Τη στιγμή που ο Αμπάς ξεφτιλιζόταν, δίνοντας εξάμηνη αναβολή στην παραπομπή της καταδικαστικής για το Ισραήλ έκθεσης Γκόλντστοουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μαρουάν Μπαργούθι, σημαίνον στέλεχος της Φατάχ, που έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια από ισραηλινό δικαστήριο για «τρομοκρατική» δράση, έκανε πολιτική παρέμβαση μέσα από τη φυλακή με συνέντευξη στο πρακτορείο Μαάν, μέσω των δικηγόρων του. Αν και ο Μπαργούθι ακολουθεί ήπια στάση απέναντι στον Αμπάς και την Παλαιστινιακή Αρχή και κάνει λόγο για «ειρηνική αντίσταση» στους Σιωνιστές, δεν αφήνει περιθώρια για παραπέρα κολεγιές με το Ισραήλ.
«Καλώ την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ να επιμείνει ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί στις αρχές του τερματισμού της κατοχής, της απόσυρσης στα σύνορα του 1967, της αναγνώρισης του δικαιώματος των Παλαιστίνιων για αυτοπροσδιορισμό, της εγκαθίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, της αναγνώρισης του ψηφίσματος 194 του ΟΗΕ, του σταματήματος των εποικισμών και της απελευθέρωσης των κρατουμένων, ως προϋπόθεση για να γίνουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι δεν θα επαναλάβουμε την πείρα των προηγούμενων χρόνων, κατά τα οποία οι Ισραηλινοί πήραν το πλεονέκτημα από τις διαπραγματεύσεις, που τους έδωσαν κάλυμμα να συνεχίσουν την επέκταση των εποικισμών και την παραπλάνηση της διεθνούς κοινής γνώμης».
Ο Μπαργούθι δηλώνει ότι το κείμενο των φυλακισμένων, που γράφτηκε πριν από μερικά χρόνια, αποτελεί την καλύτερη βάση για την εθνική συμφιλίωση και λέει χαρακτηριστικά ότι είναι τιμή του που συμμετείχε στη σύνταξή του μαζί με στελέχη της Χαμάς, της Τζιχάντ, του Λαϊκού και του Δημοκρατικού Μετώπου και της Φατάχ. Στηρίζει επίσης τη λίστα που έδωσε η Χαμάς για την ανταλλαγή κρατουμένων (με τον ισραηλινό λοχία Σαλίτ), λέγοντας ότι η Χαμάς δεν απέκλεισε κανέναν. Ο Μπαργούθι δεν καλλιεργεί αυταπάτες για το Ισράηλ. Λέει ξεκάθαρα ότι «το Ισραήλ δεν θέλει την ειρήνη κι ούτε είναι έτοιμο να τερματίσει την κατοχή». Λέει επίσης ότι οι συνθήκες που γέννησαν τη δεύτερη Ιντιφάντα (Σεπτέμβριος 2000) υπάρχουν ακόμα κι ότι η Ιντιφάντα δεν είναι αποτέλεσμα καλέσματος από έναν ηγέτη αλλά πηγάζει από τη συλλογική θέληση των Παλαιστίνιων.
Ο φυλακισμένος ηγέτης της Φατάχ προκαλεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στον Αμπάς. Γιατί ο Μπαργούθι δεν είναι κάποιος τυχαίος. Εχει πλατιά λαϊκή βάση στους οπαδούς της Φατάχ, ανεξάρτητα αν το συνέδριο τον περασμένο Αύγουστο τον εξέλεξε τρίτο (ο Αμπάς απαγόρευσε ακόμα και το διάβασμα της έκκλησής του προς το συνέδριο). Πώς να προχωρήσει ο Αμπάς σε παραπέρα υποχωρήσεις στους Σιωνιστές, όταν βρίσκει τέτοιες αντιστάσεις από ανθρώπους ακόμα και μέσα στη Φατάχ;