Χάσαμε τη φέτα στοπ! Ναι, αλλά θα την ξανακερδίσουμε. Και ποιος φταίει που τη χάσαμε; Φταίει η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων ή η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων; Οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν, καθώς στα κεραμίδια έχουν ανέβει, από τη μια, ο νυν υπουργός Β. Αποστόλου και, από την άλλη, ο πρώην υπουργός Γ. Καρασμάνης, ανταλλάσσοντας δηλώσεις και Δελτία Τύπου, με τον Αποστόλου, μάλιστα, να τονίζει πως η φέτα χάθηκε μόνο προσωρινά, αλλά στο μέλλον θα ξανακερδηθεί (είναι κάτι σαν το… μαρμαρωμένο βασιλιά και τα ψάρια που σάλταραν από το τηγάνι).
Το ζήτημα αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με χώρες της Νότιας Αφρικής, βάσει της οποίας η ελληνική φέτα παύει να είναι προστατευόμενο από την ΕΕ προϊόν. Πριν δούμε αναλυτικά πώς έχει το θέμα, διευκρινίζουμε ότι οι συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες ΑΚΕ (Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού) είναι συμφωνίες αποικιοκρατικού χαρακτήρα, με τις οποίες οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ προωθούν τα συμφέροντά τους και διευρύνουν την οικονομική και πολιτική επιρροή τους σ’ αυτές τις χώρες. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που αποφασίζουν γι’ αυτές τις συμφωνίες είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την άποψη των κυβερνήσεων, λοιπόν, τα θέματα συζητούνται και αποφασίζονται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου, ανεξαρτήτως των προϊόντων που αφορούν. Δηλαδή, ακόμα και στις περιπτώσεις που αφορούν αποκλειστικά ή περιλαμβάνουν και γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Στο Συμβούλιο αυτό συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκης και όχι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, που αυτοπροβάλλεται σαν ο… σκληρός διαπραγματευτής που έπεσε ηρωικά στα μαρμαρένια αλώνια των Βρυξελλών, μαχόμενος υπέρ της φέτας!
Στη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες ΚΑΜΑ (Μποτσουάνα, Λεσόθο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σουαζιλάνδη και Νότια Αφρική), όπως και παλαιότερα στη συμφωνία με τον Καναδά, η ελληνική φέτα παύει πλέον να θεωρείται προϊόν με ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη) στις χώρες αυτές. Οι «διαπραγματεύσεις» της ΕΕ με τις χώρες ΚΑΜΑ έρχονται από το παρελθόν, καθώς οι προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας άρχισαν το 2006. Βάζουμε τη λέξη «διαπραγματεύσεις» σε εισαγωγικά, γιατί προφανώς δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις με την ακριβή έννοια του όρου, αλλά για συζητήσεις, μέσω των οποίων οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις που ηγούνται της ΕΕ επιβάλλουν στις χώρες ΑΚΕ τη θέλησή τους και τα συμφέροντά τους. Προκειμένου, δε, να χρυσώσουν το χάπι, κάνουν και κάποιες παραχωρήσεις, όπως είναι η κατάργηση των ποσοστώσεων και της φορολογίας για αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τις χώρες αυτές στην ΕΕ ή η παραίτηση από ευρωπαϊκά προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, όπως γίνεται με την ελληνική φέτα.
Το 2006 εκδόθηκε από την Κομισιόν Ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την σύναψη ΣΟΕΣ (Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης). Ακολούθησαν οι «διαπραγματεύσεις» και το Μάρτη του 2009 εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισμα με το οποίο επικυρώθηκε η ΣΟΕΣ της ΕΕ με τις χώρες ΚΑΜΑ. Η συμφωνία αυτή όμως δεν επικυρώθηκε, όπως προκύπτει και από έγγραφο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ» και αριθμό πρωτοκόλλου 2016/0005 (NLE)/31.5.2016, που αναφέρει: «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009 όσον αφορά τις ΣΟΕΣ με την ΚΑΜΑ. Τον Μάρτιο του 2009 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα ψήφισμα σχετικά με την ενδιάμεση ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ-ΕΕ (…) Προφανώς η συμφωνία δεν ετέθη ποτέ σε ισχύ, καθώς υπεγράφη αλλά δεν επικυρώθηκε».
Το έγγραφο δεν αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η εν λόγω συμφωνία δεν επικυρώθηκε και δε γνωρίζουμε κάτι σχετικό. Αν αναφερόμαστε σ' αυτή την πρώτη συμφωνία, που δεν «περπάτησε», είναι γιατί ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμανής, σε άρθρο του με τίτλο «Ολη η αλήθεια για την φέτα και τις ελιές», επιχείρησε με μισές αλήθειες να χρεώσει στον Αποστόλου και τη συγκυβέρνησή των Τσιπροκαμμένων την αποκλειστική ευθύνη για την εγκατάλειψη της φέτας στις συμφωνίες τόσο με τις έξι χώρες της Νότιας Αφρικής όσο και με τον Καναδά. Η κυβέρνηση Καραμανλή έβαλε πλάτη την περίοδο εκείνης της πρώτης συμφωνίας, ενώ η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων είχε τη δική της συμβολή στα διάφορα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, από τον Ιούλη του 2014 μέχρι τα τέλη της ίδιας χρονιάς που προκηρύχτηκαν εκλογές.
Η κύρια ευθύνη είναι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Οπως προαναφέραμε, οι αποφάσεις για το «θάψιμο» της φέτας στις έξι χώρες της Νότιας Αφρικής πάρθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου, στο οποίο συμμετέχει ο «πολύς» Γ. Σταθάκης. Μέχρι στιγμής δε γνωρίζουμε σε πόσες συνεδριάσεις του Συμβουλίου συζητήθηκε η συμφωνία με τις χώρες ΚΑΜΑ, ενώ «τρέχοντας» όλα τα Δελτία Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, διαπιστώσαμε ότι μόνο στις 17 Μάη υπάρχει αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου και στη θέση που πήρε ο «κουλ» Γ. Σταθάκης για το «θάψιμο» της φέτας.
Υπήρξε άκρως υποτονικός, εννοείται πως δεν έθεσε βέτο στην ψήφιση της συμφωνίας, απαιτώντας να συνεχιστεί η προστασία της φέτας, ενώ με τη σχετική αναφορά του έστειλε το μήνυμα πως δεν υπήρχε περίπτωση η ελληνική πλευρά να οξύνει τα πράγματα χάριν της φέτας. Ο Σταθάκης περιορίστηκε στην έκφραση της δυσαρέσκειάς του για τον «τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία των γεωργικών ενδείξεων»! Σα να λέμε… τους έκανε τα μούτρα κρέας.
Εκανε και συναντήσεις, όμως, αλλά… στο περιθώριο της συνεδρίασης. Συναντήθηκε με την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Υπουργών Λιλιάνε Πλούμεν, υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας. Συναντήσεις που δεν είχαν, φυσικά, ως σκοπό να… γοητεύσει ο Σταθάκης τις δυο κυρίες και να τις μεταστρέψει υπέρ της φέτας, αλλά να μπορεί να πουλάει φρούδες ελπίδες στο εγχώριο «κτηνοτροφικό πόπολο», ότι δήθεν με την πάροδο του χρόνου θα βελτιωθεί η θέση της ελληνικής φέτας!
Σε σχέση με τον Αποστόλου, πάντως, ο Σταθάκης υπήρξε πιο συγκρατημένος. Δεν υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεσμεύθηκε πως θα αναθεωρήσει την απόφασή της, με την οποία ξωπέταξε την ελληνική φέτα από τις διεθνείς αγορές. Σε αντίθεση με τον «κοσμπολίτη» γόνο μεγάλης καπιταλιστικής φαμίλιας Γ. Σταθάκη, που έχει καθιερώσει ένα κυνικό στιλ και αισθάνεται σίγουρος για τον εαυτό του, ο «ταπεινής καταγωγής» Β. Αποστόλου αισθάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του να φεύγει. Γι' αυτό και επιδίδεται με τέτοιο ζήλο στην ψευδολογία και στο πούλημα φρούδων ελπίδων, με την ελπίδα ότι αυτή η… λαϊκή πολυπραγμοσύνη του θα εκτιμηθεί από τον βαθμολόγο του Μαξίμου κυρ-Αλέκο Φλαμπουράρη.
Ο Αποστόλου συνεχίζει να ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία με τις χώρες ΚΑΜΑ είχε ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2014. Τότε είχαν επαναληφθεί οι επαφές της Κομισιόν με τις χώρες αυτές και είχαν γίνει οι πρώτες συζητήσεις πάνω σε νέα Ανακοίνωση της Κομισιόν, που δόθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να γίνουν και σ’ αυτά τα όργανα παράλληλες συζητήσεις και να εκφράσουν τη θέση τους. Το πρώτο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δόθηκε από την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου στις 22 Γενάρη του 2016. Προφανέστατα, μέχρι τότε το Συμβούλιο δεν είχε αποφασίσει. Περιττεύει να σημειώσουμε πως όταν δόθηκε το σχέδιο απόφασης, είχαμε ήδη ένα χρόνο συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Αποστόλου, αλλά συνεχίζει το χαβά του, συνεχίζει να επαναλαμβάνει μονότονα (χωρίς ίχνος τσίπας), ότι η κυβέρνησή του δε φέρει καμιά ευθύνη για το «θάψιμο» της ελληνικής φέτας. Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμα επικυρώσει το ψήφισμα της δικής του Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου. Η Επιτροπή αυτή συνεδρίασε στις 15 Ιούνη του 2016 (την περασμένη Τετάρτη δηλαδή!) και υπερψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο επικυρώνεται η διεθνής αυτή σύμβαση. Το ψήφισμα θα οδεύσει στη συνέχεια για ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της Ολομέλειας για το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη και το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη διαπιστώσαμε ότι δεν προβλέπεται η εισαγωγή του ψηφίσματος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου.
Επομένως, τυπικά, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση της συμφωνίας και ο Β. Αποστόλου εκτίθεται ως μεγάλος ψευδολόγος, καθώς εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως η συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες ΚΑΜΑ είχε ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2014. Φυσικά, και ο Καρασμάνης της ΝΔ λέει μισές αλήθειες για να καλύψει τις ευθύνες της δικής του παράταξης.
Δεν είναι τυχαίο το ξωπέταγμα της φέτας
Το «θάψιμο» της ελληνικής φέτας στις διεθνείς αγορές δεν είναι τυχαίο. Απορρέει από τη στρατηγική του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων, που διαφεντεύουν τις τύχες της ΕΕ και των λαών της. Θέλουν να ξωπετάξουν όχι μόνο την ελληνική φέτα αλλά και άλλα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης), προκειμένου να δελεάσουν τις κυβερνήσεις των χωρών της ΑΚΕ, για να ανοίξουν διάπλατα τις αγορές αυτών των χωρών στη διείσδυση του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το αμερικάνικο κεφάλαιο. Για τη στρατηγική διείσδυσης του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε σε επόμενα σχόλιά μας, γιατί η στρατηγική της διείσδυσης στις χώρες ΑΚΕ είναι πολύ σοβαρή και θα προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό προλεταριάτο και στους λαούς.
Προς το παρόν περιοριζόμαστε στα σχετικά με τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, παραθέτοντας απόσπασμα από Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, [COM (2007) 635 τελικό]: «3.5. Κανόνες καταγωγής: Η Επιτροπή θεωρεί τους νέους κανόνες καταγωγής στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ως αναπόσπαστο μέρος των ρυθμίσεων για την πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων της ΣΟΕΣ. Η Επιτροπή υπενθυμίζει την πρότασή της για τη χαλάρωση και την απλούστευση των υφιστάμενων κανόνων καταγωγής του Κοτονού στο πλαίσιο μιας ΣΟΕΣ[7]». Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η υποσημείωση [7]: «Η προσφορά περιλαμβάνει στοχευμένη χαλάρωση των κανόνων καταγωγής για τα αγροτικά προϊόντα και σημαντική χαλάρωση για τα αλιευτικά και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Την προσφορά αυτή δέχθηκαν με ικανοποίηση οι περιφέρειες ΑΚΕ. Οι διαπραγματεύσεις για τους κανόνες καταγωγής συνεχίζονται».
Είναι σαφές, λοιπόν, τι μέλλον επιδιώκεται σε προϊόντα όπως η φέτα. Το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο θα χρησιμοποιεί αυτά τα προϊόντα ως ανταλλάγματα στις χώρες ΑΚΕ, προκειμένου αυτές να ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους στη διείσδυσή του. Αν πρέπει να σχολιαστεί κάτι, είναι η αναισχυντία του Β. Αποστόλου, που προσπαθεί να παραμυθιάσει τους έλληνες κτηνοτρόφους, ότι τάχα… απέσπασε δέσμευση από την Κομισιόν για αποκατάσταση της ελληνικής φέτας την επόμενη πενταετία! Αλλαγές θα γίνουν την επόμενη πενταετία. Μόνο που αυτές δε θα αφορούν την αποκατάσταση της φέτας, αλλά το ξωπέταγμα και άλλων τυριών ΠΟΠ, ειδικά μετά τη νομιμοποίηση της μαζικής χρήσης εβαπορέ γάλακτος στην παραγωγή όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων (γράφουμε αναλυτικά στη διπλανή στήλη).
Γεράσιμος Λιόντος