν στον Ισημερινό, θα πρέπει να κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Από την εξέγερση…

Η εξέγερση του Γενάρη του 2000 άλλαξε ριζικά το τοπίο στην πολιτική ζωή της χώρας. Γεννήθηκε μέσα σε συνθήκες σφοδρής οικονομικής κρίσης, ραγδαίας υποτίμησης του εθνικού νομίσματος (πάνω από 67% μέσα στο 1999 και 17% μόλις τις πρώτες δέκα μέρες του 2000) και εν συνεχεία αντικατάστασής του με το δολάριο (που υιοθετήθηκε σαν «εθνικό νόμισμα»), που προκάλεσαν έκρηξη της φτώχειας.

Η εξέγερση των αυτοχθόνων είχε σαν συνέπεια την πτώση του τότε προέδρου της χώρας, Τζαμίλ Μαχουάντ, όταν 1.500 αυτόχθονες εισέβαλαν στο κοινοβούλιο με την υποστήριξη τμημάτων του στρατού, ενώ ταυτόχρονα εργάτες και φοιτητές (ξανά με την υποστήριξη τμημάτων του στρατού) κατέλαβαν τη νομαρχία της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας Γκουαγιακίλ . Ο τότε αρχηγός του στρατού στρατηγός Κάρλος Μεντόσα, ο οποίος είχε διοριστεί από τον Μαχουάντ, άλλαξε στάση πριν ακόμα από την εισβολή των Ινδιάνων στη βουλή και κάλεσε τον Μαχουάντ να παραιτηθεί. Τελικά η κυβέρνηση ανατράπηκε και ξέρετε ποιος πήρε την εξουσία; Μια τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από ένα συνταγματάρχη (!) ονόματι Λούσιο Γκουτιέρες, τον πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας (!), Κάρλος Σολορσάνο και έναν απ’ τους φερόμενους ως ηγέτες των αυτοχθόνων ονόματι Αντόνιο Βάργκας. Αυτοί συγκρότησαν ένα «Λαϊκό Κοινοβούλιο» υποσχόμενοι ταυτόχρονα τη σύντομη διεξαγωγή εκλογών. Σύσσωμη η «διεθνής κοινότητα», από τους Αμερικάνους μέχρι τον ΟΗΕ, καταδίκασε το «πραξικόπημα» (το ίδιο δηλαδή που κάνουν και τώρα).

…στη λιτότητα

Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για κυβερνητική αλλαγή στις πλάτες των εξεγερμένων, πράγμα που αποκαλύφθηκε πολύ σύντομα, όταν το συμβούλιο του «πραξικοπήματος», στο οποίο εντωμεταξύ είχε τεθεί επικεφαλής ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Κάρλος Μεντόσα, με τη σύμφωνη γνώμη και του «ηγέτη» των αυτοχθόνων, Βάργκας, παρέδωσε την εξουσία στον αντιπρόεδρο της χώρας, Γουστάβο Νομπόα! Ο Νομπόα δήλωσε ότι θα συνεχίσει επακριβώς το οικονομικό πρόγραμμα του προκατόχου του (Μαχουάντ) και ζήτησε λαϊκή υποστήριξη!

Λίγους μήνες αργότερα, ανακοίνωσε νέο τριετές «σταθεροποιητικό πρόγραμμα», προκειμένου να πάρει το δάνειο ύψους 2 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να βρεθεί μπροστά σε ένα νέο κίνημα λαϊκής δυσαρέσκειας. Τελικά, o Νομπόα έμεινε μόνο για τρία χρόνια στην προεδρία (22/1/00 – 15/1/03) και στις εκλογές του Οκτώβρη 2002 υπερψηφίστηκε ο Γκουτιέρες (ο συνταγματάρχης που αναφέραμε παραπάνω).

Ομως η «μοίρα» του Γκουτιέρες έμελε να είναι η ίδια με των προκατόχων του. Τον Απρίλη του 2005, ο Γκουτιέρες αναγκάστηκε να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από απεργίες και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο κόσμος δεν τσίμπησε και ξανακατέβηκε στους δρόμους, συγκρουόμενος με την αστυνομία, οπότε το Κογκρέσο αναγκάστηκε να αποφασίσει την αποπομπή του και να ορίσει ένα μεταβατικό πρωθυπουργό.

«Σοσιαλισμός»…

Στις εκλογές που έγιναν ενάμιση χρόνο μετά, στις 15 Οκτώβρη 2006, εκλέχτηκε ο σημερινός πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα. Ο Κορέα εμφανίστηκε με σοσιαλιστικό προφίλ και το Δεκέμβρη του 2008 κήρυξε «επαχθές» το χρέος της χώρας που είχε σκαρφαλώσει στα 3.2 δισ. δολάρια. Επαψε δηλαδή να το αναγνωρίζει, με το αιτιολογικό ότι δόθηκε σε διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Ο Κορέα εντάχθηκε μάλιστα στο «σοσιαλιστικό» γκρουπ των λατινοαμερικάνικων χωρών, μαζί με τον Τσάβες (Βενεζουέλα) και τον Λούλα (Βραζιλία). Ομως η χώρα δεν γλίτωσε από την οικονομική κρίση.

…και κρίση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας[3], το επίσημο ποσοστό ανεργίας διέγραψε ανοδική τροχιά, από 6,4% τον Ιούνη του 2008 μέχρι 7,71% τον Ιούνη του 2010 (έχοντας σκαρφαλώσει στο 9,1% το Μάρτη του 2010). Το 2009, τόσο οι εξαγωγές όσο και το ΑΕΠ της χώρας καταποντίστηκαν. Οπως μας πληροφορεί η Κεντρική Τράπεζα του Εκουαδόρ[4], οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 5,9%, δηλαδή σημείωσαν τέτοιο αρνητικό ποσοστό που δεν είχαν ούτε το 2000, όταν έγινε η εξέγερση του Γενάρη (τότε είχαν μειωθεί κατά 0,63%, ενώ από το 2002 μέχρι το 2006 οι εξαγωγές αυξάνονταν σε επίπεδα της τάξης του 10% το χρόνο). Το δε ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), που εκφράζει τα παραγόμενα εμπορεύματα και υπηρεσίες, αυξήθηκε μόλις κατά 0,36% το 2009, δηλαδή περίπου δέκα φορές μικρότερο ετήσιο ποσοστό αύξησης από αυτά που σημειώνονταν σε ολόκληρη τη δεκαετία!

Σχέσεις με τις ΗΠΑ

Μπορεί ο Κορέα να το παίζει «σοσιαλιστής» και το Φλεβάρη του 2009 να απέλασε δύο αξιωματούχους της αμερικάνικης πρεσβείας στο Εκουαδόρ, όμως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι και τόσο κακές. Η έκθεση του State Department που δημοσιεύτηκε στις 24 Μάρτη του 2010[5] αποκαλύπτει ότι πάνω από 100 αμερικάνικες εταιρίες κάνουν «μπίζνες» στο Εκουαδόρ, ενώ οι ΗΠΑ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος του Εκουαδόρ. Στην έκθεση αυτή αναφέρεται επίσης: «Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν διμερή διάλογο με το Εκουαδόρ το Νοέμβριο του 2008, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας για την ανθρώπινη ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας, οικονομικής ανάπτυξης, εμπορίου και επενδύσεων και μετανάστευσης (σ.σ. 2 εκατομμύρια Εκουαδοριανοί ζουν στις ΗΠΑ). Η δεύτερη σύσκεψη έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2009 και περιελάμβανε συζητήσεις για θέματα ασφαλείας επιπρόσθετα προς τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν στην πρώτη συνάντηση».

Τι θέματα ασφαλείας συζητήθηκαν κανείς δεν γνωρίζει. Ομως η δολοφονία του Sixto Cabana, ηγετικού στελέχους των FARC (Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας, ενός από τα πιο παλιά αντάρτικα της περιοχής), μαζί με 26 αντάρτες, την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2010, «βρομάει» και θέτει στο μικροσκόπιο αυτή τη «συνεργασία». Γιατί η επίθεση έγινε ακριβώς στα σύνορα της Κολομβίας με το Εκουαδόρ (ήταν το πρώτο μεγάλο χτύπημα στις FARC, ενώ λίγες μόλις μέρες αργότερα η οργάνωση δέχτηκε ένα ακόμη μεγαλύτερο, όταν ο Νο 2 της ηγεσίας της οργάνωσης, Jorge Briceno, δολοφονήθηκε από αεροπορική επίθεση στη βόρεια Κολομβία). Αν και κανείς δεν κατηγόρησε το Εκουαδόρ για εμπλοκή (ή τουλάχιστον ανοχή σε είσοδο του κολομβιανού στρατού στα σύνορά του, προκειμένου να χτυπήσει πισώπλατα τους αντάρτες), κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεργασία της Αστυνομίας του Εκουαδόρ με αυτή της Κολομβίας στο κυνήγι των ανταρτών, που οι Αμερικάνοι βαφτίζουν «τρομοκράτες» και «ναρκέμπορους».

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την επικήρυξη του Cabana από το State Department[6], οι δύο αστυνομίες είχαν συνεργαστεί αρμονικά στα μέσα του Μάρτη του 2009, όταν ύποπτος που πιστευόταν ότι ήταν ο Cabana συνελήφθη στο Εκουαδόρ. Οπως αναφέρει το State Department είχε συλληφθεί λάθος άτομο, αφού τα δακτυλικά του αποτυπώματα εξακριβώθηκε από την κολομβιανή αστυνομία ότι δεν ταυτίζονταν με του Cabana. Επομένως, υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δύο αστυνομιών για την εξακρίβωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Και είναι αξιοσημείωτο, ότι η συνεργασία αυτή επιτεύχθηκε σε μία περίοδο που είχαν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών! Γιατί το Μάρτη του 2008 το Εκουαδόρ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία, όταν ο στρατός της τελευταίας πέρασε τα σύνορα του Εκουαδόρ για να κυνηγήσει τους αντάρτες των FARC. Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν τον Οκτώβρη του 2009[5], δηλαδή επτά μήνες μετά τη σύλληψη του «υπόπτου».

Εξέγερση των μπάτσων ή λαϊκή δυσαρέσκεια;

Ο νόμος που ψηφίστηκε την προηγού-μενη Τετάρτη για τους δημόσιους υπαλλήλους μπορεί να προκάλεσε την οργή των μπάτσων (σίγουρα των πιο κακοπληρωμένων τμημάτων τους), όμως έπληξε τα δικαιώματα όλων των δημόσιων υπαλλήλων. Γι’ αυτό και καθυστέρησε πολύ μέχρι να ψηφιστεί. Ο αρχικός στόχος ήταν να ψηφιστεί τον Οκτώβρη του 2009, όμως αυτό δε μπορούσε να γίνει γιατί ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών όχι μόνο από τον κόσμο αλλά και από βουλευτές του ίδιου του κυβερνητικού κόμματος[7].

Το ερώτημα είναι γιατί σήμερα ο Κορέα θέλει να αγγίξει όχι μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και τους μπάτσους και το στρατό; Ισως αυτό να είναι δείγμα της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας, που απαιτεί αυστηρά μέτρα περικοπών χωρίς εξαιρέσεις. Ισως να θέλει να καθαρίσει τους αντιπάλους του και πρώτα απ’ όλα τον συνταγματάρχη Γκουτιέρες που αναφέραμε παραπάνω (τον κατηγορεί ότι υποκίνησε τα γεγονότα και ο τελευταίος το αρνείται), γιατί μυρίζεται ότι σε μια εξέγερση του λαού θα ακολουθήσει και τμήμα του στρατού, όπως έγινε το 2000. Το σίγουρο είναι, ότι η «εξέγερση των μπάτσων» που παρουσιάζεται στα διεθνή πρακτορεία δεν είναι μια προσπάθεια πραξικοπήματος από τμήμα της αστικής τάξης της χώρας, αφού η ηγεσία του στρατού παραμένει με το μέρος του Κορέα και οι μόνοι που εξεγείρονται είναι κάποιες εκατοντάδες αστυνομικοί (800 αναφέρει το Associated Press).

Αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις είναι το αν τα μέτρα που παίρνει ο Κορέα για τους δημοσίους υπαλλήλους θα κατεβάσουν κι άλλο κόσμο στους δρόμους το επόμενο διάστημα ή αν όλα θα λήξουν με ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στους κόλπους της αστυνομίας. Πάντως, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, αν και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν την προηγούμενη Πέμπτη (30/9) υπερασπίστηκαν τη «δημοκρατία», καταγγέλλοντας τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, κάλεσαν ταυτόχρονα σε αγώνα κατά του νέου νόμου, που προοιωνίζεται μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, και κατήγγειλαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σαν μία πρόφαση για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων[8].

Παραπομπές

[1] Economist 30/9/10, https://www.economist.com/blogs/americasview/2010/09/ecuadors_striking_police
[2] https://www.state.gov/secretary/rm/2010/ 09/148481.htm
[3] INEC, https://www.inec.gov.ec/web/guest/ecu_est/est_soc/enc_hog/enemdu.
[4]https://www.bce.fin.ec/documentos/PublicacionesNotas/Catalogo/CuentasNacionales/cnt63/CTASTRIM70.xls#pag3!A1
[5] https://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/35761. htm
[6] https://www.state.gov/p/inl/narc/rewards/115348.htm
[7] BBC, 1/10/10, https://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-11455665
[8] World Socialist Web Site. Αρθρο που στηρίζει τον Κορέα αλλά παραδέχεται την λαϊκή αντίδραση στο νέο νόμο (https://www. wsws.org/articles/2010/oct2010/ecua-o02.shtml)

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑφιέρωμα στον Ισπανικό Εμφύλιο
Επόμενο άρθρο Μπαράζ επιθέσεων σε εφοδιοπομπές

Σχετικά Αρθρα

Ανίς Αλ-Ντάρμπι: σύντροφος του Σινουάρ μέχρι την τελευταία του πνοή!

Διεθνή 10 Οκτ 2026, 09:35

Η Kpler υποψιάζεται ότι οι παραγωγοί του Κόλπου πληρώνουν το Ιράν για ασφαλή διέλευση από το Ορμούζ

Διεθνή 9 Οκτ 2026, 14:57

«”Αγάπη μου, σε παρακαλώ”: Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ πίεσε δωρητή να εμβάσει 100.000 δολάρια στον λογαριασμό της στην Amex»

Δημοσίευμα στη Wall Street Journal και «πιπεράτο» δημοσίευμα στη Daily Mail

Διεθνή 9 Οκτ 2026, 13:39

«Τρελές» δηλώσεις του Λίμπερμαν αποκαλύπτουν ότι το σύνολο των σιωνιστικών μορφωμάτων ενώνεται για τη διατήρηση της κατοχής της Παλαιστίνης

Διεθνή 8 Οκτ 2026, 21:45

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές ξεφτίλισαν τον Ζοράν Μαμντάνι

Διεθνή 8 Οκτ 2026, 13:54

Γάζι Χαμάντ: Οι Αμερικανοί και οι μεσολαβητές πρέπει να υποχρεώσουν την Κατοχή να τηρήσει τη συμφωνία, αλλιώς θα καταρρεύσει

Διεθνή 8 Οκτ 2026, 09:42
Ροή Ειδήσεων
Εκδηλώσεις

Εκδήλωση της Δικτύωσης: «7 Οκτώβρη 2023: Ενας ηρωικός Κατακλυσμός»

Παρασκευή 16/10, 7 μμ, αίθουσα Παναρκαδικής

11 Οκτ 2026, 11:01
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων επιμένει, παρά την γκεμπελίστικη κυβερνητική προπαγάνδα

11 Οκτ 2026, 10:38
Οικονομία

Πρωθυπουργός των βιομήχανων και των εμποροσπιτάδων

11 Οκτ 2026, 10:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Οκτώβρη

11 Οκτ 2026, 00:01
Εργατικά

Ενας νεκρός εργάτης και ένας χαροπαλεύει – Νέο έγκλημα στη Motor Oil των Βαρδινογιάννηδων

Η αστυνομία συνέλαβε ως υπεύθυνο τον επικεφαλής του εργολαβικού συνεργείου

10 Οκτ 2026, 12:41
Διεθνή

Ανίς Αλ-Ντάρμπι: σύντροφος του Σινουάρ μέχρι την τελευταία του πνοή!

10 Οκτ 2026, 09:35
Πολιτική

ΣΗΜΕΡΑ 2 μμ: Ολες-όλοι στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Σάββατο 10 Οκτώβρη 2026, 14:00 | Πάρκο Ελευθερίας – πορεία προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ

10 Οκτ 2026, 00:05
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

10 Οκτ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Οκτώβρη

10 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Μπάζωμα στα Τέμπη: Ο διοικητής της Τροχαίας προειδοποιούσε, ο Τριαντόπουλος με τον Αγοραστό τον «έγραφαν»

9 Οκτ 2026, 19:49
Εργατικά

Αθώοι πανηγυρικά οι συνδικαλιστές του Πειραιά – Χαστούκι σε κυβέρνηση – υπ. Παιδείας

9 Οκτ 2026, 15:03
Διεθνή

Η Kpler υποψιάζεται ότι οι παραγωγοί του Κόλπου πληρώνουν το Ιράν για ασφαλή διέλευση από το Ορμούζ

9 Οκτ 2026, 14:57
Κόντρες

H πατριωτική αντίσταση του Mr Bean

9 Οκτ 2026, 14:17
Διεθνή

«”Αγάπη μου, σε παρακαλώ”: Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ πίεσε δωρητή να εμβάσει 100.000 δολάρια στον λογαριασμό της στην Amex»

Δημοσίευμα στη Wall Street Journal και «πιπεράτο» δημοσίευμα στη Daily Mail

9 Οκτ 2026, 13:39
Πολιτική

Nεοναζιστές μαχαίρωσαν αντιφασίστα στην Ελευσίνα

Του έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του

9 Οκτ 2026, 10:14
Η παπάρα

Αναζητώντας στήριγμα από ΤΗΝ πρεσβεία και το MAGA

9 Οκτ 2026, 09:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2026, 00:01
Διεθνή

«Τρελές» δηλώσεις του Λίμπερμαν αποκαλύπτουν ότι το σύνολο των σιωνιστικών μορφωμάτων ενώνεται για τη διατήρηση της κατοχής της Παλαιστίνης

8 Οκτ 2026, 21:45
Οικονομία

Κυβέρνηση-προαγωγός του τζόγου, νόμιμου και παράνομου

8 Οκτ 2026, 20:26
Εργατικά

Νοσοκομειακοί Ψυχολόγοι: Καταγγέλλουν την ΕΔΕ σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζόμενων του ΨΝΑ

8 Οκτ 2026, 14:43
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Οκτώβρη

Ημέρα κοριτσιού.

Ημέρα μείωσης ζημιών από τις φυσικές καταστροφές.

Δυτική Σαμόα: Εθνική γιορτή.

Παναμάς: Ημέρα επανάστασης (1968).

1956: Σύγκρουση κομμουνιστών και εθνικιστών στο Χονγκ Κονγκ με σαράντα νεκρούς.

1970: Εκτελείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κεμπέκ και υπουργός Εργασίας Πιερ Λαπόρτ (FLQ).

1984: Βόμβα (IRA) σε ξενοδοχείο που διέμενε η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, πέντε νεκροί.

1986: Εκτελείται ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Δυτικής Γερμανίας Γκέρολντ φον Μπράουν-Μπελ (Επαναστατικό Μέτωπο Δυτικής Ευρώπης, Δύναμη Ινγκριντ Σούμπερτ).

1986: Βόμβα έξω από το δημαρχείο Αθηναίων και σε μηχανουργείο στο Κερατσίνι (ΕΛΑ).

2004: Ολοκληρώνεται μετά από οκτώ μήνες η δίκη του ΕΛΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είχα την συγκλονιστική Χαρά, Τιμή και Απόλαυση να παρίσταμαι και να ακούσω ζωντανά την πιο σπουδαία πολιτική ομιλία που έχω ακούσει στην ζωή μου. Ο Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ @SecRubio δεν μίλησε σήμερα στην Πνύκα, μπροστά από την Ακρόπολη μόνον ως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αλλά ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των ανθρώπων της Δύσης που ζούσαν, που ζουν και που θα ζήσουν στο μέλλον. Έκανε μια αληθινά Ιστορικών διαστάσεων ομιλία. Περιττό να πω ότι συμφωνώ σε όσα είπε στο 100% και ότι ως Έλλην αισθάνομαι υπερήφανος για το βάθος του θαυμασμού του για τους προγόνους μας αλλά και ως Υπουργός αυτής της Κυβερνήσεως για την δημόσια αναγνώριση του στην αξιοπιστία και στην επιτυχία της Χώρας μας σήμερα. Η Ελλάδα, η Ρώμη και ο Χριστιανισμός συνθέτουν τον Δυτικό Πολιτισμό και η παρακμή του πρέπει να τελειώσει και να ξαναβρεί η Δύση τις ρίζες, τις αξίες και το πνεύμα της που την έκαναν για αιώνες κυρίαρχη. Πραγματικά αξίζουν πολλά εύγε αλλά και ευχαριστώ στον κ. Ρούμπιο για την σημερινή του ομιλία.

Αδωνις Γεωργιάδης

(Εντάξει, εμετός. Προσέξτε, όμως, την επιτηδευμένη μίμηση του ύφους του Τραμπ, με κεφαλαία γράμματα σε ορισμένες λέξεις και κάποια βροντώδη επίθετα. Δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη ήξερε ότι θα προκαλέσει. Διάλεξε σκόπιμα να γράψει αυτό το έμεσμα, ξεπερνώντας κάθε άλλο δεξιό πολιτικό ή δημοσιογράφο στην Ελλάδα. Ολοι οι άλλοι έγλειψαν πατόκορφα τον Ρούμπιο αλλά με… στιλ και… αντικειμενικότητα. Προσπάθησαν να εμφανιστούν σοβαροί και… αξιοπρεπείς. Συνασπίστηκαν μάλιστα γύρω από τη θέση ότι ο Ρούμπιο δεν είναι σαν τους Τραμπ και Βανς αλλά είναι ένας παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός. Μόνο ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος Σπυράδωνης κινήθηκε σε ρυθμό MAGA. Το μήνυμά του δεν αποδέκτες τόσο το δεξιό και ακροδεξιό κοινό στην Ελλάδα όσο ΤΗΝ πρεσβεία και το  ΜΑGA. Θέλησε να προβληθεί ως ο μοναδικός γνήσιος εκπρόσωπος του τραμπισμού στην ελληνική Δεξιά, ώστε να ενεργοποιήσει τις κεραίες ΤΗΣ πρεσβείας και να γίνει ο εκλεκτός της. Να διεκδικήσει την υποστήριξή ΤΗΣ και την υποστήριξη του MAGA, επειδή ξέρει ότι δεν αργεί η ώρα που θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ με αντίπαλο τον… αριστερό Δένδια)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo