Πριν μερικούς μήνες είχαμε αναφερθεί σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία των οπαδών της Ουνιόν Βερολίνου (είναι η αριστερή ομάδα της πόλης), στον αγώνα της ομάδας τους κόντρα στη Ρεντ Μπουλ Λάιπτσιγκ (ομάδα από τη Λειψία της Ανατολικής Γερμανίας, που αγοράστηκε από την πολυεθνική που προωθεί το αναψυκτικό Red Bull). Είκοσι χιλιάδες οπαδοί της Ουνιόν, ντυμένοι στα μαύρα, παρέμειναν για 15 λεπτά σιωπηλοί και στο τέλος του δεκαπεντάλεπτου σήκωσαν ένα πανό που έγραφε: «Το ποδόσφαιρο χρειάζεται συμμετοχή των εργαζομένων, αφοσίωση, όρθιους στις εξέδρες, συναίσθημα, οικονομικό φερπλέι, παράδοση, διαφάνεια, πάθος, ιστορία και ανεξαρτησία». Με τον τρόπο αυτό έστειλαν ένα μήνυμα αντίστασης στην εισβολή των πολυεθνικών στο ποδόσφαιρο και στην προσπάθεια χειραγώγησής του μέσα από χορηγίες και δημιουργία ομάδων χωρίς οπαδούς και κοινωνική υπόσταση.
Το παράδειγμα των οπαδών της Ουνιόν ακολούθησαν οι οπαδοί της Αουε, οι οποίοι στον αγώνα της ομάδας τους με τη Ρεντ Μπουλ Λάιπτσιγκ (το Σάββατο 7/2) ανάρτησαν ένα πανό στο οποίο έγραψαν: «Σας καλεί ένας Αυστριακός και εσείς ακολουθείτε πιστά. Ολος ο κόσμος ξέρει πως θα τελειώσει αυτό. Θα γινόσασταν καλοί ναζί». Στο πανό εικονιζόταν το αφεντικό της αυστριακής πολυεθνικής Ντίτριχ Μάτεσιτς ντυμένο με στολή ναζί. Οι οπαδοί της Αουε με τον τρόπο αυτό διαμαρτυρήθηκαν και για τα φαινόμενα ισλαμοφοβίας και τις διαδηλώσεις που έγιναν σε Λειψία και Δρέσδη με διοργανωτές ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες.
Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που είχε δώσει το πράσινο φως και στήριζε τα σχέδια των πολυεθνικών για τη δημιουργία ομάδων–«υβριδίων», βλέποντας να εξαπλώνονται οι δράσεις διαμαρτυρίας στις εξέδρες των γερμανικών γηπέδων, ανακοίνωσε ότι «είναι απαράδεκτες οι συγκρίσεις με τους ναζί», αποδοκίμασε την ενέργεια των οπαδών της Αουε και ζήτησε από τη διοίκηση της ομάδας να πάρει μέτρα και να μην επιτρέψει στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.
Στις εξέδρες των γερμανικών γηπέδων, με εξαίρεση αυτές των ομάδων της πρώην Λ.Δ. Γερμανίας, οι αντιφασίστες οπαδοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος και αμφισβητούν το ποδοσφαιρικό «οικοδόμημα» και την προσπάθεια των πολυεθνικών εταιριών και των καπιταλιστών να χειραγωγήσουν τα δρώμενα εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Η εξέλιξη έχει θορυβήσει τη ΓΟΠ που δε θέλει να δει τις εξέδρες των γηπέδων να μετατρέπονται σε χώρους μαζικής αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και γι’ αυτό προσπαθεί, απειλώντας με τιμωρίες και πρόστιμα, να αναγκάσει τις διοικήσεις των ομάδων να πάρουν μέτρα εναντίον των οπαδών τους, όταν αυτοί αμφισβητούν το σημερινό status quo.
Ανταποκρινόμενος στην προτροπή της ΓΟΠ, ο πρόεδρος της Αουε Χέλγκε Λέονχαρτ «άδειασε» τους οπαδούς της ομάδας του και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διαμαρτυρία ήταν ενέργεια μιας μειονότητας που δεν εκφράζει την Αουε. Ελπίζουμε ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της Σαξονίας όχι μόνο δε θα κάνουν πίσω, αλλά θα συντονίσουν τη δράση τους με τους οπαδούς άλλων ομάδων και θα συνεχίσουν να δίνουν τη δική τους μάχη, κόντρα στα συμφέροντα των πολυεθνικών και στη δράση των νεοναζιστικών συμμοριών που προσπαθούν να σκορπίσουν το «δηλητήριό» τους στους νεολαίους των γηπέδων. Ο συντονισμός της δράσης και η συνεργασία μεταξύ των οπαδών είναι αναγκαία για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών και των διαμαρτυριών τους και ένα πρώτο βήμα για να πάψει η νεολαία των γηπέδων να παλεύει κάτω από ξένα λάβαρα.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Η χούντα της Αιγύπτου δολοφονεί και στα γήπεδα
Μαζική δολοφονία οπαδών της Ζαμάλεκ από τις δυνάμεις καταστολής της αιγυπτιακής χούντας έγινε την περασμένη Κυριακή στο Κάιρο, πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού ντέρμπι ανάμεσα στη Ζαμάλεκ και την ΕΝΝΠΙ. Οι νεκροί είναι επίσημα 22, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών (από την πλευρά τους οι οπαδοί της αιγυπτιακής ομάδας ανακοίνωσαν 28 νεκρούς), ο αριθμός τους όμως μπορεί να ανέβει, αφού υπάρχουν αρκετοί σοβαρά τραυματισμένοι οπαδοί.
Ολα ξεκίνησαν όταν μια μεγάλη ομάδα οπαδών της Ζαμάλεκ προσπάθησε να μπει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Οι οπαδοί περικυκλώθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες άρχισαν να τους ξυλοκοπούν χωρίς έλεος, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες χημικών, ενώ υπάρχουν και φωτογραφίες με αστυνομικούς, που πυροβολούν προς τους οπαδούς.
Η αιγυπτιακή χούντα προσπάθησε να πείσει, χωρίς επιτυχία όμως, ότι ο θάνατος των οπαδών της Ζαμάλεκ προήλθε από ασφυξία, λόγω συνωστισμού στα τουρνικέ εισόδου. Δυο είναι οι λόγοι που δε γίνεται πιστευτή η επίσημη εκδοχή του μακελειού. Ο πρώτος είναι η απόφαση της Αιγυπτιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να γίνει κανονικά το παιχνίδι, αδιαφορώντας για τους νεκρούς. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν συνέβαινε μια τέτοια τραγωδία, δε θα διεξαγόταν ο αγώνας, ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους νεκρούς. Η αιγυπτιακή χούντα, όμως, ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να καταστείλει με τον πιο ακραίο τρόπο οποιονδήποτε ή οτιδήποτε προσπαθήσει να αμφισβητήσει το νόμο και την τάξη, αδιαφορώντας για τον αριθμό των νεκρών και την αγριότητα της καταστολής. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη δράση των οργανωμένων οπαδών της Ζαμάλεκ. Οι Ultras White Knights συμμετείχαν μαζικά και οργανωμένα στις μεγάλες διαδηλώσεις του αιγυπτιακού λαού, είχαν πρωτοστατήσει στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ και αμφισβητούν την κυριαρχία της αιγυπτιακής χούντας. Το καθεστώς έψαχνε μια ευκαιρία για να τους στείλει ένα «μήνυμα», τη βρήκε στην προσπάθειά τους να μπουν στο γήπεδο και τους μακέλεψε με αγριότητα.
Ο Γατούλης συνεχίζει να παραμυθιάζει τους οπαδούς της ΑΕΚ στο θέμα του γηπέδου και συνεχώς βρίσκει τρόπους να κρατά την «ελπίδα» τους ζωντανή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ αθλητικής εφημερίδας, ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με γερμανική εταιρία-κολοσσό για το εμπορικό όνομα της «Αγιά Σοφιάς», η οποία πλησιάζει τα 20.000.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, λέει το ρεπορτάζ, θα καλύψει το «άνοιγμα», αν δεν καταφέρει να πάρει το αντίστοιχο ποσό από την Περιφέρεια Αττικής.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης βάζει στοπ στις φιλοδοξίες του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ και δεν εγκρίνει τα σχέδια για ανακατασκευή του γηπέδου της. Το σχετικό project, ύψους 400.000.000 ευρώ, προβλέπει ότι εντός τριών χρόνων θα γίνει ριζική ανακατασκευή της εξωτερικής όψης του γηπέδου, θα υπάρχει αναδιπλούμενη οροφή, θα αυξηθεί η χωρητικότητα από 85.454 θεατές σε 90.000 και θα προστεθούν ένα ξενοδοχείο και ένα εμπορικό κέντρο στο όλο συγκρότημα. Ξεπερνάει όμως τους σχετικούς συντελεστές δόμησης και για το λόγο αυτό απορρίφθηκε από τους δικαστές (οι πληροφορίες από κιτρινόμαυρο site ότι το συντονιστικό κατοίκων της Μαδρίτης, κατέθεσε προσφυγή εναντίον του γηπέδου δεν επιβεβαιώνονται).
Σε αντίθεση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια του Γατούλη και του Πέρεθ, κανονικά λειτουργεί το γήπεδο της φωτογραφίας σε μια από τις πολλές φαβέλες στη Βραζιλία. Σε αυτό το γήπεδο και στα αντίστοιχα γήπεδα σε άλλες φαβέλες, το ποδόσφαιρο συνεχίζει να είναι παιχνίδι που εμπνέει τους νέους που το λατρεύουν και γι’ αυτό από τέτοια γήπεδα θα βγουν αρκετοί από τους μελλοντικούς βραζιλιάνους άσους. Αντίθετα στα πολυτελή γήπεδα των επαγγελματικών ομάδων «γεννιούνται» κέρδη, «παράγκες», ιδιωτικοί οπαδικοί στρατοί και το ποδόσφαιρο από το λαϊκότερο των αθλημάτων μετατρέπεται σε επιχειρηματική μπίζνα. Γι’ αυτό επιλέγουμε να ταυτιστούμε με το ποδόσφαιρο στις φαβέλες και όχι με το ποδόσφαιρο στις «Αγιές Σοφιές».