Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο Χάρτης Συνταγματικών Αρχών, που παρουσιάστηκε από τον αντιπρόεδρο της αιγυπτιακής κυβέρνησης την 1η Νοεμβρίου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Νοεμβρίου. Κοσμικά και θρησκευτικά πολιτικά κόμματα και κινήματα, μεταξύ των οποίων η Μουσουλμανική Αδελφότητα, υποστηρίζουν ότι ο στρατός επιδιώκει να συνεχίσει τον έλεγχό του στην εξουσία και να διασφαλίσει τα συμφέροντα και τα προνόμιά του με το νέο σύνταγμα.
Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί το άρθρο 9 του Χάρτη Συνταγματικών Αρχών, το οποίο δίνει υπέρμετρη εξουσία στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Προστατεύει τη στρατιωτική ηγεσία από την εποπτεία της βουλής. Της δίνει το δικαίωμα βέτο στα ζητήματα που αφορούν στο στρατό, κηρύσσει τις ένοπλες δυνάμεις «προστάτη της συνταγματικής νομιμότητας», που σημαίνει ότι ουσιαστικά επιτρέπει στη στρατιωτική ηγεσία να έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα σημαντικά πολιτικά ζήτήματα. Περιορίζει την αρμοδιότητα των βουλευτών να εκλέξουν την ομάδα που θα συντάξει το νέο σύνταγμα, αφού ορίζει ότι από τα 100 μέλη της ομάδας τα 80 θα προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα θεσμών και ιδρυμάτων, όπως η δικαιοσύνη, τα πανεπιστήμια και διάφορες κοινωνικές ομάδες, και τα υπόλοιπα 20 θα προέρχονται από τα πολιτικά κόμματα, αναλογικά με την εκλογική τους δύναμη. Επίσης, δίνει στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο την εξουσία να αντικαταστήσει τη Συντακτική Συνέλευση σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ολοκληρώσει το νέο σύνταγμα μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα των έξι μηνών.
Οι προτεινόμενες αρχές για τη σύνταξη του νέου συντάγματος παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι από ομάδα δικαστικών που συνδέονται με το στρατό, προκαλώντας και τότε, όπως και τώρα, σφοδρές αντιδράσεις, γεγονός που ανάγκασε τους εμπνευστές τους να τις βάλουν στο συρτάρι. Το γεγονός ότι επανέρχονται στο τραπέζι εν μέσω προεκλογικής περιόδου δείχνει ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που ουσιαστικά κυβερνά τη χώρα, θα επιδιώξει να τις επιβάλλει προκειμένου να διασφαλίσει τον πολιτικό ρόλο, τα προνόμια και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα της ανώτερης στρατιωτικής κάστας, που αποτελεί σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης της χώρας.
Παρολαυτά, οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικές συλλογικότητες που διαφωνούν καλούν το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να μην επικυρώσει τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση Χάρτη Συνταγματικών Αρχών, ενώ έχουν ήδη καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις για τις 18 Νοεμβρίου για να απαιτήσουν την απόσυρσή του.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις για την αποφυλάκιση του γνωστού μπλόγκερ και πολιτικού ακτιβιστή Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, ο οποίος συνελήφθη στις 30 Οκτωβρίου κατηγορούμενος για υποκίνηση βίας, καταστροφή στρατιωτικής περιουσίας και βίαιης επίθεσης εναντίον στρατιωτών σε υπηρεσία, κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης των Κοπτών Χριστιανών στο κέντρο του Καΐρου στις 9 Οκτωβρίου, που πνίγηκε στο αίμα από το στρατό, με 27 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ο Αμπντέλ Φατάχ, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στις διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ και στην υπεράσπιση της πλατείας Ταχρίρ από την επιδρομή των τραμπούκων του καθεστώτος, κατά την επονομαζόμενη «μάχη της καμήλας», απορρίπτει τις δίκες πολιτών από στρατιωτικά δικαστήρια, καταγγέλλει την ανάθεση από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο σε επιτροπή του στρατού της έρευνας των αιματηρών γεγονότων κατά τη διαδήλωση των Κοπτών και αρνήθηκε να απολογηθεί σε στρατιωτικό εισαγγελέα. Η στρατιωτική εισαγγελία του επέβαλε φυλάκιση 15 ημερών, εν αναμονή της έρευνας της υπόθεσης, η οποία μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστο, ενώ απορρίφθηκε η προσφυγή αποφυλάκισής του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι του έγινε πρόταση αποφυλάκισής του με τον όρο να σταματήσει κάθε κριτική στο πρόσωπο του επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και επί 20 χρόνια υπουργού Αμυνας του καθεστώτος Μουμπάρακ, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι.
Εκτός από τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Αίγυπτο για την αποφυλάκισή του, έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες με αίτημα την αποφυλάκισή του καθώς και τον τερματισμό των δικών πολιτών από στρατιωτικά δικαστήρια, από τις αίθουσες των οποίων έχουν περάσει 12.000 πολίτες ως κατηγορούμενοι μετά την πτώση Μουμπάρακ.