Η υπουργός Γεωργίας Κ. Μπατζελή θυμήθηκε ότι στις υποχρεώσεις της είναι να δίνει, κάπου-κάπου και συνεντεύξεις Τύπου, καλώντας δημόσια όλους τους δημοσιογράφους και όχι να κάνει ατομικό και επιλεκτικό παιχνίδι με συγκεκριμένους δημοσιογράφους που την αβαντάρουν. Μας κάλεσε λοιπόν την περασμένη Τετάρτη κουβαλώντας μαζί της ένα πακέτο μπαγιάτικων και «ξινισμένων» ανακοινώσεων, προκειμένου να τις ανακοινώσει για μια φορά ακόμη. Την συνόδευε όλη η πολιτική ηγεσία (υφυπουργός και τρεις γραμματείς) και οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.
Ανακοίνωσε, λοιπόν, πανηγυρικά ότι ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έτσι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να χαθούν φέτος οι επιδοτήσεις της κοινοτικής ενίσχυσης. Οταν όμως της επισημάναμε, ότι δε μπορεί να πανηγυρίζει, όταν έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια από το 1992 που άρχισε να φτιάχνεται το ΟΣΔΕ των κοινοτικών ενισχύσεων, άρχισε να μαζεύει τους πανηγυρισμούς και να κατεβάζει τους τόνους.
Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την εξέλιξη των προγραμμάτων της εξισωτικής αποζημίωσης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, της πρόωρης συνταξιοδότησης και της πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, που είναι ένα πρόγραμμα καθαρά ρουσφετολογικό. Αποσιώπησε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα προγράμματα στην εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων για την ικανοποίηση των ειλημμένων υποχρεώσεων.
Κατόπιν, πήραν το λόγο ο ειδικός γραμματέας Ε. Διβάρης, που ήταν για χρόνια υπηρεσιακός παράγοντας υπηρεσιών της Κομισιόν, και ο υφυπουργός Γεωργίας Μ. Καρχιμάκης που διάβαζε από γραπτό κείμενο. Ο Ε. Διβάρης αναφέρθηκε στις εργασίες που γίνονται προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση των 570 εκατ. ευρώ περίπου, προκειμένου να φτιαχτούν προγράμματα ανάπτυξης καπνοπαραγωγικών περιοχών. Είναι αμφίβολο τι ποσό απ’ αυτό θα κατευθυνθεί στους καπνοπαραγωγούς, πόσοι απ’ αυτούς θα είναι τελικά δικαιούχοι και τι ποσό θα κληθούν να καταβάλλουν οι ίδιοι προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα. Οταν δημοσιοποιηθεί το αναθεωρημένο ΠΑΑ θα έχουμε πλήρη εικόνα γι’ αυτά τα ερωτήματα.
Ο Μ. Καρχιμάκης, ανάμεσα στ’ άλλα κοινότυπα στα οποία αναφέρθηκε, μίλησε για ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και συγκρότηση «Διατροφικού Τειρεσία». Οσον αφορά το πρώτο, προφανώς εννοούσε τις τελευταίες βίαιες αποσπάσεις στις οποίες προχώρησε ο γενικός γραμματέας Κανελλόπουλος (ο ίδιος, όταν καταγγείλαμε το γεγονός, σιώπησε ένοχα), προκειμένου να ανασυγκροτήσει το Γραφείο Ελέγχου εισαγόμενων από τρίτες χώρες τροφίμων. Ενα γραφείο που είχε συγκροτήσει ο πρώην υπουργός Γεωργίας Α. Κοντός από τις πρώτες ημέρες της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης και ο ρόλος του εξαντλούνταν στην έκδοση τεσσάρων περίπου δελτίων Τύπου το χρόνο για την κατάσχεση ακατάλληλων τροφίμων. Ακαταλλήλων τροφίμων που κατάσχονται σε ένα ΣΥΚΕ και σ’ ένα Περιφερειακό Γραφείο ελέγχου προϊόντων «φυτικού ενδιαφέροντος». Οσον αφορά τον περιβόητο «Διατροφικό Τειρεσία», μας διευκρίνισε ότι αυτό αφορά τη συγκρότηση του Μητρώου Εμπορικών Επιχειρήσεων που ασχολούνται με τα αγροτικά προϊόντα. Οταν του επισημάναμε, ότι αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και το ότι δεν «περπάτησε» οφείλεται σ’ όλες τις πολιτικές ηγεσίες διαχρονικά, πράσινες και μπλε, που δεν κινήθηκαν για την εφαρμογή της νομοθεσίας και τον έλεγχο του εμπορικού κεφαλαίου που γδέρνει στην κυριολεξία την αγροτιά και τους εργαζόμενους των πόλεων, κατέβασε κι αυτός τους τόνους.
Τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την αγροτιά –τιμές αγροτικών προϊόντων, τιμές των εφοδίων και εισόδημα– η Κ. Μπατζελή τα άφησε απέξω, γιατί κάνουν τζιζ. Αν δεν ερωτούνταν, θα έκλεινε την συνέντευξη χωρίς να πει τίποτα. Κι αυτά όμως που είπε ήταν μισόλογα, ενώ απέφυγε όλα εκείνα που ενοχλούν το μεγάλο εμπορικό και τραπεζικό κεφάλαιο, που στύβουν σαν λεμονόκοπα τη φτωχή αγροτιά.