Υστερα από μια ολιγοήμερη παύση, λόγω εθνικής αργίας, οι διαδηλώσεις στην Χιλή επαναλήφθηκαν, καθιστώντας άκαρπες τις προσπάθειες του Πινιέρα να στείλει το λαό σπίτι του με κάποιους ελιγμούς, όπως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός της προηγούμενης βδομάδας και το κάλεσμα στη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση για διάλογο με σκοπό την εκτόνωση της εξέγερσης. Φυσικά, η αντιπολίτευση αρνήθηκε να μπει σε διάλογο με τον Πινιέρα, βοηθώντας τον να βγει από το αδιέξοδο. Οχι γιατί νοιάζεται για το λαό και συμμερίζεται τα αιτήματα της εξέγερσης (εξάλλου αυτή κυβερνούσε την προηγούμενη τετραετία), αλλά για να μην μπει και αυτή στο στόχαστρο των διαδηλωτών και να παραμένει ως εναλλακτική λύση της αστικής εξουσίας.
Είναι τέτοια η δυναμική της εξέγερσης που έχει προκαλέσει τρόμο στην αστική τάξη και την κυβέρνησή της, αναγκάζοντάς την μέσω στελεχών της να κάνει τον ένα ελιγμό μετά τον άλλον, χωρίς προς το παρόν να μπορεί να βγει από το αδιέξοδο. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Γκονσάλο Μπλούμελ, δήλωσε την Πέμπτη 31 Οκτώβρη πως η κυβέρνηση, υπό το βάρος των διαδηλώσεων, σκοπεύει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση, των σοσιαλδημοκρατών της Μισέλ Μπατσελέτ, παρέχοντας δεκάδες φορολογικές ελαφρύνσεις στα ψηλά εισοδήματα.
Ο νέος υπουργός δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μπει σε διάλογο για αναθεώρηση του Συντάγματος που αποτελεί ένα από τα κεντρικότερα αιτήματα των διαδηλώσεων. Δυο μέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο Πινιέρα δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει ακόμα και «δομικές μεταρρυθμίσεις» του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας, με στόχο να κατευνάσει τη λαϊκή οργή. Φυσικά, δε σκοπεύει να παραιτηθεί, όπως δήλωσε στο BBC, παρά το γεγονός ότι πλέον η παραίτησή του αποτελεί το κεντρικότερο αίτημα των διαδηλωτών. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του έχει πέσει κάτω από το 15%, ενώ το αίτημα για συνταγματική αναθεώρηση στηρίζει πάνω από το 80% των ερωτηθέντων.
Την τακτική ελιγμών του Πινιέρα συνεχίζει να συνοδεύει η πιο βάρβαρη κρατική καταστολή. Τουλάχιστον 23 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία και το στρατό, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.600 και οι συλληφθέντες τους 4.000, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι πραιτοριανοί της κυβέρνησης έχουν αφηνιάσει, βγάζοντας τα πιο χαμερπή ένστικτά τους απέναντι στους διαδηλωτές. Οι εισαγγελείς ερευνούν περισσότερες από 800 καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και ξυλοδαρμούς ανδρών και γυναικών από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν υποστεί μερική ή ολική τύφλωση από τις πλαστικές σφαίρες που εκτοξεύουν τα χιλιανά ΜΑΤ στοχεύοντας κατευθείαν τα κεφάλια τους. Η αποθράσυνσή τους έφτασε σε τέτοιο βαθμό που εισέβαλαν σε σχολεία πυροβολώντας με σκάγια εναντίον των μαθητών, τραυματίζοντας δύο. Ενα 8χρονο κορίτσι κατήγγειλε ότι δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από αστυνομικούς. Η δολοφονική βία των μπάτσων δεν έμεινε ατιμώρητη από τους διαδηλωτές που έστειλαν στο νοσοκομείο περισσότερους από 800 μπάτσους.
Είναι σίγουρο πως ο Πινιέρα οδεύει αργά η γρήγορα προς την πολιτική συνταξιοδότησή του, ενώ για άλλη μια φορά γίνεται προφανές ότι τα όποια κυβερνητικά μέτρα προς όφελος του λαού θα έρθουν γιατί οι διαδηλωτές έσπασαν μαζικά την αστική νομιμότητα βάζοντας φωτιά στους δρόμους του Σαντιάγο και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.