Πέντε ήταν οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από τα πυρά της αστυνομίας σε μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαέξι ετών, που έγινε στη Βαγδάτη την περασμένη Δευτέρα. Πριν από μια μέρα, βίαιες συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει στην ιερή πόλη Καρμπάλα, με διαδηλωτές να επιχειρούν να μπουκάρουν στο ιρανικό προξενείο φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ιράν. Ως γνωστόν, το Ιράν διαχρονικά, από τότε που έπεσε ο Σαντάμ Χουσεΐν, επηρεάζει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ, διατηρώντας στενούς δεσμούς με όλες τις κατοχικές κυβερνήσεις. Την περασμένη Τρίτη το βράδυ, διαδηλωτές έκαψαν το σπίτι ενός βουλευτή, ενώ την ίδια μέρα τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, όταν ο στρατός επιχείρησε να ανοίξει το λιμάνι του Ουμ Κασρ (το μεγαλύτερο της χώρας), που είχαν μπλοκάρει οι διαδηλωτές επί τρεις μέρες.
Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να αψηφούν τις απειλές και τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντουλ Μαχντί να σταματήσουν, γιατί –όπως λέει- ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους και η συνέχιση των διαδηλώσεων κάνει κακό στην… οικονομία! Ομως οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτησή του, μολονότι έχει μόλις ένα χρόνο στην εξουσία, και την πτώση της κυβέρνησης που κατηγορείται για διαφθορά και έλλειψη ευαισθησίας στα προβλήματα των Ιρακινών που δεν είναι και λίγα.
Με το χαρακτήρα που έχουν πάρει πλέον οι διαδηλώσεις, με τους πάνω από 250 νεκρούς από τις αρχές Οκτώβρη και τη ραγδαία εξάπλωσή τους, η κυβέρνηση Μαχντί φαίνεται καταδικασμένη να πέσει. Ηδη, διαδηλωτές σε πολλές πόλεις έχουν μπλοκάρει δρόμους, γραφεία και σχολεία, βάζοντας ταμπέλες που γράφουν «κλειστό κατόπιν λαϊκής εντολής». Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει, αλλά η πολυπόθητη «πολιτική σταθερότητα» στη χώρα θα παραμείνει για καιρό όνειρο απατηλό.
Από τη μεριά τους οι ιμπεριαλιστές (Αμερικάνοι και Βρετανοί) εμφανίζονται ως υποστηρικτές των «δίκαιων αιτημάτων των διαδηλωτών», μόνο και μόνο για να σταματήσει η ιρανική επιρροή στο Ιράκ (αφού τμήμα των διαδηλωτών κατηγορούν το Ιράν για τη διαφθορά της σημερινής ιρακινής κυβέρνησης) και όχι φυσικά για το δίκιο του ιρακινού λαού. Αλλωστε, ήταν οι πρώτοι που το καταπάτησαν όταν εισέβαλαν στη χώρα και τη μετέτρεψαν σε σωρό από συντρίμμια.