Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ζορζ Αμπνταλλά: Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε γύρω από την Αντίσταση
  • Aπό το Central Park μέχρι το Ζαγόρι, μια Γάζα δρόμος…
  • Υπουργείο Παιδείας: σκληρότητα για φοιτητές και δημόσιο πανεπιστήμιο, γαλαντoμία με νέα «δώρα» για τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια
  • Zoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: «Παραμένω ήρεμος, αποφασισμένος και αγωνιστής μέχρι την τελευταία μου ανάσα»
  • Σαν σήμερα 25 Ιούλη
  • Γάζα: Ο πόλεμος φθοράς γονατίζει το σιωναζιστικό στρατό
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Αντίσταση μέσω εκλογών ή εξεγέρσεων;
Διεθνή

Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

Αντίσταση μέσω εκλογών ή εξεγέρσεων;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Ιαν 2015, 00:00

Στο προηγούμενο φύλλο περιγράψαμε επιγραμματικά την ιστορική πορεία της Αργεντινής στον οικονομικό τομέα. Μιας χώρας που αποτέλεσε την ατμομηχανή της «ανάπτυξης» της περιοχής, η οποία όμως είχε… προϋπηρεσία στις χρεοκοπίες, αφού στα τελευταία 175 χρόνια κήρυξε πτώχευση πέντε φορές, για να βυθιστεί ξανά στο βούρκο του χρέους μετά από κάθε «ανάκαμψη».

Ο βούρκος στην αρχή της νέας χιλιετίας ήταν βαθύς. Και η Αργεντινή αντιμετώπισε μία άνευ προηγουμένου λαϊκή εξέγερση που γκρέμισε πέντε προέδρους από τις καρέκλες τους μέσα σε δύο βδομάδες και έκανε άλλους να αναζητούν σωτηρία στα ελικόπτερα από την ταράτσα του κοινοβουλίου. Η εργατική τάξη είχε σχεδόν πιάσει πάτο γι’ αυτό και η χαλάρωση ήταν επιβεβλημένη για να γλιτώσει το σύστημα από τη λαϊκή αντιβία πριν αυτή φτάσει σε μη αναστρέψιμα επίπεδα.

Τα «αυτοδιαχειριστικά» πειράματα

Η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που εφάρμοσαν οι περονιστές του κόμματος Δικαιοσύνης, που κέρδισαν τις εκλογές το 2003, ήταν ό,τι πρέπει για τη νέα κατάσταση, χειραγωγώντας το λαϊκό κίνημα σε ανώδυνα μονοπάτια. Το πιο «ριζοσπαστικό» πράγμα που επέτρεψε ήταν διάφορα «αυτοδιαχειριστικά» εγχειρήματα που αφορούσαν μόνο εγκαταλελειμμένα εργοστάσια με βαριά χρέη στις πλάτες τους, στα οποία δούλευαν γύρω στους 10.000 εργάτες, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ενα από αυτά, το οποίο έγινε και σύμβολο του κινήματος της «αυτοδιαχείρισης», ήταν η κεραμοποιία «Σανόν» που παραδόθηκε (μαζί με τα χρέη της) στους εργάτες, οκτώ χρόνια αφότου την κατέλαβαν και αφού πρώτα όλες οι προσπάθειες ανακατάληψης του εργοστασίου από την αστυνομία απέβησαν άκαρπες. Η νέα εταιρία που δημιουργήθηκε στη θέση της «Σανόν», η FaSinPat, που σημαίνει «Εργοστάσιο χωρίς αφεντικό», αναγκάστηκε να αποπληρώσει τα χρέη των παλαιών ιδιοκτητών και οι εργάτες να δουλέψουν με χαμηλά μεροκάματα για να κρατήσουν το εργοστάσιο. Ο μηνιαίος μισθός των εργατών στη FaSinPat, από τα 800 πέσος που είχε ανέβει πριν από 10 χρόνια, βρίσκεται τώρα στα 6.000! Η εκτίναξη του ποσού δεν σηματοδοτεί όμως κάποια ριζική καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των εργατών. Κι αυτό γιατί μαζί με τον μισθό αυξανόταν ο  πληθωρισμός, όπως θα περιγράψουμε παρακάτω. Ετσι, τα 6.000 πέσος μεικτά, που ισοδυναμούν με 900 περίπου ευρώ, παραμένουν κάτω από το μέσο μηνιαίο μισθό στη χώρα (βλ. https://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?&loctype=1&loc=10).

Ούτε η FaSinPat, όμως, κατόρθωσε να γλιτώσει από την οικονομική κρίση. Μέσα σε ένα χρόνο περίπου, οι πωλήσεις έπεσαν κατά 40-50% εξαιτίας της ριζικής επιβράδυνσης της παραγωγικής βιομηχανίας σε εθνικό επίπεδο. Από τα 400 χιλιάδες τετραγωνικά πλακάκια που παρήγαγε η εταιρία το 2008, έπεσε στις 150 χιλιάδες μέχρι τα μέσα του 2009.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού

Προκειμένου να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, η σημερινή πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ τράβηξε 6.6 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη και έκοψε αβέρτα χρήμα εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό, ο οποίος επίσημα το 2011 κυμαινόταν γύρω στο 9.5%,  πολλοί αναλυτές όμως εκτιμούσαν ότι ξεπερνούσε το 25% (Financial Times, 18/7/11).  

Οι διθυραμβικοί λόγοι του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής Ερνάν Λορενσίνο στην 28η σύνοδο της οικονομικής επιτροπής του ΔΝΤ, που έγινε στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβρη του 2013, για τη «φερεγγυότητα» του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Αργεντινής, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν τον έσωσαν από την αποκαθήλωσή του. Ούτε ένα μήνα μετά, ο Λορενσίνο έπαιρνε πόδι από την κυβέρνηση και τρεις μήνες μετά το πέσο αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη υποτίμηση από την εποχή του 2001-2002. Η υποτίμηση ήταν τέτοια που για την αγορά ενός δολαρίου χρειάζονταν πλέον 8 πέσος (12 στη μαύρη αγορά), από 5.5 που ήταν πριν από ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένα εισαγόμενο εμπόρευμα, που κοστίζει 1 δολάριο αγοραζόταν πλέον με 2.5 πέσος παραπάνω (δηλαδή, ακριβότερο κατά 45%). Η υποτίμηση του πέσο οδήγησε σε εκτίναξη των εισαγόμενων προϊόντων, το 50% των οποίων αφορούν μηχανήματα, ανταλλακτικά και αυτοκίνητα.

Επόμενο ήταν να σαρώσει την αγορά ένα κύμα ακρίβειας. Σύμφωνα με το Bloomberg (27/1/14), η τιμή ενός ψυγείου σε ένα κεντρικό κατάστημα του Μπουένος Αιρες αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε δύο μόλις μέρες! Αυτό προκάλεσε κύμα λεηλασιών στα μαγαζιά και διακοπές ρεύματος, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του πέσο και μία επανάληψη των εξεγερτικών φαινομένων των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας, έσπευσε να επιτρέψει την αγορά δολαρίων μέχρι 2.000 το μήνα, μειώνοντας παράλληλα το φόρο αυτής της συναλλαγής από 35% σε 20%, με τη δέσμευση ο φόρος αυτός να μηδενιστεί αν αυτός που αγοράσει τα δολάρια τα αφήσει στην τράπεζα για ένα χρόνο.

Αυτό όμως δεν αφορούσε τα φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά τα μικροαστικά και πάνω, αφού η αγορά δολαρίων επιτρεπόταν μόνο για όσους κέρδιζαν πάνω από 7.200 πέσος (900 δολάρια περίπου) το μήνα, δηλαδή τα διπλάσια περίπου του ελάχιστου μισθού. Ετσι, αποκλείστηκε το 80% των 14.8 εκατομμυρίων εργατών της χώρας που έβγαζε λιγότερα από 7.000 πέσος το μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Προκειμένου να αποφύγει κυρώσεις από το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Κίρχνερ ευθυγραμμίστηκε με τις υποδείξεις του και το Φλεβάρη του 2014 εισήγαγε νέα μέτρηση του πληθωρισμού. Με τη νέα μέτρηση ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε δυόμιση φορές πάνω, αγγίζοντας το ανεπίσημο ποσοστό του 25% (σε ετήσια βάση)! Με τη νέα μέτρηση, που έγινε κατ’ εντολή του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός το Γενάρη του 2014 ήταν περίπου 3.7%, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το 2002. Η δε ετήσια μεταβολή μεταξύ Οκτώβρη του 2013 και Οκτώβρη 2014 ήταν κοντά στο 30%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πλέον!

Τα αρπακτικά «δικαιώνονται»

Μετά τη χρεοκοπία των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας, το «κούρεμα» των ομολόγων ήταν αναπόφευκτο. Η Κίρχνερ αφού «κούρεψε» τα ομόλογα με δύο συμφωνίες, μία το 2005 (ανταλλάσσοντας τα χρεοκοπημένα ομόλογα με νέα, ονομαστικής αξίας 60% χαμηλότερης και λήξης άνω των 30 ετών) και μία το 2010, με αποτέλεσμα να ανταλλαγεί συνολικά πάνω από το 92% των ομολόγων που εξέπεσαν και το κρατικό χρέος να πέσει λίγο κάτω από το 41% του ΑΕΠ (από 147% που ήταν το 2002), προχώρησε σε μέτρα σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα, όπως εθνικοποιήσεις (δέκα ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων, θέτοντας 30 δισ. δολάρια υπό κυβερνητικό έλεγχο τον Οκτώβρη του 2008, και της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας της χώρας, της υπό ισπανική ιδιοκτησία Aerolineas Argentinas, το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου), πολιτική επιδομάτων στα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού (όπως τα επιδόματα σε 3.5 εκατομμύρια παιδιά το 2009) και ευρεία παροχή δανείων στις επιχειρήσεις, που μέσα σε ένα χρόνο (2010-2011) αυξήθηκαν σε ποσοστό πάνω από 40%.

Τα ομόλογα που δεν ανταλλάχθηκαν τα κατείχαν κάποια από τα λεγόμενα «αρπακτικά» κεφάλαια (vulture funds). Ενα άλλο όνομα για τις πιο άγριες ομάδες του χρηματιστικού κεφαλαίου. Ενα από αυτά (ονόματι Elliot Management Corp με έδρα τη Νέα Υόρκη) έχει… προϋπηρεσία σε τέτοιου είδους κομπίνες. Το εν λόγω «αρπακτικό» είχε ξοδέψει 11.8 εκ. δολάρια στο ξεπεσμένο χρέος του Περού και μετά από τέσσερα χρόνια στα δικαστήρια (το 2000) ανάγκασε την κυβέρνηση να συμβιβαστεί για 56 εκατομμύρια δολάρια! Το ίδιο έκανε και τώρα. Μάζεψε μερικά ακόμα «αρπακτικά» και πέτυχε από αμερικάνικο δικαστήριο να τα δικαιώσει, εξαναγκάζοντας την Αργεντινή να πληρώσει τα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία μαζί με τους τόκους 11 ετών. Σύνολο 1.3 δισ. δολάρια!

Το παζάρι συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας με την κυβέρνηση της Αργεντινής να προσπαθεί να βρει πιστώσεις, αφού το περασμένο καλοκαίρι (στα τέλη του περασμένου Ιούλη) η Standard & Poor υποβάθμισε το νόμισμα της Αργεντινής στην κατάσταση SD που σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default). Ο λόγος ήταν ότι η κυβέρνηση δεν είχε ακόμα πληρώσει τα «αρπακτικά» ούτε μετά την περίοδο χάριτος του ενός μήνα που της είχε δοθεί. Τα λεφτά δεν ήταν πενταροδεκάρες αλλά 539 εκατομμύρια δολάρια από τους τόκους των ομολόγων που λήγουν το 2033 και είχαν στην κατοχή τους τα «αρπακτικά».

Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για την αποπληρωμή των δανείων από Παγκόσμια Τράπεζα και Κλαμπ των Παρισίων. Από τον Οκτώβρη του 2013 η κυβέρνηση Κίρχνερ έχει αποδεχτεί την πλήρη αποπληρωμή των δανείων που παρείχαν οι δύο παραπάνω οργανισμοί κι έχει αρχίσει να πληρώνει.

Τα πλαστά στοιχεία

Οσο περνούσε ο καιρός τόσο η Κίρχνερ έβλεπε ότι η σοσιαλδημοκρατική πολιτική διαχείρισης της κρίσης στην Αργεντινή, που επιβλήθηκε από τον φόβο της λαϊκής εξέγερσης που σάρωσε τα πάντα στη χώρα στα τέλη του 2001, έφτανε τα όριά της. Κι αυτό δεν μπορούσε να το κρύψει η… δημιουργική στατιστική που άνθισε στη χώρα.

Οι «ξέφρενοι» ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ (9.2% το 2010 και 8.9% το 2011) έχουν παρέλθει και οι χαμηλότερες κυβερνητικές προβλέψεις που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στην 26η σύνοδο της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ, που έγινε στις 13/10/12 στο Τόκιο, για 3.4% ανάπτυξη το 2012 και 4.4% το 2013 αποδείχτηκαν απατηλές. Η αναθεώρηση των οικονομικών δεδομένων των επίσημων στατιστικών από την κυβέρνηση της Αργεντινής τον περσινό Μάρτη (προκειμένου να γλιτώσει τις κυρώσεις από το ΔΝΤ) οδήγησε στη μείωση στο μισό της «ανάπτυξης» που παρουσιαζόταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης του 2008!  Αντί για 6.8% που φαινόταν ότι αυξήθηκε το ΑΕΠ το 2008, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 3.1%!

Τα πλαστά στοιχεία δεν ωφέλησαν μόνο την κυβερνητική προπαγάνδα αλλά και τους δανειστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τη συμφωνία «κουρέματος» του χρέους, κάθε χρόνο που η οικονομία αναπτυσσόταν γρηγορότερα από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ (αύξηση που ξεκινούσε από το 4.2% το 2005, υποχωρώντας στο 3% από το 2015 και μετά) θα λαμβάνουν ένα 5% της διαφοράς μεταξύ του μεγέθους του ΑΕΠ και αυτού που προβλέφθηκε από τη συμφωνία. Σύμφωνα με την Wall Street Journal (13/5/14, βλ. https://blogs.wsj.com/frontiers/2014/05/13/argentina-paid-a-high-price-for-overstating-gdp-numbers/) το κράτος πλήρωσε για το λόγο αυτό 1.4 δισ. δολάρια επιπλέον σε επενδυτές, τα ομόλογα των οποίων ήταν συνδεδεμένα με την αύξηση του ΑΕΠ!

Οσο για τα απατηλά νούμερα που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στο Τόκιο το 2012, η πραγματικότητα ήταν πολύ χειρότερη. Η αύξηση του ΑΕΠ το 2012 ήταν 0.9% (αντί 3.4%, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο) και το 2013 3% (αντί 4.4%). Η πρόβλεψη για το 2014 είναι για 0.5% και για το 2015 δεν ξεπερνά το 2.8%!

Η επανεμφάνιση της κρίσης

Ανεξάρτητα από τα νούμερα που παρουσιάζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, η αλήθεια είναι ότι η Αργεντινή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης. Τα αδιέξοδα της ρεφορμιστικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στη χώρα είναι πλέον ορατά. Μπορεί η φτώχεια να μειώθηκε από τα εξωφρενικά νούμερα που είχε εκτιναχτεί τον καιρό της μεγάλης κρίσης (2001-2002), μπορεί οι ρυθμοί ανάπτυξης να αυξήθηκαν την περασμένη δεκαετία, όμως έφτασε η ώρα που αυτή η ανάπτυξη έφαγε τα ψωμιά της.

Πέρα από τη δραματική επιβράδυνση του ΑΕΠ, που αναφέραμε παραπάνω, η κατάσταση με τις εξαγωγές δεν είναι καλή. Η μικρή αύξηση που είχαν το 2013 (2.6%) έγινε αρνητική (-3.7%) το 2014. Δραματική ήταν και η μείωση των εισαγωγών (-10.5%), ενδεικτικό της έλλειψης χρημάτων από τις πλατιές λαϊκές μάζες που είδαν τον πληθωρισμό να ροκανίζει το πενιχρό τους εισόδημα.

Η κυβέρνηση πασχίζει να αποφύγει μια χρεοκοπία του τύπου των αρχών της νέας χιλιετίας, καθώς οι πιστώσεις από το εξωτερικό έχουν παγώσει μέχρι να λυθεί το θέμα με την αποπληρωμή των «αρπακτικών». Τα ξένα δημοσιογραφικά πρακτορεία ήδη μιλούν για χρεοκοπία της Αργεντινής, που συντελέστηκε το περασμένο καλοκαίρι όταν τα «αρπακτικά» ζητούσαν «τα λεφτά τους». Αν τους τα δώσει η Αργεντινή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και άλλοι ομολογιούχοι να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, όπως ο Κένεθ Νταρτ (ο επονομαζόμενος νούμερο ένα εχθρός της χώρας) που στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Αργεντινής και ζήτησε όλα τα λεφτά του, ακολουθώντας το δρόμο του Πολ Σίνγκερ (ιδιοκτήτη του «αρπακτικού» χρηματιστικού κεφαλαίου με την επωνυμία Elliot Management Corp που αναφέραμε παραπάνω), ο οποίος είχε ζητήσει πρώτος να πληρωθεί όλα τα λεφτά των ομολόγων του (χωρίς «κούρεμα»). Ο Νταρτ είναι από αυτούς που είχαν κερδοσκοπήσει και με τα ελληνικά ομόλογα.

Βατερλό της σοσιαλδημοκρατίας

Το παράδειγμα της Αργεντινής δεν αποτελεί παρά το Βατερλό των σοσιαλδημοκρατικών θεωριών διαχείρισης του καπιταλισμού. Οταν πρέπει να διαχειριστείς ένα σύστημα που βασίζεται στην εξασφάλιση του ανώτατου κέρδους των καπιταλιστών και σέβεσαι τις δεσμεύσεις σου προς τις «αγορές», δηλαδή προς το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο, προβάλλοντας «αντίσταση» μόνο στις πιο ακραίες μορφές του, και αυτό το κάνεις μέσα από τα δικαστήρια των ιμπεριαλιστικών χωρών, τότε είσαι καταδικασμένος να χάσεις. Οι σιδερένιοι οικονομικοί νόμοι του καπιταλισμού κάνουν σκόνη τα ωραία λογάκια και τις απατηλές υποσχέσεις. Αυτό γίνεται πάντα στην Ιστορία και η Αργεντινή δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Ορισμένοι ίσως να θεωρήσουν ότι τελικά η μεγάλη εξέγερση των αρχών της χιλιετίας απέτυχε, αφού τώρα η Αργεντινή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης. Αυτό δεν είναι σωστό. Γιατί χωρίς τη λαϊκή εξέγερση, η εξαθλίωση θα ήταν μόνιμο φαινόμενο και το σύστημα δε θα αναγκαζόταν να υποχωρήσει. Αυτό που απέτυχε ήταν η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διακυβέρνηση που μπλόκαρε το βάθεμα της εξέγερσης και τη μετατροπή της σε κοινωνική επανάσταση. Οταν όμως η πρωτοπορία της εργατικής τάξης δεν είναι οργανωμένη, το κενό καλύπτεται από τις αστικές δυνάμεις, με το σχετικό προσωπείο φυσικά…

Κώστας Βάρλας

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

Κανένας πολιτικός κρατούμενος στη φυλακή Γ’ τύπου του Δομοκού
Επόμενο άρθρο

Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

3η δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις, Πέμπτη 9.1.2015

Σχετικά Αρθρα

Ζορζ Αμπνταλλά: Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε γύρω από την Αντίσταση

Το μήνυμά του μόλις πάτησε στη γη του Λιβάνου

Διεθνή 25 Ιούλ 2025, 18:29

Zoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: «Παραμένω ήρεμος, αποφασισμένος και αγωνιστής μέχρι την τελευταία μου ανάσα»

«Πετάει» προς Βηρυτό ο επαναστάτης κομμουνιστής πολιτικός κρατούμενος

Διεθνή 25 Ιούλ 2025, 09:56

Γάζα: Ο πόλεμος φθοράς γονατίζει το σιωναζιστικό στρατό

Διεθνή 24 Ιούλ 2025, 21:05

Ανυποχώρητη η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση παρέδωσε την απάντησή της στους σιωναζιστές και τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

Διεθνή 24 Ιούλ 2025, 13:45

Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της Γάζας αντιμέτωποι με τον λιμό

Διεθνή 23 Ιούλ 2025, 17:10

Αμπού Ομπάιντα: Είμαστε πανέτοιμοι για έναν μακρύ πόλεμο φθοράς του εχθρού

Διεθνή 21 Ιούλ 2025, 10:26
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ζορζ Αμπνταλλά: Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε γύρω από την Αντίσταση

Το μήνυμά του μόλις πάτησε στη γη του Λιβάνου

25 Ιούλ 2025, 18:29
Κόντρες

Aπό το Central Park μέχρι το Ζαγόρι, μια Γάζα δρόμος…

25 Ιούλ 2025, 14:00
Παιδεία

Υπουργείο Παιδείας: σκληρότητα για φοιτητές και δημόσιο πανεπιστήμιο, γαλαντoμία με νέα «δώρα» για τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

25 Ιούλ 2025, 13:02
Διεθνή

Zoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: «Παραμένω ήρεμος, αποφασισμένος και αγωνιστής μέχρι την τελευταία μου ανάσα»

«Πετάει» προς Βηρυτό ο επαναστάτης κομμουνιστής πολιτικός κρατούμενος

25 Ιούλ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

25 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Ο πόλεμος φθοράς γονατίζει το σιωναζιστικό στρατό

24 Ιούλ 2025, 21:05
Εργατικά

Διώκουν συνδικαλίστριες επειδή επεδίωξαν να συνομιλήσουν με την Αυτής Υψηλότητα Λίνα Μενδώνη

Την πρόεδρο και μία εργαζόμενη του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, που ήθελαν να εκθέσουν τα αιτήματα του κλάδου

24 Ιούλ 2025, 20:13
Κόντρες

Οι σιωναζιστές χειρότεροι από το Κτήνος

24 Ιούλ 2025, 19:02
Διεθνή

Ανυποχώρητη η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση παρέδωσε την απάντησή της στους σιωναζιστές και τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

24 Ιούλ 2025, 13:45
Αγροτικά

Η ευλογιά καλπάζει και ο Τσιάρας (με τον Κέλλα και παρατρεχάμενους) κάνει φιέστες προπαγάνδας

24 Ιούλ 2025, 12:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούλη

24 Ιούλ 2025, 00:01
Κόντρες

Ο Θάνος της σφαλιάρας

23 Ιούλ 2025, 19:51
Πολιτική

Στο κενό θα πέσουν οι κυβερνητικές απειλές για καταστολή στο αντι-σιωνιστικό κίνημα

23 Ιούλ 2025, 18:31
Παιδεία

Οργή φοιτητών και πανεπιστημιακών για τη γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει τα πανεπιστήμια ως άντρα εγκληματικότητας

Ολοκληρώθηκε η «διαβούλευση» του πολυνομοσχέδιου-σκούπα

23 Ιούλ 2025, 17:37
Καταστολή

Από τη δαιμονοποίηση στην ποινικοποίηση: Οταν το άσυλο μετατρέπεται σε έγκλημα

23 Ιούλ 2025, 17:32
Διεθνή

Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της Γάζας αντιμέτωποι με τον λιμό

23 Ιούλ 2025, 17:10
Πολιτική

Oλοι-ες στην αντισιωνιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 25/7 στις 20:00 στο Μοναστηράκι

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

23 Ιούλ 2025, 12:49
Εργατικά

Ιδιωτικά σχολεία: Συνθήκες εργασιακής εξόντωσης και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών

23 Ιούλ 2025, 12:27
Αγροτικά

Ιδού η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ (ντοκουμέντα)

Μονόδρομος η καταδίκη κατά το κατηγορητήριο των εφτά μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

23 Ιούλ 2025, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Ιούλη

23 Ιούλ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

Ολλανδία: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Τυνησία: Ημέρα δημοκρατίας (1957).

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο η κατάσκοπος της Γερμανίας Μάτα Χάρι.

1929: Ψηφίζεται ο Ν.4299 γνωστός ως “ιδιώνυμο“.

1934: Ναζί δολοφονούν τον αυστριακό καγκελάριο Ενγκελμπερτ Ντόλφους.

1944: Δολοφονείται από δωσίλογους ασφαλίτες μετά από φριχτά βασανιστήρια η Ηλέκτρα Αποστόλου.

1949: 24 έμποροι και βιομήχανοι συλλαμβάνονται ως ενισχυτές του ΚΚΕ.

1995: Βομβιστική επίθεση σημειώνεται στο μετρό του Παρισιού, επτά νεκροί και ογδόντα τραυματίες.

2000: Δολοφονείται 22χρονος πρόσφυγας από αξιωματικό του στρατού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

2002: Συλλαμβάνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    17Ν
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Εφετείο 17Ν
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    ΕΛΑ
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Ποιοι είμαστε
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Επικοινωνία
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Όροι χρήσης
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Ποιοι είμαστε
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Επικοινωνία
  • Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Το παράδειγμα της Αργεντινής (2)

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo