Στην κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου και την υποβάθμιση –αγωνιστική και διοικητική– έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα από τη στήλη. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο μπάσκετ, με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, με αφορμή την ανακοίνωση-καταγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ). Ο ΠΣΑΚ βρίσκεται αρκετό διάστημα σε αντιπαράθεση με τον ΕΣΑΚΕ (λίγκα των ομάδων του μπάσκετ) για τα εργασιακά θέματα των καλαθοσφαιριστών. Με τη συγκεκριμένη καταγγελία έχουμε «ποιοτική» αναβάθμιση της αντιπαράθεσης, αφού ο ΕΣΑΚΕ κατηγορείται πως τα μέλη του απουσιάζουν επίτηδες από τις συνεδριάσεις του ΕΕΟΔΑΚ, προκειμένου να μην εκδικαστούν σε βάρος συγκεκριμένων ΚΑΕ οι προσφυγές παικτών για οφειλόμενα.
Οσοι δεν γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο χώρο του μπάσκετ θα πουν ότι πρόκειται για οικονομικές διαφορές ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες. Ομως η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών έχει και άλλες προεκτάσεις. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, όταν σε βάρος κάποιας ομάδας τελεσιδικήσει καταδικαστική απόφαση για χρηματικές οφειλές σε παίχτες, θα πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα και να μηδενίζεται στους προγραμματισμένους αγώνες, μέχρι να εξοφληθούν ή να διακανονιστούν οι οφειλές. Ο ΕΣΑΚΕ επέλεξε να απέχει από τη διαδικασία εκδίκασης, γιατί αν καταλογιστούν οι οφειλές στις ΚΑΕ, θα υπάρχει εκτός των άλλων και πρόβλημα στη χορήγηση του πιστοποιητικού συμμετοχής στο προσεχές πρωτάθλημα. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, σε πρώτη φάση χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής σε μόλις 8 από τις 14 ομάδες της Α1 ανδρών. Εξι ομάδες συμπεριλήφθηκαν στην κλήρωση του πρωταθλήματος χωρίς να έχουν τυπικά δικαίωμα συμμετοχής! ΑΕΚ, Μαρούσι, Πανελλήνιος, Ηλυσιακός, Περιστέρι και Ηρακλής δεν πήραν το πιστοποιητικό, διότι, όπως αναφέρουν πηγές από την Επιτροπή, ο φάκελός τους παρουσίαζε ελλείψεις (έλειπαν κατά περίπτωση εγγυητικές επιστολές, μετοχολόγια κ.λπ.). Η ΕΕΑ, έδωσε παράταση για να φέρουν οι ομάδες τα δικαιολογητικά που έλειπαν, στην επόμενη συνεδρίασή της Ηλυσιακός, Περιστέρι και Πανελλήνιος πήραν το πιστοποιητικό, ενώ Μαρούσι, Ηρακλής και ΑΕΚ πήραν νέα παράταση. Στις 24/9 είχε προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της ΕΕΑ, η οποία όμως δεν έγινε, λόγω της κατάληψης των γραφείων της ΓΓΑ από τους εργαζόμενους, και η αδειοδότηση των ομάδων παραμένει στον αέρα.
Είναι προφανές, ότι ο ΕΣΑΚΕ φοβάται ότι αν εκδικα- στούν οι προσφυγές σε βάρος των ομάδων (η εξέλιξη αυτή θεωρείται η πλέον πιθανή), πριν τη χορήγηση του πιστοποιητικού συμμετοχής, οι τρεις ομάδες θα πρέπει να υποβιβαστούν στην Α2, με απρόβλεπτες εξελίξεις για το πρωτάθλημα.
Στην αντίπερα όχθη ο ΠΣΑΚ προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα των παιχτών και να ενισχύσει το ρόλο του στο ελληνικό μπάσκετ, έχει όμως απέναντί του εκτός από τον ΕΣΑΚΕ και την ΕΟΚ (ομοσπονδία), η οποία εμμέσως πλην σαφώς έχει ταχθεί με το μέρος των σωματείων (άλλωστε, τα σωματεία ψηφίζουν για τη διοίκηση της ΕΟΚ). Προς το παρόν ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Νικητιάδης και ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γ. Βασιλακόπουλος δεν έχουν πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ώστε να συνεδριάσει η ΕΕΑ και να χορηγήσει τα πιστοποιητικά συμμετοχής.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε περισσότερο για να δείξουμε την κρίση που περνάει το ελληνικό μπάσκετ. Το «χτύπημα» της οικονομικής κρίσης στο μπάσκετ είναι πολύ ισχυρό και οι ομάδες αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα λειτουργικά τους έξοδα. Το γεγονός ότι καμία ομάδα από αυτές που έχουν έννομο συμφέρον δεν έχει κινηθεί νομικά και δεν έχει ζητήσει να εφαρμοστεί ο νόμος και να παίξει στην Α1 δείχνει την τραγική κατάσταση. Εκτός από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, όλες οι υπόλοιπες ομάδες χρωστάνε σε παίχτες, προμηθευτές, πρακτορεία ταξιδιών, μάνατζερ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Αν εφαρμοστεί κατά γράμμα η νομοθεσία, θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν ομάδες για να γίνει το πρωτάθλημα της Α1, ενώ για τις μικρότερες κατηγορίες τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Τα τελευταία χρόνια ο επαγγελματικός αθλητισμός στη χώρα μας «γιγαντώθηκε», με τη βοήθεια του κράτους, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό από τα φράγκα που έμπαιναν στο ταμείο των ομάδων προέρχονταν από την κρατική επιχορήγηση και τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την ΕΡΤ, ενώ και οι χορηγοί στην πλειοψηφία τους είχαν έμμεση σχέση με το κράτος. Πλέον, τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και το οικοδόμημα κινδυνεύει να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το ότι εξαιτίας της αγωνιστικής ποιότητας του πρωταθλήματος έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το μπάσκετ, θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για το άθλημα που πριν λίγα χρόνια έβγαζε χιλιάδες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν για τις επιτυχίες.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Κουρασμένα παλικάρια θύμιζαν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού στον αγώνα με την Κοπεγχάγη για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Champions League, με αποτέλεσμα την εντός έδρας ήττα, που μειώνει τις πιθανότητες για πρόκριση στην επόμενη φάση και ταυτόχρονα βάζει σε αγωνιστική κρίση την ομάδα. Είναι γνωστό ότι η στήλη δεν τρέφει και τα καλύτερα των αισθημάτων για τον πρόεδρο της πράσινης ΠΑΕ Ν. Πατέρα, όμως θα συμφωνήσουμε μαζί του ότι σοβαρές ευθύνες για την άθλια αγωνιστική εικόνα της ομάδας έχει και η διοικητική διαμάχη του καλοκαιριού. Η δημόσια απαξίωση του Νιόπλια και της ομάδας, προκειμένου να χτυπηθεί ο Βαρδινογιάννης και να επανέρθει ο Πατέρας στην προεδρία, σε συνδυασμό με το ντεφορμάρισμα ορισμένων πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών, έχει δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την ομάδα. Προς το παρόν, ο Πατέρας δείχνει να στηρίζει το Νιόπλια (και καλά κάνει) και άπαντες στο πράσινο στρατόπεδο ελπίζουν σε νίκη επί του Εργοτέλη για το πρωτάθλημα και σε μια μίνι προετοιμασία, αφού μεσολαβεί η διακοπή για τα παιχνίδια της εθνικής ομάδας. Δεν θέλουμε να κάνουμε τον προπονητή, όμως δεν θα αποφύγουμε τον πειρασμό και θα προτείνουμε στο Νιόπλια να «ξεκουράσει» το Τζόρβα, να γυρίσει στο κέντρο της άμυνας τον Κατσουράνη και να εξηγήσει στο Νίνη ότι οι μεγάλοι παίχτες φαίνονται στο γήπεδο και όχι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (είναι άλλωστε άδικο ποδοσφαιρικά ο Γκαρσία να βρίσκεται στον πράσινο πάγκο). Ταυτόχρονα, ο Νιόπλιας να καταλάβει ότι είναι προπονητής του Παναθηναϊκού και όχι ομοσπονδιακός, για να προωθεί το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα, να προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες και να διευθετεί παρεξηγήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Εθνική.
ΥΓ2: Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς των ομάδων στην Ευρώπη περνούν στα ψιλά των εφημερίδων. Την περασμένη βδομάδα είχαμε στο Λόφτους Ρόουντ, πριν και μετά τον αγώνα της ΚΠΡ με τη Μίλγουολ για την Τσάμπιονσιπ (οι συγκρούσεις έγιναν εκτός γηπέδου κατά την άφιξη και την αναχώρηση των οπαδών της Μίλγουολ, και στο Βελιγράδι, όπου πριν από την αναμέτρηση της Παρτιζάν με την Αρσεναλ για το Champions League οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν συνεπλάκησαν έξω από το «Μαρακανά», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά τρεις φίλαθλοι και οι δυο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ είναι φανερή η προσπάθεια να «θάβει» όσα γεγονότα γίνονται εκτός των αγωνιστικών χώρων και να τα παρουσιάζει σαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ολιγομελείς συμμορίες σκληροπυρηνικών οπαδών. Ομως, είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επανεμφάνιση της αθλητικής βίας οφείλεται στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και εξαθλιώνει καθημερινά τη νεολαία και την εργατική τάξη και ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ολοένα και πιο συχνές θα είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων. Από τη στιγμή που από τη μεριά της εργατικής τάξης δεν υπάρχει συγκεκριμένο «διά ταύτα» που να δίνει διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα που βιώνει η νεολαία, θα βλέπουμε μια μερίδα των νεολαίων της τάξης να στοιχίζονται κάτω από κίβδηλα λάβαρα και να αλληλοεξοντώνονται για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, που επενδύουν στις αγαπημένες τους ομάδες.