Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, Βαγγέλης Αποστόλου, με καθυστέρηση ενός χρόνου, ξανασερβίρει την ξινισμένη σούπα, ότι δήθεν ο Καναδάς δεν θα μπορεί να πλασάρει το λευκό τυρί σαν φέτα.
Ο Αποστόλου θεωρεί τους κτηνοτρόφους Χαχόλους και με άρθρο του στις 22 Οκτώβρη του 2022 στην εφημερίδα Agrenda (το παρταθέτουμε στο τέλος) επαναλαμβάνει όσα είχε ισχυριστεί στην «Καθημερινή» στις 6 Νοέμβρη του 2016 (γι’ αυτό μιλάμε για σερβίρισμα ξινισμένης σούπας). Οτι δήθεν είχε πετύχει να αποσπάσει δήλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως μετά την πάροδο πενταετίας από την προσωρινή κύρωση της συμφωνίας ΣΟΕΣ (Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία) της ΕΕ με τον Καναδά, ο Καναδάς και οι χώρες της νότιας Αφρικής δε θα μπορούν να βαφτίζουν φέτα το λευκό τυρί που παράγουν.
Παραθέτουμε απόσπασμα από το άρθρο του Αποστόλου, που είχε δημοσιευθεί στην κυριακάτικη «Καθημερινή» της 6ης Νοέμβρη του 2016, δύο ημέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:
«Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η Επιτροπή δεσμεύθηκε εντός της μεταβατικής περιόδου να αρχίσει την διαδικασία αναθεώρησης της συμφωνίας, με σκοπό την επίτευξη για όλες τις ΓΕ (σ.σ. Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις – ΠΓΕ) της ΕΕ που περιλαμβάνονται σε αυτή, συμπεριλαμβανόμενης της “φέτας“, του ίδιου επιπέδου προστασίας. Δηλαδή με απλά λόγια με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου των 5 χρόνων δεν θα χρησιμοποιείται σε κανένα προϊόν της Νότιας Αφρικής. Ανάλογη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει και για την CETA. Οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν είναι απλά λόγια, αλλά εμπεριέχονται ως παράρτημα στις συμφωνίες» (η έμφαση δική μας).
Η συμφωνία CETA υπογράφηκε στις 30 Οκτώβρη του 2016, στην 16η Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τον Καναδά. Στις 30 Οκτώβρη του 2021 η πενταετία έληξε και δεν έγινε τίποτα απ’ αυτά που ανέφερε ο Αποστόλου στην «Καθημερινή»!
Αυτή την εξέλιξη, ότι δηλαδή δεν υπήρχε περίπτωση ν’ αλλάξουν οι συμφωνίες με τον Καναδά και τις χώρες της νότιας Αφρικής, την είχαμε προδιαγράψει στην αρθρογραφία μας εκείνης της περιόδου (δεν περιμέναμε να περάσει η πενταετία), στηριζόμενοι στις ίδιες τις συμφωνίες. Δείτε, για παράδειγμα, το άρθρο μας με τίτλο: Λένε ψέματα στους κτηνοτρόφους για τη φέτα, που δημοσιεύτηκε στις 12 Νοέμβρη του 2016.
Ο Αποστόλου δεν είναι εθνικοσοσιαλιστής, αγάπησε όμως τον γκεμπελισμό. Εξηγούμαστε. Στις 24 Μάη του 2016, με την Ερώτηση 5607, ο νεοναζιστής Λαγός ρωτούσε τον Αποστόλου: «Με δεδομένο πως στη συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά (CETA) δεν προβλέπεται η πλήρης προστασία της φέτας ΠΟΠ, ερωτάται η κυβέρνηση αν και πώς θα διορθώσει την εγκληματική αυτή αμέλεια, που απειλεί σε μεγάλο βαθμό τον σχετικό κλάδο των Ελλήνων κτηνοτρόφων και πώς και πότε θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση».
Erotisi_Lagou_FetaΕνώ ο Λαγός κατηγορούσε τον Αποστόλου για εγκληματική αμέλεια αυτός του απάντησε καθαρά απολογητικά και χωρίς να επαναλαμβάνει το ψέμα για τη δήλωση που τάχα απέσπασε από τον επίτροπο Γεωργίας Hogan, ότι στο τέλος της πενταετίας θα προστατευτεί η φέτα. Εγραφε, μεταξύ των άλλων, ο Αποστόλου στην απάντησή του προς τον νεοναζιστή βουλευτή (η έμφαση δική μας):
«Γ. Τι ζητάει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η ελληνική αντιπροσωπεία με το αριθμ.md 401/15 έγγραφό της στις 3-12-2015 προς την Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου (TPC, Επιτροπή του Συμβουλίου) κατέθεσε μία συμβιβαστική πρόταση, ζητώντας από την Ε. Επιτροπή, χωρίς να αλλάξει καθόλου το κείμενο της συμφωνίας, να προστεθεί μία υποσημείωση (footnote) στη λέξη “Φέτα“, με την οποία να διευκρινίζεται ότι ως “Φέτα“ μπορεί να θεωρηθεί μόνο το τυρί που προέρχεται αποκλειστικά από 100% πρόβειο γάλα ή από αναμίξεις αυτού με γίδινο (70% κατ’ ελάχιστο πρόβειο και το υπόλοιπο από γίδινο γάλα). Με αυτό τον τρόπο, μόνο όσοι παράγουν λευκό τυρί με την ίδια πρώτη ύλη, όπως το αυθεντικό ελληνικό ΠΟΠ τυρί, θα μπορούν να το λένε “Feta“, εάν το έπρατταν μέχρι τις 18.10.2013. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που άρχισαν να το παράγουν μετά την εν λόγω ημερομηνία, θα το ονομάζουν “Feta style“, “feta type“ κ.λπ. Δηλαδή, με άλλα λόγια, δεχόμαστε να μην προστατευθεί πλήρως η κορυφαία μας Γεωγραφική Ενδειξη (ΓΕ), αλλά, τουλάχιστον, οι Ελληνες παραγωγοί να μπορούν να ανταγωνίζονται με σχετικά ισότιμους όρους (αν μη τι άλλο με της ίδιας ζωικής προέλευσης γάλα) τα μεγαθήρια του διεθνούς ανταγωνισμού».
Apostolou_Lago_FetaΟ Αποστόλου πρότεινε στην Κομισιόν να μπορεί ο Καναδάς να ονομάζει το λευκό τυρί φέτα, αρκεί αυτό να παράγεται από πρόβειο ή πρόβειο και γίδινο γάλα! Περιττεύει να πούμε ότι τα περί ανταγωνισμού με ίσους όρους με τα μεγαθήρια της ιμπεριαλιστικής γαλακτοβιομηχανίας είναι πρόκληση, γιατί πρόκειται στην κυριολεξία για μπουρδολογία. Αυτό που ο Αποστόλου ονόμαζε «συμβιβαστική πρόταση» ήταν κανονικό ξεπούλημα της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ. Οταν δέχεσαι να παράγει ο Καναδάς τυρί που θα το ονομάζει φέτα, χρησιμοποιώντας καναδέζικο πρόβειο και γίδινο γάλα, δεν μπορείς να απαγορεύσεις την παραγωγή φέτας σε οποιαδήποτε άλλη χώρα (με δικό της πρόβειο και γίδινο γάλα), αλλά και στην Ελλάδα με εισαγόμενο γάλα.
Μ’ αυτή την πρόταση, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έψαλε το «δεύτε τελευταίον ασπασμόν» στη φέτα. Και την ίδια ώρα ο Αποστόλου κορόιδευε με ψέματα τους κτηνοτρόφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προς Λαγό απάντησή του ο Αποστόλου κάλυψε πλήρως τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διαπραγμάτευση που έκαναν. Λέξη δεν είπε σε βάρος τους, σε αντίθεση με όσα έγραφε στα Δελτία Τύπου του ΥΠΑΑΤ.
Αναρωτηθήκαμε τότε, γιατί ο Αποστόλου έδινε αυτή την απάντηση στον νεοναζιστή Λαγό στις 29 Αυγούστου του 2016, ενώ έλεγε τα ακριβώς αντίθετα στο άρθρο του στην «Καθημερινή» στις 6 Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς. Καλύπτοντας το ρεπορτάζ στη δίκη των νεοναζιστών της ΧΑ, ανακαλύψαμε αποκαλυπτικές απαντήσεις του Αποστόλου σε ερωτήσεις του Λαγού που αναφέρονταν στον κτηνοτροφικό τομέα. Απαντήσεις που θα παρέμεναν άγνωστες, μιας και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε γι’ αυτές.
Ο Λαγός, ξεπερνώντας κάθε άλλο χρυσαυγίτη βουλευτή, κατέθεσε στο δικαστήριο προς ανάγνωση 1.600 Ερωτήσεις, για να δείξει πόσο… σπουδαίος κοινοβουλευτικός άνδρας υπήρξε! Σε δυο συνεδριάσεις του δικαστηρίου διαβάστηκαν 273 απ’ αυτές. Τις αποκαλυπτικές απαντήσεις που έδωσε ο Αποστόλου εκτιμούμε ότι δεν τις διάβασαν ούτε ο Λαγός ούτε οι συνεργάτες του που έγραψαν τις Ερωτήσεις. Οι νεοναζιστές με την πληθώρα των Ερωτήσεων προσπαθούσαν να εμφανιστούν ως «σοβαρή κοινοβουλευτική δύναμη», συγκαλύπτοντας την πολύχρονη εγκληματική δράση τους. Δεκάρα δεν έδιναν για τα προβλήματα που έθιγαν (εκτός αν επρόκειτο για τα συμφέροντα εφοπλιστών, εργολάβων της Ζώνης και ρώσων καπιταλιστών).
Αυτό το αντιλήφθηκε ο Αποστόλου, γι’ αυτό απαντούσε στον νεοναζιστή χωρίς περικοκλάδες, με μια ωμότητα και έναν κυνισμό που εκπλήττουν. Οι απαντήσεις δίνονται γραπτά στους βουλευτές, οπότε η απλή, κυνική και εντέλει πολιτικάντικα εύστοχη σκέψη του Αποστόλου ήταν «σιγά μην το μάθει κανένας».
Απαντώντας στο πολιτικά πρόστυχο άρθρο του Αποστόλου στην «Καθημερινή» στις 6 Νοέμβρη του 2016, υποστηρίξαμε ότι με τη συμφωνία CETA της ΕΕ με τον Καναδά μπήκε η ταφόπλακα στις εξαγωγές φέτας ΠΟΠ στον Καναδά (και όχι μόνο). Εξηγούσαμε αναλυτικά στο άρθρο με τίτλο: Λένε ψέματα στους κτηνοτρόφους για τη φέτα:
Στο Μέρος Α του Παραρτήματος 20-Α της συμφωνίας CETA, που περιλαμβάνει τον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ελληνική φέτα σημειώνεται με αστερίσκο, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των τυριών ΠΓΕ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, που δε σημειώνονται με αστερίσκο. Αυτός ο αστερίσκος είναι η ταφόπλακα που έβαλε η ΕΕ στην ελληνική φέτα. Τα προϊόντα που σημειώνονται με αστερίσκο ανήκουν στις εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο 20.21 της Συμφωνίας, που στην πρώτη παράγραφό του προβλέπει:
«Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 20.19 παράγραφοι 2 και 3, ο Καναδάς δεν υποχρεούται να παρέχει στους ενδιαφερόμενους τα νόμιμα μέσα ώστε να αποτρέπουν τη χρήση των όρων που απαριθμούνται στο μέρος Α του παραρτήματος 20-Α και προσδιορίζονται με έναν αστερίσκο(28), όταν η χρήση των όρων αυτών συνοδεύεται από εκφράσεις όπως “είδος“, “τύπος“, “στυλ“, “απομίμηση“ ή παρόμοιες εκφράσεις και γίνεται σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του σχετικού προϊόντος». Η παραπομπή με τον αριθμό 28 αναφέρει «Για λόγους σαφήνειας διευκρινίζεται ότι η παρούσα παράγραφος ισχύει και για τον όρο “φέτα“».
Μη βιαστείτε να πείτε ότι πρόκειται για κάποια μισο-προστασία της φέτας, αφού οι καναδοί γαλακτοβιομήχανοι θα πρέπει δίπλα στη λέξη «φέτα» να βάζουν και μια διευκρίνιση όπως «είδος», «τύπος», «στυλ». Οπως έχουμε εξηγήσει και στην περίπτωση του τσέχικου «ελληνικού γιαουρτιού», το μάρκετινγκ ξέρει να ακυρώνει ακόμα και αυτή τη μισοπροστασία, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων (μεγάλα για τη «φέτα», μικρά για τον «τύπο» ή το «στυλ») και μια γραφιστική σύνθεση που θα καθιστά τον υποτιθέμενο προσδιορισμό διακοσμητικό στοιχείο. Ομως, αυτό είναι το λιγότερο. Γιατί στην παράγραφο 2, το άρθρο 20.21 για τις εξαιρέσεις αναφέρει:
«Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 20.19 παράγραφοι 2 και 3, η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο μέρος Α του παραρτήματος 20-Α και προσδιορίζονται με έναν αστερίσκο δεν εμποδίζει τη χρήση στο έδαφος του Καναδά οποιασδήποτε από αυτές τις ενδείξεις από πρόσωπα, συμπεριλαμβανόμενων των διαδόχων ή των εκδοχέων τους, τα οποία έχουν κάνει εμπορική χρήση των εν λόγω ενδείξεων όσον αφορά προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία “τυριά“ πριν από τις 18 Οκτωβρίου 2013».
Σε απλά ελληνικά, η συμφωνία προβλέπει: όσες καναδικές εταιρίες παρήγαγαν τυριά και τα βάφτιζαν «φέτα» πριν από τις 18 Οκτώβρη του 2013, θα μπορούν να εξακολουθούν να τα πουλάνε σαν «φέτα»! Ο συμπληρωματικός όρος («τύπος» ή «στυλ» ή «είδος) θα πρέπει να μπαίνει μόνο σε «φέτες» που άρχισαν να παράγονται μετά τις 18 Οκτώβρη του 2013.
Ξέρετε πόσες «φέτες» κυκλοφορούν στον Καναδά; Απειρες! Χτυπήστε στο google τις λέξεις «feta Canada» και θα το διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια (ενδεικτικά μόνο μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία μερικές καναδέζικες «φέτες»). Αν δείτε λίγο τα πληροφοριακά στοιχεία για τις εταιρίες και τα προϊόντα, θα διαπιστώσετε ότι παρήγαγαν «φέτα» χρόνια πριν από τον Οκτώβρη του 2013. Αρα, οι «παραδοσιακοί» καναδοί γαλακτοβιομήχανοι ικανοποιήθηκαν πλήρως και μόνον όσοι θα παράξουν «φέτα» από τώρα και μετά θα πρέπει να κάνουν το κολπάκι με τον «τρόπο» ή το «στυλ».
Μήπως όμως προβλέπεται από τη Συμφωνία αναθεώρησή της; Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως στη συμφωνία δεν προβλέπεται μεταβατικό διάστημα πενταετίας όσον αφορά την ελληνική φέτα, όπως ισχυρίζεται ο Β. Αποστόλου. Το άρθρο 20.22 της συμφωνίας προβλέπει ότι το Παράρτημα 20-Α, με τον κατάλογο των προϊόντων που εξακολουθούν να προστατεύονται και αυτών που είναι με αστερίσκο, μπορεί να τροποποιηθεί. Θεωρητικά, δηλαδή, θα μπορούσε να φύγει ο αστερίσκος από τη φέτα και να έχει την ίδια προστασία που έχει το γαλλικό καμαμπέρ, η ιταλική μοτσαρέλα και άλλα διάσημα τυριά που παράγει ο γαλακτοβιομηχανικός τομέας των ιμπεριαλιστικών χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Θεωρητικά, επίσης, θα μπορούσαν το καμαμπέρ και η μοτσαρέλα να γίνουν με αστερίσκο και να μπορεί η κάθε καναδέζικη φίρμα να φτιάχνει τυρί «καμαμπέρ-στυλ» ή «μοτσαρέλα-στυλ».
Καταλαβαίνετε ότι αυτό μόνο ως καλαμπούρι μπορεί να ακουστεί. Αυτοί που έφτιαξαν τη συμφωνία φρόντισαν να ικανοποιηθούν και να καλυφθούν πλήρως όλα τα ιμπεριαλιστικά μέρη, με τον εξής συνδυασμό διατάξεων:
«Αρθρο 20.22
Τροποποιήσεις στο παράρτημα 20-Α
- Η μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ, η οποία συστήνεται βάσει του άρθρου 26.1, ενεργώντας με συναίνεση και κατόπιν σύστασης της επιτροπής ΣΟΕΣ για τις γεωγραφικές ενδείξεις, μπορεί να αποφασίσει να τροποποιήσει το παράρτημα 20-Α».
«Αρθρο 26.1
Μεικτή Επιτροπή ΣΟΕΣ
- Τα μέρη ιδρύουν τη μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκπροσώπους του Καναδά».
«Αρθρο 26.3
Λήψη αποφάσεων
- Η μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ λαμβάνει τις αποφάσεις και διατυπώνει τις συστάσεις της με αμοιβαία συναίνεση των μερών».
Οπως βλέπετε, η αλλαγή του καταλόγου δεν είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν, όπως αφήνει να εννοηθεί ο Αποστόλου, αλλά αρμοδιότητα της Μεικτής Επιτροπής, στην οποία το κάθε μέρος έχει δικαίωμα βέτο. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι κάποια στιγμή στο μέλλον ο Καναδάς θα δεχτεί να φύγει ο αστερίσκος από τη φέτα και να υποχρεώσει έτσι τις καναδέζικες γαλακτοβιομηχανίες να μετονομάσουν τα τυριά που τόσα χρόνια πουλάνε σαν «φέτα»; Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε ότι η κυβέρνηση του Καναδά αποκλείεται ποτέ να δεχτεί κάτι τέτοιο. Αλλωστε, γι’ αυτό το λόγο η φέτα μπήκε στον κατάλογο με αστερίσκο. Οχι για να προστατευθεί η ελληνική φέτα, αλλά για να προστατευθεί η «φέτα» της καναδέζικης γαλακτοβιομηχανίας.
Γι’ αυτό λέμε ότι με τη CETA μπαίνει η ταφόπλακα στην ελληνική φέτα. Αν πρέπει να σημειώσουμε κάτι, είναι πως τη Συμφωνία την επικύρωσε στις 28.10.2016 στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο Γιώργος Σταθάκης. Σκέψη για βέτο ούτε που πέρασε από το μυαλό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι έρχεται τώρα, κατόπιν εορτής, ο Β. Αποστόλου και με ψευδολογίες προσπαθεί να παραμυθιάσει τους κτηνοτρόφους και τον ελληνικό λαό, ότι τάχα μετά από πέντε χρόνια η Συμφωνία θ’ αλλάξει και η Κομισιόν δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τη φέτα ως προϊόν ΠΓΕ. Οσα ψέματα και να πει, όμως, δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Σημειώνουμε πως στην απάντηση που έδωσε ο Αποστόλου στον νεοναζιστή Λαγό δήλωνε πως και ο ίδιος είναι «κάθετα» εναντίον του βέτο.
Εξι χρόνια μετά από εκείνο το έγκλημα, αντί να το βουλώσει, ο Αποστόλου επανέρχεται με το άρθρο του στην Agrenda στις 22 Οκτώβρη του 2022 και κριτικάρει ανοιχτά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι με την επικύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12 Οκτώβρη της συμφωνίας ΕΕ – Καναδά (διαφορετική από τη CETA), δεν φρόντισε εντωμεταξύ να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει ώστε να μην έχει δικαίωμα ο Καναδάς να βαφτίζει το λευκό τυρί φέτα.
Αποσιώπησε, όμως, ο Αποστόλου ότι το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, επικύρωσε με την ψήφο του αυτή τη συμφωνία, και στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 11 Οκτώβρη και στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12 Οκτώβρη του 2022 (στο τέλος παραθέτουμε τα πρακτικά και της Επιτροπής και της Ολομέλειας). Καταγγέλλει την κυωβέρνηση της ΝΔ για κάτι που το υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ! Η πολιτική αγυρτεία των συριζαίων δεν γνωρίζει όρια.
Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα κατασκευής ψευδών ειδήσεων από ένα αστό πολιτικό. Ο Αποστόλου, που είναι αυτός που ξεπούλησε τη φέτα ΠΟΠ με τη συμφωνία CETA, αντιμετωπίζοντας τους κτηνοτρόφους σαν Χαχόλους τους πλάσαρε το ψέμα ότι δήθεν με την πάροδο πενταετίας ο Καναδάς δε θα μπορεί να πουλά το λευκό τυρί σαν φέτα. Η πενταετία εξέπνευσε (στις 30 Οκτώβρη του 2021), τίποτα δεν άλλαξε και ο Αποστόλου επανέρχεται μετά από ένα χρόνο, πλασάροντας το ίδιο ψέμα, ενώ το κόμμα του στη Βουλή ψηφίζει άλλη μια συμφωνία ΕΕ-Καναδά!
ΥΓ. Ο βουλευτής Αποστόλου δεν είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και δεν μπορούσε να παρέμβει. Γιατί, όμως, δεν παρενέβη στην Ολομέλεια της Βουλής «για να σώσει τη φέτα»; Δεν ήταν παρών; Τότε γιατί άφησε να περάσουν δέκα ημέρες για να αρθρογραφήσει;