Την περασμένη Τετάρτη, η ΟΥΕΦΑ παρουσίασε τα επίσημα οικονομικά στοιχεία των ευρωπαϊκών ομάδων για το 2009, από τα οποία προκύπτει ότι το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η έκθεση της ΟΥΕΦΑ για τα οικονομικά των ομάδων είναι αποκαλυπτική. Το συνολικό τους έλλειμμα ανέρχεται περίπου στα 1,2 δισ. ευρώ και σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Το 61% των ομάδων έκλεισε με ζημιογόνους ισολογισμούς το 2009, έναντι 54% το 2008 και 51% το 2007, τα τραπεζικά δάνεια ανέρχονται σε 5.6 δισ. ευρώ, τα έξοδα αυξάνονται με ρυθμό 9,3%, ενώ τα έσοδα με ρυθμό 4,8% (σχεδόν το μισό). Τέλος, μόλις το 54% των ομάδων που μετείχαν φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα πληρούσαν τον κανονισμό του break even, αν ίσχυαν οι οικονομικοί περιορισμοί που εμπεριέχονται στο financial fair play. Το μοναδικό θετικό στοιχείο στην έκθεση είναι η μικρή μείωση (της τάξης του 3%) των ανθρώπων που παρακολούθησαν τα παιχνίδια των 53 εθνικών πρωταθλημάτων.
Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του financial fair play και τόνισε ότι «η ΟΥΕΦΑ είναι αρκετά γενναία για να το πάει μέχρι τέλους. Πίσω δεν θα κάνουμε. Το ποδόσφαιρο προχωράει μπροστά και δεν έχει ανάγκη κανέναν, όσο μεγάλος και αν είναι αυτός». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ομάδων να προσαρμοστούν στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους προς μια ορθολογική οικονομική πολιτική.
Στην παρουσίαση, την τιμητική τους είχαν και οι ελληνικές ομάδες, αφού δύο από αυτές βρίσκονται στο Top-20 των πιο ζημιογόνων ομάδων της σεζόν. Ο υπεύθυνος για τη σύνταξη του financial report, Σέφτον Πέρι, δήλωσε ότι η ΟΥΕΦΑ δεν θα δημιουργήσει μπλακ λιστ και γι’ αυτό δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ομάδων. Διευκρίνισε, ταυτόχρονα, ότι η λίστα των 20 ζημιογόνων ομάδων δεν δημιουργήθηκε με βάση απόλυτα νούμερα, αλλά σε σχέση με τα έσοδά τους και δηλώνοντας ότι «το πιθανότερο είναι να μιλάμε για κάποιες μικρομεσαίες ομάδες», εμμέσως πλην σαφώς, απέκλεισε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Αρνητική είναι και η κατάσταση συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση από πλευράς μέσου όρου θεατών, στη 10η σε σχέση με το μέσο όρο εσόδων ανά ομάδα (με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να ξεχωρίζουν σημαντικά από τις υπόλοιπες), ενώ βρίσκεται στο ένατο χειρότερο ποσοστό από πλευράς εξόδων σε μισθούς και συμβόλαια, με το εξαιρετικά μεγάλο 84%, όταν ιδανικό ποσοστό θεωρείται κάποιο κοντά στο 50%.
Διαβάζοντας την έκθεση της ΟΥΕΦΑ και σε συνδυασμό με το ανύπαρκτο μεταγραφικό παζάρι του Γενάρη, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να καταναλώσει κάποιος πολύ φαιά ουσία για να συμπεράνει ότι τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν που καταρρέει το ευρωπαϊκό. Τελειώνουμε με μια επισήμανση, αφού η στήλη δεν σκοπεύει να στρατευθεί στην προσπάθεια για τη σωτηρία του ευρωπαϊκού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το 1,2 δισ. χρέη σε μια σεζόν και τα 5,6 δισ. δάνεια που έχουν υποχρεωθεί να πάρουν οι ομάδες είναι παρά πολλά και ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ας προετοιμαστούμε, λοιπόν, για ακόμη μεγαλύτερη «υποβάθμιση» του έμψυχου υλικού των ομάδων και ακόμη χειρότερο ποδοσφαιρικό θέαμα.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Εντονη ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο της αθλητικής εφημερίδας «O Φίλαθλος» σχετικό με τα οικονομικά δεδομένα της πράσινης ΠΑΕ, το οποίο χαρακτήρισε «κακόβουλο, υποβολιμαίο και ψευδές» και το απέδωσε σε προσπάθεια κύκλων να αποπροσανατολίσουν την ομάδα από τη διεκδίκηση των στόχων της σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα προστατεύσει με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματά της, απειλώντας την εφημερίδα με μηνύσεις. Ο «Φίλαθλος» έκανε εκτενή αναφορά στην έκθεση της Grant Thornton, η οποία ανέλαβε να ελέγξει την οικονομική κατάσταση του Παναθηναϊκού, κατ’ εντολή του Βγενόπουλου, την παλιά εκείνη εποχή που ο Ανδρέας ήθελε ν’ αποκτήσει την ομάδα της καρδιάς του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ζημιές για την περίοδο 2010-11 θα φτάσουν τα 47 εκατ. ευρώ και οι ζημιές για τα επόμενα τρία χρόνια θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη κατάκτησης του πρωταθλήματος ή, στη χειρότερη περίπτωση, την εξασφάλιση της συμμετοχής των πράσινων στους ομίλους του Champions League, αφού ως γνωστόν οι εισπράξεις από το Champions League αποτελούν για τις ελληνικές ομάδες τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση της πράσινης ΠΑΕ, ώστε να πούμε αν το άνοιγμα είναι 47 εκατ. ή ανάμεσα σε 10 και 25 εκατ, όπως υπολογίζεται από κύκλους της πράσινης ΠΑΕ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον Παναθηναϊκό δεν μπορούν να εγκαλούν το «Φίλαθλο». Τις τελευταίες δέκα μέρες, οι νυν μέτοχοι και ιδιαίτερα ο Αδαμάντιος Πολέμης, που προορίζεται για τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ, μιλούν για την αναγκαιότητα της ενότητας και των γενναίων αποφάσεων που απαιτούνται για να γλυτώσει η ομάδα την πτώχευση. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει ένα «σφιχτό» οικονομικό σχεδιασμό για την επόμενη τριετία (σε απλά ελληνικά σημαίνει μείωση λειτουργικών δαπανών, περικοπές συμβολαίων, πωλήσεις παιχτών και ελάχιστες μεταγραφές), γεγονός που θα αποδυναμώσει τις αγωνιστικές προοπτικές της ομάδας σε σχέση με το βασικό της αντίπαλο, τον Ολυμπιακό, και κατά συνέπεια θα μειώσει και τις πιθανότητές της να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που ο Παναθηναϊκός δεν θα κάνει μεταγραφές τη χειμερινή περίοδο, αν και βρίσκεται πίσω στο βαθμολογικό πίνακα. Ας αφήσουν λοιπόν τις «απειλές» οι μέτοχοι και ας προσπαθήσουν να βρουν λύση στο διοικητικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται η ομάδα. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια νέα περίοδο «ισχνών αγελάδων». Οσο για την υπόθεση τίτλος, τα πράγματα δυσκολεύουν παρά πολύ και θα πρέπει να ελπίζουν ότι ο θαυματουργός Σισέ θα παραμείνει στην ομάδα και θα δίνει λύσεις στο επιθετικό και ότι θα συνεχιστεί η αγωνιστική αλλαγή των τελευταίων αγωνιστικών και η εντυπωσιακή προς το καλύτερο αγωνιστική συμπεριφορά της πράσινης άμυνας, η οποία δέχτηκε ένα γκολ στις τελευταίες έξι αναμετρήσεις.
ΥΓ2: Σε πελάγη ευτυχίας πλέουν οι ερυθρόλευκοι οπαδοί, αφού η ομάδα τους βρίσκεται πλέον στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και στο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός κέρδισε εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό και έκανε ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο, που θα του δώσει το πλεονέκτημα έδρας στα play-offs του πρωταθλήματος. Οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν πιο έξυπνα από τους αντιπάλους τους και κατάφεραν να βγάλουν εκτός παιχνιδιού τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που έδειξε ότι δεν είχε ξεπεράσει τον πρόσφατο τραυματισμό του. Ο Ιβκοβιτς είχε διαβάσει πολύ το αντίπαλο παιχνίδι και πέτυχε στο αμυντικό του πλάνο, ενώ επιθετικά εκμεταλλεύτηκε την ποιότητα του Νεστέροβιτς, τον οποίο δεν κατάφεραν να σταματήσουν οι ψηλοί του Παναθηναϊκού. Στα αξιοσημείωτα, η διακοπή του αγώνα, εξαιτίας μιας κροτίδας που χτύπησε τον Παπαλουκά και ενώ ο Παναθηναϊκός βρισκόταν μπροστά στο σκορ. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του μάνατζερ της πράσινης ΚΑΕ, Μάνου Παπαδόπουλου για το γεγονός: «Ο ένας ο μαλάκας». Οσο για τον τίτλο, ας ελπίσουμε, αδέλφια βάζελοι, ότι η ρήση του Μαρξ «η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται» δεν επαληθεύεται στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ.