Η «προσήλωση» του Αμερικάνου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στο στόχο της δημιουργίας «ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά» δεν εμπόδισε την κυβέρνησή του να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Αύγουστο έγιναν τα εγκαίνια μίας από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη χώρα, στην πόλη του Κάνσας. Οι εγκαταστάσεις που καλύπτουν 140 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (έκταση μεγαλύτερη ακόμα και από το Πεντάγωνο) απετέλεσαν, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ «μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για μετασχηματισμό των υποδομών του Ψυχρού Πολέμου σε μια επιχείρηση πυρηνικής ασφάλειας του 21ου αιώνα» (https://www.energy.gov/articles/energy-department-officially-dedicates-new-national-security-campus-kansas-city).
Η μεταφορά του πυρηνικού και λοιπού εξοπλισμού από την παλιά εγκατάσταση, που βρίσκεται κοντά στη νέα και η οποία κατασκεύαζε τα μη πυρηνικά τμήματα των πυρηνικών όπλων (αποτελούν περίπου το 85% των μερών κάθε πυρηνικού όπλου), απετέλεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μεταφορές που έγιναν ποτέ στις ΗΠΑ, απαιτώντας γύρω στα 3.000 φορτηγά βαρέως φορτίου και περίπου 40.000 κιβώτια. Το κόστος των νέων εγκαταστάσεων, που έχουν το όνομα «National Security Campus», ανέρχεται σε 687 εκατομμύρια δολάρια και θα απασχολούν γύρω στα 2.600 άτομα σε κατασκευή, έρευνα, αποθήκες και γραφεία.
Το αστείο είναι ότι πριν από την εκλογή του Ομπάμα (τον Οκτώβρη του 2008, βλ. https://www.nrdc.org/media/2008/081009.asp), περιβαλλοντικές και φιλειρηνικές οργανώσεις που έκαναν μήνυση κατά της ανέγερσης των νέων εγκαταστάσεων κατασκευής πυρηνικών στο Κάνσας ευελπιστούσαν ότι η νέα προεδρία θα ακύρωνε το έργο. Εξι χρόνια μετά, το έργο όχι μόνο ολοκληρώθηκε, αλλά πραγματοποιούνται παρόμοιοι εκσυγχρονισμοί και σε άλλες εγκαταστάσεις ανά τη χώρα. Σε εκτενές άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης (https://www. nytimes. com/2014/09/22/us/us-ramping-up-major-renewal-in-nuclear-arms.html?_r=1) μιλούν για «κύμα εκσυγχρονισμών», αποκαλύπτοντας: «Το χρήμα ρέει στο επεκτεινόμενο σύμπλεγμα κατασκευής πυρηνικών κεφαλών, που περιλαμβάνει οκτώ μεγάλα εργοστασιακά συγκροτήματα και εργαστήρια, που απασχολούν περισσότερους από 40 χιλιάδες ανθρώπους».
Επικαλούμενο έκθεση του Γραφείου Λογιστικού Ελέγχου της Κυβέρνησης (Government Accountability Office), που δημοσιεύτηκε τον περσινό Δεκέμβρη (https://www.gao.gov/assets/660/ 659610.pdf), το άρθρο αναφέρει ότι σε εθνικό επίπεδο έχουν προταθεί 36 μεγάλοι εκσυγχρονισμοί, από τους οποίους έχουν ήδη εγκριθεί οι 21. Στην παραπάνω έκθεση, που από την πρώτη της σελίδα επισημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να αποτελούν θεμελιώδες μέρος της «αμυντικής» στρατηγικής των ΗΠΑ, η GAO αποκαλύπτει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις της Εθνικής Διεύ-θυνσης Πυρηνικής Ασφάλειας (National Nuclear Security Administration, που από το 2000 που δημιουργήθηκε αποτελεί ξεχωριστή υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ), σχετικά με το κόστος του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων κατασκευής πυρηνικών όπλων για το χρονικό διάστημα 2014-2031 έχουν ήδη ξεπεραστεί κατά 19 δισ. δολάρια!
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, πριν από έναν χρόνο, ανέβαζε το κόστος του εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου για την επόμενη δεκαετία (2014-2023) στα 355 δισ. δολάρια, μιας και πολλά από τα πυρηνικά πλησιάζουν στο χρόνο λήξης της «λειτουργικής τους ζωής». Η έκθεση του CBO (https://www. cbo.gov/sites/default/files/cbofiles/attachments/12-19-2013-NuclearForces.pdf) επεσήμανε ότι τα ετήσια κόστη θα εκτιναχθούν μετά το 2021, καθώς την τριετία μετά το έτος αυτό τα κόστη θα είναι κατά 60% ψηλότερα από τα σημερινά! Σε φετινή έκθεση, που αναφέρει το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης (https://cns.miis. edu/opapers/pdfs/140107_trillion_dollar_nuclear_triad.pdf), ε-κτιμάται ότι το συνολικό κόστος της επιχείρησης ανακαίνισης των πυρηνικών θα φτάσει το 1 τρισ. δολάρια τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Ηδη η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Πεντάγωνο να σχεδιάσει 12 νέα πυρηνικά υποβρύχια, 100 νέα βομβαρδιστικά και 400 πυραύλους εδάφους. Ισως αυτό να εννοούσε ο Ομπάμα όταν έλεγε ότι δεν είναι αφελής, συμπληρώνοντας ότι «αυτός ο στόχος (σ.σ. του κόσμου χωρίς πυρηνικά) δε θα μπορέσει να επιτευχθεί γρήγορα, ίσως όχι στο χρονικό διάστημα της δικής μου ζωής. Θέλει υπομονή και επιμονή»! Πάλι καλά που δε μίλησε για τη… δευτέρα παρουσία!
Η αλήθεια είναι πως τα πυρηνικά είναι μια εξαιρετικά επικερδής υπόθεση. Πέρα από το παιχνίδι της τρομοκρατίας των λαών και των ισορροπιών δύναμης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, από τον τομέα των πυρηνικών βγαίνει πολύ χρήμα για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις-κολοσσούς του κλάδου. Γι’ αυτό και όσο υπάρχει καπιταλισμός –και μάλιστα στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο (που το κράτος υποτάσσεται στη δύναμη των μονοπωλιακών κολοσσών)– κάθε λόγος για «κόσμο χωρίς πυρηνικά» δε θα είναι τίποτα περισσότερο από κουτόχορτο για τους αφελείς ή παραμυθάκι για να κρατούν τους λαούς στον ύπνο του ακίνδυνου πασιφισμού που τον διαψεύδει καθημερινά η ζωή.