«Η διάσωση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι επιτακτική… Η παράταση των χρόνων εργασίας είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχουν μαγικά. Ολοι οι ευρωπαίοι εταίροι μας το κάνουν. Δεν είναι δυνατόν εμείς να μείνουμε εκτός». Τάδε έφη ο γάλλος υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, που την Τετάρτη παρουσίασε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με αυτό, τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται από τα 60 στα 62 χρόνια, με 41.5 χρόνια δουλειάς (αντί 40.5 που ισχύει σήμερα), ενώ δίνεται το «δικαίωμα» επέκτασης της ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τα 67. Οι αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν από το 2018 και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το Σεπτέμβρη. Για την ώρα, αρκετές χιλιάδες Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους καθώς το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών. Το αντιασφαλιστικό ντόμινο εξαπλώνεται ραγδαία στη γηραιά ήπειρο…
Ενα μήνα μετά την ψήφιση του σκληρού πακέτου λιτότητας, που πετσόκοψε τους μισθούς και πάγωσε τις συντάξεις, η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Χοσέ Λουΐς Θαπατέρο εξέδωσε διάταγμα για τη «μεταρρύθμιση του δικαιώματος στην εργασία», με περιεχόμενο τη μείωση του κόστους των απολύσεων (οποία σύμπτωση: την ίδια μέρα δημοσιοποιούσε και ο Α. Λοβέρδος το ελληνικό αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα).
Λεπτομέρεια: η επίσημα καταγραφόμενη ανεργία στην Ισπανία έχει φτάσει το 20%.
Μια μέρα μετά, οι ηγέτες των «27» μαζεύτηκαν στις Βρυξέλλες για να εγκρίνουν με συνοπτικές διαδικασίες (η σύνοδος κορυφής συμπτύχθηκε στη μια μέρα) το γερμανικό σχέδιο «σφιξίματος των λουριών» στην ευρωζώνη.
Στο μεταξύ, η ΕΚΤ αναθεώρησε ήδη τις προβλέψεις της για το 2010 και το 2011. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αναιμικός (1% το 2010 και 1,2% το 2011) και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί 1,5% φέτος και 1,6% το 2011 (οι προηγούμενες προβλέψεις μιλούσαν για 1,2% και 1,5% αντίστοιχα). Τα εργατικά δικαιώματα τσακίζονται, αλλά οι τιμές δε λένε να υποχωρήσουν.