♦ Το Μουντιάλ της Γερμανίας έχει φτάσει στην φάση των «8», το ενδιαφέρον τον φιλάθλων κορυφώνεται, αφενός γιατί οι αγώνες είναι πλέον νοκ-άουτ και αφετέρου γιατί πλησιάζουμε στην ώρα της κρίσης, όμως σήμερα στη στήλη θα ασχοληθούμε καταρχάς με το στίβο και την εξέλιξη στο θέμα των Κεντέρη – Θάνου και στη συνέχεια με ποδόσφαιρο.
Μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην IAAF και την υπεράσπιση των δυο αθλητών, βρέθηκε η χρυσή τομή. Κεντέρης και Θάνου παραδέχτηκαν ότι υπέπεσαν σε παραβάσεις του κανονισμού περί ντόπινγκ (τρεις χαμένους ελέγχους και άρνηση χορήγησης δείγματος ούρων και αίματος πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας) και η IAAF απέσυρε την έφεση στην απόφαση του ΣΕΓΑΣ με την οποία αθωώθηκαν. Εκτός από το συμβιβασμό, οι δυο πλευρές συμφώνησαν και να μην δημοσιοποιήσουν στοιχεία που θα μπορούσαν να τις εκθέσουν. Οπως τα μέλη της Μαφίας, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να τηρήσουν μια ιδιότυπη «ομερτά», προκειμένου να μη συνεχιστεί μια ιστορία από την οποία θα έβγαιναν όλοι χαμένοι. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες από τη συμφωνία, η οποία προξένησε μεγάλη έκπληξη σε όσους ασχολούνται με το στίβο, όμως είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι πίσω από αυτή κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η συμφωνία, εκτός από το σκέλος που αφορά την υπόθεση ντόπινγκ πριν την Ολυμπιάδα, περιλαμβάνει και όρο σύμφωνα με τον οποίο Κεντέρης και Θάνου απαλλάσσονται από οποιαδήποτε κατηγορία σχετικά με την υπόθεση της Balco (αμερικανική εταιρία που κατηγορείται για κατασκευή και εμπορία σκευασμάτων ντόπινγκ), συνεργάτης της οποίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν ο πρώην προπονητής των δυο αθλητών Χρήστος Τζέκος.
Τα δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων μιλούν για συμβιβασμό, πύρρεια ισοπαλία, υπαναχώρηση της IAAF, ηθική δικαίωση των Κεντέρη–Θάνου και άλλα τέτοια περίφημα, προκειμένου να καλύψουν την ουσία της συμφωνίας. Αν φέρουμε στη μνήμη μας τα δημοσιεύματα του Τύπου την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο, θα θυμηθούμε ότι οι «αναλύσεις» των συναδέλφων μου ανέφεραν κίνδυνο για διετή αποκλεισμό των αθλητών, αν αποδεικνυόταν η ενοχή τους. Από τότε έχουν περάσει 22 μήνες και με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε θα μείνουν εκτός δράσης για 2,5 χρόνια, αφού μπορούν να επανέλθουν στην αγωνιστική δράση στις αρχές του 2007.
Ας προσπαθήσουμε όμως να σχολιάσουμε την εξέλιξη στο θέμα, με βάση τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα των εφημερίδων που πανηγυρίζουν για «δικαίωση» των Κεντέρη-Θάνου. Από τα δημοσιεύματα αυτά προκύπτει ότι η ΙAAF θεωρούσε την ενοχή τους δεδομένη, αλλά δε μπορούσε να βρει αδιάσειστα στοιχεία για να τη στηρίξει (σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει η απόφαση του ΣΕΓΑΣ να ταχθεί υπέρ τους και να συγκαλύψει όσο ήταν δυνατόν το θέμα). Το δεύτερο σημείο που συμφωνούν οι συνάδελφοι που πανηγυρίζουν είναι ότι Κεντέρης και Θάνου ήξεραν ότι το κλίμα στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης ήταν εναντίον τους και ότι οι πιθανότητες ήταν στην κατεύθυνση να καταδικαστούν, ακόμη και χωρίς επαρκείς αποδείξεις. Το τρίτο στοιχείο που άπαντες συμφωνούν είναι ότι η ποινή τους θα ήταν διετής αποκλεισμός, ο χρόνος υπολογισμού του οποίου υπολογίζεται από τη στιγμή που κατηγορήθηκαν, δηλαδή από τις αρχές Αυγούστου 2004 και άρα θα τελείωνε τον ερχόμενο Αύγουστο.
Δηλαδή, αν δήλωναν από την πρώτη στιγμή την ενοχή τους, θα είχαν τιμωρηθεί 2 χρόνια, ενώ τώρα που είναι αθώοι τιμωρήθηκαν με 2,5 χρόνια και αυτό θεωρείται από τους έγκριτους συνάδελφους μου δικαίωσή τους. Επιπλέον, ενώ όλο αυτό το διάστημα δήλωναν αθώοι, ξαφνικά δέχτηκαν να αποδεχτούν την τιμωρία τους και να συμβιβαστούν με τη μη έκδοση της τελικής καταδικαστικής απόφασης και αυτό θεωρείται «ισόπαλο αποτέλεσμα» και «συμβιβασμός». Μάλιστα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι το συμβιβασμό αυτό τον επεδίωξε η IAAF. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να διαθέτει κάποιος υψηλό δείκτη νοημοσύνης για να καταλάβει ότι οι κραυγές περί νίκης και ηθικής δικαίωσης είναι φούμαρα. Αξίζει να αναφέρουμε το σχόλιο του Γρηγόρη Ιωαννίδη, δικηγόρου των Κεντέρη-Θάνου, σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι: «Ενώ κολυμπούσαμε μες στα σκατά, βγήκαμε καθαροί».
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η IAAF μπήκε στη διαδικασία του συμβιβασμού, ενώ μπορούσε κάλλιστα να «τελειώσει» τους Κεντέρη-Θάνου. Η μοναδική εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι η IAAF επιδίωξε και πέτυχε την ομολογία τους, ότι παραβίασαν τον κανονισμό περί ντόπινγκ, τους κράτησε εκτός αγώνων περισσότερο από το προβλεπόμενο διάστημα και συνεπώς δεν είχε πρόβλημα να κάνει τη χάρη και να μην επιδιώξει και μια καταδικαστική απόφαση, που θα δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις της με το ΣΕΓΑΣ και τον ελληνικό στίβο. Πιθανόν η υπόθεση να έχει και άλλες πτυχές που να δημιουργούσαν εντυπώσεις σε βάρος του συστήματος και γι’ αυτό να μην ήθελαν από την IAAF να δοθεί συνέχεια. Παρακολουθώντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, την περασμένη Τρίτη, το οποίο φιλοξενούσε δηλώσεις αθλητών και παραγόντων του ελληνικού στίβου, κάποιος από τους ειδήμονες που πανηγύριζε για την ηθική δικαίωση των Κεντέρη-Θάνου δήλωσε ότι αν κάποια στιγμή ο Κώστας αποφασίσει να μιλήσει για τις πιέσεις που δέχτηκε προκειμένου να μην κατέβει στους αγώνες (εννοούσε στην Ολυμπιάδα), πολλοί δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο. Το μήνυμα σαφέστατο. Κάποιοι και στην Ελλάδα πίεζαν το Κεντέρη να μην αγωνιστεί και όταν αυτός δεν ενέδωσε στις απαιτήσεις τους έστησαν την υπόθεση για να τον εκδικηθούν. Πίσω από αυτή τη δήλωση ίσως και να βρίσκονται οι λόγοι που ο ΣΕΓΑΣ προσπάθησε με κάθε τρόπο αρχικά να συγκαλύψει την υπόθεση, ώστε να αποφύγουν οι αθλητές την τιμωρία και στη συνέχεια, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, προσπάθησε με κάθε δυνατό μέσο να βοηθήσει στο κλείσιμο της συμφωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Τι κέρδισαν όμως οι Κεντέρης και Θάνου; Πολύ απλά, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίον τους και με δεδομένη την προπαγάνδα των ελληνικών ΜΜΕ για «δικαίωσή» τους, το πιθανότερο είναι να διατηρήσουν τα προνόμια που τους έχει δώσει το κράτος, να συνεχιστεί η αργομισθία τους στο στρατό και να συνεχίσουν να αποτελούν πρότυπα για την ελληνική νεολαία (η οποία θα τους θεωρεί και ήρωες που τα έβαλαν με το διεθνές κατεστημένο). Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν απαγορεύεται στους αθλητές να ντοπάρονται, απαγορεύεται απλά να πιάνονται ντοπαρισμένοι.
♦ Τα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης του Μουντιάλ είναι πλέον γνωστά. Αγγλία – Πορτογαλία, Γερμανία – Αργεντινή, Ιταλία – Ουκρανία, και Βραζιλία – Γαλλία θα δώσουν την μάχη της πρόκρισης και τα προγνωστικά της στήλης είναι ότι στα ημιτελικά θα δώσουν τη μάχη για θέση στον τελικό η Αγγλία κόντρα στην Βραζιλία και η Αργεντινή κόντρα στην Ιταλία. Στη φάση των «16» μόνο δυόμισι από τους οχτώ αγώνες άξιζαν να τους παρακολουθήσουμε. Κορυφαίος αγώνας αυτός ανάμεσα στην Αργεντινή και το Μεξικό, όπου παίχτηκε πολύ καλό ποδόσφαιρο, με πολλές φάσεις, εναλλαγή στο σκορ και ένα εκπληκτικό γκολ στην παράταση, που έδωσε την πρόκριση στους Αργεντινούς. Ο δεύτερος αγώνας που άξιζε να παρακολουθήσουμε ήταν αυτός ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ολλανδία. Δυνατό ευρωπαϊκό ντέρμπι με τις ομάδες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στην νίκη, που χαρακτηρίστηκε από το σκληρό παιχνίδι των ποδοσφαιριστών. Ο διαιτητής έδειξε 16 κίτρινες και 2 κόκκινες κάρτες, εξαντλώντας την επιείκεια του, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι μισοί παίχτες θα έπρεπε να πάνε πρόωρα στα αποδυτήρια. Ικανοποιητικό ή-ταν και το πρώτο ημίχρονο του αγώνα Γερμανία – Σουηδία, όμως στο δεύτερο ημίχρονο που οι Γερμανοί κατέβασαν στροφές δεν βλέπονταν. Με σβηστές μηχανές και κακή εμφάνιση πέρασαν στην επόμενη φάση Αγγλία και Βραζιλία, οι Ιταλοί χρειάστηκαν βοήθεια από το διαιτητή που ανακάλυψε πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα κόντρα στους Αυστραλούς για να προκριθούν, οι Ουκρανοί κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Ελβετών στα πέναλτι, ενώ οι Γάλλοι πήραν την πρόκριση στο ντέρμπι με τους Ισπανούς, ανατρέποντας το σε βάρος τους σκορ με το καλύτερό τους παιχνίδι την τελευταία πενταετία. Το έργο τους κόντρα στους Βραζιλιάνους είναι πολύ δύσκολο, αλλά όσο είναι «ζωντανοί» ελπίζουν.
Κος Πάπιας