Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Κύριοι, ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη!
Αγροτικά

Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

Κύριοι, ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Ιαν 2019, 00:00

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, μας κοινοποιήθηκε με δικαστικό επιμελητή, «εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση – δήλωση» της εταιρίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» (παράγει προϊόντα με τους διακριτικούς τίτλους «Ολυμπος», «Ροδόπη», «Τυράς»), για δημοσίευμά μας στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» (δείτε εδώ), το οποίο -κατά το εξώδικο- «θίγει τη φήμη της εταιρίας».

Ισχυρίζεται η εταιρία στο εξώδικό της: «Για την αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωστοποιούμε ότι η εταιρία μας, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ “ΦΕΤΑΣ“ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΧΡΗΣΗ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΙΤΕ ΝΩΠΟΥ ΕΙΤΕ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΥ!!! Περί της αλήθειας των ως άνω έχουμε ήδη απευθυνθεί στον αρμόδιο φορέα που δεν είναι άλλος από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος ελέγχει το ισοζύγιο γάλακτος και παραγόμενων προϊόντων, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα προκειμένου να μας απαντήσει εγγράφως εάν διαπιστώθηκε η οποιαδήποτε παράβαση της εταιρίας μας σχετικά με τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή ΦΕΤΑΣ και η οποία θα είναι και στη διάθεσή σας, μόλις τη λάβουμε, εφόσον πραγματικά ενδιαφέρεστε για μία ανεξάρτητη, αμερόληπτη και μη κίτρινη δημοσιογραφία».

Μένουμε εδώ, γιατί το συγκεκριμένο απόσπασμα περιλαμβάνει το σύνολο των ισχυρισμών της εταιρίας ως προς το ζήτημα (διαβάστε εδώ ολόκληρο το εξώδικο). Τα υπόλοιπα είναι… μαθήματα δημοσιογραφίας. Οπως αντιλαμβάνεστε, δε θ’ ανοίξουμε διάλογο περί αντικειμενικής δημοσιογραφίας με μια καπιταλιστική επιχείρηση, που μοναδικό σκοπό της έχει το κέρδος. Οι αναγνώστες μας (και όχι μόνο) ξέρουν πολύ καλά ότι στα 23 χρόνια της κυκλοφορίας της η «Κόντρα» μιλάει μόνο με ντοκουμέντα. Ποτέ δεν κρύψαμε τις αντικαπιταλιστικές μας θέσεις –κομμουνιστές είμαστε- αλλά τους καπιταλιστές δεν τους πολεμάμε με γενικολογίες. Τους πολεμάμε με αποκαλύψεις που στηρίζονται σε αδιάψευστα ρεπορτάζ, σε ντοκουμέντα. Ειδικά όταν μιλάμε με «ονόματα».

Παλιά ιστορία

Για τη νοθεία του γάλακτος μιλάμε συστηματικά εδώ και μια τετραετία. Πρώτοι ανοίξαμε αυτό το ρεπορτάζ και έχουμε την ικανοποίηση ότι τώρα έχουν ακολουθήσει και άλλοι (συχνά αντιγράφοντας τις δικές μας αποκαλύψεις). Κάναμε ρεπορτάζ σε αντίξοες συνθήκες, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνταν να μας δώσουν τα στοιχεία που ζητούσαμε, επιστρατεύοντας συχνά εξοργιστικές δικαιολογίες (όπως τα… προσωπικά δεδομένα που επικαλούνταν ο τέως πρόεδρος του ΕΦΕΤ Τσάλτας για να μη μας δώσει τα ισοζύγια γάλακτος).

Μέσα από αυτό το επίμονο και επίμοχθο ρεπορτάζ καταφέραμε να αποκαλύψουμε και να καταδείξουμε τον πυρήνα του σκανδάλου, που ήταν οι μαζικές εισαγωγές γάλακτος, νωπού και συμπυκνωμένου (εβαπορέ), το οποίο χρησιμοποιείται στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακόμα και ΠΟΠ, όπως η φέτα. Αυτές οι αθρόες εισαγωγές χρησιμοποιούνται από τις γαλακτοβιομηχανίες ως μοχλός συμπίεσης των τιμών του εγχώριου γάλακτος και οδηγούν στη βαθμιαία συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας. Μολονότι οι πληροφορίες μας «μιλούσαν» και για συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες που χρησιμοποιούσαν μαζικά εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, ποτέ δεν αναφέραμε ονόματα. Οχι γιατί αμφιβάλαμε για την ορθότητα των πληροφοριών μας, αλλά επειδή δεν είχαμε στα χέρια μας ντοκουμέντα.

Κάποια στιγμή βρήκαμε και τέτοια ντοκουμέντα και τότε μιλήσαμε με ονόματα, μολονότι στόχος μας δεν ήταν ν’ ασχοληθούμε με τη μια ή την άλλη γαλακτοβιομηχανία, που έτυχε να πιαστεί στα πράσα, αλλά να αναδείξουμε ένα πρόβλημα που είναι γενικό, αλλά εξακολουθεί να συγκαλύπτεται επειδή η συγκάλυψη είναι στοιχείο της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων (όλων των «χρωμάτων»), που αδιαφορούν για την τύχη των γαλακτοκομικών ΠΟΠ και ΠΓΕ και για την προϊούσα καταστροφή των φτωχών κτηνοτρόφων (την αποκαλύψαμε και αυτή μέσα από επίσημα στατιστικά στοιχεία).

Τα ντοκουμέντα αυτά προέκυψαν όταν κάτω από τη δική μας συνεχή πίεση και προκειμένου να διασκεδάσει τη μεγάλη αγανάκτηση των φτωχών  κτηνοτρόφων (στην οποία είχαν συμβάλει και οι δικές μας αποκαλύψεις) για την ασκούμενη αντιαγροτική πολιτική και για τον υποτυπώδη έλεγχο που ασκείται στους καπιταλιστές που παράγουν ή εμπορεύονται γαλακτοκομικά προϊόντα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξης αναγκάστηκε στις 28 Νοέμβρη να ανακοινώσει με δελτίο Τύπου ότι εισηγείται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αραχωβίτη την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις αγοραστές γάλακτος, ανάμεσα στις οποίες και μεγάλες εταιρίες, μια τυροκομική και μια εμπορική, που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.

«Οι αποκαλύψεις μας αυτές, που δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση, κάνουν θρύψαλα τους ισχυρισμούς του Αποστόλου ότι δεν παράγεται Φέτα ΠΟΠ με εισαγόμενο νωπό πρόβειο γάλα (και όχι μόνο). Προειδοποιούμε τους Μπακαλέξη και Αραχωβίτη να μη διανοηθούν να μας διαψεύσουν, γιατί διαθέτουμε αδιάψευστες αποδείξεις για ό,τι γράφουμε», σημειώναμε τότε. Και συνεχίζαμε: «Οταν αποκαλύπταμε ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν εταιρίες που εισάγουν πρόβειο γάλα, το οποίο μέσω διαδοχικών πωλήσεων το ελληνοποιούν και στη συνέχεια παράγουν Φέτα ΠΟΠ, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του πρώην ΕΛΟΓΑΚ το αρνούνταν και ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Τότε δε γνωρίζαμε τις συγκεκριμένες τέσσερις περιπτώσεις. Πλέον, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλές εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις που εισάγουν μαζικά νωπό πρόβειο γάλα (και όχι μόνο), το ελληνοποιούν μέσω τριγωνικών πωλήσεων και παράγουν Φέτα ΠΟΠ και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα» (ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ).

Επανήλθαμε στο φύλλο μας της 15ης Δεκέμβρη του 2018, στηλιτεύοντας την τακτική των Αραχωβίτη-Μπακαλέξη να επιβάλλουν πρόστιμα της πλάκας στις γαλακτοβιομηχανίες που πιάστηκαν να παρανομούν. Μεταξύ των άλλων, σημειώναμε: «Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, αυτές τις μέρες ενεργοποιήθηκαν παλαιότεροι έλεγχοι και προτάθηκαν πάλι πρόστιμα της πλάκας, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις και να μπορέσει ο Αραχωβίτης να ανακοινώσει πρόστιμα, θολώνοντας τα νερά. Υπάρχει η υπόθεση της χρήσης συμπυκνωμένου γάλακτος από την εταιρία “Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ“ για την παραγωγή φέτας, στην οποία πρέπει να επιβληθεί η ποινή της αφαίρεσης της άδειας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ και όχι πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ, όπως πιθανολογούμε ότι εισηγείται ο διευθύνων σύμβουλος Μπακαλέξης και το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ».

Μολονότι, όπως αποδεικνύεται, η εν λόγω γαλακτοβιομηχανία παρακολουθεί την αρθρογραφία μας, δεν… αισθάνθηκε θιγμένη από αυτή την αναφορά μας και δε διαμαρτυρήθηκε. Ακολούθησε την τακτική «μπόρα είναι θα περάσει». Αντέδρασε μετά τη δεύτερη αναφορά μας και μας έστειλε το εξώδικο. Νόμισε ότι θα μας φοβερίσει «με τη δύναμη του κεφαλαίου» και θα το βουλώσουμε; ‘Η μήπως κάποιο «πουλάκι» τής είπε ότι δεν έχουμε ντοκουμέντα και μιλάμε βάσει φημών, οπότε μας έχει «τσακώσει»; Το μόνο βέβαιο είναι πως με την τακτική Αραχωβίτη, να μην επιβάλλει ούτε τα πρόστιμα της πλάκας που εισηγείται ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και να παραμυθιάζει τους κτηνοτρόφους ότι θα πάρει άδειες «εάν διαπιστωθούν θέματα νοθείας» (όταν υπάρχουν καραμπινάτες υποθέσεις νοθείας και εισηγήσεις ακόμα και για αφαίρεση άδειας), οι παραβάτες «παίρνουν αέρα» και νομίζουν ότι εμείς γράφουμε βάσει φημών, χωρίς να έχουμε στοιχεία. Λάθεψαν οικτρά, όμως, όπως θα δούμε παρακάτω.

Τα ντοκουμέντα

Πάμε, λοιπόν, κατευθείαν στα ντοκουμέντα, για να δούμε αν εμείς γράψαμε πράγματα ανυπόστατα.

Στην 125η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία έγινε στις 11 Δεκέμβρη του 2018, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μπακαλέξης κατέθεσε εισήγηση (αρ. Πρωτ. 52694/07.12.2018) με θέμα: «Επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις γάλακτος κατά τον έλεγχο των οποίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας περί ισοζυγίων γάλακτος». Ο Πίνακας 1 (φωτογραφία) της εισήγησης Μπακαλέξη περιλαμβάνει πέντε γαλακτοβιομηχανίες, για τις οποίες προτείνεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Στην πρώτη θέση του Πίνακα βρίσκεται η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ». Οπως σημειώνεται, ο έλεγχος έγινε στις 22.3.2018, αφορούσε τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2018 και έγινε αποδεκτός από την εταιρία. Σημειώνεται ότι η εταιρία παράγει: «γιαούρτια, φέτα ΠΟΠ, τυριά μαλακά, ημίσκληρα, τυρογάλακτος». Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι: «Η επιχείρηση κάνει χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και επιπλέον αναγράφει στις συσκευασίες αυτών από παστεριωμένο και όχι από συμπυκνωμένο γάλα – Παραπλανητική επισήμανση». 

Η εταιρία παραπέμπεται και στον ΕΦΕΤ για θέματα της δικής του αρμοδιότητας. Η εισήγηση Μπακαλέξη έγινε δεκτή από το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και απεστάλη στο ΥπΑΑΤ για την επιβολή των προστίμων. Μολονότι αυτά τα πρόστιμα είναι της πλάκας, ο Αραχωβίτης ακόμα δεν τα έχει υπογράψει.

Τι έχετε να μας πείτε, κύριοι της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»; Εμείς «θίγουμε τη φήμη» της εταιρίας σας;

Επειδή δε θέλουμε ν’ αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω, θα σχολιάσουμε και το παιχνίδι με τις λέξεις που προσπαθεί να κάνει η γαλακτοβιομηχανία. «Η εταιρία μας ουδέποτε έχει προβεί σε παραγωγή προϊόντος “φέτας“ κάνοντας χρήση εισαγόμενου γάλακτος είτε νωπού είτε συμπυκνωμένου», ισχυρίζεται η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ». Η εισήγηση Μπακαλέξη, η οποία στηρίζεται στο πόρισμα των ελεγκτών, αναφέρει ότι παράγουν τυροκομικά προϊόντα με χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος. Και στα παραγόμενα προϊόντα αναφέρει και φέτα ΠΟΠ. Τι θέλουν να μας πουν οι κύριοι της γαλακτοβιομηχανίας, ότι χρησιμοποιούν εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα για την παραγωγή όλων των άλλων τυριών, εκτός της φέτας;

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος απαγορεύεται στην παραγωγή όλων των τυροκομικών προϊόντων. Δεν έχουμε την έκθεση των ελεγκτών, ούτε το έγγραφο του προϊσταμένου του τέως ΕΛΟΓΑΚ προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (το αναφέραμε κιόλας στο ρεπορτάζ μας), αλλά από την εισήγηση Μπακαλέξη γίνεται σαφές ότι οι ελεγκτές αναφέρονται σε χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος γενικά στην παραγωγή τυροκομικών, μεταξύ των οποίων και φέτας ΠΟΠ. Γιατί οι ελεγκτές δεν μπορούν να διακρίνουν πώς ακριβώς χρησιμοποιήθηκε το συμπυκνωμένο γάλα. Γι’ αυτό σε άλλη περίπτωση (της γαλακτοβιομηχανίας «Μπαταγιάννης Food Μον. ΕΠΕ») γίνεται λόγος για «πλήρη αδιαφάνεια στη χρήση πρώτων υλών» και «ελλιπή ιχνηλασιμότητα» και προτείνεται «η άμεση άρση του δικαιώματος πώλησης ΦΕΤΑΣ και τα όποια αποθέματα πρέπει να πωληθούν ως λευκό τυρί».

Η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» ισχυρίζεται ότι έχει απευθυνθεί στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να της απαντήσει εγγράφως αν διαπιστώθηκε παράβασή της με τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή φέτας. Περιμένει, λέει, απάντηση από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και θα τη θέσει και στη διάθεσή μας. Οταν υπάρξει κάποιο έγγραφο, εδώ θα είμαστε για να το σχολιάσουμε.

Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε πως η εταιρία έχει ελεγχθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το πόρισμα ελέγχου της έχει επιδοθεί και το ΔΣ του Οργανισμού έχει αποφασίσει τελεσίδικα να εισηγηθεί στον υπουργό την επιβολή προστίμων για παράνομη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Τι υπαινίσσεται η εταιρία; Οτι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα κάνει κωλοτούμπα και θα πετάξει στα σκουπίδια την έκθεση ελέγχου των ελεγκτών του και την απόφαση του ΔΣ του για την επιβολή προστίμων; Υπάρχει κάποια τέτοια συνεννόηση ή πρόκειται απλώς για μπλόφα της εταιρίας; Ιδωμεν. Μέχρι στιγμής, πάντως, εκείνο που ισχύει είναι αυτό που αποτυπώνεται εναργέστατα στην εισήγηση Μπακαλέξη (φωτογραφία). Το οποίο δεν επιδέχεται δεύτερη ανάγνωση.

Με την ευκαιρία, να ρωτήσουμε: γιατί δε δίνει η εταιρία στη δημοσιότητα το έγγραφο ελέγχου των ελεγκτών, του οποίου διαθέτει αντίγραφο; Γιατί δε ζητά από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να δώσει αυτός στη δημοσιότητα το έγγραφο-εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος (πρώην ΕΛΟΓΑΚ) προς τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για να δούμε πώς ακριβώς περιγράφουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες τον έλεγχο στην «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» και τι εισηγούνται σε επίπεδο κυρώσεων;

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

Η Διεθνής του φασισμού
Επόμενο άρθρο

Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

Κρατάει χρόνια η νοθεία στο γάλα και τα γαλακτοκομικά

Σχετικά Αρθρα

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

Αγροτικά 5 Νοέ 2025, 11:28

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Αγροτικά 4 Νοέ 2025, 07:53

Ιταμές απειλές των καπιταλιστών του τουρισμού προς τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Κρήτης

Αγροτικά 29 Οκτ 2025, 11:42

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έπληξε κρατικό Ινστιτούτο με πρόβατα δύο σπάνιων ελληνικών φυλών!

Της πλάκας τα μέτρα βιοασφάλειας του ΥΠΑΑΤ  

Αγροτικά 21 Οκτ 2025, 19:51

Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη

Αγροτικά 20 Οκτ 2025, 09:21

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση

Αγροτικά 15 Οκτ 2025, 15:03
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    17Ν
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Εφετείο 17Ν
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    ΕΛΑ
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Ποιοι είμαστε
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Επικοινωνία
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Όροι χρήσης
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Ποιοι είμαστε
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Επικοινωνία
  • Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Εξώδικο στην «Κόντρα» από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo