Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα
  • Σαουδάραβας ακαδημαϊκός κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» του σχεδίου του «Μεγάλου Ισραήλ»
  • Η παλαιστινιακή σημαία βγήκε (και) από την… κουζίνα
  • Κατηγορίες σχολείων και απολυτηρίων: η αποθέωση του ταξικού διαχωρισμού
  • Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη
  • Kαρναβάλια
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Σήψη μέχρι το μεδούλι
Αθλητισμός

Σήψη μέχρι το μεδούλι

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιαν 2016, 00:00
Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις στο θέμα των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά πέρασαν στα «ψιλά» της αθλητικής επικαιρότητας, αφενός γιατί έγιναν κατά τη διάρκεια των γιορτών και αφετέρου γιατί κανένας από τους αρμόδιους δεν ήθελε να δοθεί δημοσιότητα σε ένα τέτοιο θέμα. Μάλιστα, υπήρξε και έκτακτη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, την Τρίτη 22 Δεκέμβρη. Αν και επισήμως η συνάντηση έγινε  προκειμένου ο υφυπουργός να κάνει συστάσεις για το γεγονός ότι οι διαιτητές της Super League στα θέματα βίας άλλοτε εφαρμόζουν τους κανονισμούς και άλλοτε κλείνουν τα μάτια, από το ρεπορτάζ των εφημερίδων φάνηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα για την ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο χαμός που γίνεται με τη «χειραγώγηση» των αγώνων.
 

Αλλωστε, με αυτό το θέμα άρχισε τις δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Κοντονής, τονίζοντας: «Δυστυχώς, στη Β' Εθνική, στη Football League, υπάρχουν πάρα πολλές, συχνές αναφορές, για στημένα παιχνίδια, και το λέω δημόσια αυτή τη στιγμή, πρώτη φορά. Είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία είναι και αρμόδια να πάρει αποφάσεις, ελέγχει αυτές τις περιπτώσεις, αλλά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και στους ιδιοκτήτες των ομάδων, οι οποίες αναφέρονται αρκετές φορές σε τέτοιες καταστάσεις. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου τώρα. Πριν είναι αργά και για τους ίδιους και για τις ομάδες τους».

Από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ έχουν ενημερωθεί τόσο η ΕΠΟ όσο και η κυβέρνηση ότι η Football League θεωρείται ένα από τα πιο «βρόμικα» πρωταθλήματα της Ευρώπης και έχουν αποσταλεί στοιχεία για τουλάχιστον έξι παιχνίδια που χαρακτηρίζονται από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στημένα, ενώ από κύκλους της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) υπάρχουν «διαρροές» σύμφωνα με τις οποίες το φετινό πρωτάθλημα δε θα ολοκληρωθεί με τις 18 ομάδες που ξεκίνησαν, αφού δύο ή τρεις ομάδες θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν ή θα αποβληθούν από αυτό λόγω εμπλοκής σε στημένους αγώνες. Ηδη με απόφασή της η ΕΕΑ έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή δυο ομάδων (Αχαρναϊκός και Παναιγιάλειος) στο Πάμε Στοίχημα ως ύποπτες για τη «χειραγώγηση» αγώνων, ενώ έχουν ασκηθεί διώξεις σε άλλες επτά, προκειμένου να διαλευκανθούν συγκεκριμένα παιχνίδια τους, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για παράνομο στοιχηματισμό.

Εχουμε και στο παρελθόν ακούσει ανακοινώσεις για δραστικά μέτρα αντιμετώπισης του παράνομου τζόγου και η κατάληξη ήταν μηδέν στο πηλίκο. Κατά συνέπεια, παρά την άμεση «κινητοποίηση» του υφυπουργού και τις επίσημες συναντήσεις, οι πιθανότητες να ξεκινήσει μια στοχευμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση του προβλήματος είναι ελάχιστες. Υπάρχει όμως μια παράμετρος που αναφέρεται στις εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ, η οποία αξίζει σχολιασμού.

Ενα από τα συμπεράσματα που καταλήγουν οι αξιωματούχοι της ΟΥΕΦΑ που ασχολούνται με το παράνομο αθλητικό στοίχημα και τους στημένους αγώνες, είναι πως η οικονομική κρίση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την αλματώδη αύξηση των στημένων αγώνων και ιδιαίτερα σε χώρες σαν την Ελλάδα, που οι ομάδες είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό «κρατικοδίαιτες». Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;

Οι ομάδες έχασαν το μεγαλύτερο μέρος από τα φράγκα που έβαζαν στα ταμεία τους από την κρατική επιχορήγηση και τη διαφήμιση κατά κύριο λόγο κρατικών οργανισμών και ΔΕΚΟ, και πλέον οι ιδιοκτήτες τους στήνουν αγώνες για να καλύψουν ένα μέρος από τα «διαφυγόντα» έσοδα. Για το λόγο αυτό, όσο οξύνεται η κρίση τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των ομάδων που θα εμπλέκονται σε στημένους αγώνες και παράνομο τζόγο, αφού το στοίχημα θα αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησής τους. Και επειδή είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία προκειμένου να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά τα κυκλώματα, υπάρχει ένας τρόπος «πρόληψης», που εφαρμόζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμηση  του παράνομου αθλητικού τζόγου. Αρχικά μειώνεται δραστικά ο αριθμός των στοιχηματικών επιλογών και σε ομάδες που έχουν εμπλοκή σε «ύποπτους» αγώνες επιτρέπονται δύο είδη στοιχήματος: το αποτέλεσμα του αγώνα και το under ή over (κάτω ή πάνω) από τα 2,5 γκολ (για τις «καθαρές» ομάδες ο επιτρεπόμενος αριθμός ξεκινά από 21 και μπορεί να φτάσει και τα 78), ενώ στη συνέχεια υπάρχει πλήρης απαγόρευση συμμετοχής τους.

Εν αναμονή των εξελίξεων, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι σάπιο από την κορυφή μέχρι τα νύχια και ο μοναδικός τρόπος ίασης είναι η διάλυσή του.

Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
 
 
 

Τέλος εποχής

Ο θάνατος του Χρυσοστόμου Ψωμιάδη, κατά κόσμον Μάκαρου ή Αγαπούλα, συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της διαδικασίας διάλυσης της παλιάς παράγκας του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και με τις συνολικότερες εξελίξεις «κάθαρσης» στο παγκόσμιο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πλέον, ο παλαιού τύπου πρόεδρος, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και οπαδός της ομάδας, μεταχειρίζεται κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να πετύχει αυτή τους στόχους της και βασίζεται περισσότερο στη μαγκιά και τον τσαμπουκά του και λιγότερο στα φράγκα που διαθέτει, αποτελεί παρελθόν.

Ανθρωποι σαν το Ψωμιάδη, τον Μπέο, τον Κομπότη, τον Καλογιάννη (ας με συγχωρέσουν οι ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου που ξέχασα) ήταν παρόντες στις εξέδρες, στην πρώτη γραμμή της μάχης, και καθάριζαν αυτοπροσώπως και επιτόπου τις υποθέσεις της ομάδας τους, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Ηταν οι παράγοντες που διαλαλούσαν τις μπίζνες και τις επιτυχίες που είχαν στο παρασκήνιο, για να δείξουν ότι είναι δυνατοί και μάγκες. Μέσω αυτών άρχισε να χτίζεται το οικοδόμημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Ομως, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο προχωρούσε η «επαγγελματοποίηση» τόσο μειωνόταν ο ρόλος των παραγόντων αυτού του είδους, αφού πλέον έπρεπε να μπουν κανόνες στο παιχνίδι, για να μπορέσουν οι διάφοροι καπιταλιστές να «επενδύσουν» στο ποδόσφαιρο.   Μετά απ’ αυτούς τους πρώτους σκαπανείς, ήρθε στο προσκήνιο ο νέος τύπος παράγοντα, ο επονομαζόμενος «ισχυρός άντρας» της ΠΑΕ, που δεν είχε διοικητική θέση στην ομάδα, αλλά έβαζε τα φράγκα που χρειάζονταν και έκανε τις «δουλειές» του χωρίς θόρυβο και τυμπανοκρουσίες. Οριζε ως πρόεδρο κάποιο έμπιστο σε αυτόν άτομο, πολλές φορές κάποιον παλαίμαχο για να έχει και τη λαϊκή υποστήριξη, και δούλευε στο παρασκήνιο (και με τις πολιτικές άκρες που είχε) για να προωθήσει τα συμφέροντα της ομάδας.

Σήμερα έχουμε περάσει στο μοντέλο που ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης της ΠΑΕ είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της ομάδας, αλλά -όπως όλα δείχνουν- σε λίγο καιρό τη θέση τους θα πάρουν τεχνοκρατικά στελέχη που θα λειτουργούν με καθαρά οικονομικά κριτήρια και θα αντιμετωπίζουν την εκάστοτε ΠΑΕ σαν μια επιχείρηση ξεκομμένη από το αθλητικό της περιεχόμενο.

Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα φλας μπακ στους τύπους των παραγόντων στο ποδόσφαιρο, θα διαπιστώσουμε ότι φιγούρες σαν τον Ψωμιάδη μοιάζουν πιο οικείες στη λαϊκότητα του αθλήματος, σε σχέση με τους κουστουμαρισμένους τεχνοκράτες των πολυεθνικών που σιγά-σιγά αρχίζουν να κυριαρχούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ας σκεφτούμε, όμως, ότι αυτοί οι τύποι δεν έβαλαν μόνο τα θεμέλια για την καταστροφή του ποδοσφαίρου μας, αλλά χρησιμοποίησαν το ποδόσφαιρο σαν όχημα για «άλλες» δραστηριότητές τους.
 
 

Οι οργανωμένοι οπαδοί γενικά δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να συγχωρήσουν το Μάκη Ψωμιάδη και οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν έναν επιπλέον λόγο να δηλώσουν ότι δεν μπορούν αν συγχωρέσουν τον άνθρωπο που συμμετείχε στην απαξίωση της ομάδας τους (χαρακτηριστικό το πανό της φωτογραφίας). Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των ομάδων έστελναν στεφάνι στην κηδεία του «Μάκαρου», επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικότητα του στίχου του Μάλαμα «όλοι οι καριόληδες μια εταιρία»… 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑπό ψέμα σε ψέμα
Επόμενο άρθρο ΤΑΣΟΥ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗ – Νοτιάς

Σχετικά Αρθρα

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 10:22

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 08:59

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

Αθλητισμός 13 Φεβ 2026, 13:12

Πεπ Γουαρδιόλα: Μιλάω γιατί με πονάει

Κονιορτοποίησε το Νο Politica ο καταλανός προπονητής

Αθλητισμός 6 Φεβ 2026, 20:50

Οι ακρωτηριασμένοι ποδοσφαιριστές της Γάζας τιμούν τον Πεπ Γουαρδιόλα

Αθλητισμός 3 Φεβ 2026, 10:29

Δεν ξεχνούν την Παλαιστίνη

«Βούλιαξε» από κόσμο το Παλάου Σαν Τζόρντι - Ο Πεπ ξεσήκωσε τον κόσμο

Αθλητισμός 31 Ιαν 2026, 09:11
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα

22 Φεβ 2026, 09:22
Διεθνή

Σαουδάραβας ακαδημαϊκός κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» του σχεδίου του «Μεγάλου Ισραήλ»

22 Φεβ 2026, 09:08
Πολιτισμός

Η παλαιστινιακή σημαία βγήκε (και) από την… κουζίνα

22 Φεβ 2026, 08:44
Παιδεία

Κατηγορίες σχολείων και απολυτηρίων: η αποθέωση του ταξικού διαχωρισμού

Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) στα δημόσια Λύκεια

22 Φεβ 2026, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη

22 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη

Παγκόσμια ημέρα σκέψης (προσκοπισμού).

Ινδία: Ημέρα μητέρας.

Αγία Λουκία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1979).

1949: Η Αλβανία εντάσσεται στην Κόμεκον.

1950: Η Λαοκρατική Δημοκρατία Γερμανίας εντάσσεται στην Κόμεκον.

1972: Βόμβες του IRA σκοτώνουν επτά αξιωματικούς (Βρετανία).

1973: Βόμβα στο Πεδίο του Άρεως, τραυματισμός δύο περαστικών.

1973: Φοιτητική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη χτυπιέται από την αστυνομία, πολλές συλλήψεις.

1974: Σύλληψη μελών του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσ. στην Πάτρα.

1977: Βόμβα σε κατάστημα της «Πεσινέ» (ΕΛΑ).

1989: Τέσσερις βόμβες σε σπίτια σε Κολωνάκι, Χαλάνδρι και Βριλήσσια (17Ν).

1992: Πεθαίνει ο Μάρκος Βαφειάδης.

2000: Η ΕΤΑ εκτελεί τον βάσκο πολιτικό Φερνάντο Μπουέσα Μπλάνκο.

2008: Νεκρός ο Σουδανός Abdukarim Yahya Idris στην περιοχή της Ομόνοιας από ξυλοδαρμό από τρεις αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo