Ψηφίστηκε από τον κυβερνητικό λόχο το νομοσχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), ενός Οργανισμού που δημιουργήθηκε από τη «συγχώνευση» τεσσάρων Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο των μνημονιακών αναδιαρθρώσεων του Δημόσιου Τομέα (ουσιαστικά οι τέσσερεις Οργανισμοί λειτουργούν αυτοτελώς υπό κοινή διοίκηση).
Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για θεσμική θωράκιση και αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του Οργανισμού, αρκούσε μια προσεχτική ανάγνωση του νομοσχεδίου για να αποδειχθεί ότι στόχος της ήταν να αλλάξει το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού, μέσα από τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων του, και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Για το λόγο αυτό όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το απέρριψαν εξαρχής στην ολότητά του, χωρίς να κάνουν παρατηρήσεις σε συγκεκριμένα άρθρα και ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να το αποσύρει.
Ηταν μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που το σωματείο των εργαζόμενων του Οργανισμού (ΣΥΛΕΕΓΟ) και το συνδικαλιστικό όργανο των ερευνητών του Οργανισμού (Ενωση Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ) συμφώνησαν στις εκτιμήσεις τους για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο (πλέον νόμος) Γεωργαντά στη λειτουργία και το έργο του Οργανισμού.
Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ξεκάθαρη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο άρθρο του νόμου και θα επιτευχθεί με την εξής διαδικασία.
Πρώτον, μέσα από την αλλαγή του ρόλου του Οργανισμού, ο οποίος σταδιακά θα χάσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του στην παροχή υπηρεσιών αγροτικής έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης και τον ελεγκτικό του ρόλο (με τις σοβαρές ενστάσεις που υπάρχουν για τον τρόπο που γίνονται και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων) και θα περιοριστεί στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στο ΥΠΑΑΤ για τη χάραξη της αγροτικής πολιτικής και στην επίβλεψη των ιδιωτών που θα αναλάβουν την άσκηση των σημερινών αρμοδιοτήτων του Οργανισμού.
Δεύτερον, μέσα από τη θεσμοθέτηση μιας σειράς «μορφωμάτων» παραδιοίκησης, όπως είναι το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, η Επιτροπή Αγροτικής Ερευνας και η Επιτροπή προσδιορισμού των αποδόσεων γάλακτος. Διαβάζοντας τις αρμοδιότητες και το έργο αυτών των «μορφωμάτων» είναι ξεκάθαρο ότι επί της ουσίας θα ασκούν τη διοίκηση, υπονομεύοντας το ρόλο του ΔΣ του Οργανισμού και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών του μονάδων.
- Το επταμελές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, που ορίζεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και έχει συμβουλευτικές, γνωμοδοτικές και εισηγητικές αρμοδιότητες επί θεμάτων που σχετίζονται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Γενικών Διευθύνσεων του Οργανισμού.
- Η επταμελής Επιτροπή Αγροτικής Ερευνας, αποτελεί το κεντρικό όργανο για την εφαρμογή των ερευνητικών στόχων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με αποφασιστικές αρμοδιότητες για την εφαρμογή του ν. 4310/2014 (Α’ 258) και του ν. 4957/2022 (Α’ 141), σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου.
- Η ειδική επταμελής Επιτροπή προσδιορισμού των αποδόσεων γάλακτος, καθορίζει τα όρια αποδόσεων γάλακτος κατά την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τυροκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Τρίτον, μέσα από τη δημιουργία του Μητρώου Ελεγκτών-Εμπειρογνωμόνων, στο οποίο θα μπορούν με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να συμπεριλαμβάνονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία θα μπορούν να ασκούν ελεγκτικό έργο.
Τέταρτον, μέσα από την εφαρμογή στη λειτουργία του Οργανισμού ιδιωτικο–οικονομικών κριτηρίων, την αξιολόγησή του με βάση την ανταγωνιστικότητά του σε σύγκριση με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και τη σύνδεση των υπηρεσιών του με τις απαιτήσεις της αγοράς και των καπιταλιστών.
Σε απλά ελληνικά, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι αν οι εργαζόμενοι δεν μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το έργο που τους έχει ανατεθεί, τότε τις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα τις αναλάβουν ιδιώτες. Το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο και αργά ή γρήγορα ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα είναι παρελθόν και οι αρμοδιότητές του θα περάσουν στους ιδιώτες. Από τη στιγμή της ίδρυσης του Οργανισμού (Νοέμβρης 2011) μέχρι σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις υπονομεύουν το έργο του και δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να τον στηρίξουν. Αντίθετα, φρόντισαν να λειτουργεί με ελλιπή χρηματοδότηση, να παραμένει υποστελεχωμένος και ταυτόχρονα να απαξιώνουν το έργο του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος που έχουν διαχειριστεί διαχρονικά οι κυβερνήσεις τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που έχει στόχο να καταπολεμήσει τις «ελληνοποιησεις», να διασφαλίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας στην παραγωγή των προϊόντων ΠΟΠ–ΠΓΕ και να φέρει στο φως τις περιπτώσεις νοθείας από τις γαλακτοβιομηχανίες και τις τυροκομικές επιχειρήσεις. Ενώ όλοι γνώριζαν ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι υποστελεχωμενος, αναποτελεσματικός, διάτρητος και λειτουργεί σε ένα θεσμικό πλαίσιο με επικαλύψεις και γκρίζες ζώνες, για να μπορούν να διαφεύγουν οι καπιταλιστές που παραβιάζουν τη νομοθεσία, δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να τον διορθώσουν.
Αντίθετα, φροντίζουν να τον απαξιώνουν στη συνείδηση των κτηνοτροφών, για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προσπαθεί να επιβάλλει τον… αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων και της αγοράς. Με απλά λόγια, προβάλλουν τις παθογένειες του ελεγκτικού μηχανισμού και τον απαξιώνουν, με σκοπό να προβάλουν ως αναγκαιότητα το αίτημα των γαλακτοβιομήχανων για «αυτοέλεγχο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Πλήρης ιδιωτικοποίηση των ελέγχων στον αγροδιατροφικό τομέα
Δε χρειάζεται να καταναλώσουμε φαιά ουσία για να πείσουμε για το ότι ο «αυτοέλεγχος» θα είναι καταστροφικός για την επιβίωση των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων και για τη δημόσια υγεία. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το κυνήγι του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους και ο «αυτοέλεγχος των επιχειρήσεων» οδήγησαν στα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα (διοξίνες στα κοτόπουλα, «τρελές» αγελάδες, αναβολικές ουσίες σε αλογίσιο κρέας κ.α.), με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στην παραγωγική διαδικασία.
Η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθούν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, που έχουν στόχο να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Συνεπώς, αν θέλουν οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν τη δουλειά τους και να διατηρήσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις, θα πρέπει να παλέψουν για το τσάκισμα του καπιταλισμού.