Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει τα δύο εκατομμύρια του πληθυσμού της Γάζας, καθώς μετά την καθαίρεση του Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό βιώνουν τις επιπτώσεις του διπλού αποκλεισμού, ισραηλινού και αιγυπτιακού.
Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αιγυπτιακού στρατού εναντίον των ανταρτών που δρουν στη Χερσόνησο του Σινά και κάνουν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών στόχων, η καταστροφή των τούνελ μέσω των οποίων διακινούνταν το 40% των προϊόντων προς τη Γάζα, η δημιουργία ουδέτερης ζώνης 500 μέτρων κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, οι περιορισμοί ή συχνά το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα έχουν δημιουργήσει και πάλι κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τα καύσιμα, τα φάρμακα και τα οικοδομικά υλικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, στη Γάζα υπάρχουν περίπου 70.000 αυτοκίνητα, πολλά από τα οποία ταξί, που χρειάζονται 400.000 λίτρα καυσίμων την ημέρα. Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής εισαγόταν μέσω των τούνελ από την Αίγυπτο και πουλιόταν (τόσο η βενζίνη όσο και το πετρέλαιο) προς 3,6 σέκελ (περίπου ένα δολάριο) το λίτρο. Τώρα, η ποσότητα αυτή εισάγεται από το Ισραήλ και πουλιέται σε διπλάσια σχεδόν τιμή, 7,1 σέκελ η βενζίνη και 6,5 σέκελ το πετρέλαιο. Σε τιμές δηλαδή απρόσιτες για τους περισσότερους οδηγούς, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια για να πάνε στη δουλειά τους, ενώ έχουν κλείσει 137 πρατήρια καυσίμων τις τελευταίες βδομάδες.
Το πέρασμα της Ράφα, όταν δεν κλείνει από το στρατό, λειτουργεί έξι μέρες τη βδομάδα για τέσσερις μόνο ώρες και περνούν μόλις 200 ταξιδιώτες, έναντι εννιά ωρών καθημερινά στο παρελθόν, κατά τις οποίες περνούσαν 1.200 άνθρωποι προς την Αίγυπτο. Σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται καθημερινά για να περάσουν: ασθενείς, σπουδαστές, Παλαιστίνιοι που ζουν σε άλλες χώρες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης 10.000 περίπου περιμένουν να πάρουν άδεια εξόδου από τη Γάζα.
Στην τραγική κατάσταση που βιώνει ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρεται έκθεση με τίτλο «Αργός θάνατος» της οργάνωσης «EuroMid Observer for Human Rights», με έδρα τη Γενεύη, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με την έκθεση , η ανεργία έφτασε τον Αύγουστο στο 35,5% και είναι πιθανόν να φτάσει στο 43% μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γάζα θα συνεχίσει την κατιούσα εξαιτίας της έλλειψης οικοδομικών υλικών, που δεν έρχονται πια μέσω των τούνελ. Το Ισραήλ επιτρέπει την εισαγωγή μερικών οικοδομικών υλικών, όμως υπάρχουν τόσοι περιορισμοί στους τύπους των υλικών αυτών, ώστε ο κατασκευαστικός κλάδος δεν μπορεί να στηριχτεί στις ισραηλινές εισαγωγές. Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθούν 30.000 θέσεις εργασίας σ’ αυτό τον κλάδο τους δύο επόμενους μήνες. Επιπλέον, 12.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι, γιατί δεν μπορούν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, που καταστράφηκαν στους δύο τελευταίους πολέμους από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι απώλειες για τον πληθυσμό της Γάζας, λόγω της καταστροφής των τούνελ, υπολογίζονται στα 460 εκατομμύρια δολάρια. Οι διακοπές ρεύματος φτάνουν τώρα μέχρι τις 12 ώρες την ημέρα, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να υπάρχει πρόβλημα στην παροχή νερού, η οποία στηρίζεται στην ενέργεια. Συν τοις άλλοις, σοβαρότατο πρόβλημα, που οξύνεται συνεχώς, αποτελεί η έλλειψη 128 φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ το στοκ για άλλα 78 έχει πέσει στο 16% του κανονικού επιπέδου.
Η έκθεση καλεί το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τον αποκλεισμό της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς τον έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ ακόμη και ο ΟΗΕ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τα πρόσφατα μέτρα ασφάλειας στη Ράφα από τη στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου.
Σημειωτέον ότι μόνο στα τρόφιμα, στα είδη ζαχαροπλαστικής, στα φρούτα και στα λαχανικά δεν υπάρχουν ελλείψεις, γιατί οι εισαγωγές κυρίως από το Ισραήλ και εν μέρει από τη Δυτική Οχθη καλύπτουν το κενό που άφησε η καταστροφή των τούνελ. Με τη διαφορά ότι τα εισαγόμενα από το Ισραήλ είναι αρκετά ακριβότερα απ’ αυτά που έμπαιναν μέσω των τούνελ από την Αίγυπτο και συνεπώς πολλά απ’ αυτά απρόσιτα για μεγάλο μέρος των κατοίκων της Γάζας, το 70% των οποίων ζει κάτω από το όριο φτώχειας.