Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Toμ Μπάρακ: Οποτε επεμβαίνουμε στη Μέση Ανατολή χάνουμε
  • Σχεδόν οι μισοί εν ενεργεία στρατιωτικοί των ΗΠΑ αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράν: Δημοσκόπηση
  • Συνεχίζεται η καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας: 11 νέες εστίες ευλογιάς σε δυο εβδομάδες
  • Α Fidai Film | Mια ταινία για την επανοικειοποίηση της παλαιστινιακής ιστορικής μνήμης
  • Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη
  • Ο χιλμπίλης επιστάτης και το δουλάκι του αφεντικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Adi Liraz: Μια συνεπής αντισιωνίστρια εβραία
Πολιτισμός

Adi Liraz: Μια συνεπής αντισιωνίστρια εβραία

«Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Μαρ 2024, 10:12

Δεν γνωρίζαμε την Adi Liraz, καλλιτέχνιδα των παραστατικών τεχνών. Μας τη γνώρισε η Γεωργία Σκοπούλη με την εκτενή συνέντευξη που της πήρε και δημοσιεύτηκε χτες στον γιαννιώτικο «Ηπειρωτικό Αγώνα». Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Ισραήλ-Παλαιστίνη (έτσι αποκαλεί τη χώρα καταγωγής της), η Adi Liraz ζει πλέον στο Βερολίνο. Η σχέση της με τα Γιάννενα έχει τις ρίζες της στη γιαγιά της από την πλευρά της μητέρας της, που ήταν Ρωμανιώτισσα εβραία. Η Adi Liraz είναι μια συνεπής αντισιωνίστρια. Μπορεί οι απόψεις της να είναι κατά βάση πασιφιστικές, μπορεί να διαφωνεί με τις 7 Οκτώβρη και τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα, όμως ο αντισιωνισμός της είναι συνεπής και μαχητικός. Δεν μασάει τα λόγια της. Λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Κι αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, γιατί η καταγγελία του σιωναζισμού προέρχεται από μια εβραία με ισραηλινή υπηκοότητα, που δεν αντέχει πλέον να ζει στην επικράτεια του κράτους-δολοφόνου.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Εμείς Βλέπουμε

Γεωργία Σκοπούλη 27/03/2024 11:35
Μια ανατομία και μια εξήγηση για την χώρα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και “απαρνήθηκε” μας κάνει η Adi Liraz, γεννημένη στο Ισραήλ-Παλαιστίνη. Μας μιλάει για:
  • τη γιαγιά της, με καταγωγή από τα Γιάννενα, που τη στοίχειωσε, αλλά της άνοιξε και δρόμους!
  • τον πόλεμο, που «δεν είναι Πόλεμος, αλλά Γενοκτονία».
  • την συμμετοχή της στα δρώμενα «80 Χρόνια Μετά. 25 Μαρτίου 1944-2024».
  • γιατί έρχεται και ξανάρχεται στην πόλη μας!

Και είναι τόσο παραστατική κατά τη διάρκεια της αφήγησης! Όλο της το σώμα μιλάει! Τα χέρια της! Το χαμόγελό της! Το καθαρό της βλέμμα, ενίοτε δακρυσμένο…

Αγγίζω την ιστορία της οικογένειάς μου!

Κυρία Liraz, τί σας ωθεί να έρχεστε και να ξαναέρχεστε στα Γιάννενά μας;

Την πρώτη φορά που ήρθα στα Γιάννενα, με τους γονείς μου, ήμουν μικρό κορίτσι. Ηθελε η μητέρα μου να μου δείξει από πού κατάγεται η οικογένεια μας, από την πλευρά της μάνας της.

Πάντα μου άρεσε, ένιωθα όμορφα να μαθαίνω πληροφορίες γι’ αυτή τη γιαγιά μου που καί της έμοιαζα στη μορφή αλλά και στον χαρακτήρα, και με μεγάλωσε μέχρι που έγινα τεσσάρων χρόνων οπότε και πέθανε.

Ημουν πάντα περίεργη για την γιαγιά αλλά κάτι με σταματούσε για να το ψάξω πιο πολύ, κάτι με φόβιζε…

Μετά το 2016 αποφάσισα να γράψω το ημερολόγιό μου, για εμένα την ίδια. Ξεκίνησα ψάχνοντας τοποθεσίες και γεγονότα, μαζεύοντας στοιχεία. Ηθελα να καταλάβω τι έγινε με τη ζωή μου ποιες οι επιλογές μου και γιατί…

Είχα στο μυαλό μου τη γιαγιά αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τα μέρη της πόλης που έζησε εκείνη, πού είναι πώς είναι; Δεν ήξερα τί σημαίνει Γιάννενα. Νόμιζα ότι είναι μέρος της Αθήνας!

Αποφάσισα, να έρθω να τα δω, ενήλικη πια, και να καταλάβω την μεγάλη ιστορία της πόλης και της οικογένειάς μου που ζούσαν εκεί από εκατοντάδες χρόνια!

Κατάφερα να έρθω την πρώτη του Απρίλη του 2018. Το συνδύασα με την τελετή ενηλικίωσης του γιου μου, των Εβραίων τελετή, αλλά δεν το γιόρτασα με τον θρησκευτικό τρόπο. Απλά ήταν μια ευκαιρία να έρθει όλη η οικογένεια στα Γιάννενα, να γιορτάσουν.

Επισκέφτηκα, σαν τουρίστρια, για πρώτη φορά τη συναγωγή και το νεκροταφείο. Και τότε άρχισε το ημερολόγιο! Στο νεκροταφείο, στην κορυφή, είδα για πρώτη φορά τον τάφο του Ντάβινσον Εφένη Λεβί και της Χανούλα. Ήταν οι πρόγονοί μου!

Στη συνέχεια έκανα μια έκθεση στην Αθήνα στη γκαλερί “Καπάτος” και μετά στα Γιάννενα. Η έρευνά μου συνεχίστηκε όχι μόνο για την δική μου οικογένεια αλλά για όλη την Εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων.

Και μια ιστορία, να σας πω! Πήγα να κοιμηθώ σε έναν ξενώνα μέσα στο κάστρο, σε ένα μικρό στενάκι. Δεν κατάλαβα αμέσως που βρίσκομαι. Ημουν πίσω από την Συναγωγή! Οταν αντιλήφθηκα ότι αγγίζω αυτές τις πέτρες με τα χέρια μου, ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που συνειδητοποίησα ότι αγγίζω την ιστορία της οικογένειάς μου!

Μπορεί το παρελθόν να επηρεάσει το τώρα, ίσως και το μέλλον;

Αυτή ακριβώς η εμπειρία μου με τα Γιάννενα είναι ότι ανακαλύπτοντας το παρελθόν αντικατοπτρίζεται καί το μέλλον. Κατά κάποιον τρόπο τα Γιάννενα μέσα από το παρελθόν μου έγινε και το μέλλον μου.

Βρήκα πρώτη φορά στη ζωή μου ένα μέρος να…ανήκω! Με τον ίδιο συμβολισμό, την ίδια σειρά βρήκα ταυτόχρονα καί τη ζωή μου καί την γιαγιά μου! Νιώθω ότι έχω μια συνέχεια ότι έχω και έναν τόπο! Τα Γιάννενα!

Γεννήθηκα στο Ισραήλ-Παλαιστίνη

Πού γεννηθήκατε;

Γεννήθηκα στο Ισραήλ-Παλαιστίνη. Μόλις τελείωσα τις σπουδές, στο Τέλ Αβίβ, το πρώτο πτυχίο στις Τέχνες, πήγα στο Βερολίνο, διάσημο για τις τέχνες. Έζησα εκεί για κάποιο διάστημα, δεν ήθελα να γυρίσω πίσω στο Ισραήλ. Μετά ενάμιση χρόνο έγινα μητέρα, και όταν ο γιός μου ήταν δυό χρονών το αποφάσισα να γυρίσω. Πέρασαν πέντε μήνες σαν τεστ στο εαυτό μου να δω αν μου αρέσει να ζήσω στο Ισραήλ. Συνειδητοποίησα ότι ποτέ δεν θα μπορώ να νιώσω το Ισραήλ σαν σπίτι μου, γιατί είναι ένα κράτος που στηρίχτηκε στην αποικιοκρατία και σε αποικιοκρατικές ιδέες, και στην κατοχή της Παλαιστίνης.

Ενιωθα ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ρατσισμού όχι μόνο ενάντια στους Παλαιστίνιους αλλά και μέσα στην ίδια την κοινωνία του Ισραήλ. Οι Εβραίοι που ήρθαν από την Ευρώπη, οι λευκοί Εβραίοι, έβλεπαν και συνεχίζουν να βλέπουν κατώτερους τους Εβραίους που ήρθαν από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Εξάλλου, και να ήθελα δεν θα μπορούσα να μείνω, γιατί ο πατέρας των παιδιών μου είναι Αφγανός Μουσουλμάνος και τα παιδιά μου μελαμψά.

Μα, ρατσισμός και ανάμεσα στους Εβραίους; Δεν το είχατε αντιληφθεί;

Εννοείται όχι! Οπως και σε κάθε κοινωνία υπάρχει ο ρατσισμός. Οταν γεννιέσαι και μεγαλώνεις σε έναν τόπο θεωρείς πως αυτό είναι το φυσιολογικό. Οταν φύγεις καταλαβαίνεις ότι δεν ήταν το φυσιολογικό.

Σαν αντίδραση σ’ αυτό το “Απαγορεύεται” πήγα

Επιλέξατε την Γερμανία. Δεν γνωρίζατε ότι… ; 

Γνώριζα! Τότε μάλιστα, πριν είκοσι χρόνια, η Γερμανία ήταν ακόμη το μέρος του κακού. “Απαγορευόταν” από την κοινωνία του Ισραήλ να πατήσεις το πόδι σου εκεί. Θυμάμαι ακόμη όταν πρωτοπήγα, χωρίς γλώσσα, και άκουγα δυνατούς θορύβους, φωνές και ουρλιαχτά ή κλάματα, φοβόμουν γιατί ερχόταν στο μυαλό μου οι περιγραφές που είχα ακούσει για τους ναζί! Ακόμη όταν έβλεπα διάφορα σημεία στην πόλη του Βερολίνου τα θυμόμουν γιατί τα είχα ξαναδεί σε ασπρόμαυρες ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Σαν αντίδραση σ’ αυτό το “Απαγορεύεται” πήγα.

Μου αρέσει πολύ αυτή η… τυχαιότητα!

Πώς ορίζετε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη, και τι προσφέρετε με αυτού του είδους την τέχνη, την παραστατική, περφόρμανς, όπως λέγεται, ή και τέχνη του δρόμου. Και πώς σας αντιμετωπίζει το κοινό της πόλης μας; Όταν σας είδα στο “Αναζητώντας τη Νέλλυ” παρατήρησα ότι από ένα σημείο και μετά ο κόσμος που σας ακολουθούσε σαν να βρισκόταν στα… όρια της κατάνυξης!

Το πρώτο μου πτυχίο είναι Τέχνες και το δεύτερο Τέχνη σε δημόσιους χώρους.

Οταν άρχισα να ψάχνω για τη γιαγιά μου, μετά από λίγο έγινα μάνα και άρχισα να ράβω και να πλέκω για το μωρό μου. Μέσα από όλη αυτή την εμπειρία, γιαγιά-μάνα-πλέξιμο, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα νήματα για να εκφράσω τον εαυτό μου. Χρησιμοποιώ τα υλικά που χρησιμοποιούμε για το σώμα μας, τα υλικά με τα οποία φτιάχνουμε τα ρούχα.

Αλλοι γράφουν κείμενα (text) για να πούνε στον κόσμο αυτά που θέλουν, κι εγώ χρησιμοποιώ τα υφαντά (textile).

Και μέσω της παράστασης στους δημόσιους χώρους, συναντώ ανθρώπους που δεν πάνε σε γκαλερί, και σε άλλες εκδηλώσεις, και δεν έχουν διαβάσει ένα βιβλίο, και μου αρέσει πολύ αυτή η… τυχαιότητα! Και προσπαθώ να επικοινωνήσω με αυτούς τους ανθρώπους όχι μόνο μέσω μια γνωστικής λειτουργίας αλλά μέσα από μια συναισθηματική προσέγγιση, μια πνευματική τελετουργία.

Το Βερολίνο, όπου ζω και εργάζομαι, είναι γεμάτο με τέτοιες εκδηλώσεις, ο κόσμος από τη μια καταλαβαίνει καλύτερα τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης, από την άλλη έχει μπουχτίσει! Ενώ στα Γιάννενα είναι πολύ πιο ενθουσιασμένοι οι άνθρωποι, πιο περίεργοι να καταλάβουν τι γίνεται, και οι αντιδράσεις πιο αυθεντικές. Πολλοί με πλησιάζουν όχι να με ρωτήσουν κάτι, αλλά να μού εκφράσουν ότι τους άγγιξε!

Είστε και υπεύθυνη μιας σειράς βιβλίων των εκδόσεων Ισνάφι

Μέσα από την σειρά ROMANIOTI θέλουμε να πούμε την ιστορία της άγνωστης στην Ελλάδα, αλλά και στους Εβραίους του κόσμου, κοινότητας των Γιαννιωτών Εβραίων Ρωμανιωτών, και να διεκδικήσουμε ξανά την ιστορία του ανήκειν στα Γιάννενα.

Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται, στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!

Στη χώρα σας, σήμερα μαίνεται ένας πόλεμος που δεν έχει τελειωμό

Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!

Πρώτα θέλω να κάνω έναν διαχωρισμό. Αλλο Ισραήλ, άλλο Εβραίοι! Υπάρχουν άνθρωποι και μέσα στο Ισραήλ που δεν θέλουν αυτή την γενοκτονία.

Αυτό γίνεται από το Ισραηλινό κράτος, με την υποστήριξη των Εβραίων του Ισραήλ και μερικών Εβραίων από την διασπορά. Δεν είναι όλοι έτσι. Και όσο περνάει ο χρόνος όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αντιδράσουν και να σταματήσει αυτή η γενοκτονία.

Προσαρμόζεσαι στο ρόλο του θύματος. Αυτή είναι η Ισραηλινή κοινωνία.

Υπάρχει κάποια εξήγηση γι’ αυτή τη συμπεριφορά του κράτους του Ισραήλ;

Οι Εβραίοι είναι η παλαιότερη μειονότητα στον Χριστιανικό κόσμο. Και αυτό σημαίνει ότι μέσα από αυτή την εμπειρία – των εναντίον τους πογκρόμ, απελάσεων, διώξεων, που κράτησαν δυο χιλιάδες χρόνια – προσαρμόζεσαι στο ρόλο του θύματος.

Τα τελευταία εκατό χρόνια με την εμφάνιση του Σιωνισμού και ειδικότερα από το 1948 με την εμφάνιση του κράτους του Ισραήλ υπήρξε μια προσπάθεια οι Εβραίοι να αντιστρέψουν την εικόνα του θύματος και να γίνουν αυτοί κυρίαρχοι.

Μετά το Ολοκαύτωμα, για πολλούς Εβραίους της διασποράς το κράτος του Ισραήλ, αν πήγαινες, ήταν ένας ασφαλής τόπος. Επειδή το Ισραήλ είναι ένα εθνικό κράτος, όπως όλα τα εθνικά κράτη, έχει κάτι κακό. Και επειδή ειδικά το Ισραήλ έγινε πάνω σε Βρετανική αποικία έγινε και αυτό ένα αποικιοκρατικό κράτος.

Το ειδικό χαρακτηριστικό των Εβραίων του Ισραήλ είναι ότι, παρόλο που πλέον έχουν γίνει κυρίαρχοι, ακόμη θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους σαν θύματα. Εκτός αυτού, υπάρχει μια πολύ έντονη προπαγάνδα από τα μίντια μέσα στο Ισραήλ, ως και από τα “αριστερά”, που θρέφουν τον φόβο ότι θα ξαναγίνουν θύματα και ότι θα μας βλάψουν ξανά όπως έγινε στην ιστορία. Κι έτσι οι Εβραίοι του Ισραήλ δεν καταλαβαίνουν τί γίνεται στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον, η Ισραηλινή κοινωνία είναι πολύ μιλιταριστική. Νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν αγόρια και κορίτσια για να γίνουν καλοί στρατιώτες, και στην τελική πάνε στον πόλεμο. Στη Γάζα τώρα νιώθουν ότι εκπληρώνουν το στόχο για τον οποίον γεννήθηκαν. Κι έτσι δεν μπορούν να νιώσουν καμιά συμπάθεια και δεν πιστεύουν ότι κάνουν γενοκτονία! Αυτή είναι η Ισραηλινή κοινωνία…

Η Ισραηλινή κυβέρνηση έχει μια ειδική υπηρεσία που λέγεται ΧΑΣΜΠΑΡΑ που σημαίνει ΕΞΗΓΩ. Ρόλος της είναι να πείθει την παγκόσμια κοινωνία ότι το Ισραήλ είναι καλό! Γι’ αυτό, καί πριν καί μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, τους έχουμε πιάσει να διαδίδουν ψέματα.

Οι ακρότητες και τα εγκλήματα, που έχει κάνει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ενάντια σε πολίτες, τραυμάτισαν βαθύτατα εκατοντάδες ανθρώπους στην Ισραηλινή κοινωνία, γιατί ήταν η πρώτη φορά μετά το Ολοκαύτωμα που υπέφεραν μαζικά τόσοι πολλοί Ισραηλίτες. Κι επειδή το Ισραήλ είναι μικρή χώρα, δεν υπάρχει ούτε ένας στο Ισραήλ που να μην έχει κάποιον από τους χιλιάδες που είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν είτε έχουν μετατραυματικό τραύμα είτε έχουν απαχθεί άνθρωποί τους.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε, αντί να διαπραγματευθεί και να βρει μια πολιτική λύση για να αντιμετωπίσει αυτήν την μετατραυματική κατάσταση της Ισραηλίτικης κοινωνίας, το χρησιμοποίησε για να κάνει πόλεμο παίρνοντας εκδίκηση.

Στο Βερολίνο, όπου και ζει η μεγαλύτερη Παλαιστινιακή κοινότητα της Ευρώπης, εξαιτίας της ενοχής και των τύψεων που έχει η γερμανική κοινωνία, στηρίζουν άκριτα τα εγκλήματα του Ισραηλίτικου κράτους και καταπιέζουν τους Παλαιστίνιους όταν διαμαρτύρονται γι’ αυτά.

Η κριτική στο κράτος του Ισραήλ είναι ηθικό καθήκον

Ποια η διαφορά αντισημιτισμού και αντισιωνισμού;

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να διακρίνουμε αυτή τη διαφορά.

Η κριτική στο κράτος του Ισραήλ είναι ηθικό καθήκον στις μέρες μας, γιατί με την συμπεριφορά του δίνει την δυνατότητα σε κακούς ανθρώπους να εκφράσουν τον αντισημιτισμό τους.

Ο αντισιωνισμός είναι ενάντια στο εβραϊκό-Κράτος αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ενάντια στον εβραϊκό τρόπο ζωής και στους Εβραίους γενικότερα. Και οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως εγώ, που ορίζουν τον εαυτό τους ως αντισιωνιστή είναι και πολύ περήφανοι που είναι Εβραίοι!

Ο αντισημιτισμός είναι βαθύτατα ριζωμένος στη χριστιανική Ευρώπη, ήταν και είναι, καί στη Γερμανία καί στην Ελλάδα, και πρέπει να τον πολεμήσουμε.

Γάζα Αγάπη μου!

Τι θα παρουσιάσετε στα Γιάννενα, με την ευκαιρία μνήμης 80 χρόνια μετά;

Εκτός που πήρα μέρος στην ομαδική έκθεση, που έγινε με δική μου επίβλεψη, στο Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου Σουφαρί Σαράι, θα παρουσιάσω, με δική μου πρωτοβουλία, μια περφόρμανς στις 29 του Μάρτη ώρα εφτά το απόγευμα στην πλατεία Μαβίλη. Στην πλατεία όπου η οικογένειά μου έφυγε μαζί με όλους τους Εβραίους των Ιωαννίνων για το Αουσβιτς το πρωί της 25 του Μάρτη του 1944!

Στο Βερολίνο, όπου δουλέψαμε γι’ αυτόν το σκοπό μαζί με την Eliana Pillskin Jacobs και τον Robert Yerachmiel Sniderman, θα γίνει το ίδιο, την ίδια ώρα, μπροστά στο σταθμό των τραίνων από όπου έφυγε για το Αουσβιτς η οικογένεια της Ελιάνας.

Θα έχουμε και οι δυο κλειστά τα μάτια με ένα άσπρο πανί που θα έχει ραμμένο επάνω, με αραβικά γράμματα: ΓΑΖΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ. Η περφόρμανς θα έχει τίτλο: ΕΜΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΨηλά το κεφάλι, γιε μου!

«Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

Επόμενο άρθρο Προκαλεί το μπάζο του σημιτισμού, που περιμάζεψε ο Μητσοτάκης

«Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

Σχετικά Αρθρα

Α Fidai Film | Mια ταινία για την επανοικειοποίηση της παλαιστινιακής ιστορικής μνήμης

Την Παρασκευή 23 Οκτώβρη, 8:30 μμ στην Κόντρα

Πολιτισμός 21 Οκτ 2026, 00:05

Για τον αστικό πολιτισμό της σήψης και της καταστροφής της κοινωνίας

Γιουφ, Θανάσης Νικολάου: Ο Πολιτισμός

Πολιτισμός 20 Οκτ 2026, 11:46

Σκίτσο για τη Γάζα κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του World Press Cartoon 2026

Πολιτισμός 19 Οκτ 2026, 11:39

Η ντροπή του Ηνωμένου Βασίλειου: Αποσύρθηκαν από την αγορά τα βιβλία της Σάλι Ρούνι

Επειδή επιμένει με συνέπεια να υποστηρίζει την Palestine Action

Πολιτισμός 16 Οκτ 2026, 12:33

Oι σκηνοθέτες του ΝΑΖΑ υιοθετούν το βρόμικο σιωνιστικό αφήγημα

Πολιτισμός 6 Οκτ 2026, 11:27

Ghassan Kanafani, Τα θεατρικά

Μετάφραση Ναουζάτ Χαντίντ - Πρόλογος Νασίμ Αλάτρας - Εκδόσεις ΣΑΛΤΟ

Πολιτισμός 4 Οκτ 2026, 12:16
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Toμ Μπάρακ: Οποτε επεμβαίνουμε στη Μέση Ανατολή χάνουμε

Μια στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη «φαίνεται άσκοπη»

21 Οκτ 2026, 12:00
Διεθνή

Σχεδόν οι μισοί εν ενεργεία στρατιωτικοί των ΗΠΑ αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράν: Δημοσκόπηση

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη κατάρρευση της υποστήριξης στον πόλεμο, καθώς η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

21 Οκτ 2026, 10:17
Αγροτικά

Συνεχίζεται η καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας: 11 νέες εστίες ευλογιάς σε δυο εβδομάδες

Εκαναν την Ελλάδα χώρα ενδημική στον ιό της ευλογιάς

21 Οκτ 2026, 09:50
Πολιτισμός

Α Fidai Film | Mια ταινία για την επανοικειοποίηση της παλαιστινιακής ιστορικής μνήμης

Την Παρασκευή 23 Οκτώβρη, 8:30 μμ στην Κόντρα

21 Οκτ 2026, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

21 Οκτ 2026, 00:01
Κόντρες

Ο χιλμπίλης επιστάτης και το δουλάκι του αφεντικού

20 Οκτ 2026, 21:27
Αγροτικά

Αναβολές συνεχίζουν να ζητούν από τα δικαστήρια τα λαμόγια του ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν πιστεύουν ότι μπορούν να αθωωθούν με τον νέο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

20 Οκτ 2026, 20:07
Καταστολή

Επνιξαν 12 ακόμα πρόσφυγες στο Αιγαίο

20 Οκτ 2026, 19:40
Παιδεία

Αποκολλήθηκε τμήμα της οροφής στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής

Ο Δήμος προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω

20 Οκτ 2026, 18:26
Εργατικά

Στάση εργασίας στο υπουργείο του ακροδεξιού Πλεύρη

Οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους

20 Οκτ 2026, 14:17
Διεθνή

Η συγκομιδή των ελιών των Παλαιστίνιων συμβάλλει στην εδραίωση της εβραϊκής κυριότητας στη Δυτική Οχθη, δηλώνει κορυφαίος ραβίνος των εποίκων

Εφτά εβραίοι γάιδαροι μαλώνανε σε παλαιστινιακό αχυρώνα

20 Οκτ 2026, 13:33
Διεθνή

Η μάχη της σοδειάς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, η δυτική υποκρισία και ο «αριστερός» σιωνισμός

20 Οκτ 2026, 13:17
Πολιτισμός

Για τον αστικό πολιτισμό της σήψης και της καταστροφής της κοινωνίας

Γιουφ, Θανάσης Νικολάου: Ο Πολιτισμός

20 Οκτ 2026, 11:46
Διεθνή

Φοιτητές πέταξαν τον Μπεν Γκβιρ έξω από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ

20 Οκτ 2026, 10:16
Εργατικά

Aλλη μια δικαίωση για την Π. Τυχεροπούλου, άλλο ένα χαστούκι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΑΑΔΕ την απάλλαξε από τις κατηγορίες του Μπαμπασίδη και έσβησε την ποινή που της επέβαλε ο Σαλάτας

20 Οκτ 2026, 09:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη

20 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Το λες και χαριστική βολή

19 Οκτ 2026, 19:23
Διεθνή

Ολοκληρώθηκε ο «κύκλος του Καΐρου» μεταξύ των παλαιστινιακών πολιτικών παρατάξεων

Ελιγμοί απελπισίας από τον Μαχμούντ Αμπάς και τη Φατάχ

19 Οκτ 2026, 14:31
Αθλητισμός

ΠΑΟ μπάσκετ: Οπαδοί ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες, παρά την απαγόρευση

19 Οκτ 2026, 14:08
Εργατικά

Ξέπλυμα της Motor Oil σε αθλητική διοργάνωση για ΑΜΕΑ

19 Οκτ 2026, 13:48
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

Σομαλία, Σουδάν: Ημέρα επανάστασης (1964).

Ονδούρα: Ημέρα στρατού (1956).

Αγγλία: Ημέρα Trafalgar (1805).

1918: Πρώτο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο (βασιλικό θέατρο Αθήνας), ιδρύεται η Γ.Σ.Ε.Ε.

1945: Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

1950: Η Κίνα καταλαμβάνει το Θιβέτ.

1967: 80.000 διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον κατά του πολέμου του Βιετνάμ, σύλληψη 250 ατόμων.

1967: Ανακαλύπτεται πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη.

1969: Δύο βαριές καταδίκες μελών του ΠΑΚ για βόμβες κατά της χούντας.

1977: Βόμβα σε γραφείο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (Βερολίνο), πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικού σταθμού (RAF).

1977: Διαδηλώσεις-συγκρούσεις με την αστυνομία και βόμβες σε Παρίσι, Πον Μαρλί, Τουλούζη, Λιμόζ και Νανσί, βόμβες στο γερμανικό προξενείο στη Μαδρίτη, επιθέσεις στα γερμανικά προξενεία Αμστερνταμ και Μάαστγκιχτ (Ολλανδία), μεγάλες διαδηλώσεις και επεισόδια σε Ρώμη και Φλωρεντία, βόμβες σε γερμανικούς στόχους σε Γένοβα και Μιλάνο, απ’ αφορμή τη δολοφονία των φυλακισμένων της RAF στα λευκά κελιά του Στάμχαϊμ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είχα την συγκλονιστική Χαρά, Τιμή και Απόλαυση να παρίσταμαι και να ακούσω ζωντανά την πιο σπουδαία πολιτική ομιλία που έχω ακούσει στην ζωή μου. Ο Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ @SecRubio δεν μίλησε σήμερα στην Πνύκα, μπροστά από την Ακρόπολη μόνον ως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αλλά ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των ανθρώπων της Δύσης που ζούσαν, που ζουν και που θα ζήσουν στο μέλλον. Έκανε μια αληθινά Ιστορικών διαστάσεων ομιλία. Περιττό να πω ότι συμφωνώ σε όσα είπε στο 100% και ότι ως Έλλην αισθάνομαι υπερήφανος για το βάθος του θαυμασμού του για τους προγόνους μας αλλά και ως Υπουργός αυτής της Κυβερνήσεως για την δημόσια αναγνώριση του στην αξιοπιστία και στην επιτυχία της Χώρας μας σήμερα. Η Ελλάδα, η Ρώμη και ο Χριστιανισμός συνθέτουν τον Δυτικό Πολιτισμό και η παρακμή του πρέπει να τελειώσει και να ξαναβρεί η Δύση τις ρίζες, τις αξίες και το πνεύμα της που την έκαναν για αιώνες κυρίαρχη. Πραγματικά αξίζουν πολλά εύγε αλλά και ευχαριστώ στον κ. Ρούμπιο για την σημερινή του ομιλία.

Αδωνις Γεωργιάδης

(Εντάξει, εμετός. Προσέξτε, όμως, την επιτηδευμένη μίμηση του ύφους του Τραμπ, με κεφαλαία γράμματα σε ορισμένες λέξεις και κάποια βροντώδη επίθετα. Δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη ήξερε ότι θα προκαλέσει. Διάλεξε σκόπιμα να γράψει αυτό το έμεσμα, ξεπερνώντας κάθε άλλο δεξιό πολιτικό ή δημοσιογράφο στην Ελλάδα. Ολοι οι άλλοι έγλειψαν πατόκορφα τον Ρούμπιο αλλά με… στιλ και… αντικειμενικότητα. Προσπάθησαν να εμφανιστούν σοβαροί και… αξιοπρεπείς. Συνασπίστηκαν μάλιστα γύρω από τη θέση ότι ο Ρούμπιο δεν είναι σαν τους Τραμπ και Βανς αλλά είναι ένας παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός. Μόνο ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος Σπυράδωνης κινήθηκε σε ρυθμό MAGA. Το μήνυμά του δεν αποδέκτες τόσο το δεξιό και ακροδεξιό κοινό στην Ελλάδα όσο ΤΗΝ πρεσβεία και το  ΜΑGA. Θέλησε να προβληθεί ως ο μοναδικός γνήσιος εκπρόσωπος του τραμπισμού στην ελληνική Δεξιά, ώστε να ενεργοποιήσει τις κεραίες ΤΗΣ πρεσβείας και να γίνει ο εκλεκτός της. Να διεκδικήσει την υποστήριξή ΤΗΣ και την υποστήριξη του MAGA, επειδή ξέρει ότι δεν αργεί η ώρα που θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ με αντίπαλο τον… αριστερό Δένδια)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Εφετείο 17Ν

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

  • ΕΛΑ

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Εφετείο ΕΛΑ

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

  • Επαναστατικός Αγώνας

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

  • Επικοινωνία

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

  • Όροι χρήσης

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

  • Ποιοι είμαστε

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

  • Επικοινωνία

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

  • Όροι χρήσης

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

    «Δεν είναι πόλεμος αυτό που γίνεται στη χώρα μου. Είναι Γενοκτονία!»

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo