Only Business

0

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Την Κυριακή 23/8 μπάτσοι της πόλης Κενόσα του Γουισκόνσιν, ακολουθώντας το δόγμα «πρώτα πυροβολούμε και μετά κάνουμε ερωτήσεις», πυροβολούν εξ επαφής εφτά φορές στην πλάτη τον Τζέικομπ Μπλέικ. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο (π.χ. https://www.youtube.com/watch?v=EYjG4uequWQ), αν και διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα, είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν για ακόμα μια φορά ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει τους Αφροαμερικανούς ως εν δυνάμει παραβάτες-εγκληματίες. Ο Μπλέικ τραυματίζεται σοβαρά, αντιμετωπίζοντας πλήρη παράλυση ποδιών, ενώ νοσηλεύεται κρατούμενος.

Στη συνέχεια, επί τρεις μέρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και σκληρές συγκρούσεις στους δρόμους της πόλης. Eνοπλα φασιστοειδή περιφρουρούν καταστήματα και όταν ένας από αυτούς, ο 17χρονος Κάιλ Ριτενχάουζ, στριμώχνεται από το πλήθος, πυροβολεί και σκοτώνει δύο από τους διαδηλωτές και τραυματίζει άλλον ένα. Γυρίζει σπίτι του ανενόχλητος, κρατώντας το ημιαυτόματο όπλο του, περνώντας άνετος μέσα από τα θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος φωνάζει ότι σκότωσε δύο άτομα. Συλλαμβάνεται την επόμενη ημέρα.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η αγωνιστική δράση στο ΝΒΑ, το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον πλανήτη, συνεχιζόταν κανονικά, μέχρι και την Τρίτη 25/8.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρωτάθλημα διακόπηκε στις 13 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορoναϊού, και ξεκίνησε πάλι στις 31 Ιουλίου. Στο μεσοδιάστημα, το κίνημα που παλεύει για τα δικαιώματα της αφροαμερικανικής κοινότητας και καταγγέλλει την αστυνομική βία, άναψε για τα καλά σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και ανάγκασε ορισμένους σταρ του πρωταθλήματος να σκεφτούν εκείνη τη στιγμή το μποϊκοτάρισμα της επανέναρξης. Η Ενωση των παικτών (το συνδικαλιστικό τους όργανο) έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον κομισάριο του πρωταθλήματος, εκφράζοντάς του την ανησυχία της για το ενδεχόμενο επανέναρξης εν μέσω πανδημίας, ενώ έθεσε και το αίτημα να αναγράφονται ορισμένα κοινωνικά συνθήματα στις φανέλες τους στη διάρκεια των αγώνων. Η πλειοψηφία άλλωστε των παικτών είναι Αφροαμερικανοί και η πίεση που ασκούνταν πάνω τους από το κίνημα, ώστε να πάρουν θέση για τα γεγονότα, ήταν μεγάλη.

Ο κομισάριος πρότεινε όλοι οι αγώνες να διεξαχθούν στη Ντίσνεϊγουορλντ του Ορλάντο, σε ένα απολύτως προστατευμένο περιβάλλον, με καθημερινά τεστ για τον κορoναϊό, ενώ για να τους βγάλει από τη δύσκολη θέση, αποδέχτηκε και τις προτάσεις τους για την αναγραφή των συνθημάτων στις φανέλες. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και πάλι στις 31 Ιουλίου και τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις φανέλες των παικτών ήταν, μεταξύ άλλων, Black lives matter, Equality, Freedom, Say their names, Vote, Group economics, Ηaw many more.

Φτάνουμε στο μεσημέρι της Τετάρτης 26/8, τρεις μέρες μετά τους πυροβολισμούς στον Τζέικομπ Μπλέικ και μία μέρα μετά τη δολοφονία των δύο διαδηλωτών από τον 17χρονο φασίστα. Ενώ ήταν προγραμματισμένη η αναμέτρηση ανάμεσα στους Μιλγουόκι Μπακς και τους Ορλάντο Μάτζικ, οι παίκτες του Μιλγουόκι, που βρίσκεται στην πολιτεία του Γουινσκόνσιν, με τη σύμφωνη γνώμη και της διοίκησης της ομάδας, αποφασίζουν να μην κατέβουν στον αγώνα, διαβάζοντας την παρακάτω ανακοίνωση: «Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ και απαιτούμε να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι. Για να συμβεί αυτό, είναι επιτακτικό για το κρατικό νομοθετικό σώμα του Γουισκόνσιν να ξανασυγκροτηθεί μετά από μήνες αδράνειας και να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων αστυνομικής λογοδοσίας, βαρβαρότητας και μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης. Ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εκπαιδεύονται, να λαμβάνουν ειρηνικά και υπεύθυνα μέτρα και να θυμηθούν να ψηφίσουν στις 3 Νοεμβρίου».

Ακολουθεί η αναβολή και των υπόλοιπων δύο αγώνων της ίδιας ημέρας, ενώ πραγματοποιείται συνέλευση, στην οποία παίρνει μέρος η πλειοψηφία των παικτών. Υστερα από διαβουλεύσεις και με την εκτελεστική διευθύντρια της Ενωσης των παικτών, η οποία τους παρουσίασε όλες τις συνέπειες της ενδεχόμενης απόσυρσής τους από τους αγώνες και της ακύρωσης της διοργάνωσης (τα φράγκα που παίζονται είναι πάρα πολλά), κατέληξαν τελικά στην απόφαση να συνεχίσουν να παίζουν μέχρι να ολοκληρώσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Σε συνάντηση αντιπροσωπίας των παικτών με τους ιδιοκτήτες των ομάδων, οι τελευταίοι δεσμεύτηκαν να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να υποστηρίξουν την καμπάνια των παικτών.

Ολο αυτό το διάστημα, άλλωστε, οι μεγαλύτερες αθλητικές εταιρίες, όπως η NIKE, υποστήριζαν την καμπάνια των παικτών, βάζοντας τα συνθήματά τους ακόμα και στα παπούτσια τους, αφού οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των παικτών κινούνται σε ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια, καταδικάζοντας τις βίαιες ενέργειες γενικά. Αλλωστε, μεγάλο μέρος των πελατών τους είναι μαύροι και δε συμφέρει η υπεράσπιση ενεργειών με ανοιχτό ρατσιστικό περιεχόμενο.

Ενώ λοιπόν απαιτούνται δυναμικές ενέργειες από την αφροαμερικανική κοινότητα (και όχι μόνο), για να πονέσει το σύστημα και να υποχωρήσει τουλάχιστον στο δίκαιο αίτημά τους για ίση μεταχείρηση από το αστικό κράτος, οι ακριβοπληρωμένοι σταρ τούς προτρέπουν ουσιαστικά να μετατραπούν σε ψηφοφόρους του Δημοκρατικού κόμματος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Σταμάτησαν άραγε οι δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αστυνομία επί κυβέρνησης Ομπάμα;

Οπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν, ο επαγγελματικός αθλητισμός παράγει μαζικά ανθρώπους που εξαντλούν, στην καλύτερη περίπτωση, την κριτική τους σε πτυχές του συστήματος και ποτέ στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Ελάχιστες είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις αθλητών που είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν όχι μόνο χρήματα, αλλά ακόμα και την ίδια την καριέρα τους, προκειμένου να υποστηρίξουν δίκαια λαϊκά αιτήματα.

ΥΓ. Ο τίτλος προέκυψε από σχόλιο αφροαμερικανού μεγαλοδημοσιογράφου του δικτύου ESPN, σύμφωνα με τον οποίο οι παίκτες είναι μπίσνεσμεν και έπραξαν σωστά με την απόφασή τους να ολοκληρώσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: