Οχι δεν είναι κέρινο ομοίωμα στο μουσείο της μαντάμ Τισό. Αυτοπροσώπως ο 80χρονος «καβαλιέρε» είναι (γυψαρισμένος…ελαφρώς από τις πλαστικές επεμβάσεις), γνήσιο και το Μαλτές που κρατάει στα χέρια του για να πανηγυρίσει την εκλογική του νίκη στις τοπικές εκλογές. «Γύρισα, κι αυτό φαίνεται» ανέκραξε από το τηλεοπτικό στούντιο. Ισως οι απογητευμένοι οπαδοί του να αναθάρρησαν λιγουλάκι, όμως οι ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές του ιταλικού αστικού Τύπου αντιμετώπισαν το ζήτημα ως μάλλον αδιάφορο πολιτικά. «Χέστηκε η Φατμέ στο Γενί Τζαμί» όπως θα λέγαμε στα ελληνικά.
Η συμμαχία της «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι με την ακροδεξιά «Λέγκα του Βορρά» κέρδισε τη δημαρχία σε 79 πόλεις (αυξάνοντας κατά 25 τον αριθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές), μεταξύ των οποίων ήταν και 15 μεγάλες πόλεις, όπως η Γένοβα, η Βερόνα, η Μόντσα, το Κόμο, η Πιασέντσα και η Πιστόικα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι κέρδισε 76 πόλεις (χάνοντας 30).
Ο Μπερλουσκόνι βγήκε μετά από καιρό στην τηλεόραση προσπαθώντας να αναβιβάσει αυτή τη νίκη σε ένδειξη για την επάνοδό του με αξιώσεις πρωθυπουργού. Αντίθετα, ο Ρέντσι, προσπάθησε να υποβαθμίσει την ήττα. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και καλύτερα» είπε, συμπληρώνοντας ότι «κάποιες ήττες μας πονούν, ξεκινώντας από τη Γένοβα και την Λ' Ακουιλα». Το ίδιο και ο Μπέπε Γκρίλο, του οποίου το Κίνημα 5 Αστέρων δε φάνηκε καθόλου στον εκλογικό χάρτη: «Εχουμε πλέον 45 δημάρχους από 37 που είχαμε, κι αυτό σημαίνει αύξηση 20%» είπε, ενώ το κόμμα του δεν πήρε ούτε ένα σημαντικό Δήμο (την προηγούμενη φορά είχε καταφέρει να κερδίσει τη Ρώμη και το Τορίνο).
Το κόμμα του Γκρίλο δεν έχει μηχανισμό με ρίζες σε τοπικό επίπεδο. Λογικό είναι να μην μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες γίνονται με πλειοψηφικό σύστημα σε δύο γύρους. Επαθε ό,τι είχε πάθει και ο ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές του 2014 στην Ελλάδα. Μερικούς μήνες μετά, όμως, «πάτησε» κανονικά τη ΝΔ. Επομένως -κι αυτό τόνισαν οι πολιτικοί αναλυτές- οι τοπικές εκλογές δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμιά περίπτωση πρόκριμα για τις βουλευτικές.
Το Κίνημα 5 Αστέρων εξακολουθεί να είναι ψηλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις (μεταξύ 27% και 30%). Ο Ρέντσι προσπαθεί να ξαναστηλώσει στα πόδια του το PD, ενώ ο Μπερλουσκόνι συνεργάζεται κυβερνητικά με το κόμμα του Ρέντσι και όχι με τη νεοφασιστική «Λέγκα του Βορρά», με την οποία συνεργάστηκε στις τοπικές εκλογές για να μπορέσει να κερδίσει δήμους στο Βορρά. Επομένως, αν η Ιταλία βαδίσει σε εκλογές στα τέλη του χρόνου, όποιος κι αν έρθει πρώτος θα χρειαστεί συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Και ο επικρατέστερος κυβερνητικός συνδυασμός είναι αυτός των Ρέντσι, Μπερλουσκόνι και Αλφάνο (διάσπαση από το κόμμα του Μπερλουσκόνι). Ιδεολογική βάση για το σχηματισμό μιας τέτοιας συγκυβέρνησης έχουν: «να απομονώσουμε τα λαϊκιστικά άκρα του Γκρίλο και της Λέγκας».