Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πανικόβλητος ο Μητσοτάκης – Καλλιτέχνες: Δεν υποχωρούμε
  • Θέλουν τους νεοναζιστές στο δρόμο αλλά όχι στη Βουλή
  • Περί υγείας, κοινωνίας και αφηγηματικής Ιατρικής
  • Μεταπτυχιακά: Πιστοποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς
  • Σαν σήμερα 29 Γενάρη
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Αντετοκούνμπο VS Τσιτσιπάς
Αθλητισμός

Αντετοκούνμπο VS Τσιτσιπάς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Δεκ 2020, 13:57

Αίσθηση προκάλεσε τουίτ του Στέφανου Τσιτσιπά πως «είναι καιρός πια να ανοίξει ένα πολυκατάστημα Harrods στην Ελλάδα». Το Harrods, για όσους δε γνωρίζουν, εδρεύει στο Λονδίνο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα πολυκαταστήματα στην Ευρώπη. Οπως ήταν λογικό, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από αρνητικά και ειρωνικά σχόλια, ενώ η δήλωση του πατέρα του και προπονητή του ότι «πρέπει οι Ελληνες να επιδιώκουν την ποιότητα στη ζωή τους» μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Τη στιγμή που η χώρα μετράει καθημερινά εκατό και πλέον νεκρούς, η ανάρτηση του Τσιτσιπά έμοιαζε κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου και πολλοί έσπευσαν να συγκρίνουν τον τενίστα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τα τρόφιμα που μοίρασε πριν λίγες μέρες στην εκκλησία του Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια. Αστοχα συνθήματα, όπως το «είμαστε με τους Αντετοκούνμπο αυτού του κόσμου και όχι με τους Τσιτσιπάδες», γνώρισαν μεγάλη διάδοση, λες και η νεολαία και οι εργαζόμενοι έχουν καμιά δουλειά να ταυτίζονται με εκατομμυριούχους αστέρες του μπάσκετ και του τένις.

Είναι όμως το τένις ό,τι το μπάσκετ; Είναι ο Τσιτσιπάς ό,τι ο Αντετοκούνμπο;

Το τένις είναι ένα ατομικό άθλημα με την ομαδικότητα και τη συνεργασία να απουσιάζουν, ενώ παραδοσιακά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το άθλημα των πλουσίων. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ο πρόδρομος του σημερινού τένις αποτελούσε παιχνίδι αναψυχής των ευγενών, ενώ κατά την εμφάνισή του στην Αγγλία τον 16ο αιώνα, πρωταθλητής ήταν ο βασιλιάς Ερρίκος ο 8ος. Το 1874 δημιουργήθηκε στην Αγγλία η πρώτη λέσχη (Leamington Tennis Club), ενώ από το 1881 και μετά διαθόθηκε σε όλη την Ευρώπη. Και στις μέρες μας, όμως, το τένις είναι ξεκάθαρα άθλημα των αστών και των ταξικά ανώτερων στρωμάτων.

Από την άλλη, το μπάσκετ γεννήθηκε από τον καναδό πάστορα και καθηγητή φυσικής αγωγής Τζιμ Νέισμιθ στο κολλέγιο Σπρίνκγφιλντ της Μασσαχουσέττης στα τέλη του 19ου αιώνα και διαθόθηκε ταχύτατα σε όλα τα αμερικάνικα κολλέγια . Πρόκειται για ένα άθλημα στο οποίο παγκοσμίως πρωταγωνιστούν οι Αφροαμερικανοί και βασικό του χαρακτηριστικό είναι η συνεργασία και η ομαδικότητα. Και αυτό έχει τη σημασία του.

Ας δούμε όμως και τους δύο αθλητές. Εχουν τις ίδιες αφετηρίες; Ο μεν Τσιτσιπάς προέρχεται από ένα τουλάχιστον μεσαίο κοινωνικό στρώμα, μεγαλωμένος στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου ο μεν πατέρας του ήταν εκπαιδευτής τένις, ενώ η μητέρα του, με καταγωγή από τη Σοβιετική Ενωση, ήταν επίσης επαγγελματίας τενίστρια. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συμμετείχε σε παιδικά τουρνουά τένις του εξωτερικού περνώντας μεγάλο μέρος της ζωής του στη Γαλλία.

Από την άλλη ο Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του, παιδιά μεταναστών από τη Νιγηρία, μεγάλωσαν μέσα στη φτώχεια και στην ένδεια στα Σεπόλια, πουλώντας cd και γυαλιά ηλίου στις λαϊκές αγορές.

Η πλούσια φιλανθρωπική δράση και οι προσεκτικές και συνεχείς δηλώσεις του Αντετοκούνμπο ότι δεν ξεχνάει τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε και από πού ξεκίνησε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι εντάσσονται στη τακτική που ακολουθεί ένας αθλητής μέσω των μανατζαραίων του, στο πλαίσιο του συνολικού image making που απαιτείται. Αυτό όμως θα ίσχυε περισσότερο αν μιλούσαμε για έναν αθλητή που η φήμη του και η εμβέλειά του περιορίζεται στα πλαίσια της Ελλάδας άντε και της Ευρώπης. Οταν μιλάμε, όμως, για αυτόν που αναδείχτηκε δύο συνεχόμενες φορές MVP στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει καμία μα καμία ανάγκη να είναι αρεστός στην «ψωροκώσταινα» και εμπορικά αυτό του εξασφαλίζει ελάχιστα πράγματα σε σχέση με την παγκόμια φήμη και τα πανάκριβα διαφημιστικά συμβόλαια που απολαμβάνει έτσι κι αλλιώς.

Αυτό που εξηγεί λοιπόν τη διαφορετική εικόνα του Αντετοκούνμπο σε σχέση με τον Τσιτσιπά δεν είναι ότι έχει απλά καλύτερο μάνατζερ. Μπορεί και να ισχύει, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι το άλμα του ταλαντούχου Αντετοκούνμπο από τον Φιλαθλητικό της Α2 κατηγορίας προς το NBA ήταν τόσο μεγάλο και απότομο που οι μνήμες της φτώχειας είναι ακόμα νωπές. Εχουν περάσει μόλις επτά χρόνια από όταν το 2013 επιλέχθηκε από τους Μιλγούοκι Μπακς στη θέση 15 των ντραφτ και το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να ξεχάσει την αφετηρία του. Το μέλλον θα δείξει.

ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣε απλές κλίνες (όχι σε κλίνες ΜΕΘ) η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από Covid-19!
Επόμενο άρθρο Νοσοκομειακοί γιατροί Σερρών: Η πολιτική σας σκοτώνει!

Σχετικά Αρθρα

«Εναν αναγνωρίζουμε εμείς για βασιλιά, κλότσαγε φασίστες, τον λέγαν Καντονά»

Αθλητισμός 26 Ιαν 2023, 11:54

Στα γήπεδα του Κατάρ δεν παίχτηκε μόνο ποδόσφαιρο

Αθλητισμός 22 Ιαν 2023, 19:57

Αλλο Τσιτσιπάς και άλλο Παππάς

Αθλητισμός 19 Δεκ 2022, 11:49

Οι άσημοι Μαροκινοί έτριψαν στη μούρη της FIFA το no politica

Και έδειξαν πόσο κότες είναι οι φίρμες του ποδοσφαίρου

Αθλητισμός 7 Δεκ 2022, 14:53

Διχασμένο κορμί

Αθλητισμός 25 Νοέ 2022, 14:38

Και κερατάδες και δαρμένοι…

Αθλητισμός 24 Νοέ 2022, 13:33
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Πανικόβλητος ο Μητσοτάκης – Καλλιτέχνες: Δεν υποχωρούμε

29 Ιαν 2023, 11:52
Πολιτική

Θέλουν τους νεοναζιστές στο δρόμο αλλά όχι στη Βουλή

29 Ιαν 2023, 11:43
Πολιτισμός

Περί υγείας, κοινωνίας και αφηγηματικής Ιατρικής

29 Ιαν 2023, 10:44
Παιδεία

Μεταπτυχιακά: Πιστοποίηση σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς

29 Ιαν 2023, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Γενάρη

29 Ιαν 2023, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν

28 Ιαν 2023, 19:21
Ιστορία

Η Ρόζα του Κόκκινου Στρατού

Στις 28 Γενάρη 1945, έφυγε από τη ζωή, μετά από τραυματισμό στο πεδίο της μάχης, η 20χρονη Ρόζα του Κόκκινου Στρατού, η Ρόζα Σανίνα, που έγινε θρύλος για τις ικανότητες και τον ηρωισμό της

28 Ιαν 2023, 10:54
Στο Ψαχνό

Καμιά εμπιστοσύνη στην «ασφάλεια των επικοινωνιών»

28 Ιαν 2023, 00:03
Dixi et salvavi animam meam

Dixi et salvavi animam meam

28 Ιαν 2023, 00:02
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

28 Ιαν 2023, 00:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Γενάρη

28 Ιαν 2023, 00:01
Καταστολή

Πολιτική αλητεία στις πλάτες απελπισμένων… με φόντο τις εκλογές

27 Ιαν 2023, 21:32
Πολιτισμός

Καλλιτέχνες: Δεν λυγίζουμε

48ωρη προειδοποιητική ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 1/2 και την Πέμπτη 2/2/2023

27 Ιαν 2023, 18:39
Κόντρες

Σιωναζισμός

27 Ιαν 2023, 13:53
Διεθνή

Εννιά Παλαιστίνιοι νεκροί

Τζενίν: Nεο μακελειό από το σιωνιστικό στρατό

27 Ιαν 2023, 11:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Γενάρη

27 Ιαν 2023, 00:01
Εργατικά

Ναζιστές και δημοκράτες τουρλού

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια στο Ε.Κ. Πύργου

26 Ιαν 2023, 21:51
Υγεία

Πανδημία: Καμία ύφεση

26 Ιαν 2023, 20:36
Η παπάρα

Η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας

26 Ιαν 2023, 19:47
Κόντρες

Κι ίσως μου χάρισες αυτή την ταμπακέρα, για να μου γίνει και το κάπνισμα βραχνάς

26 Ιαν 2023, 19:14
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 29 Γενάρη

    Γιβραλτάρ: Ημέρα συντάγματος.1956: Παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη σε γονείς, συζύγους, παιδιά και αδελφούς των δημοσίων υπαλλήλων.1970: Εντυπωσιακή δίκη της αριστερής οργάνωσης “Λαϊκή Πάλη” στη Θεσσαλονίκη, τόσο για τις απολογίες όσο και για τις βαριές καταδίκες των μελών της.1972: Βόμβες στο Κολωνάκι και στην οδό Ακαδημίας.1973: Οκτώ καταδίκες μελών της ηγεσίας του ΚΚΕ εσ.1976:Βόμβες σε έκθεση-κατάστημα της βιομηχανίας «Πίτσος» (ΕΛΑ).1979: Διώκεται ο διοικητής της Σχολής Χωροφυλακής (αντισυνταγματάρχης Βουδικλάρης) για πώληση όπλων σε ακροδεξιούς-μέλη της Οργανώσεως Εθνικής Αποκαταστάσεως.1991: Ρουκέτα κατά των γραφείων της αγγλικής εταιρείας πετρελαιοειδών ΒΡ στο Χαλάνδρι (17Ν).
  • Σαν σήμερα 28 Γενάρη

    Ημέρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.Ημέρα εργένη.Ρουάντα: Ημέρα δημοκρατίας (1961).1918: Ο Λέον Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού.1972: Βόμβες της ΑΑΑ σε υπουργείο Εξωτερικών και πλατεία Κολωνακίου.1973: Φοιτητές πραγματοποιούν διαδήλωση σε δρόμους της Αθήνας, με τους πολίτες να τους χειροκροτούν.1982: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απελευθερώνουν τον απαχθέντα αμερικανό στρατηγό-ακόλουθο του ΝΑΤΟ Τζέιμς Λι Ντόζιερ.1991: Ρουκέτα κατά των γραφείων της «American Express» (17Ν).1994: Ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα επειδή αρνήθηκε να σταματήσει για εξακρίβωση στοιχείων (Μοσχάτο).
  • Σαν σήμερα 27 Γενάρη

    Ημέρα μνήμης εβραϊκού ολοκαυτώματος.Ημέρα κατά της λέπρας.Βιετνάμ: Ημέρα ειρήνης (1973).Δανία: Ημέρα του Αουσβιτς.1945: Ο Κόκκινος Στρατός απαελευθερώνει τους περίπου 7.600 αιχμαλώτους που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι στο Αουσβιτς.1967: Περισσότερα από εξήντα κράτη προσυπογράφουν τη συνθήκη για απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων στο διάστημα.1968: Αποφυλάκιση Μίκη Θεοδωράκη από τη χούντα μετά από διεθνείς πιέσεις, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Βραχάτι.1991: Ρουκέτα κατά της εταιρείας BP στην Κηφισιά (17Ν).2008: Πεθαίνει ο Πάνος Τζαβέλας.
  • Σαν σήμερα 26 Γενάρη

    Ημέρα τελωνείων.Αυστραλία: Εθνική γιορτή.Ινδία: Ημέρα δημοκρατίας.Ουγκάντα: Ημέρα απελευθέρωσης (1986).1825: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και τον Ομιλο Αγγλων Κεφαλαιούχων το δεύτερο δάνειο ύψους 2.000.000 λιρών Αγγλίας.1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του "Παλλαϊκού Μετώπου".1972: Βόμβα της ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας.1973: Κλείσιμο του Πολυτεχνείου με απόφαση της συγκλήτου λόγω συνεχιζόμενης αποχής των φοιτητών. Διαδήλωση διαμαρτυρίας 1.500 φοιτητών από το ΕΜΠ στη Νομική.1975: Νεοναζί της οργάνωσης "Νέα Τάξη" επιδράμουν στο Πολυτεχνείο και μαχαιρώνουν τον φοιτητή Β. Γεωργιάδη.1981: Βόμβες στα γραφεία της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και Ζωγράφου («Οκτώβρης ’80»).1990: Αθωώνεται ο Αθανάσιος Μελίστας για τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά (εφετείο).
  • Σαν σήμερα 25 Γενάρη

    1916: Επιτάσσονται άλευρα και ζάχαρη στην Αθήνα, διανομή με δελτίο, απαγορεύεται η εξαγωγή τροφίμων.1945: Συλλαλητήριο 100.000 Θεσσαλονικέων κατά της αγγλικής επέμβασης, της τρομοκρατίας και των δολοφονιών στην Αθήνα. Ζητούν δημοκρατική, αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση και τιμωρία των εθνοπροδοτών.1971: Πραξικόπημα του Αμίν Νταντά στην Ουγκάντα.1981: Η Τσιάνγκ Τσιν, χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, καταδικάζεται σε θάνατο (μετατροπή σε ισόβια) για "αντεπαναστατικά εγκλήματα".1985: Η «Action Directe» εκτελεί τον επικεφαλής πωλήσεων οπλικών συστημάτων στρατηγό Rene Ontran (Γαλλία).1985: Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού.
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας

    26 Ιαν 2023, 19:47
    Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτή την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μην μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων. (…) Ενώ εγώ λοιπόν ενδιαφέρομαι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική της διάσταση και για λόγους βαθιά προσωπικούς, έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. (…) Κάποιοι «πράκτορες 000» ή κάποιοι «Κλουζώ» αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε βάρος μου και στη συνέχεια άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα των ανήθικων και παράνομων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση πάντως δεν εξυπηρετούν. (…)  Κυρίως όμως στην περίπτωσή μου είναι ένας Πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες κοινή διαδρομή. Δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, που άλλωστε χρησιμοποιείται τώρα εις βάρος του.

    Κωστής Χατζηδάκης

    (Δεν αμφιβάλλει ότι τον παρακολουθούσαν και ότι η παρακολούθησή του, εκτός από ανήθικη, ήταν και παράνομη. Αρα, σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Γεραπετρίτη, είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας δεν είπε ψέματα. Οτι ο Ράμμος όντως επιβεβαίωσε την παρακολούθηση Χατζηδάκη. Είναι επίσης πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτή τη δύσοσμη υπόθεση. Εδώ διαφοροποιείται από τον συνάδελφό του Αδωνι Γεωργιάδη που υποστήριξε -ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης- ότι δεν υπήρξε κάτι δύσοσμο και πως το μόνο δύσοσμο είναι ότι διέρρευσαν οι παρακολουθήσεις. Αλήθεια, ζήτησε ο Χατζηδάκης από τον παλιό φίλο του, τον πρωθυπουργό, να βρει τους ενόχους που διέταξαν την παρακολούθησή του; Καθόλου δύσκολο δεν είναι. Πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ/ΚΥΠ είναι ο πρωθυπουργός, μπορούσε κάλλιστα να σηκώσει το τηλέφωνο και να προστάξει τον νυν διοικητή, πρέσβη ΔεμίρηQ «φέρε μου αμέσως το φάκελο των νόμιμων επισυνδέσεων του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη». Γιατί δεν το ζήτησε από τον φίλο του, τον πρωθυπουργό; Γιατί δεν το έκανε μόνος του ο πρωθυπουργός, αγανακτισμένος που κάποιοι δύσοσμοι βάφτισαν «εθνικώς ύποπτο» τον παλιό φίλο και συνεργάτη του; Για τον υπαινιγμό ότι οι κυπατζήδες τον παρακολουθούσαν για να πλήξουν την κυβέρνηση δεν λέμε τίποτα, μας ξεπερνά. Η σκέψη που αβίαστα κάνει ο καθένας και η καθεμιά είναι: δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την πολιτική αθλιότητα του… σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστή Χατζηδάκη. Μήπως, όμως, τον κρατάει και από κάπου ο Κούλης;)

  • Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, τι δεν καταλαβαίνετε;

    23 Ιαν 2023, 13:36
    Εχουμε ήδη φτιάξει δύο εργαλεία. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τη μια και το «market pass» από την άλλη που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και θα επιδοτεί το 10% των αγορών. Συνδυαστικά τα δύο μέτρα για κάποιον που έχει πραγματικά οικονομική πίεση, ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό. (...) Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις. Οχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις. (...) Δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο. Αρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο. (...) Στους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους που κάναμε το τελευταίο διάστημα το ποσοστό παραβατικότητας ήταν κάτω από το 6%. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει γύρω του αισχροκέρδεια γιατί βλέπει τις τιμές που αυξάνονται. Ομως αν δείτε τις τιμές καταναλωτή ακόμα και στα τρόφιμα που είναι πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι μόνο της Ευρωζώνης, που είναι οι πλουσιότερες χώρες, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης  που είναι μέσα και οι πολύ φτωχότερες. Για να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις αυξήσεις πάει να πει ότι δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πάρει την κάτω βόλτα - στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Από την ψεματάρα ότι επιδοτούνται με 10% οι αγορές, όταν το αισχρό "market pass" είναι ένα φιλοδώρημα ελεημοσύνης, που δε συνδέεται με τις αγορές, αλλά ισούταν με 22 ευρώ το μήνα συν 10 ευρώ για κάθε προστατευόμενο άτομο; Από την ψεματάρα ότι «καλάθι» και "market pass" ξεπερνούν τον πληθωρισμό, άρα ο εργαζόμενος θα βάζει και λεφτά στην τσέπη; Προτιμούμε να σταθούμε στο προκλητικό ψέμα ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια! Το κόλπο με τη μείωση των συσκευασιών και την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών, φτάνει η αύξηση να ανταποκρίνεται στα «στοιχεία κόστους», είναι ένα δώρο που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους καπιταλιστές της βιομηχανίας, του εισαγωγικού εμπόριου και του λιανεμπόριου, προκειμένου με τα γνωστά κόλπο των υπερτιμολογήσεων να γδέρνουν τον ελληνικό λαό, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση του πληθωρισμού)

  • Περιγράφοντας τον εαυτό σου με την αλαζονική βεβαιότητα ότι περιγράφεις άλλους

    19 Ιαν 2023, 10:16
    Υπάρχουν πολλών ειδών δυσκολίες που αντιμετωπίζω ως πολιτικός. Αλλά αυτού του είδους τα ζητήματα τα αντιμετωπίζω με μια ψυχραιμία και ηρεμία, γιατί γνωρίζω τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Πιο πολύ με δυσκολεύουν άλλου τύπου καταστάσεις στην πολιτική. Οπως τα πισώπλατα μαχαιρώματα, οι διπρόσωποι άνθρωποι και όταν αντιλαμβάνομαι ότι έχω απέναντί μου κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει να βρεθεί λύση, αλλά αποσκοπεί σε πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος. Επίσης οι άνθρωποι που δεν έχουν αρχές. (…) Το έχω πει αρκετές φορές και θα το πω όσες φορές χρειαστεί. Είχα πει ότι αν έμπαινα στην πολιτική θα πολιτευόμουν με τον δικό μου τρόπο. Μέρος του τρόπου αυτού ήταν να είμαι ανοιχτός και ξεκάθαρος για το ποιος είμαι. Μέρος του ποιος είμαι είναι και η σεξουαλική μου ταυτότητα. Επομένως το να το απέκρυπτα θα υπονοούσε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. (…) Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως το έχω εκμεταλλευτεί προς όφελός μου, ότι το εργαλειοποίησα. Ολα αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα μόδας.

    Νικόλας Γιατρομανωλάκης

    (Επιχείρηση αναστήλωσης μετά την κατεδάφιση του κατασκευασμένου προοδευτικού προφίλ από τους φοιτητές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ο πορφυρογέννητος Γιατρομανωλάκης σε… ψυχαναλυτικού τύπου συνέντευξη στα «Νέα» για να πει ότι… δεν εργαλειοποίησε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Και τα τρία τέταρτα της συνέντευξης αναφέρονται στον σεξουαλικό του προσανατολισμό! Που κάποιοι σαν αυτόν τον έκαναν μόδα για να χτίσουν καριέρες. Με την αλαζονεία του μανατζαρίσκου καταφέρεται ενάντια στους διπρόσωπους και χωρίς αρχές ανθρώπους, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι περιγράφει τον εαυτό του. Οι φοιτητές της Σχολής του Εθνικού, πάντως, δεν τον κατήγγειλαν για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά επειδή θεώρησε ότι μπορεί να τους κοροϊδέψει και επειδή με αγοραία –και βλακώδη- χυδαιότητα προσπάθησε να τους κάνει… μάθημα εθελοτυφλίας. Κι αυτός, ξανάβγαλε στο αστικό μεϊντάνι τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, νομίζοντας ότι πίσω απ’ αυτόν θα κρύψει τα πολιτικά εγκλήματα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Φιλελέρες παντός καιρού…)

  • Πνεύμα και ηθική και προπαντός… ψιλό γαζί!

    18 Ιαν 2023, 08:57
    Ενα μήνα μετά τις συλλήψεις και τις καταγγελίες για διαφθορά συγκεκριμένων ευρωβουλευτών, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν απολογισμό των εξελίξεων και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα. Ανοίγοντας τη συζήτηση, η επίτροπος Ylva Johansson εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασε τους «λίγους που θέτουν σε κίνδυνο την καλή δουλειά τόσων πολλών». Η μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία δεν αρκούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πλήρη ισχύ του νόμου, δήλωσε. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Επιτροπή θα υποβάλει νέο νόμο για την ποινικοποίηση όλων των μορφών διαφθοράς, με εναρμονισμένους ορισμούς και κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την αστυνομία και τα δικαστήρια. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, η «δέσμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», είναι σε προπαρασκευαστικό στάδιο, πρόσθεσε. Οι ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο εξ ονόματος των πολιτικών ομάδων εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη οργή τους, τη ντροπή τους και το σοκ τους για τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, με ομιλητές από μια ευρεία πλειοψηφία να καταφέρονται κατά των ενεργειών λίγων ατόμων, που ωστόσο αμαυρώνουν το θεσμό που εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους. Επαναλαμβάνοντας ότι η δημοκρατία δεν πωλείται και ότι απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για την προστασία της από τη διαφθορά και τις ξένες παρεμβάσεις, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από συγκεκριμένες προτάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως: ·  η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής αφιερωμένης στο εν λόγω θέμα ·  να καταστεί πλήρως υποχρεωτικό το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ ·  η σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ·  η βελτίωση των κανόνων σχετικά με την καταγγελία δυσλειτουργιών ·  η καλύτερη επιβολή των υφιστάμενων κανόνων ·  η πλήρης εφαρμογή των προτάσεων των δύο ειδικών επιτροπών για τις ξένες παρεμβάσεις.

    Ανακοίνωση Τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 17.01.2023

    (Ανευ δικού μας σχολίου, πέραν της επισήμανσης ότι το ευρωσύστημα ούτε που συζητά την απαγόρευση του λόμπινγκ που θεωρείται θεμέλιο της... Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας)

  • Δοξάστε με και θα σας σώσω

    13 Ιαν 2023, 13:09
    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει αυτό το οποίο βγάζει τη χώρα από το διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο. Το αδιέξοδο της χώρας δεν είναι πολιτικό πρωτίστως, είναι πρωτίστως διανοητικό και συναισθηματικό και βεβαίως αυτό αφορά τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της συναίνεσης.

    Ευάγγελος Βενιζέλος

    (Το μόνο που δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Βενιζέλο είναι έλλειψη ρητορικής δεινότητας. Και ικανότητας παπαρολογίας μέσω ομορφοδιατυπωμένων χρησμών. Τώρα εφηύρε το… διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο της χώρας. Τι είναι αυτό; Ο,τι θέλει κάθε φορά ο Βενιζέλος. Η χώρα χρειάζεται ανθρώπους έξυπνους και με ενσυναίσθηση. Τον Βενιζέλο δηλαδή. Αυτό πρέπει να υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ. Πώς; Η… μαγική λέξη είναι η τελευταία: «συναίνεση». Με ποιον; Με όποιον βγει πρώτος στις επόμενες εκλογές. Φτάνει αυτός να δεχτεί τον όρο να είναι ο Βενιζέλος ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μα δε θέλει να γίνει πρωθυπουργός μιας συμμαχικής κυβέρνησης; Φυσικά και το θέλει και δε θα πει όχι άμα προκύψει. Το βλέπει πολύ δύσκολο, όμως, και δε θέλει να χτίζει πάνω στα πολύ δύσκολα έως απίθανα. Και η υποχρέωση που έχει ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου; Γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί –ο Βενιζέλος- για να μην κερδίσει ο Μητσοτάκης)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo