Για το πραγματικό νόημα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την επικράτηση του Brexit μπορείτε να διαβάσετε στις πολιτικές στήλες της «Κ». Η στήλη σήμερα θα επιχειρήσει έναν πρώτο σχολιασμό των επιπτώσεων που μπορεί να έχει το Brexit στο βρετανικό ποδόσφαιρο και στις αλλαγές που ενδέχεται να υπάρξουν.
Η πρώτη εντύπωση που προσπαθεί να περάσει η πλειοψηφία των ΜΜΕ σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι θα συμβούν κοσμογονικές αλλαγές, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά το ποδόσφαιρο στο νησί. Θα μπορούσαμε, τηρουμένων των αναλογιών, να πούμε ότι όπως συμβαίνει σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού πολιτικού και οικονομικού γίγνεσθαι, έτσι και στο χώρο του ποδοσφαίρου τα «παπαγαλάκια» προσπαθούν να πείσουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι καταστροφικό. Ας δούμε αν αυτοί οι ισχυρισμοί απεικονίζουν την πραγματικότητα.
Οι επιπτώσεις από το Brexit αφορούν κατά κύριο λόγο τρεις βασικούς τομείς: τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μετακίνηση των ποδοσφαιριστών, τη διαδικασία των διεθνών μεταγραφών για τους ανήλικους ποδοσφαιριστές ηλικίας 16-18 χρόνων και τις επενδύσεις από τους καπιταλιστές στο αγγλικό ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα στην Premier League που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του. Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, ένας σημαντικός αριθμός ποδοσφαιριστών (υπολογίζονται σε 350-400) δε θα μπορεί να αγωνίζεται στις αγγλικές ομάδες. Για τους ποδοσφαιριστές που σήμερα αγωνίζονται ελεύθερα, γιατί είναι κάτοχοι ευρωπαϊκού διαβατηρίου και κατά συνέπεια εφαρμόζεται γι' αυτούς ο νόμος Μποσμάν, που λέει ότι «οι ποδοσφαιριστές έχουν δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα εντός των κρατών-μελών της ΕΕ με τη λήξη του συμβολαίου τους», πλέον θα πρέπει να εκδοθούν άδειες εργασίας σύμφωνα με το δίκαιο της ΦΙΦΑ και τις ειδικές νομικές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Αγγλία.
Δε θ' αναφερθούμε αναλυτικά στο νομικό καθεστώς για τη μετακίνηση των παιχτών, αφενός γιατί κάνουμε έναν πρώτο σχολιασμό στις επιπτώσεις του Brexit και αφετέρου γιατί είναι σίγουρο ότι στην πορεία για την έξοδο από την ΕΕ (αν τελικά δεν γίνει η κωλοτούμπα), θα υπάρξουν -όπως θα συμβεί και σε μια σειρά θέματα οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος- ειδικές συμφωνίες. Ηδη, στην Αγγλία, δικηγόροι και μάνατζερ που ασχολούνται με τις διαδικασίες μετακίνησης παιχτών, συμφωνώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται, δηλώνουν τη βεβαιότητά τους ότι θα αναληφθούν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων θα αμβλυνθούν οι συνέπειες του Brexit.
Ενα επιπλέον επιχείρημα όσων αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τη διαγραφόμενη κατάσταση είναι ότι οι αλλαγές δε θα έχουν αναδρομική ισχύ και επομένως δε θα αφορούν τα εν ενεργεία συμβόλαια ή τα συμβόλαια που θα υπογραφούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξόδου, οπότε και θα αλλάξει η νομοθεσία. Το γεγονός αυτό θα δώσει ένα επιπλέον χρονικό διάστημα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται και γι' αυτό η πλειοψηφία αυτών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο δηλώνει αισιόδοξη για την τελική διευθέτηση του θέματος. Μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός για το θέμα των ανήλικων ποδοσφαιριστών ηλικίας 16-18 χρόνων. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κανονισμού της ΦΙΦΑ, στις χώρες της ΕΕ επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση παιχτών ηλικίας 16-18 χρόνων, γεγονός που έχει επιτρέψει στις αγγλικές ομάδες να ενισχύσουν ποιοτικά το έμψυχο δυναμικό των ακαδημιών τους και να βγάζουν παίχτες για την πρώτη ομάδα. Στο συγκεκριμένο θέμα οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τη ΦΙΦΑ είναι πολύ αυστηροί, για να μειωθούν οι πιθανότητες να λειτουργήσουν οι μάνατζερ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι ως δουλέμποροι. Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι οι ισπανικές ομάδες (ιδιαίτερα Ρεάλ και Μπαρτσελόνα) έχουν κάνει σημαντικές «επενδύσεις» στο συγκεκριμένο τομέα και έχουν τον πρώτο λόγο στη συγκεκριμένη αγορά, οπότε οι επιπτώσεις του Brexit ενδέχεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την υπεροχή τους σε βάρος των αγγλικών ομάδων. Οι αισιόδοξοι θεωρούν σίγουρο ότι δεν θα αλλάξει η σημερινή κατάσταση, αφού μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει το υφιστάμενο status quo, εφαρμόζοντας διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν και εφαρμόζονται στη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, οι οποίες ανήκουν στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
Υπάρχει επίσης και μια σημαντική μερίδα που θεωρεί ότι η μείωση των νεαρών παιχτών από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική θα είναι ευεργετική για το αγγλικό ποδόσφαιρο, αφού οι ομάδες θα στραφούν στην εγχώρια παραγωγή και θα αξιοποιήσουν τους νεαρούς σε ηλικία άγγλους ποδοσφαιριστές. Τέλος για τις οικονομικές «επενδύσεις» στο αγγλικό ποδόσφαιρο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να επενδύουν οι καπιταλιστές στο συγκεκριμένο χώρο. Χωρίς να αναφέρονται οι λόγοι, η πλειοψηφία αυτών που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο αγγλικό ποδόσφαιρο έχει την άποψη ότι θα υπάρξει σημαντικός αριθμός από τους σημερινούς επενδυτές που θα σταματήσουν τη χορηγία τους.
Kατά την ταπεινή άποψη της στήλης η πρόβλεψη απομάκρυνσης των «επενδυτών» από το αγγλικό ποδόσφαιρο βασίζεται περισσότερο στο κλίμα της γενικότερης κινδυνολογίας που επικρατεί και λιγότερο σε πραγματικά οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με το Brexit. Το κριτήριο για την παραμονή ή όχι των «επενδυτών» θα είναι η εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους. Με απλά λόγια, αν οι καπιταλιστές συνεχίζουν να κερδίζουν, θα παραμείνουν, αδιαφορώντας για το αν η «επένδυσή» τους είναι εντός ή εκτός ΕΕ.
Θα κλείσουμε την αναφορά μας στις επιπτώσεις του Brexit στο ποδόσφαιρο με μια εκτίμηση στην οποία συμφωνούν σχεδόν όλοι οι ειδικοί. Το Brexit θα βοηθήσει να μπουν περισσότεροι άγγλοι παίχτες στο έμψυχο δυναμικό των ομάδων και αυτό σημαίνει ότι θα γνωρίσει μια σχετική άνθηση η αγγλική παραγωγική διαδικασία ποδοσφαιρικών ταλέντων. Η προοπτική αυτή μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού αυξάνονται οι ελπίδες να ξαναδούμε το γνήσιο εγγλέζικο ποδόσφαιρο που από μικροί έχουμε αγαπήσει.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
«Η βία μου ήταν πάντα, η λύτρωση για όσους θέλουν και δεν μπορούν να εξεγερθούν κατά της κοινωνικής αδικίας». Η φράση ανήκει στον Κάρλο Πεντερσόλι, γνωστό ως Μπαντ Σπένσερ, ο οποίος έγινε διάσημος από το ατελείωτο ξύλο που έριχνε μαζί με τον παρτενέρ του Μάριο Τζιρότι, γνωστό ως Τέρενς Χιλ, στους απανταχού κακούς, επιβάλλοντας το δίκιο. Την περασμένη Δεύτερα σε ηλικία 87 ετών, ο Κάρλο ξεκίνησε για το τελευταίο του ταξίδι.