Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 9 Φλεβάρη
  • Ηχηρό χαστούκι στον Μητσοτάκη η ιστορική απόφαση παραίτησης σύσσωμου του Συλλόγου Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
  • Παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
  • ΝΑΤΟδουλοι και αμερικανοραγιάδες
  • Τιμωρούν τον συριακό λαό και όχι τον Ασαντ
  • Περί τηλεκπαίδευσης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Καλύπτει τις ΟΜΗΡΟΣ και LA FARM που πιάστηκαν να πλασάρουν συστηματικά «μαϊμού» φέτα
Αγροτικά

Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Καλύπτει τις ΟΜΗΡΟΣ και LA FARM που πιάστηκαν να πλασάρουν συστηματικά «μαϊμού» φέτα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Σεπ 2021, 19:22

Προτού ακόμη συγκροτηθεί και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της συγκρότησης της ΕΔΟΦ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας), αποκαλύπταμε ότι αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχανιών και τυροκομικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, επειδή είχαμε την πεποίθηση ότι η κυριαρχία του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Παραγωγής Γαλακτοκομικών Προϊόντων) επί των των συνδικαλιστικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων και των μικρών καπιταλιστικών τυροκομικών επιχειρήσεων θα αποτυπώνεται και στο καταστατικό της ΕΔΟΦ, ζητούσαμε εδώ και ένα χρόνο από αρκετούς εκπροσώπους του ΣΕΒΓΑΠ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην ΕΔΟΦ να μας δώσουν αντίγραφο του καταστατικού της.

Παρά τις υποσχέσεις τους ότι θα μας δώσουν αντίγραφο, δεν το έκαναν. Προφανώς αντιλήφθηκαν ότι δεν το θέλαμε για μουσειακούς λόγους, αλλά για να αποκαλύψουμε τις πραγματικές σχέσεις στο εσωτερικό της ΕΔΟΦ, την κυριαρχική θέση του ΣΕΒΓΑΠ, που καθορίζει και το ρόλο της ΕΔΟΦ: να συγκαλύπτει το ρόλο των γαλακτοκομικών και τυροκομικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν ελληνοποίηση γάλακτος και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνοποίηση γάλακτος, μέσω εισαγωγών από χώρες της ΕΕ και από τρίτες χώρες νωπού, παστεριωμένου και συμπυκνωμένου γάλακτος όλων των τύπων. Ελληνοποιούν ακόμη και τυροκομικά προϊόντα, σε μεγάλη κλίμακα. Ενώ τα παράγουν σε χώρες της ΕΕ, στις συσκευασίες τους τα παρουσιάζουν σαν να παρήχθησαν στη χώρα μας.

Και βέβαια βαφτίζουν «Φέτα ΠΟΠ» το λευκό τυρί που παράγουν στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας μαζικά αγελαδινό γάλα (και εισαγόμενο, νωπό και συμπυκνωμένο). Πρόσφατες είναι οι περιπτώσεις των εταιριών ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ και ΛΑΦΑΡΜ ΑΕ των οικογενειών Γιαννίτση και Πλεξίδα, αντίστοιχα.

Επίσης, πολλές γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν σαν «Φέτα ΠΟΠ» το τυρί που παράγουν χρησιμοποιώντας στις εγκαταστάσεις τους μηχανήματα υπερδιήθησης, με τα οποία παρανομούν παράγοντας ένα κιλό λευκό τυρί με τρία κιλά γάλα (πρόβειο ή γελαδινό).

Οπως επανειλημμένα έχουμε αποκαλύψει, αυτή η πρακτική των γαλακτοβιομηχανιών και τυροκομικών επιχειρήσεων είναι διαχρονικά σε πλήρη γνώση τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ όσο και των Διοικήσεων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ. Αυτοί, όμως, τους αφήνουν ελεύθερο το πεδίο δράσης και όταν οι παρανομίες τους αποκαλύπτονται, είτε από δικές μας αποκαλύψεις είτε από ανταγωνιστές τους, τους επιβάλλουν πρόστιμα της πλάκας.

Κυριαρχία του ΣΕΒΓΑΠ στην ΕΔΟΦ

Επειδή στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΦ την περασμένη Δευτέρα διανεμήθηκε το καταστατικό της σε αντιπροσώπους και παρατηρητές, μπορέσαμε να προμηθευτούμε κι εμείς αντίγραφό του (το δημοσιεύουμε στο τέλος). Οι διατάξεις του είναι αποκαλυπτικές και θα τις σχολιάσουμε εκτενώς στη συνέχεια.

Οι αντιπρόσωποι στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΦ είναι 33, από τους οποίους οι 12 ανήκουν στον ΣΕΒΓΑΠ. Ανάμεσα στους 12 αντιπροσώπους του ΣΕΒΓΑΠ είναι και ο Ι. Γιαννίτσης της ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ (είναι και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της ΕΔΟΦ) και ο Ε. Πλεξίδας της LA FARM ΑΕ! Σε αυτή τη Γενική Συνέλευση δεν εμφανίστηκε ο Πλεξίδας και έτσι ήταν παρόντες οι 11 από τους 12 αντιπροσώπους του ΣΕΒΓΑΠ. Απουσίαζε ένας ακόμη αντιπρόσωπος που μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε σε ποιο φορέα ανήκει. Ετσι, στη γενική συνέλευση ήταν παρόντες 31 από τους 33 αντιπροσώπους.

• Ο ΣΕΒΓΑΠ έχει τέσσερις έδρες στο εννεαμελές ΔΣ της ΕΔΟΦ.
• Ο ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) έχει έξι αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση και ένα μέλος στο ΔΣ (ο περιφερειάρχης Ηπείρου Καχριμάνης είναι ένας από τους έξι αντιπροσώπους του ΣΕΚ).
• Η ΠΕΚ (Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων) έχει επίσης έξι αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση και ένα μέλος στο ΔΣ (ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Κασαπίδης είναι ένας από τους έξι αντιπροσώπους της ΠΕΚ).
• Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας έχει τρεις αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση και ένα μέλος στο ΔΣ.
• Η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ. Φ (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας) έχει τρεις αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση και ένα μέλος στο ΔΣ.
• Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας έχει δύο αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση και ένα μέλος στο ΔΣ.
• Τέλος, ο Κλαδικός Αγροτικός Συνεταιρισμός προβατοτρόφων έχει έναν αντιπρόσωπο στη γενική συνέλευση και ένα μέλος το ΔΣ.

Πριν ασχοληθούμε με τις εξελίξεις στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΦ, κρίνουμε επιβεβλημένο να αναφερθούμε στην παράνομη και αυθαίρετη απόφαση που έλαβε η αναπληρώτρια προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ Ε. Αποστολάκη, στις 8 του περασμένου Αυγούστου, για το σοβαρότατο θέμα του ποσοστού της παραγωγής του γάλακτος που πρέπει να πιάνουν τα μέλη των φορέων προκειμένου να είναι μέλη της ΕΔΟΦ. Περιττεύει να πούμε ότι η Αποστολάκη δεν λειτούργησε πρωτοβουλιακά για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Ιδού γιατί είναι παράνομη και αυθαίρετη η απόφαση της Ε. Αποστολάκη. Παραθέτουμε καταρχάς το πρώτο εδάφιο του άρθρου 55 του νόμου 4647/Δεκέμβρης 2019 (τον ψήφισε η ΝΔ δηλαδή):

Αρθρο 55
Αντιπροσωπευτικότητα Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

Για την αναγνώριση ίδρυσης και λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, απαιτείται να αποδεικνύεται ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύουν διά των μελών τους τουλάχιστον το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της συνολικής παραγωγής» (η έμφαση δική μας).

Στην παράγραφο 4 του προοίμιου του καταστατικού της ΕΔΟΦ (σελίδα 5) διαβάζουμε: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την αναγνώρισή της σε εθνικό επίπεδο η παρούσα διεπαγγελματκή οργάνωση αντιπροσωπεύει διά των οργανώσεων μελών της σε εθνικό επίπεδο κατ’ ελάχιστον το 15% της εθνικής παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος».

Η Ε. Αποστολάκη με την απόφασή της ανέτρεψε τόσο τη διάταξη του νόμου 4647/2019 όσο και τη διάταξη του καταστατικού της ΕΔΟΦ. Αναφέρει: «2. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Τυριού ‘ΦΕΤΑΣ’ – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία πληροί τις οριζόμενες προϋποθέσεις αναγνώρισης του άρθρου 54 του Ν. 4647/2019 (ΦΕΚ 204/τ.Α’/16-12-2019 και τεκμηρίωσε ότι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 20,37% της συνολικής παραγωγής (μ.ό. τριετίας)» (η έμφαση δική μας).

Καταρχάς το ύψος του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος που πρέπει να παράγουν τα μέλη του φορέα που μπορεί να γίνει μέλος της ΕΔΟΦ προβλέπεται από το άρθρο 55 του νόμου 4647/2019 και όχι από το άρθρο 54 που αναφέρει η Αποστολάκη.

Δεύτερο και σπουδαιότερο, το ποσοστό που προβλέπεται από το άρθρο αυτό είναι 15% και όχι 20,37%, όπως αυθαίρετα το τροποποίησε η Αποστολάκη, η οποία παραβιάζει ευθέως το νόμο 4647/2019.

Με αυτή την τροποποίηση της Αποστολάκη πέταξαν έξω από την ΕΔΟΦ τον ΣΕΚ και τον Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό των προβατοτρόφων, μολονότι αυτοί οι δύο φορείς παρουσίασαν, όπως μας ανέφερε αντιπρόσωπος του ΣΕΚ στην ΕΔΟΦ, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα μέλη τους παράγουν το 29% και το 17%, αντίστοιχα, του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος!

Οσον αφορά την Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, έχουν ως μέλη τους ίδιους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και λέγεται στην πιάτσα ότι μεταποιητικοί φορείς – καπιταλιστικές επιχειρήσεις εμφάνισαν πολλά από τα μέλη των δύο φορέων ως προμηθευτές αιγοπρόβειου γάλακτος με σκοπό να πιάσουν το ποσοστό.

Στο άρθρο 55 του νόμου 4647/2019 προβλέπεται για τους μεταποιητές και εμπόρους Φέτας ΠΟΠ, προκειμένου να αναγνωριστεί η ΕΔΟΦ, να έχουν «τουλάχιστον το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της μεταποίησης ή/και της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση». Οπως διαπιστώνουμε, το ποσοστό 15% της παραγωγής γάλακτος συμβαδίζει με το ποσοστό 15% της μεταποίησης και εμπορίας.

Με το β’ εδάφιο του άρθρου 55 προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 30%, για παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία εντός πέντε χρόνων: «Οι ΔΟ οφείλουν εντός πέντε (5) ετών από την ημερομηνία αναγνώρισής τους, να αντιπροσωπεύουν διά των μελών τους τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό (30%) της μεταποίησης ή της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής».

Το τερατούργημα της Ε. Αποστολάκη αναφέρει ότι η ΕΔΟΦ «αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 20,37% της συνολικής παραγωγής (μ.ό. τριετίας) και το 89,33% της μεταποίησης (μ.ό. τριετίας), στον τομέα που ζητείται η αναγνώριση».

Τα ποσοστά αυτά είναι αυθαίρετα, όμως καθώς στην ουσία τρεις είναι οι φορείς (ΣΕΚ, ΠΕΚ και Κλαδικός Αγροτικός Συνεταιρισμός προβατοτρόφων), οι κτηνοτρόφοι μέλη τους πρέπει -σύμφωνα με την Αποστολάκη- να παράγουν το (20,37 Χ 3 =) 61,11% του πρόβειου γάλακτος. Με τι αιγοπρόβειο γάλα θα μεταποιείται το 89,33%;

Τι συνέβη στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΦ

Στη γενική συνέλευση πρώτος πήρε το λόγο ο Δ. Μόσχος, αντιπρόσωπος του ΣΕΚ και μέλος του ΔΣ της ΕΔΟΦ και έθεσε τα εξής ζητήματα:

Πρώτο, να αναβληθεί η γενική συνέλευση για δύο μήνες το αργότερο και ένα μήνα το νωρίτερο.

Δεύτερο, στο διάστημα αυτό να αποφασίσει ο ΣΕΒΓΑΠ να βγάλει τον Γιαννίτση και τον Πλεξίδα από αντιπροσώπους του στην ΕΔΟΦ. Το ζήτησε, γιατί σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΟΦ, μέλη της θεωρούνται οι επτά φορείς και όχι οι 33 αντιπρόσωποι της γενικής συνέλευσης. Αν ζητούσε τη διαγραφή τους επειδή παράγουν συστηματικά «μαϊμού» Φέτα ΠΟΠ, θα έπρεπε να διαγραφεί όλος ο ΣΕΒΓΑΠ (παρακάτω θα αναφερθούμε στη σκοπιμότητα αυτής και άλλων διατάξεων του καταστατικού της ΕΔΟΦ).

Τρίτο, να λυθεί και το πρόβλημα της εκπροσώπησης υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να καταργήσει την παράνομη απόφαση της Ε. Αποστολάκη.

Οι αντιπρόσωποι των ΣΕΒΓΑΠ, ΠΕΚ και Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας δεν δέχθηκαν να μπουν τα ζητήματα αυτά σε ψηφοφορία. Μετά απ’ αυτή την άρνησή τους, ήταν επόμενο να αποχωρήσουν οι αντιπρόσωποι του ΣΕΚ και του Κλαδικού Αγροτικού Συνεταιρισμού προβατοτρόφων. Μαζί τους αποχώρησαν ακόμη οι αντιπρόσωποι του Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ και οι Καμπούρης και Κασαπίδης που είναι αντιπρόσωποι της ΠΕΚ στη γενική συνέλευση. Ο Καμπούρης ήταν παλιά πρόεδρος της ΠΕΚ και ο Κασαπίδης είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ και τώρα περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Εκτιμούμε ότι οι επικεφαλής της ΠΕΚ και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας επέλεξαν να παραμείνουν στη γενική συνέλευση για να μην τα χαλάσουν με τον ΣΕΒΓΑΠ, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το γεγονός ότι συστηματικά (όχι μόνο οι Γιαννίτσης και Πλεξίδας αλλά και άλλες γαλακτοκομικές και τυροκομικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒΓΑΠ) παράγουν «μαϊμού» Φέτα ΠΟΠ και ελληνοποιούν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ετσι παρέμειναν στη γενική συνέλευση 20 αντιπρόσωποι (11 του ΣΒΓΑΠ, 2 του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, 4 της ΠΕΚ και 3 της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας). Απ’ αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν μπορέσαμε να τις επιβεβαιώσουμε, ψήφισαν μόνο οι 18 και αποφάσισαν μόνο για την παράταση της ισχύος του ΔΣ μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

Πλάτες στους «μαϊμουδιάρηδες»

Επικοινωνήσαμε με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΕΒΓΑΠ και τον ρωτήσαμε για πολλά ζητήματα. Ανάμεσα σ’ αυτά και για τη στάση του ΣΒΓΑΠ όσον αφορά την απομάκρυνση των Γιαννίτση και Πλεξίδα. Μας ανέφερε ότι σε ένα μήνα θα γίνει η γενική συνέλευση του ΣΕΒΓΑΠ και όσον αφορά τις αποφάσεις που θα παρθούν μας είπε ότι η προσωπική του γνώμη είναι:

Για τον Γιαννίτση (ΟΜΗΡΟΣ): Από τη στιγμή που «πήρε πίσω» την πιστοποίηση για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, δεν τίθεται θέμα να μη συνεχίσει να είναι αντιπρόσωπος στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΦ. Από την πλευρά μας του θυμίσαμε τις θέσεις μας για αυτή την «επιστροφή» της πιστοποίησης. Του θυμίσαμε, ακόμη, ότι κλιμάκιο του ΕΦΕΤ, στο οποίο αρχικά ο Γιαννίτσης είχε αρνηθεί την είσοδο και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας, βρήκε και κατέσχεσε 40 τόνους «μαϊμού» φέτας παραχθείσας με αγελαδινό γάλα. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒΓΑΠ δέχτηκε μεν ότι έγινε κατάσχεση των 40 τόνων, αλλά «με την υποψία ότι έχει παραχθεί με αγελαδινό γάλα». Αυτός ο ισχυρισμός του παραπέμπει στην άποψη που είχε διατυπώσει πριν από μερικούς μήνες η ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ, ότι η ποσότητα «μαϊμού» Φέτας ΠΟΠ που εξήγαγε στη Γερμανία οφειλόταν σε… βιομηχανικό λάθος!

Για τον Πλεξίδα (LA FARM): Το Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ βγήκε λίγο πριν από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης της ΕΔΟΦ. Το Δελτίο Τύπου «μπάζει» και είναι νωρίς ακόμη για να εκφράσει ο ίδιος γνώμη γα το τι θα πρέπει να κάνει ο ΣΕΒΓΑΠ.

Προφανώς, ο ΣΕΒΓΑΠ σε πρώτη φάση δε θέλει να βγάλει από αντιπροσώπους τους Γιαννίτση και Πλεξίδα, καθώς το «μαϊμούδισμα» της Φέτας ΠΟΠ και η ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων γίνεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των γαλακτοκομικών και τυροκομικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΒΓΑΠ. Και βέβαια, με βάση το καταστατικό της ΕΔΟΦ μπορεί να παίξει το κύριο ρόλο και να μπλοκάρει τη λήψη αποφάσεων απ΄ αυτήν.

Για το καταστατικό της ΕΔΟΦ

Αναφέραμε παραπάνω, ότι ο ΣΕΒΓΑΠ, με βάση διατάξεις του καταστατικού της ΕΔΟΦ, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπλοκάρει τα πάντα. Από τη στιγμή δε που τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων καπιταλιστών είναι συγκρουόμενα με τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, είναι επόμενο ο ΣΕΒΓΑΠ να μπλοκάρει οποιαδήποτε πρόταση των κτηνοτρόφων για την υπεράσπιση της Φέτας ΠΟΠ από το «μαϊμούδισμα» και για την καταπολέμηση της ελληνοποίησης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Θυμίζουμε ότι οι αντιπρόσωποι στη γενική συνέλευση είναι 33. Για να έχει απαρτία η πρώτη γενική συνέλευση πρέπει να είναι παρόντα τα 2/3 των αντιπροσώπων και να ψηφίσουν και οι 22. Αν όμως αφαιρέσουμε τους 12 αντιπροσώπους του ΣΕΒΓΑΠ, μένουν 21 που δεν φτάνουν για να βγει απόφαση.
Θα μας αντικρούσει κάποιος πονηρός λέγοντας ότι μπορεί να γίνει δεύτερη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης και να είναι έγκυρη με τη συμμετοχή μόνο του 51% των αντιπροσώπων. Για το επιχείρημα αυτό έχουμε να πούμε τα εξής:

Πρώτο, ο ΣΕΒΓΑΠ έχει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό στην μεταποίηση και εμπορία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και έτσι, όταν θα υπάρχει κίνδυνος να βγάλει η ΕΔΟΦ μια απόφαση μη αρεστή σε αυτόν, θα βάζει μπροστά την απειλή της αποχώρησής του από την ΕΔΟΦ. Απειλή που αν υλοποιηθεί η ΕΔΟΦ οδηγείται σε διάλυση.

Δεύτερο, ο ΣΕΒΓΑΠ έχει τη δυνατότητα να προσεταιρίζεται άλλους φορείς μέλη της ΕΔΟΦ, προσφέροντάς τους εκδουλεύσεις, όπως έκανε στη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη με την ΠΕΚ και την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

«Μαϊμού» φέτα και ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων

Ο ΣΕΒΓΑΠ με το άρθρο 7 του καταστατικού διασφάλισε να μένουν στο απυρόβλητο τα μέλη του που παράγουν «μαϊμού» φέτα και ελληνοποιούν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. «Τα μέλη διαγράφονται υποχρεωτικά όταν παραβιάζουν τον κανονισμό περί προστασίας και παραγωγής Φέτας», αναφέρει η διάταξη του καταστατικού. Μέλος της ΕΔΟΦ, όμως, είναι ο ΣΕΒΓΑΠ και όχι οι επιχειρήσεις-μέλη του. Ετσι, δεν διαγράφεται η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία ή τυροκομική επιχείρηση – μέλος του ΣΕΒΓΑΠ, που έκανε την νοθεία ή την ελληνοποίηση, αλλά ο ίδιος ο ΣΕΒΓΑΠ! Αυτό όμως αποκλείεται να συμβεί για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Συμπέρασμα: Η ΕΔΟΦ είναι όργανο στα χέρια γαλακτοβιομήχανων και τυροκόμων καπιταλιστών σε βάρος των κτηνοτρόφων -ακόμη και των πλούσιων- και της ελληνικής κτηνοτροφίας.

ΥΓ1. Οι τιμές στο πρόβειο γάλα ανέβηκαν στο 1,15 με 1,25 ευρώ ανά κιλό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να παρουσιάσει αυτή την αύξηση σαν απόδειξη της φιλοκτηνοτροφικής πολιτικής της. Από κοντά και οι γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι καπιταλιστές. Ψεύδονται ασύστολα.

Η αύξηση είναι συγκυριακή και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Οι τιμές στο πρόβειο γάλα που παράγεται σε ευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ανέβει πολύ, γιατί λόγω της πανδημίας αναγκάστηκαν να αφυδατώνουν το γάλα και να το πωλούν στην κινέζικη αγορά σε μορφή σκόνης.

Ετσι, οι γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι καπιταλιστές αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην αγορά ελληνικού πρόβειου γάλακτος, με αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση να ανεβάσει τις τιμές. Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η άνοδος σίγουρα δε θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Επίσης, λόγω της αυξημένης τιμής του πρόβειου γάλακτος, γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι γενίκευσαν αυτή την περίοδο τη χρήση αγελαδινού γάλακτος για την παραγωγή «μαϊμού» φέτας, βοηθούμενοι στο παράνομο έργο τους από τα «στραβά μάτια» που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΦΕΤΑΣ
ΦΕΤΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Δοξάστε με!
Επόμενο άρθρο

Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Ο Βορίδης εξευτελίζει παραπέρα τις άθλιες εργασιακές σχέσεις

Σχετικά Αρθρα

Νοθεία στη φέτα: Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης που δικαίωσε τη LA FARM ΑΕ!

Πέρασαν 5,5 μήνες από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Αγροτικά 8 Φεβ 2023, 10:28

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου ο καθηγητής ΑΠΘ Σπ. Κρήτας

Για το σκάνδαλο του κινέζικου στελέχους νόσου των χοίρων

Αγροτικά 21 Δεκ 2022, 20:29

Εξεστι συριζαίοις ασχημονείν: Ο Αποστόλου επαναλαμβάνει τα ψέματα για το χαντάκωμα της φέτας

Αγροτικά 1 Νοέ 2022, 13:30

Προς τα 14 ευρώ το κιλό βαδίζει ολοταχώς η φέτα!

Συνέπεια μιας πολύχρονης εγκληματικής πολιτικής

Αγροτικά 29 Οκτ 2022, 11:37

Διαχρονικό το ξεπούλημα της Φέτας ΠΟΠ από τις κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων 

Αγροτικά 22 Αυγ 2022, 11:15

Σταθερά στο πλευρό των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Να καταργηθεί ο νόμος-έκτρωμα για τα ζώα συντροφιάς

Αγροτικά 9 Αυγ 2022, 10:57
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Φλεβάρη

9 Φεβ 2023, 00:01
Πολιτισμός

Ηχηρό χαστούκι στον Μητσοτάκη η ιστορική απόφαση παραίτησης σύσσωμου του Συλλόγου Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

8 Φεβ 2023, 21:44
Πολιτισμός

Παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

8 Φεβ 2023, 20:37
Πολιτική

ΝΑΤΟδουλοι και αμερικανοραγιάδες

8 Φεβ 2023, 19:56
Διεθνή

Τιμωρούν τον συριακό λαό και όχι τον Ασαντ

Οι ιμπεριαλιστές της Δύσης αρνούνται κάθε βοήθεια

8 Φεβ 2023, 18:45
Παιδεία

Περί τηλεκπαίδευσης

8 Φεβ 2023, 13:29
Κόντρες

Αδέρφια

8 Φεβ 2023, 12:59
Πολιτισμός

Κατάληψη στο υπουργείο Πολιτισμού: «Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας»

8 Φεβ 2023, 10:37
Αγροτικά

Νοθεία στη φέτα: Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεν έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης που δικαίωσε τη LA FARM ΑΕ!

Πέρασαν 5,5 μήνες από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

8 Φεβ 2023, 10:28
Διεθνή

Αλαζονικά ιμπεριαλιστικά καθάρματα

Το Charlie Hebdo επιχαίρει για το φονικό σεισμό σε Τουρκία-Συρία!

8 Φεβ 2023, 08:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Φλεβάρη

8 Φεβ 2023, 00:01
Διεθνή

Ο Εγκέλαδος κατοικεί στα γραφεία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και στα υπουργεία

7 Φεβ 2023, 21:06
Πολιτική

Σκατόψυχοι!

7 Φεβ 2023, 14:57
Παιδεία

Σίτιση φοιτητών: Τώρα αντί για ένα πιάτο φαΐ… αέρας κοπανιστός

7 Φεβ 2023, 13:51
Καταστολή

Η Ευρώπη-φρούριο δολοφονεί πρόσφυγες

7 Φεβ 2023, 13:43
Κόντρες

Πέτα μου τη σκούφια σου

7 Φεβ 2023, 12:53
Παιδεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «δεσμεύσεις» του για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΙΕΛΕ σε ρόλο «γλάστρας»

7 Φεβ 2023, 12:22
Αθλητισμός

H ξεφτίλα του κατωτέρω

7 Φεβ 2023, 09:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Φλεβάρη

7 Φεβ 2023, 00:01
Παιδεία

Φοιτητικές Εστίες στην κατάψυξη

6 Φεβ 2023, 19:57
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 9 Φλεβάρη

    1981: Βόμβα σε αποθήκη της «Nestle» στο Περιστέρι (ΕΛΑ).2011: Εκτεταμένα επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα Κερατέας. Περίπου χίλιοι κάτοικοι πέταξαν πέτρες και μολότοφ κατά αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.
  • Σαν σήμερα 8 Φλεβάρη

    Σλοβενία: Ημέρα Πολιτισμού.1952: Η Ελλάδα και η Τουρκία γίνονται μέλη του NATO.1971: Βόμβες της ΔΑ καταστρέφουν δύο αυτοκίνητα στρατιωτικών και ένα αυστραλού διπλωμάτη.1994: Απορρίπτονται ομόφωνα οι αιτήσεις απονομής χάριτος των Παττακού, Μακαρέζου, Λαδά και Ζωιτάκη.2004: Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
  • Σαν σήμερα 7 Φλεβάρη

    Γρενάδα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1974).1900: Ιδρύεται το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα.1956: Δολοφονείται από Αγγλους στα Βαρώσια (Κύπρος) ο 18χρονος μαθητής Πετράκης Γιαλούρης επειδή κρατούσε ελληνική σημαία σε διαδήλωση.1972: Καταδίκες τεσσάρων στελεχών του ΚΚΕ.1981: Πεθαίνει η Φρειδερίκη.1991: Ολμος κατά της πρωθυπουργικής κατοικίας της Αγγλίας με στόχο τον πρωθυπουργό John Major.
  • Σαν σήμερα 6 Φλεβάρη

    Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής.Νέα Ζηλανδία: Εθνική γιορτή.1922: Διάλυση της ΤσεΚα, στη θέση της η GPU (Ρωσία).1964: Οκτώ Ελληνες και δέκα Τούρκοι νεκροί σε πολύωρες μάχες σε χωριά της Λευκωσίας και της Πάφου (δέκα Ελληνες και έντεκα Τούρκοι τραυματίες).1968: Η χούντα απαγορεύει τα "άσεμνα" θεάματα και τη χρήση μάσκας τις αποκριές.1973: Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν γενική αποχή για την κατάρτιση νόμων που καταργούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και επιβάλλουν στρατιωτικούς επιτρόπους στα ΑΕΙ.
  • Σαν σήμερα 5 Φλεβάρη

    Ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.Ιαπωνία: Ημέρα μαρτύρων (1597).Μεξικό: Ημέρα συντάγματος (1857-1917).1894: Ιδρύεται η πρώτη φεμινιστική οργάνωση (Αμστερνταμ).1930: Οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.1942: Ιδρύεται το ΕΑΜ Νέων.1977: Βόμβες ακροδεξιών σε γραφεία του ΕΚΚΕ στα Εξάρχεια, του ΚΚΕ στην Καισαριανή και του ΚΚΕ εσωτερικού στα Πετράλωνα.1979: Βόμβα στο κοσμηματοπωλείο Ζολώτα, σε εργοστάσιο και έκθεση επίπλων στα Λιόσια (ΕΛΑ).1981: Βόμβα στον ΟΑΕΔ Μοσχάτου (ΕΛΑ).
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Ποιο κόστος, ποια συμπεράσματα;

    6 Φεβ 2023, 18:46
    Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν σε συμμαχία με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά. Στην πορεία, ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τον Πάνο Καμμένο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επέμεινε στις αρχές του, αψήφησε το πολιτικό κόστος και άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ. Ελπίζαμε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγάλει τα δικά του από τη συνεργασία του με τη ΝΔ.

    Πόπη Τσαπανίδου

    (Αυτή ήταν η απάντηση της νεόκοπης εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτηση Ανδρουλάκη με τη βαθιά –πιο βαθιά δε γινόταν- αγκαλιά Τσίπρα-Καμμένου μπροστά στο εκστασιασμένο από τη δεύτερη εκλογική νίκη –Σεπτέμβρης 2019- συριζαϊκό κοινό. Η σπέκουλα του Ανδρουλάκη μάς αφήνει παγερά αδιάφορους. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Η κυρία Πόπη, όμως, για ποια ακριβώς συμπεράσματα μιλάει; Ας πούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεράνει ότι κακώς συνεργάστηκε με τους ακροδεξιούς του Καμμένου; Και ποιο πολιτικό κόστος αψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκρουόμενος με τον Καμμένο για τις Πρέσπες; Πιο βελούδινο διαζύγιο απ’ αυτό δεν υπήρξε. Τόσο βελούδινο που η σύγκρουση έμοιαζε γιαλαντζί, στημένη, πώς το λένε; Ο Καμμένος το τρενάριζε μέχρι την τελευταία στιγμή –δεν ήταν χαζός να χάσει το υπουργιλίκι και τα παραφερνάλιά του- και όταν έφυγε, ο Τσίπρας του είχε πάρει σχεδόν όλους τους βουλευτές. Ποιο είναι το συμπέρασμα, λοιπόν; Συνεργάσου με βραδύνοες ακροδεξιούς και πάρ’ τους τους βουλευτές;)

  • Τα λογικά άλματα του… ευέλικτου Αλέξη

    1 Φεβ 2023, 14:42
    Εάν ο κ. Φλώρος ήταν ύποπτος για κατασκοπία και μετά από δυο χρόνια παρακολούθησής του είχαν βρεθεί στοιχεία που αφορούν κατασκοπία, θα μπορούσε να του ανανεωθεί η θητεία για έναν ακόμη χρόνο και να παραμένει στη θέση του; Προφανώς δεν τους παρακολουθούσαν για κατασκοπία. Και είναι ντροπή να αιωρούνται τέτοιου είδους ερωτήματα πάνω από άξιους αξιωματικούς των ενόπλων μας δυνάμεων. Αρα λοιπόν για ποιο λόγο; Ποιος και γιατί θέλει να τους έχει στο χέρι; Ποιος και γιατί ήθελε να εκβιάζει τους ανώτατους αξιωματικούς, την ώρα που αυτοί επιτελούσαν το καθήκον τους σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Και σε μια περίοδο όμως όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Αλέξης Τσίπρας

    (Προφανώς ο Φλώρος και οι υπόλοιποι ανώτατοι καραβανάδες δεν παρακολουθούνταν για κατασκοπία. Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν; Επειδή ο Μητσοτάκης «έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ», λέει ο Τσίπρας. Τι σημαίνει αυτό για τους υπό παρακολούθηση στραταίους; Πώς θα τους εκβίαζαν; Θα έβρισκαν αν αυτοί έκαναν παζάρια για μίζες προκειμένου να «σπρώξουν» συγκεκριμένα οπλικά συστήματα; Αν ναι, τότε πώς ο Τσίπρας τους χαρακτηρίζει «άξιους αξιωματικούς των ενόπλων μας δυνάμεων», που «επιτελούσαν το καθήκον τους»; Μπορεί να είναι άξιος όποιος δεν ενέχεται μεν σε κατασκοπία, αλλά ενδεχομένως ενέχεται σε μιζαρίσματα του εμπόριου όπλων; Ανήκει το μιζάρισμα στα… καθήκοντα των ανώτατων αξιωματικών; Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το σύστημα και να χτυπήσει μόνο τον Μητσοτάκη, ο Τσίπρας κάνει κραυγαλέα λογικά άλματα. Ενα από τα δυο: ή ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε τους καραβανάδες φοβούμενος μην παίξουν δικά τους παιχνίδια με μίζες ή η παρακολούθησή τους δεν είχε κανένα νόημα και ηλιθιωδώς τους «βυσμάτωσε». Αν ήταν «καθαροί», δε θα είχε κανένα λόγο να τους παρακολουθεί και να τους έχει στο χέρι)

  • Η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας

    26 Ιαν 2023, 19:47
    Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτή την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μην μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων. (…) Ενώ εγώ λοιπόν ενδιαφέρομαι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική της διάσταση και για λόγους βαθιά προσωπικούς, έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. (…) Κάποιοι «πράκτορες 000» ή κάποιοι «Κλουζώ» αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε βάρος μου και στη συνέχεια άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα των ανήθικων και παράνομων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση πάντως δεν εξυπηρετούν. (…)  Κυρίως όμως στην περίπτωσή μου είναι ένας Πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες κοινή διαδρομή. Δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, που άλλωστε χρησιμοποιείται τώρα εις βάρος του.

    Κωστής Χατζηδάκης

    (Δεν αμφιβάλλει ότι τον παρακολουθούσαν και ότι η παρακολούθησή του, εκτός από ανήθικη, ήταν και παράνομη. Αρα, σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Γεραπετρίτη, είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας δεν είπε ψέματα. Οτι ο Ράμμος όντως επιβεβαίωσε την παρακολούθηση Χατζηδάκη. Είναι επίσης πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτή τη δύσοσμη υπόθεση. Εδώ διαφοροποιείται από τον συνάδελφό του Αδωνι Γεωργιάδη που υποστήριξε -ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης- ότι δεν υπήρξε κάτι δύσοσμο και πως το μόνο δύσοσμο είναι ότι διέρρευσαν οι παρακολουθήσεις. Αλήθεια, ζήτησε ο Χατζηδάκης από τον παλιό φίλο του, τον πρωθυπουργό, να βρει τους ενόχους που διέταξαν την παρακολούθησή του; Καθόλου δύσκολο δεν είναι. Πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ/ΚΥΠ είναι ο πρωθυπουργός, μπορούσε κάλλιστα να σηκώσει το τηλέφωνο και να προστάξει τον νυν διοικητή, πρέσβη ΔεμίρηQ «φέρε μου αμέσως το φάκελο των νόμιμων επισυνδέσεων του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη». Γιατί δεν το ζήτησε από τον φίλο του, τον πρωθυπουργό; Γιατί δεν το έκανε μόνος του ο πρωθυπουργός, αγανακτισμένος που κάποιοι δύσοσμοι βάφτισαν «εθνικώς ύποπτο» τον παλιό φίλο και συνεργάτη του; Για τον υπαινιγμό ότι οι κυπατζήδες τον παρακολουθούσαν για να πλήξουν την κυβέρνηση δεν λέμε τίποτα, μας ξεπερνά. Η σκέψη που αβίαστα κάνει ο καθένας και η καθεμιά είναι: δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την πολιτική αθλιότητα του… σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστή Χατζηδάκη. Μήπως, όμως, τον κρατάει και από κάπου ο Κούλης;)

  • Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, τι δεν καταλαβαίνετε;

    23 Ιαν 2023, 13:36
    Εχουμε ήδη φτιάξει δύο εργαλεία. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τη μια και το «market pass» από την άλλη που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και θα επιδοτεί το 10% των αγορών. Συνδυαστικά τα δύο μέτρα για κάποιον που έχει πραγματικά οικονομική πίεση, ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό. (...) Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις. Οχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις. (...) Δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο. Αρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο. (...) Στους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους που κάναμε το τελευταίο διάστημα το ποσοστό παραβατικότητας ήταν κάτω από το 6%. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει γύρω του αισχροκέρδεια γιατί βλέπει τις τιμές που αυξάνονται. Ομως αν δείτε τις τιμές καταναλωτή ακόμα και στα τρόφιμα που είναι πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι μόνο της Ευρωζώνης, που είναι οι πλουσιότερες χώρες, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης  που είναι μέσα και οι πολύ φτωχότερες. Για να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις αυξήσεις πάει να πει ότι δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πάρει την κάτω βόλτα - στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Από την ψεματάρα ότι επιδοτούνται με 10% οι αγορές, όταν το αισχρό "market pass" είναι ένα φιλοδώρημα ελεημοσύνης, που δε συνδέεται με τις αγορές, αλλά ισούταν με 22 ευρώ το μήνα συν 10 ευρώ για κάθε προστατευόμενο άτομο; Από την ψεματάρα ότι «καλάθι» και "market pass" ξεπερνούν τον πληθωρισμό, άρα ο εργαζόμενος θα βάζει και λεφτά στην τσέπη; Προτιμούμε να σταθούμε στο προκλητικό ψέμα ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια! Το κόλπο με τη μείωση των συσκευασιών και την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών, φτάνει η αύξηση να ανταποκρίνεται στα «στοιχεία κόστους», είναι ένα δώρο που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους καπιταλιστές της βιομηχανίας, του εισαγωγικού εμπόριου και του λιανεμπόριου, προκειμένου με τα γνωστά κόλπο των υπερτιμολογήσεων να γδέρνουν τον ελληνικό λαό, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση του πληθωρισμού)

  • Περιγράφοντας τον εαυτό σου με την αλαζονική βεβαιότητα ότι περιγράφεις άλλους

    19 Ιαν 2023, 10:16
    Υπάρχουν πολλών ειδών δυσκολίες που αντιμετωπίζω ως πολιτικός. Αλλά αυτού του είδους τα ζητήματα τα αντιμετωπίζω με μια ψυχραιμία και ηρεμία, γιατί γνωρίζω τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Πιο πολύ με δυσκολεύουν άλλου τύπου καταστάσεις στην πολιτική. Οπως τα πισώπλατα μαχαιρώματα, οι διπρόσωποι άνθρωποι και όταν αντιλαμβάνομαι ότι έχω απέναντί μου κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει να βρεθεί λύση, αλλά αποσκοπεί σε πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος. Επίσης οι άνθρωποι που δεν έχουν αρχές. (…) Το έχω πει αρκετές φορές και θα το πω όσες φορές χρειαστεί. Είχα πει ότι αν έμπαινα στην πολιτική θα πολιτευόμουν με τον δικό μου τρόπο. Μέρος του τρόπου αυτού ήταν να είμαι ανοιχτός και ξεκάθαρος για το ποιος είμαι. Μέρος του ποιος είμαι είναι και η σεξουαλική μου ταυτότητα. Επομένως το να το απέκρυπτα θα υπονοούσε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. (…) Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως το έχω εκμεταλλευτεί προς όφελός μου, ότι το εργαλειοποίησα. Ολα αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα μόδας.

    Νικόλας Γιατρομανωλάκης

    (Επιχείρηση αναστήλωσης μετά την κατεδάφιση του κατασκευασμένου προοδευτικού προφίλ από τους φοιτητές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ο πορφυρογέννητος Γιατρομανωλάκης σε… ψυχαναλυτικού τύπου συνέντευξη στα «Νέα» για να πει ότι… δεν εργαλειοποίησε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Και τα τρία τέταρτα της συνέντευξης αναφέρονται στον σεξουαλικό του προσανατολισμό! Που κάποιοι σαν αυτόν τον έκαναν μόδα για να χτίσουν καριέρες. Με την αλαζονεία του μανατζαρίσκου καταφέρεται ενάντια στους διπρόσωπους και χωρίς αρχές ανθρώπους, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι περιγράφει τον εαυτό του. Οι φοιτητές της Σχολής του Εθνικού, πάντως, δεν τον κατήγγειλαν για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά επειδή θεώρησε ότι μπορεί να τους κοροϊδέψει και επειδή με αγοραία –και βλακώδη- χυδαιότητα προσπάθησε να τους κάνει… μάθημα εθελοτυφλίας. Κι αυτός, ξανάβγαλε στο αστικό μεϊντάνι τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, νομίζοντας ότι πίσω απ’ αυτόν θα κρύψει τα πολιτικά εγκλήματα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Φιλελέρες παντός καιρού…)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    17Ν
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Εφετείο 17Ν
  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    ΕΛΑ
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    Ποιοι είμαστε
  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    Επικοινωνία
  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo