Υπό τη βαριά σκιά των απαισιόδοξων προβλέψεων του ΟΟΣΑ διεξήχθη η σύνοδος του G20 στο Λονδίνο. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ των 30 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου κατά 4.3% το 2009, με τη Γερμανία να είναι «πρωταθλήτρια» αναμένοντας να σημειώσει την χειρότερη πτώση του ΑΕΠ στην 60χρονη μεταπολεμική ιστορία της.
Η Γερμανία –που αποτελεί τη νούμερο ένα εξαγωγική χώρα στον κόσμο– είναι αντιμέτωπη με μια ραγδαία πτώση στις εξαγωγές. Οπως διαπιστώνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εμπορίου, Αντον Μπέρνερ, «τη φετινή χρονιά δεν μειώθηκαν μόνο τα κλασικά πια εξαγώγιμα είδη της γερμανικής βιομηχανίας, όπως μηχανήματα, αυτοκίνητα, φορτηγά ή χημικά προϊόντα, αλλά ακόμα και καταναλωτικά προϊόντα. Μεγαλύτερη μείωση από τις χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν μάλιστα οι γερμανικές εξαγωγές στις λεγόμενες τρίτες χώρες, όπως η ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και η Ασία, στις οποίες συνυπολογίζουμε Κίνα και Ιαπωνία. Παράλληλα, σε Εγγύς Ανατολή και Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζουμε την απουσία των πετροδολαρίων» (Ντόιτσε Βέλε, 25/3/09).
Αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη δεν πάνε καλύτερα. Η αμερικάνικη οικονομία έχει βυθιστεί, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 6.3% το τελευταίο τρίμηνο του 2008 (σύμφωνα με την τελική έκθεση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ). Η Βρετανία αντιμετωπίζει τεράστια ελλείμματα και η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για συρρίκνωση 3.7% αποτελεί και το μεγαλύτερο φόβο οικονομικής αστάθειας από το 1931 (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο βρετανικός Independent, 1/4/09).
Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οι δείκτες ανάπτυξης πέφτουν παντού ταυτόχρονα, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μέχρι την Αυστραλία, τη Ρωσία και την Κίνα. Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό της έντασης της παρούσας κρίσης που δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει γρήγορα.