Μια βόμβα σε λεωφορείο γεμάτο με εποίκους στη νότια Ιερουσαλήμ, τη Δευτέρα 18 Απρίλη, ήρθε να ξεσκίσει για άλλη μια φορά την ψευδαίσθηση του ισραηλινού πλήθους ότι το κράτος του μπορεί ανενόχλητα να μακελεύει, να εξευτελίζει καθημερινά και να βυθίζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση τον παλαιστινιακό λαό. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 21 επιβάτες, ενώ μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το σημείωμα καμιά οργάνωση της Αντίστασης δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα.
Τέτοιου είδους επιθέσεις ήταν συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, όταν δεκάδες Παλαιστίνιοι, νέοι και νέες κυρίως, ζώνονταν με εκρηκτικά και ανατινάζονταν μέσα σε λεωφορεία στο Ισραήλ, προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδων Ισραηλινών. Το τελευταίο χτύπημα με έκρηξη βόμβας έγινε το 2011, δίπλα σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας βρετανός τουρίστας.
Τη βομβιστική επίθεση χαιρέτισαν όλες οι οργανώσεις της Αντίστασης, μεταξύ των οποίων και το ένοπλο σκέλος της Φατάχ, Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσα. Με ανακοίνωσή της η Χαμάς χαρακτήρισε την ενέργεια ως φυσιολογική αντίδραση στα εγκλήματα του Ισραήλ, στις καθημερινές δολοφονίες από τον ισραηλινό στρατό και τους έποικους καθώς και στη βεβήλωση του τεμένους Αλ Ακσα. Η Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι το χτύπημα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στους σιωνιστές ότι η παλαιστινιακή εξέγερση στη Δυτική Οχθη είναι ζωντανή και η αντίσταση στον κατακτητή έχει φωλιάσει βαθιά στα μυαλά και στις καρδιές των Παλαιστινίων. Τέλος, το Λαϊκό Μέτωπο μέσω του ηγέτη του Χαϊτάμ Αλ Ασκάρ δήλωσε ότι το ηρωικό χτύπημα ήταν μια φυσική και δίκαιη απάντηση στους σιωνιστές και κάλεσε τους νέους της εξέγερσης να πραγματοποιήσουν και άλλα τέτοια ηρωικά χτυπήματα ενάντια στον ισραηλινό στρατό και στους έποικους.
Από την άλλη, συνεχίζοντας το ρεσιτάλ δουλικότητας στους σιωνιστές, ο Αμπάς δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει το χτύπημα χαρακτηρίζοντάς το τρομοκρατικό, που μόνο κακό μπορεί να προξενήσει στον παλαιστινιακό λαό, και συμπληρώνοντας ότι η ΠΑ είναι αντίθετη σε κάθε μορφή βίας κατά αμάχων.
Χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ελόρ Αζάρια, τον ισραηλινό στρατιώτη ο οποίος εκτέλεσε στις 24 Μάρτη με ένα πυροβολισμό στο κεφάλι τραυματισμένο και αναίσθητο παλαιστίνιο νέο στη Δυτική Οχθη. Ο σιωνιστικός όχλος, που συγκεντρώθηκε σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες του Τελ Αβίβ, φώναξε συνθήματα κατά των Αράβων, όπως «θάνατος στους Αραβες», σύνθημα από το οποίο έχουν πάρει και το προσωνύμιό τους αυτού τους είδους οι φασιστικές συγκεντρώσεις, ενώ επιδόθηκε σε πογκρόμ εναντίον των δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός, γιατί τους θεωρεί υπεύθυνους για την ποινική δίωξη του Αζάρια.
Ο Αζάρια διώκεται ποινικά από τον ισραηλινό στρατό, καθώς η δολοφονία που διέπραξε βιντεοσκοπήθηκε από Παλαιστίνιο και δόθηκε στη δημοσιότητα από την ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B' Tselem. Ηδη το δικαστήριο έχει κάνει κινήσεις προκειμένου ο κατηγορούμενος να πέσει στα μαλακά, μετατρέποντας τη βασική κατηγορία από ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ανθρωποκτονία από αμέλεια! Ο ίδιος ο Αζάρια, πλήρως αποθρασυμμένος από τη στάση του δικαστηρίου, συχνά πυκνά δηλώνει ότι δε θεωρεί τους Παλαιστίνιους ανθρώπους αλλά ζώα που πρέπει να θανατωθούν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε το Μάρτη, το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κακώς ο Αζάρια διώκεται αφού δεν έπραξε λανθασμένα, το 32% στηρίζει πλήρως την πράξη του, ενώ μόλις το 5% θεωρεί ότι η πράξη του Αζάρια είναι δολοφονία.