Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του Φαρούκ Καντούμι, Γενικού Γραμματέα της Φατάχ και αντιπροέδρου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο στενός συνεργάτης του και πρώην ισχυρός άντρας στη Γάζα Μοχάμεντ Νταχλάν είχαν συνεργαστεί με το Ισραήλ για τη δολοφονία του Γιάσερ Αραφάτ και άλλων ηγετών της παλαιστινιακής αντίστασης συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πολιτικό προσκήνιο στα παλαιστινιακά εδάφη, προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις.
Οι καταγγελίες του Φαρούκ Καντούμι, που έγιναν σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Ιουλίου στην ιορδανική πρωτεύουσα, με βάση ένα ντοκουμέντο το οποίο ο Καντούμι αποκάλυψε ότι του το εμπιστεύτηκε ο Αραφάτ, έχουν επισκιάσει όχι μόνο τη συζήτηση για το ρήγμα Χαμάς – Φατάχ αλλά ακόμη και το φλέγον ζήτημα της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, έχουν διχάσει ακόμη περισσότερο και έχουν πολώσει τα ήδη υπάρχοντα αντίπαλα στρατόπεδα μέσα στη Φατάχ, τροφοδοτούν και οξύνουν συνεχώς τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, όπως επισημαίνει ο γνωστός παλαιστίνιος δημοσιογράφος Khaled Amayreh σε σχετικό σχόλιό του, με τίτλο «Η βόμβα Καντούμι» (24/7/09).
Πανικόβλητος από τις αποκαλύψεις Καντούμι, ο Μαχμούντ Αμπάς επιτέθηκε εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι διασπείρει φτηνά ψέματα για να ματαιώσει το 6ο συνέδριο της Φατάχ, που πρόκειται να γίνει στην κατεχόμενη Βηθλεέμ την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου. Στο χορό μπήκαν και στενοί συνεργάτες και σύμμαχοι του Αμπάς αποκαλώντας τον Καντούμι «γέρο που πάσχει από γεροντική άνοια», «ψεύτη» και «σαμποτέρ», ενώ η ηγεσία της Φατάχ στη Δυτική Οχθη ζήτησε από το Κεντρικό Συμβούλιο να συζητήσει τα «ψέματα» του Καντούμι και να «τον πετάξει έξω από τις γραμμές της».
Απτόητος από τις πολεμοχαρείς καταγγελίες εναντίον του, ο Φαρούκ Καντούμι επανήλθε με δηλώσεις του στο «Αλ-Τζαζίρα» στις 16 Ιουλίου, επιβεβαίωσε την εγκυρότητα και την αυθεντικότητα του ντοκουμέντου από τη μυστική συνάντηση Αμπάς, Νταχλάν, Σαρόν και Αμερικάνων, στις 22 Μαρτίου του 2004 στη Δυτική Ιερουσαλήμ, όπου συζήτησαν το σχέδιο για τη δολοφονία με δηλητήριο του Αραφάτ και την εξόντωση των ηγετών της Αντίστασης, και άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι έχει στα χέρια του και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Αμπάς και τον Νταχλάν, τα οποία επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις αρχικές αποκαλύψεις. Και απευθυνόμενος στους αντιπάλους του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, «δεν είναι κτήμα σας η Φατάχ, την αρπάξατε με τη βία, με σκοπό να συγκεντρώσετε πλούτο και να κλέψετε χρήμα. Εχετε παρεκκλίνει από τον αληθινό δρόμο της Φατάχ, το δρόμο της αντίστασης και της απελευθέρωσης, και επιλέξατε να γίνετε πιόνια στα χέρια των εχθρών μας».
Σε δημοσιογραφική ερώτηση γιατί δεν έκανε τις καταγγελίες αυτές νωρίτερα, απάντησε ότι περίμενε να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για τους χειρισμούς της Παλαιστινιακής Αρχής και ότι σκόπευε να αποκαλύψει το ντοκουμέντο της προδοσίας στο 6ο συνέδριο της Φατάχ, μια ακόμη αμαρτωλή ιστορία.
Είκοσι χρόνια από το τελευταίο, το 5ο, συνέδριο και ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, συγκροτήθηκε η προπαρασκευαστική επιτροπή για τη διοργάνωση του 6ου συνεδρίου, η πλειοψηφία της οποίας τάσσονταν υπέρ της σύγκλησής του στο εξωτερικό για να μπορούν να πάρουν μέρος τα εξόριστα και διωκόμενα από τους Σιωνιστές στελέχη. Οι εκπρόσωποι του Αμπάς στην επιτροπή, κωλυσιεργώντας συνεχώς και προβάλλοντας εμπόδια στη λήψη αποφάσεων, έδωσαν στον Αμπάς την αφορμή να αποφασίσει μονομερώς τη σύγκληση του συνεδρίου στη Βηθλεέμ, υπό την σκιά των ισραηλινών τανκς, με στόχο να έχει τον έλεγχο των συνέδρων και να επιβάλλει τις αποφάσεις της κλίκας του, αφού η πλειοψηφία των αντιπάλων του βρίσκεται στο εξωτερικό και στη Γάζα και δεν μπορούν να συμμετέχουν. Ηδη η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε ότι αρνείται να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνέδρων που επρόκειτο να έρθουν από το εξωτερικό, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και η Χαμάς, η οποία μέχρι τώρα έχει μείνει έξω από την αντιπαράθεση Καντούμι – Αμπάς.
Στις 27 Ιουλίου, εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στους αντιπροσώπους της Φατάχ να φύγουν από τη Γάζα και να πάρουν μέρος στο 6ο συνέδριο, αν δεν ικανοποιηθούν δύο αιτήματα, η απελευθέρωση όλων των κρατούμενων, περίπου 1.000, μελών και οπαδών της Χαμάς από τις φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής, και η χορήγηση από την Παλαιστινιακή Αρχή διαβατηρίων στους κατοίκους της Γάζας. Αιτήματα που είναι σχεδόν απίθανο να ικανοποιηθούν, γιατί υπάρχει ένα ισχυρό λόμπι στη Φατάχ που είναι εναντίον της προσέγγισης με τη Χαμάς και συνεπώς θα αντιταχθεί στην απελευθέρωση των κρατούμενων, που έχει τεθεί από τη Χαμάς ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία του εθνικού διαλόγου.
Αυτό σημαίνει ότι όταν και αν συγκληθεί τελικά το 6ο συνέδριο στη Βηθλεέμ, θα στερείται αντιπροσωπευτικότητας και ευρύτερης πολιτικής νομιμοποίησης, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων θα είναι από τη Δυτική Οχθη, υπό την απόλυτη ηγεμονία του Αμπάς. Σ’ αυτή την περίπτωση, αναπόφευκτα θα βαθύνει η ρήξη ανάμεσα στα δύο βασικά αντίπαλα στρατόπεδα στις γραμμές της Φατάχ και πιθανόν να καταλήξει και σε οργανωτική διάσπαση.
Ενδεικτική του «πολεμικού» κλίματος στις γραμμές της Φατάχ είναι και η ανακοίνωση του Αμίν αλ-Χασί, γενικού διοικητή των «Ταξιαρχιών του Μάρτυρα Αχμάντ Αμπού αλ-Ρις», μιας ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τη Φατάχ. Στην ανακοίνωση αυτή ο Αμίν αλ-Χασί χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις του Φα- ρούκ Καντούμι «σταγόνα στον ωκεανό της προδοσίας του Μαχμούντ Αμπάς και του Νταχλάν» και ζήτησε να δικαστούν. «Κανείς δεν εξεπλάγη από τις αποκαλύψεις που έκανε ο αδελφός Φαρούκ Καντούμι, ο γραμματέας της Φατάχ –επεσήμανε μεταξύ άλλων– όταν ξεσκέπασε τη μεγαλύτερη συνομωσία στην ιστορία της ηγεσίας της Φατάχ. Ξεκαθάρισε τα πράγματα και φρέσκαρε τη μνήμη των παρτιζάνων της Φατάχ για ένα ζήτημα που κάποιοι προσπάθησαν να θάψουν κάτω από το χαλί με τη σιωνιστική και την αμερικάνικη βοήθεια». Τόνισε ότι το ντοκουμέντο που έφερε στο φως ο Καντούμι είναι γνήσιο και οι μόνοι άνθρωποι που το αρνούνται είναι αυτοί που έχουν όφελος από τα αφεντικά τους στη Μουκάτα (προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα).
Εξέφρασε την υποστήριξή του στο Φαρούκ Καντούμι και δήλωσε ότι το συνέδριο της Φατάχ που θα συγκληθεί στη Βηθλεέμ δεν είναι αντιπροσωπευτικό της Φατάχ και αυτοί που θα το παρακολουθήσουν έχουν ελάχιστη σχέση με την «πραγματική Φατάχ».
Ενα είναι βέβαιο. Η «βόμβα» του Φαρούκ Καντούμι θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις όχι μόνο στο επικείμενο 6ο συνέδριο, αλλά συνολικά στο παλαιστινιακό πολιτικό σκηνικό, σηματοδοτώντας πολιτικές ανακατατάξεις και απροσδιόριστες αυτή τη στιγμή πολιτικές εξελίξεις.