Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η δυστυχία τους είναι ότι το Σύνταγμά τους δεν προβλέπει φίμωτρο
  • Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού
  • ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 13 Μάρτη, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)
  • Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία
  • Σαν σήμερα 12 Μάρτη
  • Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Νέο έγκλημα πολέμου με γερμανική σφραγίδα
Διεθνή

Αφγανιστάν

Νέο έγκλημα πολέμου με γερμανική σφραγίδα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Σεπ 2009, 00:00

Ενα ακόμη έγκλημα πολέμου, μια από τις πιο φονικές αεροπορικές επιθέσεις στην ιστορία του 8χρονου νατοϊκού πολέμου στο Αφγανιστάν εναντίον άμαχων Αφγανών, διαπράχθηκε στο τέλος της περασμένης βδομάδας στην επαρχία Κουντούζ του βόρειου Αφγανιστάν, με ευθύνη του διοικητή των γερμανικών στρατευμάτων αυτή τη φορά.

Την περασμένη Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν κατάφεραν, ύστερα από ένοπλη σύγκρουση κοντά σε νατοϊκή στρατιωτική βάση, να καταλάβουν δύο βυτιοφόρα με πετρέλαιο, τα οποία προορίζονταν για τα γερμανικά στρα- τεύματα που εδρεύουν στην επαρχία Κουντούζ. Ομως τα βυτιοφόρα κόλλησαν στην άμμο ενός ποταμού και ακινητοποιήθηκαν στο χωριό Haji Rahman, όπου οι Ταλιμπάν τα εγκατέλειψαν και έφυγαν, αφού κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν ελεύθερα πετρέλαιο, το οποίο θεωρείται είδος πολυτελείας για τη συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών Αφγανών. Τότε, το πλήθος που είχε σπεύσει από τα γύρω χωριά για να πάρει πετρέλαιο δέχτηκε επίθεση από αμερικάνικα βομβαρδιστικά. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στο σημείο της επίθεσης υπήρχαν μόνο άμαχοι. Οι νεκροί υπολογίζονται στους 150 από τους ντόπιους, στους 120 από το διοικητή της επαρχίας και στους 90-95 από τα ξένα πρακτορεία, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά και έφηβοι.

Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση για το αν την ευθύνη για τη φονική επίθεση φέρει η γερμανική ή η αμερικάνικη πλευρά, με το γερμανό διοικητή να υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, στον τόπο της επίθεσης υπήρχαν μόνο αντάρτες, οι οποίοι σχεδίαζαν να χτυπήσουν με τα βυτιοφόρα την κοντινή γερμανική στρατιωτική βάση, και τον αμερικάνο πιλότο να υποστηρίζει ότι έστειλε τις φωτογραφίες από το στόχο της επίθεσης στο γερμανό διοικητή, πριν πάρει εντολή να χτυπήσει.

Η σφαγή της Κουντούζ συνέβηκε την πιο ακατάλληλη στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση και αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών της 27ης Σεπτεμβρίου, καθώς το 71% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των 4.500 γερμανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν. Παρολαυτά, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ακόμη και την Κυριακή, δυο μέρες μετά το μακελειό, επέμενε ότι στον τόπο της επίθεσης υπήρχαν μόνο Ταλιμπάν και τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι έγινε για να μη χρησιμοποιηθούν τα δύο βυτιοφόρα σε επίθεση εναντίον του γερμανικού στρατοπέδου. Παράλληλα, ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Καμπούλ να βρεθεί τρόπος να αναλάβει βήμα-βήμα τις ευθύνες της ώστε να μπορέσει να μειωθεί η διεθνής εμπλοκή». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η θέση που διατύπωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φραντς-Βάλτερ Στάινμαγιερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο βασικός αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές, ο οποίος δήλωσε ότι, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα συνεργαστεί με την αφγανική κυβέρνηση για να καθοριστεί μια καθαρή προοπτική για τη διάρκεια και τον τερματισμό της γερμανικής στρατιωτικής εμπλοκής. Λόγια του αέρα δηλαδή, όπως είναι αναμενόμενο, αφού και οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους Πράσινους έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, τα δύσκολα τόσο για τη γερμανική κυβέρνηση όσο και για τα υπόλοιπα αστικά κόμματα αρχίζουν τώρα, καθώς η κατάσταση στο μέχρι πρότινος σχετικά ήρεμο βόρειο Αφγανιστάν επιδεινώνεται συνεχώς σε βάρος τους και οι επιθέσεις εναντίον γερμανικών και κυβερνητικών στόχων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Τα γερμανικά στρατεύματα, που μέχρι πρότινος συντόνιζαν βασικά έργα ανοικοδόμησης, όπως την κατασκευή δρόμων και γεφυρών ή την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών, και είχαν εντολή να μην πυροβολούν ποτέ πρώτα, βρίσκονται αναγκαστικά τώρα στην πρώτη γραμμή του μετώπου και είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσουν ακριβά.

Οι Ταλιμπάν επεκτείνουν την παρουσία και τον έλεγχό τους στις βόρειες επαρχίες, ανοίγοντας νέα μέτωπα με στόχο να διασπείρουν και να εξαντλήσουν τα νατοϊκά στρατεύματα. Ήδη έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τρεις περιοχές, που κατοικούνται κυρίως από Παστούν, σε δύο βόρειες επαρχίες, την Κουντούζ και την Μπαγκχλάν-ι-Τζαντίντ. Τους τελευταίους μήνες κλιμακώνουν τις επιθέσεις του τύπου «χτυπάμε και φεύγουμε», καθώς και τις επιθέσεις με βόμβες και ρουκέτες εναντίον των γερμανικών, βελγικών και ουγγρικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στις επαρχίες αυτές. Παράλληλα, πραγματοποιούν επιθέσεις και στήνουν σημεία ελέγχου κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που έρχεται από το Τατζικιστάν, απειλώντας να διακόψουν το νέο ζωτικής σημασίας δρόμο ανεφοδιασμού από την Κεντρική Ασία. Ουσιαστικά, αντιγράφουν την τακτική των μουτζαχεντίν εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων τη δεκαετία του ’80.

Σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν επεκτείνουν την παρουσία τους και τον πόλεμο στο βόρειο και δυτικό Αφγανιστάν, είναι πολύ πιθανό να μη μπορούν να τους αντιμετωπίσουν τα αμερικανονατοϊκά στρατεύ-ματα, οπότε, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές και διπλωμάτες, οι Αμερικάνοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να «αφγανοποιήσουν» τον πόλεμο. Να επαναλάβουν αυτό που έκαναν με τη Βόρεια Συμμαχία, με την οποία συνεργάστηκαν για να διώξουν τους Ταλιμπάν από την Κουντούζ, όταν εισέβαλαν το φθινόπωρο του 2001 στο Αφγανιστάν. Να βάλουν δηλαδή στο «παιχνίδι» κάποιους πάλαι ποτέ  πολέμαρχους, όπως τον διαβόητο τατζίκο Μοχάμεντ Φαχίμ, αντιπρόεδρο και υπουργό Αμυνας στη Μεταβατική Διοίκηση Καρζάι μέχρι τις εκλογές του 2004, ο οποίος κατηγορήθηκε από την ίδια τη CIA ως μεγαλέμπορος ναρκωτικών, και τον αρχιδολοφόνο ουζμπέκο Ρασίντ Ντόστουμ, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο από ασφυξία ή σφαίρες 2.000 περίπου κρατουμένων Ταλιμπάν μέσα στην έρημο, καθώς μεταφέρονταν μέσα σε ψυγεία με προορισμό τις φυλακές. Ισως δεν είναι τυχαίο που ο Μοχάμεντ Φαχίμ είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος με το Χαμίντ Καρζάι και ο Ρασίντ Ντόστουμ επέστρεψε από την Τουρκία, όπου είχε καταφύγει μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του για τη μαζική σφαγή των Ταλιμπάν, για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Καρζάι εξασφαλίζοντάς του ψήφους Ουζμπέκων.

Στο φόντο αυτό συνεχίζεται η πολιτική διαμάχη για την εγκυρότητα των εκλογών, λόγω των χιλιάδων καταγγελιών για εκτεταμένη νοθεία. Γεγονός που ανάγκασε μια επιτροπή του ΟΗΕ που παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία να δηλώσει ότι υπάρχει «καθαρή και πειστική απόδειξη για νοθεία» και να δώσει εντολή για μερική καταμέτρηση των ψήφων, η οποία όμως είναι πολύ πιθανό να μην ανατρέψει τη διαφαινόμενη επικράτηση από τον πρώτο γύρο του Καρζάι, που φέρεται να κερδίζει με ποσοστό 54.1% τον βασικότερο αντίπαλό του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ (28.3%). Το μόνο βέβαιο είναι ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές αυτές θα είναι αναξιόπιστη και ανίκανη να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Αντίθετα, αυτή που βάζει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις είναι η αφγανική αντίσταση, η οποία τις τελευταίες μέρες πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, δύο ακόμη εντυπωσιακές επιχειρήσεις. Μια επίθεση αυτοκτονίας, στις 7 Σεπτεμβρίου, με την ανατίναξη αυτοκινήτου μπροστά στη νότια πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ, που χρησιμοποιείται από τις νατοϊκές δυνάμεις και τον αφγανικό στρατό, με αποτέλεσμα το θάνατο 3 και τον τραυματισμό τουλάχιστον 6 ατόμων. Η δεύτερη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε γύρω από το απομονωμένο χωριό Γκάνγκιγκαλ της επαρχίας Κουνάρ, κοντά στα πακιστανικά σύνορα, στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν μια δύναμη 60 αφγανών στρατιωτών, 13 πεζοναυτών και 20 συνοριακών αστυνομικών ξεκίνησε για να κάνει έρευνα για όπλα στο χωριό και να συναντηθεί με τους γέροντες για να συζητήσει τη δημιουργία αστυνομικών περιπόλων. Οι Ταλιμπάν είχαν στήσει ενέδρα και τους περίμεναν. Ακολούθησε 7ωρη μάχη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 4 αμερικάνοι πεζοναύτες, 7 αφγανοί στρατιώτες και ο διερμηνέας των Αμερικάνων, ενώ τραυματίστηκαν 3 πεζοναύτες και 14 αφγανοί στρατιώτες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό αμερικάνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε ένα και μόνο πολεμικό επεισόδιο από την αμερικάνικη εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις στα πακιστανικά σύνορα σε βυτιοφόρα καυσίμων και φορτηγά με εφόδια, που προορίζονται για τα νατοϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Στις 31 Αυγούστου, μαχητές Ταλιμπάν επιτέθηκαν με πολυβόλα και χειροβομβίδες σε φορτηγά στη συνοριακή πακιστανική πόλη Chaman, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά και να καταστραφούν ολοσχερώς 18 απ’ αυτά. Και στις 9 Σεπτεμβρίου, από επίθεση ενόπλων σε βυτιοφόρα , που περνούσαν από την περιοχή Ακταραμπάντ της Κουέτα, καταστράφηκαν 4 απ’ αυτά.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Αφγανιστάν

Στραγγαλίζουν την Παλαιστίνη!
Επόμενο άρθρο

Αφγανιστάν

1.000 κατάδικους περιμένει η αγχόνη

Σχετικά Αρθρα

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

Διεθνή 12 Μαρ 2026, 10:19

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

Διεθνή 11 Μαρ 2026, 22:41

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

Διεθνή 11 Μαρ 2026, 14:18

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

Διεθνή 10 Μαρ 2026, 21:44

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

Διεθνή 10 Μαρ 2026, 15:13

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

Διεθνή 10 Μαρ 2026, 10:26
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Η δυστυχία τους είναι ότι το Σύνταγμά τους δεν προβλέπει φίμωτρο

12 Μαρ 2026, 12:34
Διεθνή

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

12 Μαρ 2026, 10:19
Πολιτισμός

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 13 Μάρτη, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

12 Μαρ 2026, 00:59
Πολιτική

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

12 Μαρ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Βενεζουέλα: Ημέρα σημαίας.

1972: Παραπέμπονται σε δίκη δεκαπέντε μέλη του ΠΑΚ που σχεδίαζαν σαμποτάζ κατά εργοστασίων και κατά του 6ου στόλου.

1982: Βόμβα στη μητρόπολη Αθηνών.

1993: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Βομβάη, τριακόσιοι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες.

1998: Βόμβες σε αντιπροσωπίες αυτοκινήτων στην Αθήνα (17Ν).

2003: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Αφγανιστάν

    17Ν
    • Αφγανιστάν

      Εφετείο 17Ν
  • Αφγανιστάν

    ΕΛΑ
    • Αφγανιστάν

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Αφγανιστάν

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Αφγανιστάν

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Αφγανιστάν

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Αφγανιστάν

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Αφγανιστάν

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Αφγανιστάν

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Αφγανιστάν

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Αφγανιστάν

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αφγανιστάν

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αφγανιστάν

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Αφγανιστάν

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Ποιοι είμαστε
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Επικοινωνία
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Όροι χρήσης
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Ποιοι είμαστε
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Επικοινωνία
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo