Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τρέμουν την αποχή
  • Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών
  • Nίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης
  • Σαν σήμερα 30 Μάρτη
  • Μοσάντ, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε ύποπτες συναλλαγές
  • Ξανά, κ. Λακασά;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Στη ζούλα ολοκλήρωσαν το γδάρσιμο των μινκ αγνοώντας τα ευρήματα!
Αγροτικά Υγεία

Στη ζούλα ολοκλήρωσαν το γδάρσιμο των μινκ αγνοώντας τα ευρήματα!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Δεκ 2020, 18:28

Αγνοώντας τα ευρήματα των εργαστηρίων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπακούοντας σε ισχυρά καπιταλιστικά συμφέροντα, επέτρεψε τη θανάτωση και την εκδορά εκατοντάδων χιλιάδων μινκ από τα εκτροφεία της Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμα και από μονάδες στις οποίες υπήρχαν διαπιστωμένα κρούσματα σε ανθρώπους και ζώα.

Το ότι έχουν ήδη σφαγεί και εκδαρεί το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες μινκ και στα εκτροφεία έχουν μείνει μόνο τα ζώα αναπαραγωγής το διαβάσαμε στο έγγραφο των Αλεξανδρόπουλου-Δηλέ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων:

«Στη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν επίσης επιβληθεί αυξημένα μέτρα προστασίας και ειδικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις όπου γίνεται εκδορά και στέγνωμα της γούνας. Τα ζώα των μολυσμένων εκτροφείων θα εκδαρούν τελευταία, υπό επίσημη επιτήρηση, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλα τα μινκ που προέρχονται από μη-μολυσμένα εκτροφεία. Ολα τα στεγνά, ωμά δέρματα θα παραμείνουν αποθηκευμένα για τουλάχιστον 4 εβδομάδες στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η περίοδος εκδοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Εκτιμάται πως 350.000 με 400.000 ζώα αναπαραγωγής θα κρατηθούν στα εκτροφεία. Η πιθανή κυκλοφορία του SARS-CoV-2 στον εναπομείναντα πληθυσμό μινκ θα συνεχίσει να παρακολουθείται τους ερχόμενους μήνες, μέσω επαναλαμβανόμενων κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων»!

Επικοινωνήσαμε με τον τμηματάρχη της ΔΑΟΚ ΠΕ Κοζάνης, Θ. Καντζόγλου, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός της σφαγής και εκδοράς των νεαρών μινκ, καθώς και ότι τα πτώματα ενταφιάστηκαν. Οταν τον ρωτήσαμε πού έγινε η ταφή, στην αρχή προφασίστηκε άγνοια. Οταν του επισημάναμε ότι είναι ο εποπτεύων υπηρεσιακός παράγοντας και δεν μπορεί να μη γνωρίζει, η απάντησή του ήταν ένα ξερό «δεν απαντώ»!

Οπως αποκαλύψαμε χθες, έχει ανιχνευθεί μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που πέρασε από τα μινκ στον άνθρωπο, γι’ αυτό και οι διαδικασίες που έγιναν είναι σκανδαλώδεις. Εθαψαν το τεράστιο ζήτημα που είχε δημιουργηθεί, ώστε να προλάβουν να θανατώσουν και να γδάρουν όλα τα νεαρά ζώα. Δημόσια έλεγαν ότι όλα τα εκτροφεία έχουν τεθεί σε επιτήρηση, ενώ παρασκηνιακά μεθόδευαν τη θανάτωση και εκδορά των νεαρών μινκ!

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 13 Νοέμβρη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Σ. Ηλιάδη, έλεγε ότι θα χρησιμοποιηθούν και τα δέρματα από τα μολυσμένα ζώα! Οταν σε τηλεφωνική μας επικοινωνία επισημάναμε στον Σ. Ηλιάδη αυτή τη δήλωση του περιφερειάρχη και τον ρωτήσαμε πώς είναι δυνατόν να μην αντιδρά, προφασίστηκε ότι δεν είχε ακούσει!

Την ίδια περίοδο, κάπου μεταξύ 11 και 18 Νοέμβρη, στάλθηκε στις υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, υπογεγραμμένο από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων Χρ. Δηλέ. Το έγγραφο αυτό κρατήθηκε επτασφράγιστο. Ζητήσαμε αντίγραφο και από την κεντρική υπηρεσία και από τις υπηρεσίες της περιφέρειας και συναντήσαμε άρνηση. Προφανώς, είχε να κάνει με τη μεθόδευση της θανάτωσης και εκδοράς των μινκ, ώστε να πουληθούν τα δέρματα. Γι’ αυτό και δεν μας έδιναν αντίγραφο. Το καταλάβαμε εκ των υστέρων, όταν διαβάσαμε την επιστολή Αλεξανδρόπουλου-Δηλέ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων.

Ο ελληνικός λαός είχε μείνει με την εντύπωση ότι στη Δυτική Μακεδονία τα εκτροφεία μινκ έχουν τεθεί σε αυστηρή επιτήρηση, για να μην υπάρξει διασπορά του κοροναϊού, ενώ την ίδια στιγμή οι εκτροφείς, με την άδεια της κυβέρνησης, προχωρούσαν στη θανάτωση και εκδορά των ζώων, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος! Γι’ αυτό και όπως αποκαλύψαμε, το ProMED ειρωνεύεται καυστικά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών ότι τα μινκ στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, χαίρουν άκρας υγείας! Θυμίζουμε το καυστικό σχόλιο του ProMED: «Η φαινομενική απουσία κλινικών συμπτωμάτων στις εκτροφές (εκτός από μία) είναι εντυπωσιακή, συγκρινόμενη με την περιγραφόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε εκτροφές των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενετικές διαφορές των ζώων ή του ιού;». Φυσικά, ούτε τα μινκ ούτε ο ιός στην Ελλάδα έχουν γενετικές διαφορές από τον υπόλοιπο κόσμο.

Παράνομη ταφή

Πέρα απ’ αυτό, όμως, η ίδια η διαχείριση των πτωμάτων και από τα ζώα του πρώτου μολυσμένου εκτροφείου (2.500 όπως ειπώθηκε), που θανατώθηκαν για λόγους προστασίας από τον SARS-CoV-2, και των εκατοντάδων χιλιάδων μινκ που θανατώθηκαν και γδάρθηκαν για να αφαιρεθεί το δέρμα τους, συνιστά σκανδαλώδη παρανομία. Γιατί ο νόμος προβλέπει ότι τα πτώματα απ’ αυτά τα ζώα πρέπει να αποτεφρώνονται και όχι να θάβονται. Οχι μόνο των άρρωστων ή ύποπτων για αρρώστια ζώων, αλλά και των υγιών. Προτού δούμε τις σχετικές λεπτομέρειες, αξίζει να μεταφέρουμε την πολύ πρόσφατη εμπειρία της Δανίας.

Οπως μετέδωσαν δανικά ΜΜΕ, τα εκατομμύρια μινκ που θανατώθηκαν στη χώρα (λόγω κινδύνου διάδοσης ενός μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 στους ανθρώπους) και θάφτηκαν βιαστικά σε τεράστιους λάκους, έχουν αρχίσει να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Αξιωματούχοι της βιομηχανίας ύδατος, επικαλούμενοι μελέτες, προειδοποιούν για κίνδυνο μολύνσεων στο πόσιμο νερό και οι αρχές καλούνται να δράσουν γρήγορα, όπως μετέδωσε το δανικό Radio4.

H νέα μελέτη, που έγινε από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας και από το Πολυτεχνείο της Δανίας, προειδοποιεί ότι τα υπόγεια ύδατα ίσως να έχουν ήδη μολυνθεί από υγρά από τα πτώματα. «Σύμφωνα με ορισμένες υποθέσεις, ο ανώτερος υδροφόρος ορίζοντας ίσως έχει ήδη μολυνθεί», δήλωσε ο Κλάους Κέλερ, κρατικός γεωλόγος και ένας από τους ερευνητές που έκαναν τη μελέτη. «Είναι βαθιά ανησυχητικό και επιβεβαιώνει πως όταν είχαμε εγείρει τα ζητήματα που εγείραμε, υπήρχε λόγος», δήλωσε η Σούζαν Μίνστερ, πρόεδρος της Danske Vandvaerker, της βιομηχανικής οργάνωσης για τις υδατικές προμήθειες της Δανίας.

Προηγουμένως, είχε εμφανιστεί το φαινόμενο των «ζόμπι μινκ», όπως το ονόμασαν. Νεκρά ζώα έβγαιναν στην επιφάνεια, μολονότι είχαν ρίξει από πάνω τους δύο μέτρα χώμα. Οι επιστήμονες το απέδωσαν σε αέρια που αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία της αποσύνθεσης των νεκρών ζώων, τα οποία λειτουργούσαν τρόπον τινά ως εκτοξευτήρες που ωθούσαν πτώματα ζώων να τρυπούν το λεπτόκοκκο χώμα της Γιουτλάνδης και να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Γι’ αυτό και η αναφορά των ειδικών προτείνει να κατασκευαστεί το ταχύτερο σκέπασμα πάνω από τους τάφους των μινκ, προκειμένου να εμποδίσει τη βροχή να επιταχύνει τη διείσδυση επιβλαβών ουσιών στα υπόγεια νερά.

Προσπαθώντας να λύσει ένα πρόβλημα (διασπορά του μεταλλαγμένου SARS-CoV-2 από τα μινκ στον άνθρωπο, η δανική κυβέρνηση πήρε μεν μια ρηξικέλευθη απόφαση (τη θανάτωση όλων των μινκ και το σταμάτημα της εκτροφής τους όσο θα διαρκεί η πανδημία – έβαλαν στόχο το 2024), την εφάρμοσε όμως με κριτήριο το μικρότερο κόστος για το δανικό κράτος. Και τώρα αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα.

Κι όμως, τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό 1069/2009 (21.10.2009) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, «περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο» είναι σαφή: αποτέφρωση. Δεν το γνώριζε η δανική κυβέρνηση; Ασφαλώς και το γνώριζε, όμως, επέλεξε την πλέον συμφέρουσα οικονομική λύση. Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός: με κριτήριο το κέρδος. Λύνει ένα πρόβλημα και δημιουργεί ένα άλλο.

Τα σημειώνουμε όλ’ αυτά γιατί το ίδιο έγινε και στη χώρα μας με τα 2.500 μινκ, μιας μόνο από τις τουλάχιστον 12 μονάδες που μολύνθηκαν: τα έθαψαν ρίχνοντας και ασβέστη, αντί να τα αποτεφρώσουν. Οπως μας είπαν ειδικοί, η χρησιμοποίηση ασβέστη σε ζώα μολυσμένα, μπορεί να συντηρήσει τον ιό, μέσω της μουμιοποίησης των πτωμάτων.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, η ίδια η ταφή είναι μια διαδικασία που απαγορεύεται ακόμα και για τα ζώα που έχουν θανατωθεί και εκδαρεί. Πόσω μάλλον για ζώα που θανατώνονται υποχρεωτικά λόγω μόλυνσης με επικίνδυνο παθογόνο παράγοντα, όπως ο SARS-CoV-2.

Σκανδαλώδης υπόθεση

Ας ανακεφαλαιώσουμε:

  • Σε όλο τον κόσμο σαρώνει επιδημία CoviD-19 στα μινκ, όπου ο ιός μεταδόθηκε από τον άνθρωπο, μεταλλάσσεται και επιστρέφει μεταλλαγμένος στον άνθρωπο, ανατροφοδοτώντας την πανδημία και μάλιστα με επικίνδυνο τρόπο, καθώς τα εμβόλια μπορεί να μην «πιάνουν» το μεταλλαγμένο στέλεχος.
  • Σε δώδεκα τουλάχιστον εκτροφεία μινκ στη Δυτική Μακεδονία ανιχνεύτηκαν κρούσματα CoviD-19 σε ανθρώπους και σε ζώα.
  • Αντί να δοθεί εντολή να θανατωθούν όλα τα ζώα σε όλες τις φάρμες για να προληφθούν καταστροφικές για τη δημόσια υγεία συνέπειες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έριξε πέπλο σιωπής και έκανε παραπειστικές αναφορές στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, τις οποίες οι ειδικοί υποδέχτηκαν με καυστική ειρωνεία.
  • Ο στόχος ήταν να ολοκληρωθεί η σφαγή και εκδορά των νεαρών ζώων (να πάρουν τις γούνες, δηλαδή) και να μείνουν στα εκτροφεία μόνο τα παραγωγικά ζώα.
  • Τα εκατοντάδες χιλιάδες ζώα που σφάχτηκαν και γδάρθηκαν, όπως και τα 2.500 ενός μολυσμένου εκτροφείου που θανατώθηκαν, αντί να οδηγηθούν για αποτέφρωση, όπως επιβάλλει ο νόμος, θάφτηκαν!

Οι άνθρωποι δεν ορρωδούν προ ουδενός. Ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, που θρηνούμε καθημερινά μια εκατόμβη νεκρών.

Ιδού τι προβλέπει ο νόμος:

Σε έγγραφο σχετικό με την εκτροφή γουνοφόρων ζώων, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 31.7.2014 και υπογράφεται από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλο, αναφέρεται (σελίδα 3): «Β. Τα πτώματα, μετά τη θανάτωση και την εκδορά τους οδηγούνται σε εγκεκριμένες -σύμφωνα με τον Καν. ΕΚ 1069/2009- μονάδες μεταποίησης υλικών κατηγορίας 2 και η διαδικασία τεκμηριώνεται με την τήρηση εμπορικών εγγράφων και δελτίων αποστολής».

ΕΚΤΡΟΦΗ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ

Κρατάμε, λοιπόν, ότι η ταφή απαγορεύεται και πάμε να δούμε τι προβλέπει ο Κανονισμός ΕΚ 1069/2009 για τα υλικά κατηγορίας 2.

Στο Αρθρο 7 ορίζεται ότι «τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγοριοποιούνται σε ειδικές κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που παρουσιάζουν για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων». Στο Αρθρο 9, στα υλικά της κατηγορίας 2 περιλαμβάνονται και ζώα ή μέρη ζώων «ο θάνατος των οποίων δεν οφείλεται σε σφαγή ή θανάτωση με σκοπό την κατανάλωση από τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ζώων που θανατώθηκαν στο πλαίσιο μέτρων για την εξάλειψη νόσου».

Και στο Αρθρο 13, που αναφέρεται στην «απόρριψη και χρήση υλικών της κατηγορίας 2» προβλέπεται ότι αυτά «απορρίπτονται ως απόβλητα μέσω αποτέφρωσης» (για άλλα υλικά προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία μεταποίησης).

Τέλος, στην ΚΥΑ των αναπληρωτή υπουργού ΑΑΤ Μάξιμου Χαρακόπουλου και υπουργού ΠΕΝ Ιωάννη Μανιάτη, στις 14.8.2013 (ΦΕΚ 2002Β), με θέμα «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της 7ης ομάδας “Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις“ κτλ», διαβάζουμε: «Γ.25. Απαγορεύεται η απόρριψη ζωικών υποπροϊόντων συμπεριλαμβανομένων και των νεκρών ζώων στο περιβάλλον».

SARS-CoV-2 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΝΙΑ ΔΗΛΕ ΕΚΔΟΡΑ ΜΙΝΚ ΤΑΦΗ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροOργή, γιατί πια παλεύουμε μόνοι μας…
Επόμενο άρθρο Πάλι κλαίνε οι εθνικιστές, επειδή η ΕΕ δεν έκανε «ντα» τον Ερντογάν

Σχετικά Αρθρα

ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Μια ακόμα ιδιωτικοποίηση

Αγροτικά 24 Μαρ 2023, 10:04

Πανδημία: Αργή μείωση των δεικτών

Εβδομάδα 13-19 Μάρτη 2023

Υγεία 23 Μαρ 2023, 17:32

Με την ντουντούκα δεν πας μπροστά…

Εκδικητική συμπεριφορά σε συνδικαλίστρια γιατρό

Εργατικά 21 Μαρ 2023, 18:35

Πανδημία: Ελαφρά υποχώρηση των δεικτών

Εβδομάδα 6-12 Μάρτη

Υγεία 16 Μαρ 2023, 19:08

Εγκλημα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαλύει μεθοδικά τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ

Noσοκομείο «Παπανικολάου»: Τέλος οι αξονικές στεφανιογραφίες, λόγω έλλειψης τεχνολόγων

Υγεία 16 Μαρ 2023, 14:04

Νοσηλευτές/τριες απεργούν για την ασφάλεια των χειρουργείων!

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Π&Α Κυριακού»

Υγεία 16 Μαρ 2023, 08:10
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Τρέμουν την αποχή

30 Μαρ 2023, 14:05
Οικονομία

Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών

Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

30 Μαρ 2023, 10:36
Ιστορία

Nίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης

71 χρόνια μετά το έγκλημα του μοναρχοφασισμού

30 Μαρ 2023, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάρτη

30 Μαρ 2023, 00:01
Καταστολή

Μοσάντ, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε ύποπτες συναλλαγές

29 Μαρ 2023, 20:43
Παιδεία

Ξανά, κ. Λακασά;

29 Μαρ 2023, 18:11
Παιδεία

Κομφούζιο με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων σχολών των πρώην ΤΕΙ

29 Μαρ 2023, 14:11
Η παπάρα

Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή

29 Μαρ 2023, 13:35
Πολιτική

Ο αστυνομικός μηχανισμός προσέφερε ασυλία στους νεοναζιστές εγκληματίες και το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

29 Μαρ 2023, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Μάρτη

29 Μαρ 2023, 00:01
Κόντρες

O Edi Rama ίδρυσε σχολή στην Ελλάδα

28 Μαρ 2023, 18:52
Πολιτική

ΑΠΟΧΗ από τις ΚΑΛΠΕΣ της απάτης – Η ΟΡΓΗ να ξεχυθεί στους ΔΡΟΜΟΥΣ

28 Μαρ 2023, 14:04
Διεθνή

Μεγάλη νίκη των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων

28 Μαρ 2023, 13:57
Παιδεία

IKY: εσωτερικά μαχαιρώματα;

28 Μαρ 2023, 13:47
Διεθνή

Μια σύγκρουση στο εσωτερικό του σιωνισμού

Με αντικείμενο τον έλεγχο της εξουσίας

28 Μαρ 2023, 12:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Μάρτη

28 Μαρ 2023, 00:01
Κόντρες

Από τις 25 Μάρτη στις 30 Αυγούστου

27 Μαρ 2023, 18:50
Παιδεία

Εξορίζουν το Θέατρο από την εκπαίδευση

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 31/3, 14:30 μμ

27 Μαρ 2023, 13:48
Αθλητισμός

Γήπεδο Μελισσανίδη: Συνεχίζει να «βάζει κώλο» ο Πατούλης, στο κόλπο και ο Μπαλτάκος

27 Μαρ 2023, 13:20
Παιδεία

Κόψτε το λαιμό σας για να δώσετε λύση για τα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηλιούπολης 

27 Μαρ 2023, 10:56
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 30 Μάρτη

    Ημέρα αντισύλληψης.1947: Εκτελούνται τρεις τυπογράφοι της μακεδονικής εφημερίδας "Αγωνιστής".1952: Εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.1970: Βόμβα του Κινήματος 20 Οκτώβρη καταστρέφει στρατιωτικό όχημα έξω από τη σχολή Ευελπίδων. Αλλοι δυο μηχανισμοί που δεν εξερράγησαν ανακαλύπτονται στο ίδιο μέρος και σε αστυνομικό όχημα στην Καλλιδρομίου.1972: Εκατοντάδες συλλήψεις νέων στη Θεσσαλονίκη.1977: Βόμβες σε δεκατέσσερα αυτοκίνητα Βορειοαμερικάνων σε Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Ιλίσια, Κολωνάκι, Γκύζη και Νέο Κόσμο, άλλες έξι απόπειρες απέτυχαν (ΕΛΑ).1992: Δύο βόμβες στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (ΕΛΑ-1η Μάη).2020: Θάνατος Μανώλη Γλέζου.
  • Σαν σήμερα 29 Μάρτη

    Βιετνάμ: Ημέρα βετεράνων (1973).1906: Απεργία 500.000 εργατών σε Πενσυλβανία, Ιλινόις, Ιντιάνα και Αϊόβα.1968: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».1970: Καταγγελίες για βασανιστήρια σε 35 μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Αμυνα.1973: Αποχώρηση των Αμερικανών από το Νότιο Βιετνάμ.1975: Ποινική δίωξη κατά τριών πρωθυπουργών και 97 υπουργών της χούντας, καθώς και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
  • Σαν σήμερα 28 Μάρτη

    Ημέρα του θεάτρου σκιών.1972: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει τα αξιώματα του αντιβασιλέα, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και του προέδρου της βουλής.1984: Δολοφονούνται από Αραβα ο β’ μορφωτικός ακόλουθος Κένεθ Χουάιτι και η υπάλληλος Αρτεμις Νικολαΐδη, της αγγλικής πρεσβείας στην Αθήνα.1985: Ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με οριακή πλειοψηφία 180 ψήφων.
  • Σαν σήμερα 27 Μάρτη

    Ημέρα θεάτρου.Ημέρα κοινωνικής εργασίας.Ημέρα άθλησης.Ημέρα της μονής κάλτσας.Αγκόλα: Ημέρα νίκης.1969: Βόμβα σε γραμματοκιβώτιο στην οδό Νίκης (Αθήνα).1973: Ο Μάρλον Μπράντο αρνείται το βραβείο «Oscar» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Χόλιγουντ απέναντι στους ερυθρόδερμους.2001: Πρώτος πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων (Αμστερνταμ).
  • Σαν σήμερα 26 Μάρτη

    Ημέρα για την απελευθέρωση των εγγράφων.Μπαγκλαντές: Ημέρα ανεξαρτησίας (1971).1910: «Απαγορεύεται η είσοδος εγκληματιών, απόρων, ασθενών και αναρχικών» στις ΗΠΑ.1970: Βόμβα στην ελληνική πρεσβεία της Κοπεγχάγης, τραυματίζεται ο ακόλουθος τύπου.2000: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας.
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή

    29 Μαρ 2023, 13:35
    Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας λέει ο ένας για τον άλλον ότι ήταν κακοί και επικίνδυνοι κυβερνήτες. Εγώ συμφωνώ μαζί τους ότι ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον, [...] Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω βλάψει τη χώρα. Δεν έχω στήσει υποκλοπές. Δεν έλεγα το ’14 «Σεισάχθεια» και μετά να παραδώσω δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων, εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα στα «κοράκια» των funds και τώρα να τους εκβιάζουνε και να πάω να χύνω κροκοδείλια δάκρυα. [...] Αν έχουμε μία ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε με το σημερινό τοπίο θα ξεκινήσουμε με την εντολή που θα πάρουμε, μια προσπάθεια να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Εάν επιτευχθούν αυτές βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη χώρα, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα είναι ένα πρόσωπο που θα πω εγώ. Δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη είναι με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

    Νίκος Ανδρουλάκης

    (Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή. Αφού, ρε μεγάλε, έχεις συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των Μητσοτάκη-Τσίπρα, γιατί δεν προτείνεις τον εαυτό σου για πρωθυπουργό της συμμαχικής κυβέρνησης, αλλά παριστάνεις τον τάχαμου πολιτικά γενναιόψυχο; Ξέρουμε: φοβάσαι πως θα σε κάνουν ρόμπα που παριστάνεις την αθώα, άσπιλη και άμωμη παιδίσκη. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν ήσουν επί κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων; Δεν συμμετείχες σε συσκέψεις για το μοίρασμα των κρατικών πόστων ανάλογα με την ποσόστωση που είχατε συμφωνήσει; Αλλά και αυτό να μην είχες κάνει, το κόμμα σου δεν έχει κυβερνήσει; Σε κάποιο καινούργιο κόμμα προεδρεύεις ή στο αμαρτωλό ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ; Και γιατί, αφού θέλεις κυβέρνηση «προγραμματικών συγκλίσεων», δεν την προτείνεις στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, όταν θα έχει αυτός την εντολή, ή έστω του δεύτερου κόμματος, άμα βγαίνουν τα νούμερα και μπορείτε να το παλέψετε να φτιάξετε κυβέρνηση; Θέλεις να τους εξευτελίσεις προσωπικά, αφήνοντας να περάσουν άκαρπες οι δικές τους εντολές για να καρποφορήσει η δική σου; Αμ’ το άλλο πού πήγες και το βρήκες; Οτι οι κυβερνήσεις συνεργασίας «σε όλη την Ευρώπη» έχουν επικεφαλής τρίτα πρόσωπα. Στη Γερμανία, η τρικομματική κυβέρνηση έχει καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα τρία κόμματα. Στην Ισπανία, η δι-τρι-κομματική κυβέρνηση των PSOE-Podemos-Unidos έχει πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα τρία κόμματα. Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση είχε στήριξη δύο άλλων κομμάτων και πρόεδρο τον Κόστα, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος. Στην Ιταλία, η τρικομματική φασιστο-δεξιά κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό την Τζιόρτζια Μελόνι και όχι τον Σαλβίνι ή τον Μπερλουσκόνι, γιατί το νεοφασιστικό κόμμα της Μελόνι βγήκε πρώτο. Πού τις βρίσκεις και τις λες αυτές τις μπούρδες; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Ο Ανδρουλάκης είναι χαρακτηριστικά ολίγιστος και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει παρά μόνο μπούρδες. Είναι δε τόσο ζωηρή και… φευγάτη η παιδική χαρά της Χαριλάου Τρικούπη, που ο θείος Κώστας δεν μπορεί να βάλει τάξη, τα έχει παίξει και έχει παρατηθεί. Βαραίνουν και τα χρόνια, βλέπετε)

  • Αν ζούσε ο Γκέμπελς, θα αυτοκτονούσε…

    21 Μαρ 2023, 19:50
    Στην περίπτωση των Τεμπών έχουμε τον ορισμό όχι του ανθρώπινου λάθους, αλλά των ανθρωπίνων λαθών. Για να γίνει αυτό το τραγικό δυστύχημα συνέβησαν τα εξής: Ενας ακατάλληλος σταθμάρχης βρέθηκε σε μία πολύ κρίσιμη θέση. Οι δύο συνάδελφοί του που έπρεπε να είναι στη θέση τους, ο ένας δεν προσήλθε καθόλου, άγνωστο για ποιο λόγο, και ο δεύτερος έφυγε 40 λεπτά νωρίτερα γιατί του ζήτησε ο γιος του σουβλάκια. Ο επόπτης που έπρεπε να δει ότι δεν είναι στη θέση τους, είχε πάει σε ένα τσιπουράδικο. Ο σταθμάρχης αντί να βάλει αυτόματη χάραξη, γιατί δεν την ήξερε, το έκανε χειροκίνητα. Εβαλε το τρένο ανάποδα, δεν είδε την κονσόλα που του άναψε και του έλεγε ότι το έχει βάλει ανάποδα, ούτε το φωτεινό λαμπάκι. Δεν πάτησε το κουμπί για να σταματήσει και να φρενάρει τα τρένα. Εάν ακόμα συζητάμε για το αν πρόκειται για ανθρώπινα λάθη, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. (…) Στη Γερμανία, το 2018, ένα τρένο με σύστημα τηλεδιοίκησης εκτροχιάστηκε και πέθαναν τόσοι άνθρωποι γιατί ο σταθμάρχης έπαιζε βιντεοπαιχνίδι. Είπε κανένας εκεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η Μέρκελ; Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα συστήματα και να διαθέτεις, όλα στο τέλος καταλήγουν στον άνθρωπο. Και όποιος αθωώνει τον σταθμάρχη, τον επόπτη ή τους άλλους που δεν πήγαν στη δουλειά τους, το κάνει μόνον για πολιτικούς λόγους.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Αν ζούσε ο Γκέμπελς θα αυτοκτονούσε, βλέποντας έναν από τους μαθητές του να τον ξεπερνά σε έλλειψη ηθικού έρματος και στον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο παραποιεί την αλήθεια και φτιάχνει τα πιο τερατώδη ψέματα. Προκύπτει από πουθενά ότι θα ήταν τρεις σταθμάρχες στη βάρδια; Το αντίθετο: οι δύο σχολούσαν στις 22:00, μια ώρα προτού φτάσει το Ιντερσίτι στη Λάρισα. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πει ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες στη βάρδια, παραδεχόμενη ότι μέχρι τώρα ήταν μόνο ένας. Προκύπτει από πουθενά ότι ο ένας δεν πάτησε το πόδι του και ο άλλος πήγε να πάρει σουβλάκια για τον γιο του; Από πουθενά. Προκύπτει από πουθενά ότι έπρεπε να υπάρχει και τέταρτος, ο επόπτης, αλλά αυτός γλένταγε σε τσιπουράδικο; Από πουθενά. Ποιος επέτρεψε στον άριστο μαθητή του Γκέμπελς να εξαπολύει αυτές τις βρομιές; Ο Παπαδάκης στο πρωινάδικό του. Να πούμε πως αυτά δεν περνάνε; Να το πούμε. Να προσθέσουμε και για τον πανικό τους, που τους οδηγεί σε τέτοιες τερατωδίες. Το γεγονός, όμως, δεν αλλάζει. Αυτοί οι αδίστακτοι εξουσιαστές είναι ικανοί για κάθε έγκλημα)

  • Η εθνική μας γιαγιά μαλώνει τα παιδάκια

    20 Μαρ 2023, 07:00
    Το σύνθημα «δεν ήταν κακιά η ώρα, είναι κακιά η χώρα» που ακούστηκε στους δρόμους και στα κοινωνικά δίκτυα στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου, ήταν, δεδομένων των συνθηκών, απολύτως δικαιολογημένο. Την ίδια στιγμή, ίσως εκφράζει μια απαξίωση που δεν μας οδηγεί εκεί όπου θέλουμε να πάμε: σε μια καλύτερα οργανωμένη κοινωνία με αξιοκρατία και λογοδοσία. (…) Με λίγα λόγια, το σύνθημα και το σχετικό συναίσθημα μπορούν να αποβούν αντιπαραγωγικά· να μας ακινητοποιήσουν σ’ ένα τέλμα. Ιδιαίτερα όταν τα εκφράζουν νεαρά άτομα τα οποία θα κληθούν να διορθώσουν ό,τι πηγαίνει τόσο στραβά στη χώρα μας: φοβάμαι ότι διαιωνίζουμε από γενιά σε γενιά την απέχθεια του εαυτού, τη μεμψιμοιρία, το αίσθημα της ανημπόριας και της ματαιότητας. Αν πιστεύουμε ότι η χώρα είναι «κακιά», είμαστε επιρρεπείς στην ηττοπάθεια· στις εκδηλώσεις του εμφυλίου πολέμου – με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προσπαθούμε αρκετά, όχι μόνο να μην ενδιαφερόμαστε αρκετά, αλλά και να γινόμαστε καταστροφικοί, βάνδαλοι κυριολεκτικά και μεταφορικά. (…) Κατηγορώντας ολόκληρη τη χώρα, επιτείνουμε την παθολογία της: την παθολογία ότι σπανίως αποδίδονται ατομικές ευθύνες, του ότι σπανίως λαμβάνονται τολμηρές αποφάσεις, του ότι κανείς δεν σηκώνει το κεφάλι του μέσα στον όχλο εφόσον απειλείται με αποκεφαλισμό. Κυρίως, την παθολογία του ότι καμιά κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει μερικούς προκειμένου να επιβάλει το σωστό και το δίκαιο.

    Σώτη Τριανταφύλλου

    (Ακούτε, παιδάκια, τι σας λέει η γιαγιά Σώτη; Αντί να ονειρεύεστε επαναστάσεις και εμφύλιους πολέμους που θα τσακίσουν το σύστημα που έκανε τη χώρα κακιά, στρωθείτε στη δουλειά. Να κάνετε τα μαθήματά σας και ν’ ακούτε τη γιαγιά Σώτη. Οχι επαναστατικές σκέψεις. Τα πέρασε για λίγο και η γιαγιά Σώτη στα νιάτα της, αλλά σύντομα κατάλαβε πως πρέπει να δουλέψουμε για τον εκσυγχρονισμό, την αξιοκρατία, το κέρδος, αυτή την κινητήρια δύναμη των κοινωνιών. Οι άξιοι θα πάνε μπροστά και θ’ αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Οι μίζεροι θα μείνουν στάσιμοι, αν όχι περιθωριοποιημένοι. Κι αν επιμένουν να μεταφέρουν τη μιζέρια τους στους δρόμους, ένα καλό μπερντάχι από τα ΜΑΤ θα τους συνεφέρει. Α, ας τις πει κάποιος/α της γιαγιάς, πως όταν οι νέοι μιλάνε για την «κακιά χώρα», δεν αναφέρονται συλλήβδην στους κατοίκους της, δεν αναφέρονται σ’ εκείνους που ανταλλάσσουν την εργασία τους με μέσα συντήρησης. Αναφέρονται στα καπιταλιστικά παράσιτα, στην αστική πολιτική και στα ΑΡΔάκια που έχουν αναλάβει εργολαβικά –με καλά συμβόλαια- την υπεράσπιση αυτού του συστήματος και τη συκοφάντηση κάθε ανατρεπτικής φωνής και πράξης. Kι αν η γιαγιά Σώτη προσποιηθεί ότι δεν ξέρει τι είναι τα ΑΡΔάκια, πείτε το της και ολογράφως: Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιολόγοι)

  • Ο γκαϊλές* ενός πλασιέ νανογιλέκων

    16 Μαρ 2023, 12:44
    Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είμαι καπιταλιστής και διαφημίζω την καπιταλιστική μου συνείδηση και την πίστη μου στην ικανότητα του καπιταλισμού να προωθεί τις κοινωνίες προς την πρόοδο. Ο καπιταλισμός όμως για να λειτουργεί θα πρέπει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Και ο ανταγωνισμός για να λειτουργεί πρέπει να μην υπάρχει στρέβλωση της αγοράς με διαφόρων ειδών τεχνάσματα. Δεν αναφέρομαι στο marketing και στη διαφήμιση, αναφέρομαι σε τεχνάσματα παραπλανητικά τα οποία τελικά νοθεύοντας τον ανταγωνισμό νοθεύουν την ίδια τη λειτουργία του συστήματος της οικονομίας.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    («Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Αδωνι Γεωργιάδη στην ψηφιακή εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με θέμα "Προστασία καταναλωτή: η σωστή ενημέρωση όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές"». Χρησιμοποιεί ο ΣΕΒ τους όρους «καπιταλιστές», «καπιταλισμός» και τα παράγωγά τους; Ποτέ των ποτών. Οι όροι που χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές είναι ευφημιστικοί: «επιχειρείν», «επιχειρηματίες», «επιχειρηματικότητα», «επενδυτές», «αγορά», «οικονομία της αγοράς», «συντελεστές της παραγωγής» και τα παρόμοια. Ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Ανάπτυξης, όμως, έχει το δικό του... γκαϊλέ. Παριστάνει τον αντιμαρξιστή... διανοούμενο και θέλει να «τη λέει» στους μαρξιστές: χτυπάτε τον καπιταλισμό και τους καπιταλιστές εσείς; Περήφανος καπιταλιστής εγώ. Από την άλλη, αυτός, ένας τηλεπλασιέ νανογιλέκων, κολακεύεται να συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του στους μεγάλους καπιταλιστές. Και να τους γλείφει σαν σκυλάκι του καναπέ. Οι μεγάλοι καπιταλιστές, από την άλλη, κατά κανόνα σιχαίνονται κάτι τέτοιους τύπους. Τους θεωρούν ελεεινούς. Ως πρακτικοί άνθρωποι, όμως, τους ανέχονται γιατί τους κάνουν τη δουλειά. Την πολύ βρόμικη δουλειά.

    * Γκαϊλές: τουρκικής προέλευσης λέξη που υποδηλώνει το ζόρι, την αγωνία, τον νταλκά, τη σκοτούρα, τη βαθιά επιθυμία που γίνεται βάρος)

  • Εμείς μιλάμε για ζωές, αυτοί μιλούν για ψήφους

    13 Μαρ 2023, 19:59
    Εδώ και πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καλέσει κάθε δημοκρατικό πολίτη να μετατρέψει τη σωρευμένη οργή και απογοήτευσή του σε θετική πολιτική δράση. Μετά τα Τέμπη αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο και ταυτόχρονα ακόμη πιο επείγον. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως λέει η τελευταία γραμμή άμυνας της ΝΔ. Γιατί η κοινωνία, η χώρα, τα παιδιά μας αξίζουν πολύ περισσότερα. Και κυρίως δικαιοσύνη.

    Ολγα Γεροβασίλη

    (Από τις στήλες του «Βήματος της Κυριακής» έστειλε το… κριτικό μήνυμα προς «κάθε δημοκρατικό πολίτη» το μεγαλοστέλεχος και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς το περιεχόμενο της «θετικής πολιτικής δράσης», που ζητούν οι συριζαίοι, αντί «της σωρευμένης οργής και απογοήτευσής». Αρκεί να πέσει στην κάλπη το μαγικό χαρτάκι με το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» πάνω-πάνω. Το μήνυμα είναι ευανάγνωστο: «Μαζευτείτε, μην αναλώνεστε σε διαμαρτυρίες, μην σκέφτεστε πώς θα κάνετε το σύστημα να πληρώσει, κατεβείτε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ». Για ποιο λόγο ΣΥΡΙΖΑ; «Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Tέτοιο θράσος. Δικιά τους δεν ήταν η Δούρου που μετά τον πνιγμό τόσων ανθρώπων στη Μάνδρα έλεγε πως απλά της έκατσε η στραβή στη βάρδια της; Ο Τσίπρας δεν ήταν που έκανε τηλεοπτικό σόου στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ενώ γνώριζαν ήδη ότι στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι υπάρχουν πολλοί νεκροί; Ο Τζανακόπουλος με τον Τόσκα δεν οργάνωσαν γκεμπελίστικο σόου, με τις φωτίτσες που άναβαν στον ψηφιακό πίνακα, για ν' αποδείξουν πως υπήρχε ευρύ σχέδιο εμπρησμών, γι' αυτό δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα καλύτερο στο Μάτι; Την υπουργό Προ Πο, Γεροβασίλη, που διαδέχτηκε τον Τόσκα, δεν επικαλούνταν ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, που προσπαθούσε να εκβιάσει ωμά τον δικαστικό πραγματογνώμονα - αξιωματικό της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρύψει την αλήθεια για τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες στο μαρτυρικό θάνατο τόσων ανθρώπων στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ιδιωτικοποίησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οργανώνοντας φιέστα Τσίπρα-Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κορόιδευε τον κόσμο ότι φέρνει γρήγορα τρένα, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι η ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου ήταν πολύ χειρότερη σε σχέση με τη δεκαετία του '60; Πρόκειται για γαϊδούρια. Αυτά τα κοινωνικά γαϊδούρια ενδιαφέρονται μόνο για τις ψήφους, την ώρα που ο ελληνικός λαός μιλάει για τις τόσες αδικοχαμένες ζωές και βγαίνει στο δρόμο κραυγάζοντας «οι ζωές μας μετράνε»)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo