Χθες (28 Αυγούστου) το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οργάνωσε φιέστα απονομής των «Βραβείων Αριστείας ΑΠΘ 2020» και «τίμησε τα μέλη του που διέπρεψαν». Ο πρύτανης, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, και οι συνεργάτες του μοίρασαν μια ντουζίνα βραβεία, όμως τους διέφυγε το σοβαρότερο. Θα έπρεπε να έχουν θεσπίσει και βραβείο «Πόντιος Πιλάτος» (κάτι σαν… «χρυσό βατόμουρο» δηλαδή), το οποίο θα πήγαινε παμψηφεί στον ίδιο τον πρύτανη.
Αν και καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής, ο κ. Παπαϊωάννου αρνείται να πάρει θέση για την παράνομη εισαγωγή από τη Βρετανία επικίνδυνου κινέζικου στελέχους της νόσου των χοίρων Aujeszky, που δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο για την ελληνική (και όχι μόνο) χοιροτροφία και γενικότερα για τμήμα της πανίδας.
Εχοντας φέρει αυτή την υπόθεση στο φως της δημοσιότητας και συνεχίζοντας συστηματικά το ρεπορτάζ, θελήσαμε να έχουμε τη γνώμη και της πρυτανικής αρχής του ΑΠΘ. Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, κάμποσες φορές με τη γραμματεία του πρύτανη, που όπως είπαμε είναι καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής, ζητώντας να μιλήσουμε με τον ίδιο για το σοβαρό ζήτημα που έχει εγερθεί. Από το ρεπορτάζ γνωρίζουμε ότι ο κ. Παπαϊωάννου είχε παρακολουθήσει μέσω τηλεδιάσκεψης τη συνέλευση του Τμήματος Κτηνιατρικής στις 2 Ιούνη, απέφυγε όμως να πάρει θέση για το τεράστιας σοβαρότητας ζήτημα που εγέρθηκε. Το ίδιο έπραξε και μετά την ομόφωνη απόφαση του Τμήματος να μην εγκρίνει το ερευνητικό πρωτόκολλο του καθηγητή Κρήτα, που εισήγαγε τον επικίνδυνο ιό και ζητούσε έγκριση να κάνει πειράματα σε χοίρους, όπως και μετά τη δραματικών τόνων επιστολή που έστειλε στις 22 Ιούνη στον ΥΠΑΑΤ Βορίδη ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Τμήματος, καθηγητής Δημήτριος Φλετούρης.
1. Επιστολή σε ΒορίδηΜε τα πολλά, ο πρύτανης επικοινώνησε μαζί μας στις 25 Αυγούστου, στις 3 μετά το μεσημέρι. Ηταν φοβερά εκνευρισμένος, καθώς είχε ενημερωθεί από τη γραμματέα για ποιο ζήτημα θέλαμε να μιλήσουμε μαζί του. Μας δήλωσε ότι τα Τμήματα του ΑΠΘ έχουν ακαδημαϊκή ελευθερία (λες και δεν το ξέραμε!) και ότι το Τμήμα της Κτηνιατρικής έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, όπως έχει τοποθετηθεί και το ΥΠΑΑΤ (ας δώσει και σε εμάς την τοποθέτηση του ΥΠΑΑΤ, γιατί οι δηλώσεις «πηγών» σε μια ιστοσελίδα δεν αποτελούν τοποθέτηση υπουργείου), καταλήγοντας ότι… δεν παίρνει εντολές από δημοσιογράφους!
Ο πρύτανης αρνούνταν ακόμη και να ακούσει τις ερωτήσεις μας και διέκοπτε προτού καν τις διατυπώσουμε. Οταν προσπαθήσαμε να τον ρωτήσουμε τι θα συνέβαινε αν δεν παρενέβαινε το Τμήμα Κτηνιατρικής και αν η εφημερίδα μας δε δημοσιοποιούσε το θέμα, μας διέκοψε απότομα, ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε τηλεδιάσκεψη, και έκλεισε το τηλέφωνο!
Η επίκληση τηλεδιάσκεψης ήταν προσχηματική, γιατί η γραμματέας του, όταν προγενέστερα μας είχε ενημερώσει ότι ο πρύτανης θα μιλήσει τελικά μαζί μας, μας ανέφερε ότι αυτό θα γίνει όταν αυτός θα έχει ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του για εκείνη την ημέρα.
Περιττεύει να πούμε ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να δίνουμε εντολές σε κανένα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι -τόσο ως δημοσιογράφοι όσο και ως επαναστάτες- να ελέγχουμε κάθε φορέα εξουσίας, γιατί στόχος μας είναι να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε το προλεταριάτο να παίξει τον ιστορικό του ρόλο.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ γνώριζε από πρώτο χέρι τι έχει συμβεί, γιατί παρακολούθησε όλη τη συνέλευση του Τμήματός του. Και βέβαια, γνώριζε για ποια ζητήματα θα τον ρωτούσαμε. Δεν ήθελε να τοποθετηθεί και να δώσει απαντήσεις στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, διότι αρνείται να πάρει θέση κατά του καθηγητή Κρήτα, οποίος τον επικαλέστηκε πολλές φορές στη γενική συνέλευση του Τμήματος, με τον πρύτανη να μην απαντά, κάνοντας σαν να μην άκουσε.
Πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο κ. Παπαϊωάννου, ότι πλέον δεν έχουμε κάποιο ζήτημα επιστημονικής ανεξαρτησίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας, αλλά ζήτημα δημόσιας υγείας, για το οποίο υπάρχει και το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα. Δεν έχει, λοιπόν, το δικαίωμα να αρνείται να πάρει θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με το πανεπιστήμιο του οποίου είναι πρύτανης.
Ολα όσα αναφέρουμε είναι καταγεγραμμένα στα πολυσέλιδα πρακτικά της συνέλευσης του Τμήματος Κτηνιατρικής. Γι’ αυτό η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που διεξάγουν δικαστική διερεύνηση, θα πρέπει να αναζητήσουν και τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης του Τμήματος Κτηνιατρικής.
Ουδείς νομιμοποιείται να σιωπά επικαλούμενος την ακαδημαϊκή ελευθερία, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αλλωστε, η λέξη ελευθερία είναι από τις πιο κακοπαθημένες όταν χρησιμοποιείται από τον αστικό κόσμο. Στο όνομα της ελευθερίας οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους εγκληματούν συνεχώς σε βάρος του προλεταριάτου και των λαών, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.
Και καταγγελία από πανεπιστημιακούς
Αντίθετα από τον πρύτανη, η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ εξέδωσε στις 26 Αυγούστου μια έντονη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία ένα σοβαρότατο ζήτημα που έχει προκύψει στο ΑΠΘ και αφορά κίνδυνο επιζωοτίας και μεγάλης έκτασης μόλυνσης σε χοίρους και άλλα ζώα από λοιμογόνο ιικό στέλεχος κινεζικής προέλευσης». Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην ποινική πτυχή της υπόθεσης, σημειώνοντας καταληκτικά:
«Η διοίκηση του ΑΠΘ και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει τις πιθανές βαριές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στο ζωικό κεφάλαιο και την οικονομία, ούτε έστω λαμβάνουν υπ’ όψη τις ποινικές ευθύνες που εγκυμονεί ο κίνδυνος διάδοσης μιας μεταδοτικής ασθένειας στο ζωϊκό κεφάλαιο. Η όλη υπόθεση θέτει σοβαρά ζητήματα ως προς την ύπαρξη ή μη άδειας για τους πειραματισμούς αλλά και πιθανής τεράστιας (έως και κακουργηματικής) ποινικής ευθύνης κατ’ άρθρο 285 ΠΚ που μπορεί να προκύψει από πράξεις ή παραλείψεις μελών του ΑΠΘ. Αυτό που με επείγοντα τρόπο απασχολεί τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών αυτή τη στιγμή είναι το ίδιο το ενδεχόμενο το ΑΠΘ να εξελιχθεί σε εστία μόλυνσης και κινδύνων για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας παρότι το Τμήμα Κτηνιατρικής έχει κρούσει τον κώδωνα κινδύνου. Επίσης προβληματίζει το μέγεθος της εκτροπής που μπορεί να προκύψει, όταν η επιστημονική δεοντολογία και ευθύνη παύει να ενδιαφέρει και να απασχολεί. Η διοίκηση του ΑΠΘ οφείλει άμεσα να κινητοποιηθεί, ερευνώντας, ανακοινώνοντας επίσημα, και παρεμβαίνοντας προς όφελος όλων».
ΥΓ. Στην υπόθεση αναφέρθηκε χθες και το tvxs.gr, σε θέμα του Θοδωρή Καραγιαννίδη με τίτλο «Επικίνδυνα πειράματα με εισαγόμενο ιό της νόσου των χοίρων στη Θεσσαλονίκη». Ολα καλά, όμως πού πήγε η δημοσιογραφική δεοντολογία, κύριοι συνάδελφοι; Δεν οφείλατε μια αναφορά στην πηγή από την οποία πήρατε όλα τα στοιχεία, χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσετε για να κάνετε ρεπορτάζ; Ακόμα και η δήλωση του προέδρου της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκου Κακαβά, στην οποία αναφέρεστε, ήταν δήλωση που έγινε αποκλειστικά στην Κόντρα. Και εκείνη η μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης δεν «κατατέθηκε» μόνη της (δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες τα έγγραφα). Κάποιος την κατέθεσε και έχει ονοματεπώνυμο και ιδιότητα: Γεράσιμος Λιόντος, συντάκτης της Κόντρας.