Οπως αναμενόταν, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας, αφού η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή στο σκέλος των δαπανών, ώστε να μειωθεί κάπως το έλλειμμα του 2,4% που προβλέπεται. Η απόρριψη ήταν ζήτημα γοήτρου για την Κομισιόν και το γερμανογαλλικό άξονα που την ελέγχει. Το επόμενο βήμα, όμως, που είναι η επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία, είναι ακόμα μετέωρο και το αν θα γίνει ή όχι θα εξαρτηθεί από το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κομισιόν και την ιταλική κυβέρνηση, που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα (Σάββατο) με τη συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε και τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (σε υψηλό επίπεδο, δηλαδή).
Οι τόνοι είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν από τις προηγούμενες μέρες, καθώς και ο «πολύς» Σαλβίνι, ο νεοφασίστας υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της Λέγκας, παράτησε τις εμπρηστικές δηλώσεις, με τις οποίες προσπαθεί να οικοδομήσει το προφίλ του ασυμβίβαστου ιταλού πατριώτη, και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «εποικοδομητικός διάλογος». Από την πλευρά της η Κομισιόν περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση και σε μια συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόφ-σκις. Μιλώντας σε χαμηλούς τόνους, ο Ντομπρόφσκις είπε ότι η Κομισιόν δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία, δεδομένου ότι το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού αυξάνει το διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 1% του ΑΕΠ, ενώ θα έπρεπε να το μειώνει κατά 0.6% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν κάνει λόγο και για μη λήψη μέτρων από την ιταλική κυβέρνηση για τη μείωση του τεράστιου χρέους της χώρας, επίσης κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Οπως έχουμε ξαναγράψει, η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να της συμπεριφερθούν όπως στην Ελλάδα ή στην Κύπρο και την Πορτογαλία. Από την άλλη, και η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι δεν ενεργεί «ακτιβιστικά», αλλά στο πλαίσιο των «καλών πρακτικών» που προβλέπονται από τις συνθήκες της ΕΕ. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δείξει αν το πινγκ-πονγκ του εκατέρωθεν τσαμπουκά θα τελειώσει και θα βρεθεί «συμβιβαστική λύση» ή αν το δίδυμο Σαλβίνι-Ντι Μάιο (ιδιαίτερα ο πρώτος) θα το τραβήξει, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μάη.