Συναγερμό έχει σημάνει στα αμερικανονατοϊκά επιτελεία η πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον αμερικάνικων στρατευμάτων τους τελευταίους 15 μήνες στο ανατολικό Αφγανιστάν, στις 3 Οκτωβρίου, τέσσερις μέρες πριν συμπληρωθούν οκτώ χρόνια από την αμερικάνικη εισβολή. Σημαδιακή η στιγμή, εκτός των άλλων.
Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, 300 περίπου αντάρτες επιτέθηκαν με πολυβόλα και χειροβομβίδες σε ένα αφγανικό και ένα αμερικάνικο φυλάκιο στις πρόποδες και στην κορυφή ενός λόφου, στην περιοχή Καμντές της απομονωμένης και ορεινής επαρχίας Νουριστάν στα αφγανοπακιστανικά σύνορα, προπύργιο των Ταλιμπάν, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Οι Αμερικάνοι απάντησαν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όμως οι αντάρτες δεν υποχωρούσαν και η μάχη κράτησε μέχρι το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν 8 αμερικάνοι στρατιώτες, 4 αφγανοί αστυνομικοί και πιάστηκαν αιχμάλωτοι 11 αφγανοί αστυνομικοί και ο αστυνομικός διοικητής της περιοχής. Κατά σύμπτωση, στις 3 και 4 Οκτωβρίου, σε πρωτοσέλιδα άρθρα τους, οι «New York Times» και η «Washington Post» υπενθύμιζαν μια παρόμοια καταστροφή για τον αμερικάνικο στρατό σε ένα απομονωμένο φυλάκιο , τον Ιούλιο του 2008, στην ίδια περιοχή, στο χωριό Wanak. Εννιά αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, που έχει χαρακτηριστεί ως το «Black Hawk Down» του Αφγανιστάν, ενώ ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο επικεφαλής της αμερικάνικης Κεντρικής Διοίκησης, διέταξε πρόσφατα να γίνει νέα έρευνα για το περιστατικό αυτό.
Το νέο επεισόδιο επιβεβαιώνει πόσο ευάλωτα είναι τα απομονωμένα αυτά φυλάκια. Γι’ αυτό και διοικητής των αμερικάνικων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ πιέζει για αλλαγή της στρατηγικής, με στόχο να εκκενωθούν τα φυλάκια αυτά και να μετακινηθούν στρατιωτικές δυνάμεις από τις απομονωμένες μεθοριακές περιοχές, που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν, στα πυκνοκατοικημένα κέντρα.
Την ίδια μέρα, στις 3 Οκτωβρίου, ένας αφγανός αστυνομικός στην κεντρική επαρχία Wardak άνοιξε πυρ εναντίον των αμερικάνων στρατιωτών με τους οποίους έκανε περιπολία, με αποτέλεσμα να σκοτώσει δύο και να τραυματίσει ένα. Στη συνέχεια, κατάφερε να διαφύγει, ενώ ερευνάται άν η ενέργειά του οφείλεται σε αμόκ ή αν έχει σχέση με τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό ενισχύει τη δυσπιστία των αμερικάνων στρατιωτών απέναντι στους Αφγανούς και την απροθυμία συμμετοχής σε μικτές περιπολίες.
Οι απώλειες του περασμένου Σαββατοκύριακου ανεβάζουν το αριθμό των νεκρών αμερικάνων και νατοϊκών στρατιωτών μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά στους 399 (από τους οποίους οι 200 σκοτώθηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες) και συνολικά στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν στους 1.444.
Η πολύνεκρη επιθεση εναντίον των αμερικάνικων στρατευμάτων στην επαρχία Νουριστάν έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για το Λευκό Οίκο, που επανεξετάζει την αμερικάνικη στρατηγική στο Αφγανιστάν, και ενώ έχουν εκδηλωθεί ανοικτά διαφοροποιήσεις στα αμερικανονατοϊκά στρατιωτικά και πολιτικά επιτελεία μετά την έκθεση για την πορεία του πολέμου στο Αφγανιστάν του στρατηγού Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ και την πρότασή του για την αποστολή 40.000 επιπλέον αμερικάνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αμερικάνικου κυρίως Τύπου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, είναι αντίθετοι στις προτάσεις του ΜακΚρίσταλ και προτείνουν μια εναλλακτική, αποκαλούμενη «αντι-τρομοκρατική» στρατηγική, που δεν θα βασίζεται στη μεγάλη αύξηση των αμερικάνικων στρατευμάτων, αλλά θα επικεντρώνεται περισσότερο στα ασφαλή κρησφύγετα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν και θα στηρίζεται στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον συγκεκριμένων στόχων, στην επιτάχυνση της εκπαίδευσης του πακιστανικού στρατού και της αστυνομίας και στη χρησιμοποίηση αμερικάνικων ειδικών δυνάμεων για τις επιθέσεις εναντίον των ανταρτών στα πακιστανικά σύνορα. Από την άλλη, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται με τις προτάσεις του ΜακΚρίσταλ. Ωστόσο, όλες οι πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετες στην αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων και ότι θα υποστηρίξουν τον Ομπάμα σε όποια απόφαση κι αν καταλήξει.