Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου
  • Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό
  • Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι
  • Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi
  • Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)
  • Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ο επιθανάτιος ρόγχος της «νέας Μέσης Ανατολής»
Διεθνή

Ο επιθανάτιος ρόγχος της «νέας Μέσης Ανατολής»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Μάι 2008, 00:00

«Αυτοί οι σουνίτες πολιτοφύλακες αποδείχτηκαν πλήρης αποτυχία και οι αντιπρόσωποι των Αμερικάνων στο Λίβανο μόλις που έδωσαν μια μάχη, παρά την σκληρή αντισιιτική τους ρητορική…Τώρα είναι καθαρό ότι η Βηρυττός είναι σταθερά στα χέρια της Χεζμπολά και οι Αμερικάνοι δε μπορούν να κάνουν τίποτα για να εκτοπίσουν ή να αδυνατίσουν αυτό το λαϊκό κίνημα, όπως δε μπορούν να αδυνατίσουν τους Σαντριστές στο Ιράκ ή τη Χαμάς στη Γάζα».

Τα λόγια ανήκουν σε έναν από τους αμερικάνους «ειδικούς αναλυτές» του New America Foundation, ονόματι Nir Rosen. Ο Rosen δε μάσησε τα λόγια του, χαρακτηρίζοντας την αντίσταση της Χεζμπολά ως «επιθανάτιο ρόγχο του σχεδίου του Μπους για τη Μέση Ανατολή». Και δεν έχει άδικο. Η σφοδρότητα της αντεπίθεσης της Χεζμπολά στην επίθεση που δέχτηκε από την κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της τελευταίας να βάλει χέρι στο τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο (που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Σιωνιστών) και να απολύσει τον υπεύθυνο ασφαλείας του αεροδρομίου κατηγορώντας τον ότι ελέγχεται από τη Χεζμπολά, ήταν πράγματι εκπληκτική. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τις πάρει πίσω και να αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης ο στρατός που έχει καλές σχέσεις με την Χεζμπολά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

♦ Η σπίθα που άναψε τη σύρραξη

Ολα ξεκίνησαν από την απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, την περασμένη Τετάρτη, με βασικό αίτημα τον τριπλασιασμό του βασικού μισθού που μένει κολλημένος στα 130 ευρώ από το 1996, τη στιγμή που οι τιμές βασικών ειδών διατροφής (όπως το γάλα) σχεδόν διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο. Η κατάσταση μύριζε ήδη μπαρούτι, γιατί δύο μέρες πριν –την προπερασμένη Δευτέρα– η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα κλείσει το «παράνομο» τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Χεζμπολά και απέλυσε τον υπεύθυνο του αεροδρομίου της Βηρυττού με το αιτιολογικό ότι επέτρεψε στη Χεζμπολά να βάλει κάμερες στο αεροδρόμιο. Τα συνδικάτα ανέστειλαν την προγραμματισμένη διαδήλωση διαμαρτυρίας, για να αποφευχθούν επεισόδια, αυτό όμως ήταν πλέον αδύνατο να αποφευχθεί. Χιλιάδες –νέοι στην πλειοψηφία τους– κατέβηκαν στους δρόμους, καίγοντας παλιά αυτοκίνητα, λάστιχα και κάδους απορριμμάτων. Η Χεζμπολά κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στην απεργία και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες δεν άργησαν να μετατραπούν σε ένοπλες συγκρούσεις, όχι με το στρατό, αλλά με φιλοκυβερνητικούς ενόπλους της –όχι γνωστής σε πολλούς– σουνιτικής πολιτοφυλακής του Σαάντ Χαρίρι (γιου του δολοφονημένου πολυεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού).

♦ Οι συγκρούσεις

Από τις πρώτες ανταλλαγές πυρών τραυματίζονται 10 άτομα. Το αεροδρόμιο κλείνει και περνά στα χέρια των μαχητών της Χεζμπολά και της Αμάλ, κάνοντας τους ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού «14ης Μάρτη» (πήρε το όνομά του από την ημέρα της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι) να εξαπολύουν μύδρους ενάντια «στο πραξικόπημα της Χεζμπολά» και τον σουνίτη ανώτατο κληρικό να αποκαλεί για πρώτη φορά τη Χεζμπολά «συμμορίες παρανόμων»! Μαχητές της Χεζμπολά πυρπολούν το τηλεοπτικό δίκτυο του «Κινήματος του Μέλλοντος» (του Χαρίρι), περικυκλώνουν τα γραφεία της καθημερινής του εφημερίδας (Al-Mustaqbal), αναγκάζοντάς την να κλείσει και ρίχνουν ρουκέτα στο φράχτη της κατοικίας του Χαρίρι, ο οποίος γλιτώνει από την επίθεση καταγγέλοντας τη δράση της Χεζμπολά σαν χειρότερη «από αυτό που έκανε το Ισραήλ (sic!) κατά την εισβολή του 1982». Προηγουμένως, οι πολιτοφύλακες του Χαρίρι είχαν ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την προηγούμενη Πέμπτη, ο ηγέτης της Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα, χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα «κήρυξη πολέμου» και στρέφει τα πυρά του κυρίως κατά του δρού-ζου ηγέτη του «Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος» Ουαλίντ Τζουμπλάτ, θεωρώντας ότι αυτός είναι το πραγματικό αφεντικό στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι συγκρούσεις επεκτείνονται. Οι πρώτοι 12 νεκροί πέφτουν στους δρόμους και οι τραυματίες διπλασιάζονται φτάνοντας τους 20. Ο στρατός παραμένει ουδέτερος, όμως η Ανώτατη Διοίκηση προειδοποιεί ότι η επέκταση των συγκρούσεων απειλεί την ενότητά του. Την Παρασκευή, δύο μαχητές της Χεζμπολά δολοφονούνται από την πολιτοφυλακή του Τζουμπλάτ σε πόλη του Ορεινού Λιβάνου, ανατολικά της Βηρυττού, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της πρώτης. Ο Τζουμπλάτ παραδέχεται το «ατυχές γεγονός» και δηλώνει ότι αν οι δολοφόνοι είναι υποστηρικτές του θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη (όχι όμως και τις συνέπειές της…). Ταυτόχρονα, τρίζει τα δόντια στη Χεζμπολά, δηλώνοντας ότι όπως αυτή έτσι και οι οπαδοί του έχουν όπλα και θα τα χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί (επίσημα, ούτε ο Τζουμπλάτ ούτε ο Χαρίρι παραδέχονται ότι έχουν μιλίτσιες).

♦ Ατακτη κυβερνητική υποχώρηση

Ομως, κανείς δε μπορεί να σταματήσει τους μαχητές της Χεζμπολά και της Αμάλ, που για πρώτη φορά μετά από το τέλος του δεκαπενταετούς εμφυλίου (εδώ και 18 χρόνια δηλαδή) κατορθώνουν να ελέγξουν πλήρως τη Δυτική Βηρυττό, κατατροπώνοντας τους πολιτοφύλακες του Χαρίρι και του Τζουμπλάτ. Το πέρασμα της Δυτικής Βηρυττού στα χέρια των μαχητών της Χεζμπολά και της Αμάλ χαιρετίζεται ως «νίκη όλου του Λιβάνου» από τον χριστιανό μαρωνίτη ηγέτη του «Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος», στρατηγό Μισέλ Αούν (σύμμαχός τους στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης), αλλά προκαλεί ταυτόχρονα ισχυρό σοκ στους ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εξι ώρες συγκρούσεων (με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 40 και τους τραυματίες τους 150) είναι αρκετές για να εξαφανίσουν τους «Ράμπο» των Χαρίρι και Τζουμπλάτ. Ο δεύτερος μάλιστα –φυλακισμένος στο ίδιο του το σπίτι– παραδέχεται την ήττα του και καλεί τον Νασράλα σε συμβιβασμό. Ο Σινιόρα δηλώνει ότι τα όπλα της Χεζμπολά δεν είναι πλέον νόμιμα, γιατί στράφηκαν ενάντια σε Λιβανέζους, όμως λίγο αργότερα αναγκάζεται να υποχωρήσει προτείνοντας: 1. Η Χεζμπολά να κρατήσει τις οπτικές ίνες (τα καλώδια των τηλεπικοινωνιών) για τις ανάγκες της αντίστασης ενάντια στο Ισραήλ, αλλά να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους και 2. Να επανέλθει στη θέση του ο υπεύθυνος του αεροδρομίου και η Χεζμπολά να συμφωνήσει στο διορισμό του διαδόχου του! Ο στρατός εκδίδει ανακοινωθέν επαναφέροντας τον υπεύθυνο του αεροδρομίου στη θέση του και δηλώνοντας ότι θα χειριστεί το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Χεζμπολά κατά τρόπο «που δε θα βλάψει το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια της αντίστασης». Ενώ ακόμα και ο Τζουμπλάτ υποστηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης να αρθούν τα κυβερνητικά μέτρα κατά της Χεζμπολά και του υπεύθυνου ασφαλείας του αεροδρομίου.

Το Σάββατο η Χεζμπολά παραδίδει την Δυτική Βηρυττό στα χέρια του στρατού, όμως η κατάσταση δεν εκτονώνεται εντελώς καθώς οι συγκρούσεις επεκτείνονται την Κυριακή στον Ορεινό Λίβανο, στις περιοχές των Δρούζων. Οι πολιτοφύλακες του Τζουμπλάτ χάνουν κατά κράτος από τη Χεζμπολά, η οποία παίρνει τον έλεγχο της πόλης Aley (εκεί που η μιλίτσια του Τζουμπλάτ είχε σκοτώσει τους δύο μαχητές της οργάνωσης) κι ενός χωριού 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βηρυττού, τα οποία και παραδίδει στο λιβανέζικο στρατό. Οι συγκρούσεις σταδιακά μειώνονται (σποραδικές συγκρούσεις αναφέρονται στην Τρίπολη μεταξύ μερικών δεκάδων ενόπλων της μιλίτσιας του Χαρίρι και ομάδων Αλεβιτών, συμμάχων της Χεζμπολά, αλλά τελειώνουν γρήγορα), με θλιβερό απολογισμό 81 νεκρούς και 250 τραυματίες. Ομως, η πρόβα τζενεράλε για τον αφοπλισμό της Χεζμπολά απέτυχε παταγωδώς.

♦ Αβέβαιο το μέλλον

Τι μέλλει γεννέσθαι από δω και πέρα δε μπορούμε να το γνωρίζουμε. Η πολιτική αστάθεια θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα και η Χεζμπολά δε φαίνεται να κάνει πίσω από την απαίτησή της για νέες εκλογές ή σχηματισμό νέας κυβέρνησης (εθνικής ενότητας) με το πέρασμα του 1/3 των θέσεων της κυβέρνησης στους βουλευτές της συμμαχίας Χεζμπολά-Αμάλ και Αούν, προκειμένου η συμμαχία να έχει δικαίωμα βέτο σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα (όπως προϋπολογισμός, εξωτερική πολιτική κτλ). Θα συνεχίσει επομένως τον αγώνα της για να κατακτήσει το μερίδιο της εξουσίας που της αναλογεί, σύμφωνα με το συσχετισμό των δυνάμεων που έχει δημιουργηθεί (ιδιαίτερα μετά τη νίκη στον τελευταίο πόλεμο με τους Σιωνιστές).

Οι ηττημένοι σίγουρα θα εντείνουν την προπαγάνδα τους ενάντια στη Χεζμπολά (ο Χαρίρι δήλωσε ότι… δε θα συμβιβαστεί!), όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι ούτε την υλική δύναμη για να την περιορίσουν (πόσο μάλλον να τη νικήσουν) έχουν ούτε οι αμερικάνοι προστάτες τους μπορούν να τους βοηθήσουν ουσιαστικά, ενάμιση χρόνο μετά το πατατράκ που έπαθε το Ισραήλ στον τελευταίο πόλεμο του Λιβάνου. Γι’ αυτό και οι Αμερικάνοι, πέρα από τις καταγγελίες, δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να υποστηρίζουν τη «διπλωματική διευθέτηση» του προβλήματος και να υπόσχονται ακόμα περισσότερα λεφτά στην κυβέρνηση Σινιόρα. Ηδη της έχουν δώσει 1.3 δισ δολάρια, τα 400 εκατομμύρια από τα οποία προορίζονταν για την αναδιάταξη των δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών σουνιτικών ομάδων, ως αντίβαρο στη Χεζμπολά, για τις οποίες από το τέλος του 2006 είχαν γράψει σχετικά αμερικάνικες εφημερίδες (The Globe and Mail, 2/12/06).

Ομως, όλα αυτά αποδείχθηκαν πολύ λίγα για να κάμψουν τη δύναμη της Χεζμπολά, όπως φάνηκε από τα τελευταία γεγονότα. Οσο για τη διαμεσολάβηση του Αραβικού Συνδέσμου (που χαιρέτισε ακόμα και η Χεζμπολά, αρκεί ο Αραβικός Σύνδεσμος «να παραμείνει ουδέτερος»), αυτή μάλλον δε μπορεί να παίξει κάποιο ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης, όπως δεν έπαιξε ποτέ τα τελευταία χρόνια…

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤΖΟΥΛΙΑ ΛΟΚΤΕΒ – Μέρα νύχτα, μέρα νύχτα
Επόμενο άρθρο Τα τσιράκια των Αμερικάνων

Σχετικά Αρθρα

Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα

Διεθνή 17 Φεβ 2026, 09:05

Σιωναζιστικές φυλακές: Βασανισμός παλαιστίνιων κρατούμενων σε ζωντανή μετάδοση

Κίνδυνος για τη ζωή του Αμπντουλάχ Αλ-Μπαργούτι

Διεθνή 16 Φεβ 2026, 10:12

Η Γάζα αποχαιρέτησε τον «Σνάιπερ της Μπέιτ Χανούν» και τον βοηθό του

Διεθνή 14 Φεβ 2026, 09:34

Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά

Διεθνή 13 Φεβ 2026, 10:44

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

Διεθνή 12 Φεβ 2026, 18:43

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

Διεθνή 11 Φεβ 2026, 21:14
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

17 Φεβ 2026, 19:42
Καταστολή

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

17 Φεβ 2026, 18:46
Καταστολή

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

17 Φεβ 2026, 12:56
Εργατικά

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

17 Φεβ 2026, 12:05
Ιστορία

Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)

17 Φεβ 2026, 10:11
Διεθνή

Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα

17 Φεβ 2026, 09:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

17 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;

16 Φεβ 2026, 19:35
Εργατικά

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 13:46
Κόντρες

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

16 Φεβ 2026, 13:39
Διεθνή

Σιωναζιστικές φυλακές: Βασανισμός παλαιστίνιων κρατούμενων σε ζωντανή μετάδοση

Κίνδυνος για τη ζωή του Αμπντουλάχ Αλ-Μπαργούτι

16 Φεβ 2026, 10:12
Πολιτισμός

«Δεν πειράζει… όλα για την Παλαιστίνη»: Η ψυχή της Γάζας σ’ ένα τραγούδι

16 Φεβ 2026, 08:30
Παιδεία

Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για το «Εθνικό Απολυτήριο»: Ούτε ένας διευθυντής Λυκείου και εκπαιδευτικός της τάξης

Μόνο πανεπιστημιακοί, ομότιμοι καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης, φροντιστηριάδες, διώκτες εκπαιδευτικών

16 Φεβ 2026, 07:46
Εργατικά

Ακόμα τρεις απεργοί εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου

16 Φεβ 2026, 05:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 00:01
Αγροτικά

Ο Πιτσιλής έδιωξε από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον Γρηγόρη Καλιούρη, που πρώτος αποκάλυψε το σκάνδαλο και στοχοποιήθηκε από την εγκληματική οργάνωση

15 Φεβ 2026, 20:27
Ιστορία

Ετούτ’ η μάντρ’ αγνάντια σου το σύνορο του κόσμου. / Σ’ αφτήν απάνου βρόντηξεν ο Διγενής το Χάρο.

15 Φεβ 2026, 12:45
Πολιτισμός

Oι Παλαιστίνιοι τσάκισαν το «No Politica» στη Μπερλινάλε

15 Φεβ 2026, 10:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Φλεβάρη

15 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτισμός

«Ωρίμασε Πιρς»: Το ξεφτίλισμα μιας τηλεοπτικής πριμαντόνας

14 Φεβ 2026, 20:12
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

1905: Επαναστάτες εκτελούν στη Μόσχα τον Μέγα Δούκα Σεργκέι Αλεξάντροβιτς, θείο και σύμβουλο του τσάρου Νικολάου Β’.

1935: Η Γερμανία καθιερώνει την οκτάωρη εργάσιμη ημέρα.

1947: Ολλανδοί επίσκοποι της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας εκδίδουν μανιφέστο κατά του «άθεου κομμουνισμού».

1972: Βόμβες (ΑΑΑ) σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών σε Κηφισιά και Πολιτεία.

1973: Συγκρούσεις αστυνομίας-φοιτητών στη Νομική, ανακοινώνονται άλλες 51 διακοπές αναβολής στράτευσης.

1982: Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος στην Ελλάδα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo