Στα 75 ευρώ (8.000 τάκα) ζητούν οι εργάτες να φτάσει ο βασικός μισθός στο Μπαγκλαντές, από 28 (3.000 τάκα) που είναι σήμερα, αλλά θα περάσει καιρός μέχρι να αποφασιστεί από την κυβέρνηση μια τόσο… γενναιόδωρη αύξηση! Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς (9/10/2013), οι εργοστασιάρχες της κλωστοϋφαντουργίας έχουν προτείνει 3.600 τάκα (δηλαδή 34 ευρώ), ενώ η κυβερνητική επιτροπή που έχει επιληφθεί του θέματος αναμένεται να αποφασίσει μέσα στον ερχόμενο μήνα.
Πριν λίγες βδομάδες, η επιτροπή αυτή επισκέφτηκε τις γειτονικές χώρες (Καμπότζη, Βιετνάμ), προκειμένου να μελετήσει τα μέτρα πουαυτές πήραν, για να αποφασίσει για την τύχη των 4 εκατομμυρίων εργατών κλωστοϋφαντουργίας που δουλεύουν στα κάτεργα του Μπαγκλαντές. Φυσικά, τίποτα από αυτά δε θα συνέβαινε, αν τον προηγούμενο μήνα δε γινόταν χαμός από τις διαδηλώσεις και την εξαήμερη γενική απεργία στην κλωστοϋφαντουργία! Γεγονότα που ανάγκασαν κράτος και καπιταλιστές να υποσχεθούν μερικές δεκάρες παραπάνω από το… φιλοδώρημα που δίνουν σήμερα. Γιατί περί φιλοδωρήματος πρόκειται όταν μιλάμε για 28 ευρώ το μήνα, ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη τις χαμηλότερες τιμές πώλησης των προϊόντων στις αγορές του Μπαγκλαντές σε σχέση με αυτές που ισχύουν στις αγορές της Δύσης.
Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, τα 28 ευρώ (3.000 τάκα) το μήνα ισοδυναμούν με ένα παντελόνι τζιν ή 20 πακέτα τσιγάρα Malboro ή λίγο λιγότερο από 4 κιλά τοπικό τυρί, όπως διαπιστώσαμε από την ιστοσελίδα που αναφέρει τις μέσες τιμές των προϊόντων στη χώρα αυτή (βλ. https://www.numbeo.com/ cost-of-living/country_result .jsp?country=Bangladesh). Με τον επίσημο πληθωρισμό να κινείται στα επίπεδα του 9%, οι αυξήσεις που δόθηκαν τον Ιούλη του 2010 εν μέρει εξανεμίστηκαν. Οπως επισημαίνει το Ρόιτερς, οποιαδήποτε αύξηση του βασικού μισθού κάτω των 6.000 τάκα (56 ευρώ) θα πυροδοτήσει νέο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων στη χώρα. Ελα όμως που οι έμποροι εκνευρίζονται από τις αυξήσεις αυτές, φοβούμενοι ότι θα έχουν σα συνέπεια την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών, ο οποίος από 11% πέρσι, έπεσε στο 7%. Αυτό πια κι αν είναι… μαρτύριο!
ΥΓ: Τον περασμένο Απρίλη, πάνω από 1.100 εργάτες σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε το οχταόροφο κτιριακό συγκρότημα Rana Plaza, που συστέγαζε πέντε εργοστάσια ενδυμάτων με πάνω από 3.000 εργάτες, στην πόλη Σαβάρ, 30 χλμ. από την πρωτεύουσα Ντάκα. Τότε πολλά γράφτηκαν για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς στα σκαβοπάζαρα της κλωστοϋφαντουργίας. Στις 8 Οκτώβρη, ένα άλλο εργοστάσιο πήρε φωτιά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εφτά και να τραυματιστούν πάνω από 50 εργάτες. Το γαϊτανάκι των «εργατικών ατυχημάτων» συνεχίζεται κανονικά…