Με μια πολύνεκρη επίθεση στην καρδιά της Καμπούλ το πρωί της 19ης Απρίλη, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν μια θεαματική επίδειξη δύναμης μόλις μια βδομάδα αφότου ανακοίνωσαν την έναρξη της καθιερωμένης εαρινής επίθεσης, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ομάρι» προς τιμήν του νεκρού ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη του κινήματος των Ταλιμπάν Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.
Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στην Καμπούλ από το 2001 που ξεκίνησε η αμερικάνικη στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν, με 64 νεκρούς και 347 τραυματίες, σύμφωνα με τον τελευταίο κυβερνητικό απολογισμό. Στόχος της ήταν το κτίριο μιας ειδικής στρατιωτικής μονάδας που εκπαιδεύει σωματοφύλακες για την προστασία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, το οποίο βρίσκεται στην πιο αυστηρά φρουρούμενη περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας, πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο και στην αμερικάνικη πρεσβεία. Η επίθεση έγινε με φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά, που προκάλεσε την αρχική έκρηξη, και ακολούθησε επίθεση ένοπλων, οι οποίοι εισέβαλαν στο κτίριο και άρχισαν να πυροβολούν μέχρι να πέσουν νεκροί. «Ηταν μια από τις πιο ισχυρές εκρήξεις που έχω ακούσει στη ζωή μου. Για είκοσι λεπτά δεν μπορούσα να δω και να ακούσω τίποτα. Ολη η περιοχή είχε σκοτεινιάσει και είχε καλυφθεί από πυκνό καπνό και σκόνη», δήλωσε στο «Associated Press» αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στην περιοχή.
Με την επίθεση αυτή οι Ταλιμπάν έστειλαν για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι μπορούν να χτυπούν όποτε θέλουν και όπου θέλουν καθώς και ότι καμιά περιοχή δεν είναι ασφαλής. Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» (Kabul car bomb reminds us this bloody conflict is no nearer an ending, 19/4/16), η επίθεση αυτή υπενθυμίζει όχι μόνο ότι το τέλος του πολέμου είναι ακόμη μακριά, αλλά ότι η βία κλιμακώνεται και εξαπλώνεται στις αστικές περιοχές οι οποίες κάποτε θεωρούνταν σχετικά ασφαλείς.
Σύμφωνα με το προαναφερόμενο ρεπορτάζ, «για χρόνια οι Αφγανοί κατέφευγαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις για να ξεφύγουν από τη βαρβαρότητα του πολέμου που διεξαγόταν στις αγροτικές περιοχές που ζούσαν. Ομως, καθώς η σύγκρουση εντάθηκε σ’ όλη τη χώρα μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων, ο φόβος και η αιματοχυσία έχουν απλωθεί και στις αστικές περιοχές.
Η υπόσχεση της κυβέρνησης και των δυτικών υποστηρικτών της ότι η εξουσία τους θα παραμένει σταθερή στις πόλεις, ακόμη κι αν οι αντάρτες καταλάβουν την ύπαιθρο, ακούγεται όλο και πιο κενή.
Οι δρόμοι της Καμπούλ θεωρούνται τώρα τόσο επικίνδυνοι ώστε η αμερικάνικη πρεσβεία μεταφέρει το προσωπικό της από το αεροδρόμιο με ελικόπτερο για να αποφύγει μια διαδρομή μόλις πέντε λεπτών με αυτοκίνητο».
Τέσσερις μέρες πριν από την πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ είχε προηγηθεί επίθεση των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Κουντούζ, η οποία απωθήθηκε από τον κυβερνητικό στρατό. Σημειωτέον ότι το περασμένο φθινόπωρο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν για τρεις μέρες την πόλη Κουντούζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουντούζ, την οποία ανακατέλαβε ο κυβερνητικός στρατός με την υποστήριξη αμερικάνικων βομβαρδιστικών ύστερα από δύο βδομάδες σφοδρών συγκρούσεων.
Οι Ταλιμπάν είναι σήμερα ισχυρότεροι από κάθε άλλη στιγμή από το 2001 που ξεκίνησε ο πόλεμος. Η έναρξη της καθιερωμένης εαρινής επίθεσης, της «επιχείρησης Ομάρι», στις 12 Απρίλη σηματοδοτεί κλιμάκωση των επιθέσεων, οι οποίες συνεχίζονταν αδιάκοπα και στη διάρκεια του χειμώνα σ’ όλη τη χώρα, από τη βόρεια επαρχία Κουντούζ μέχρι τη νότια επαρχία Χέλμαντ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί από πολλές περιοχές και προσπαθούν με μεγάλη δυσκολία να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα Λασκάρ Γκαχ, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν.
Στην ανακοίνωση έναρξης της «επιχείρησης Ομάρι», οι Ταλιμπάν, μεταξύ άλλων, δηλώνουν ότι «η τζιχάντ εναντίον ενός επιθετικού και σφετεριστή άπιστου στρατού είναι ιερή υποχρέωσή τους και ο μόνος τρόπος για να επανεγκαθιδρύσουν ένα ισλαμικό σύστημα και να ξανακερδίσουν την ανεξαρτησία της χώρας» και «υπόσχονται ότι θα εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε συνδυασμό με επιθέσεις αυτοκτονίας και ανταρτοπόλεμου καθώς και εκτελέσεις εχθρικών διοικητών σε αστικά κέντρα». Ακόμη ότι «θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να βουλιάξουν τον εχθρό σε ένα πόλεμο φθοράς που ρίχνει το ηθικό των ξένων εισβολέων και των εσωτερικών ένοπλων πολιτοφυλακών τους».
Η πολύνεκρη επίθεση της 19ης Απρίλη στην Καμπούλ προοιωνίζει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά θερμοί στο Αφγανιστάν.