Με τη λήξη της προθεσμίας «παγώματος» της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη (που είναι στις 26 Σεπτέμβρη) αναμένεται να ακολουθήσει μια «έκρηξη» της κατασκευαστικής δραστηριότητας στους εποικισμούς. Σύμφωνα με το αραβικό πρακτορείο Μαάν (5/7), αναμένεται να κατασκευαστούν 800 νέες κατοικίες στην περιοχή της Ναμπλούς, 600 στην Καλκίλια, 1.200 σε διάφορους εποικισμούς από τη Ναμπλούς μέχρι τη Ραμάλα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και ένα τεράστιο συγκρότημα 12.000 κατοικιών στην περιοχή Γους- Ετζιόν στη βόρεια Δυτική Οχθη!
Το δεκάμηνο «πάγωμα», που ανακοίνωσε ο Νετανιάχου τον περσινό Νοέμβρη, δεν κάλυπτε όλες τις περιοχές των εποικισμών, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε «μερικό» από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν συμπεριλαμβανόταν, ούτε και οι προαποφασισμένες επεκτάσεις των εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Γι’ αυτό ακόμη και το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ) αναγκάστηκε τον περασμένο Μάρτη να κάνει έκκληση στο Ισραήλ να παγώσει τελείως την κατασκευαστική δραστηριότητα στους εποικισμούς, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Από τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία δεν κατορθώσαμε να βρούμε πόσα σπίτια κατασκευάστηκαν συνολικά μέσα σ’ αυτό το διάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν αδειοδοτήσεις που ο ίδιος ο Νετανιάχου τις «πάγωσε». Οπως στον εποικισμό του Ραμάτ Σλόμο που το Μάρτη η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 1.600 κατοικιών και το Μάη ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε σε δίχρονη αναστολή της έναρξης της κατασκευής τους, η οποία έτσι κι αλλιώς θα καθυστερούσε μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και η τελική έγκριση από την κυβέρνηση.
Το θέμα είναι ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη είναι μια μάστιγα που διαρκώς επεκτείνεται. Αυτό το παραδέχονται ακόμα και ισραηλινές οργανώσεις όπως η B’tselem που σε πρόσφατη έκθεσή της για τους εποικισμούς (https://www.btselem.org/English/Publications/Summaries/201007_By_Hook_ and_by_Crook.asp) αναφέρει: ««Περίπου μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί ζουν σήμερα πάνω από την πράσινη ζώνη (σ.σ. τα «σύνορα» που χωρίζουν τη Δυτική Οχθη από το Ισραήλ). Περισσότεροι από 300.000 σε 121 εποικισμούς και περίπου εκατό φυλάκια, που ελέγχουν το 42% της γης της Δυτικής Οχθης, και οι υπόλοιποι σε δώδεκα γειτονιές που το Ισραήλ δημιούργησε στη γη που προσάρτησε από το δήμο της Ιερουσαλήμ». Η έκθεση αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ κατόρθωσε να αποκτήσει τον έλεγχο των περιοχών που κτίστηκαν οι εποικισμοί, απαλλοτριώνοντας εκτάσεις για «εθνικές ανάγκες» και κάνοντας τα «στραβά μάτια» σε παράνομες επεκτάσεις εποικισμών μέσα σε αναγνωρισμένες παλαιστινιακές γαίες, δίνοντας ταυτόχρονα προκλητικά προνόμια στους εποίκους.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν και τα σπίτια των εποίκων καλύπτουν μόλις το 1% της γης της Δυτικής Οχθης, ελέγχουν το 42% της γης, κατά παράβαση ακόμα και αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ! Στους 12 εποικισμούς που προστατεύονται από το τείχος που κατασκευάζεται μεταξύ Δυτικής Οχθης και Ισραήλ η επέκταση ήταν τεράστια, της τάξης του 240% μεταξύ 2002 και 2008. Τη χρονιά αυτή (2008), η ετήσια αύξηση του πληθυσμού των εποίκων ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από την αύξηση του πληθυσμού μέσα στο Ισραήλ (5% έναντι 1,8% αντίστοιχα). Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η οποία επικαλείται στοιχεία συνταξιούχου ισραηλινού ταξίαρχου, ο αριθμός των διαμερισμάτων πρόκειται να διπλασιαστεί το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια.
Μετά απ’ αυτά δεν αποτελεί πρόκληση και μόνο η επίκληση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» που η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει να ξαναρχίσει;