Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας για την κατάσταση στις εμπορικές συναλλαγές το Φλεβάρη του 2009 αποτύπωσαν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο αυτό που είχε ειπωθεί από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας πριν από ένα μήνα. Οτι δηλαδή η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το «γιαπωνέζικο θαύμα» να μετατρέπεται σε ένα εφιάλτη που κανείς δε γνωρίζει πότε θα τελειώσει.
Εμπορική κατρακύλα
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας, οι εξαγωγές σημείωσαν ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ κατακρημνιζόμενες κατά 49.4% το Φλεβάρη σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008 (τον Γενάρη είχαν μειωθεί κατά 45.7%), με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται στους τομείς των κατασκευαστικών μηχανημάτων (-66.6%) και των αυτοκινήτων (-72.9% σε αξία και -65.5% σε αριθμό). Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση έπεσαν πάνω από το μισό (-58.4% για τις πρώτες και -54.7% για τη δεύτερη), οι δε εξαγωγές στην Κίνα (που κατέχει την πρώτη θέση στις γιαπωνέζικες εξαγωγές, υπερβαίνοντας το σύνολο των εξαγωγών στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης) έπεσαν κατά 40% περίπου (ποσοστό ελάχιστα μειωμένο σε σχέση με το Γενάρη). Οι εισαγωγές ακολούθησαν παρόμοια πορεία, μειούμενες κατά 43%.
Συρρίκνωση της παραγωγής
Η μεγάλη μείωση στις εισαγωγές πρώτων υλών (-45%), μηχανημάτων (-39%) δεν οφείλεται πουθενά αλλού παρά στη συρρίκνωση της γιαπωνέζικης βιομηχανίας, όπως φαίνεται στον πίνακα 1 που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως φαίνεται από τον πίνακα αυτό, ο δείκτης που εκφράζει τη διαφορά των βιομηχανικών επιχειρήσεων που σημείωσαν άνοδο με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις που σημείωσαν πτώση, έπεσε κατά 66% το τρίμηνο Γενάρη-Μάρτη για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με κεφάλαιο πάνω από 1 δισ. γιεν (75 εκ. ευρώ), ενώ οι μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 100 εκατ. γιεν ή 750 χιλ. ευρώ) καταποντίστηκαν, με τη διαφορά να πέφτει κατά 72.4%.
Αυτό αποτυπώθηκε και στον τομέα της αγοράς εργασίας (βλ. πίνακα 2), αλλά και στον τομέα των επενδύσεων (βλ. πίνακα 3), όπου οι προβλέψεις είναι προς το χειρότερο για ολόκληρο το 2009. Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε την πτώση ρεκόρ 35ετίας του ΑΕΠ (κατά 12.1% σε ετήσια βάση ή 3% σε τριμηνιαία), που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2008, τότε μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα το βάθος της κρίσης που πλήττει την Ιαπωνία, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκόσμια.