Ο Γιούνκερ επιθυμεί να ξεκινήσει τη θητεία του ως πρόεδρος της Κομισιόν με «αναπτυξιακό» αέρα. Ταυτόχρονα, θέλει να πετάξει από πάνω του τη ρετσινιά του εκλεκτού των Γερμανών και να λειτουργήσει ως ειρηνευτικός παράγοντας ανάμεσα στις ανταγωνιζόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ευρωζώνης, ρόλο που γνωρίζει πολύ καλά από τη μακρά θητεία του ως πρόεδρος του Eurogroup.
Στο πλαίσιο αυτής του της επιδίωξης, δήλωσε ότι ζητά τη διάθεση 100 δισ. ευρώ από τα ύψους 450 δισ. ευρώ αποθεματικά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις σε δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η γερμανική αντίθεση εκφράστηκε αρχικά με δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο απέδιδε στον Σόιμπλε την άποψη ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά πόρων από τον ESM προς την ΕΤΕπ, διότι ο ESM δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη «διάσωση του ευρώ και όχι για τη χρηματοδότηση έργων». Δυο μέρες μετά ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση της γερμανικής άρνησης από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ, ο οποίος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Spiegel και σημείωσε ότι τα κεφάλαια του ESM αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη και προορίζονται για τη χρηματοδότηση χωρών-μελών σε στιγμές ανάγκης. Η χρησιμοποίησή τους σε επενδυτικά προγράμματα θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοπιστία του ESM, πρόσθεσε. Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για αντιπρόταση των Γερμανών να ενισχυθεί η ΕΤΕπ με κεφάλαια που θα βάλουν οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.
Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί θυμίζουν στον Γιούνκερ ποιος είναι το αφεντικό, προειδοποιώντας τον εμμέσως να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αν προηγουμένως δεν διαβουλευτεί με το Βερολίνο. Από την άλλη, πετούν το μπαλάκι στους «αναπτυξιολογούντες» εταίρους. Εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν «αναπτυξιακά» σχέδια, αλλά αυτό δε θα γίνει χαριστικά. Θα προηγηθεί διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της οποίας η Γερμανία θα δώσει και θα πάρει.