«Μετά λύπης διαπιστώνω ότι οι εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο ήταν δολώματα στα οποία σαν χάνος τσίμπησα. Βρέθηκα να εξαπατώμαι και να κατηγορούμαι σε ένα πολιτικό παιχνίδι που χαμένος είναι ο κόσμος για τον οποίο τραγουδάω». Αυτά δήλωσε, μεταξύ πολλών άλλων, ο τραγουδιστής Χρήστος Μάστορας, μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε από τους κατ’ επάγγελμα «βορειοηπειρώτες», επειδή τραγούδησε σε συναυλία στη Χιμάρα, λίγες μέρες πριν από τις αλβανικές εκλογές, παρουσία του Εντι Ράμα.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Μάστορα στο Instagram ήταν η εξής:
Το τσαμένο το μελισσάκι, το αθώο, το εξαπάτησαν οι κακοί Αλβανοί. Δεν ήξερε τίποτα. Μπορεί οι γκρούπις στην Ελλάδα, που ο Μάστορας τους πουλάει και λίγο «βορειοηπειρωτιλίκι» και μπόλικο μελό για το «ομογενόπουλο που γεννήθηκε με τη μουσική να ρέει στις φλέβες του και τα κατάφερε παρά τις αντίξοες συνθήκες» (είναι η πιο ποπ εκδοχή του Πύρρου Δήμα), να τα χάβουν κάτι τέτοια, όμως Αλβανοί και έλληνες μειονοτικοί της Αλβανίας ξεκαρδίζονται. Αυτοί ξέρουν πως ο Μάστορας ήξερε πολύ καλά ποιοι και για ποιο σκοπό τον κάλεσαν να τραγουδήσει στη Χιμάρα.
Μπορεί να μην ήξερε αν θα είναι εκεί ο Ράμα (αμφιβάλλουμε ότι δεν ήξερε, αλλά ας το δεχτούμε ως υπόθεση εργασίας), ήξερε όμως πως ο δήμαρχος Χιμάρας, ο Βαγγέλης Τάβος, Δροπολίτης όπως και ο Μάστορας, είναι διακεκριμένο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (έχει διατελέσει βουλευτής, υπουργός Υγείας και νομάρχης Αυλώνας) και προσωπικός φίλος του Ράμα. Και πως η Εστία Δερόπολης, στην οποία θα πήγαινε το περίσσευμα από τη συναυλία, δεν έχει καμιά σχέση με τους κατ’ επάγγελμα «βορειοηπειρώτες», αλλά είναι μια ισχυρή ΜΚΟ της μειονότητας, η οποία ομνύει στη νομιμότητα του αλβανικού κράτους. Μπορείτε να το διαπιστώσετε από την ιστοσελίδα της, στην οποία θα βρείτε και ευχαριστήριες αναφορές στον Μάστορα.
Η Εστία Δερόπολης, ο Βαγγέλης Τάβος από τη Δρόπολη, ο Χρήστος Μάστορας με καταγωγή από τη Δρόπολη, όλοι μαζί έκαναν απόβαση εκτός έδρας (η Χιμάρα δεν έχει σχέση με τη μειονοτική Δρόπολη, ούτε γεωγραφικά, ούτε εθνικά, ούτε πολιτιστικά) και, φυσικά, δούλεψαν για τον Εντι Ράμα και το κόμμα του, συντρίβοντας τους «Μπελέριδες» της Χιμάρας. Και ο Ράμα εμφανίστηκε εκεί, ντυμένος με μαύρη φόρμα και αθλητικά παπούτσια και με το γουορχολικό πολύχρωμο αστέρι, που ο ίδιος έχει ζωγραφίσει, στο στήθος.
O Εντι Ράμα φτάνει στο χώρο της συναυλίας συνοδευόμενος από τον Βαγγέλη Τάβο (αριστερά). Τη φωτογραφία πήραμε από βίντεο των κατ’ επάγγελμα «βορειοηπειρωτών», που έβαλαν και τον υπότιτλο. Από τα πλάνα που οι ίδιοι δημοσίευσαν, όμως, φαίνεται να έχει πολύ κόσμο, ο δε Ράμα να αποθεώνεται.
Στην ίδια συναυλία εμφανίστηκε και ο Κώστας Βέρδης με την κομπανία του (ο αδερφός του και οι δυο γιοι του). Δροπολίτες κι αυτοί, που εδώ και πολλά χρόνια είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα. Γι’ αυτούς δεν έγινε ντόρος (μια καλή παραδοσιακή κομπανία δε φτουράει μπροστά στο ποπ είδωλο) και έτσι ο Βέρδης δε χρειάστηκε να δηλώσει… χάνος, όπως ο Μάστορας.
Μπορεί οι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα κατ’ επάγγελμα «βορειοηπειρώτες» να έφαγαν τα λυσσακά τους, όμως και ο Μάστορας και ο Βέρδης λειτούργησαν ως επαγγελματίες που ξέρουν πράγματα και καταστάσεις στο νότο της Αλβανίας. Ξέρουν ότι οι μειονοτικοί που ζουν στη νότια Αλβανία, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της διασποράς τους που ζει στην Ελλάδα, έχουν σιχαθεί τους «Μπελέριδες» και τους ΜΑΒΗδες και τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Αν δεν συνέβαινε αυτό, δεν νομίζουμε ότι Μάστορας και Βέρδης θα πήγαιναν στη συναυλία της Χιμάρας. Αφήστε τι είπε εκ των υστέρων ο Μάστορας, όταν του την έπεσε το εθνικιστικό σκυλολόι. Στην Αλβανία με τον πανίσχυρο Ράμα και τους ανθρώπους του, στην Ελλάδα και με το σκυλολόι, γιατί ο εθνικισμός πουλάει.
Κυριαρχία Ράμα…
Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ο Ράμα έπαιζε το σύστημα «όλοι σας και μόνος μου». Και με αποχή γύρω στο 53% (!) σάρωσε και εξασφάλισε τέταρτη πρωθυπουργική θητεία, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ψευδώς γράφτηκε εδώ ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα είχε απέναντί του το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Οι εκλογές ήταν επί της ουσίας δικομματικές. Απέναντι στο ΣΚ του Ράμα βρισκόταν ένας συνασπισμός 21 κομμάτων (!) με τίτλο «Συμμαχία της Μεγάλης Αλβανίας». Ηταν τέτοια η κατάντια της αντιπολίτευσης που δεν μπόρεσε να βρει μια αξιόλογη προσωπικότητα και δέχτηκε ως επικεφαλής τον 81χρονο Σαλί Μπερίσα, τον τόσο μισητό στην πλειοψηφία του αλβανικού λαού, εξαιτίας του σκανδάλου των «πυραμίδων» (άρπαξαν τα λεφτά που είχαν καταφέρει να μαζέψουν οι αλβανοί μετανάστες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εξέγερση το 1997) και όχι μόνο.
Στον υπό τον Μπερίσα συνασπισμό μπήκε και το ΚΕΑΔ, ισχυριζόμενο ότι εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα, ενώ είναι εδώ και χρόνια μια σφραγίδα. Τους πείραξε ο ποπ Μάστορας που πήγε και τραγούδησε σε εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά δεν τους πείραξε το γεγονός ότι το ΚΕΑΔ συμμετείχε στον ίδιο συνασπισμό με το ακραίο εθνικοφασιστικό κόμμα των Τσάμηδων, που ονειρεύεται τη «Μεγάλη Αλβανία», η οποία θα φτάνει μέχρι την Πρέβεζα!
Να το ξαναπούμε; Οι «βορειοηπειρώτες» συμμετείχαν στον ίδιο συνασπισμό με τους εθνικοφασίστες Τσάμηδες, αλλά τα ελληνικά ΜΜΕ το έκαναν αβαβά.
Το ΣΚ πήρε 52,26% και 83 από τις 140 έδρες της αλβανικής Βουλής (+9 σε σχέση με το 2021), ενώ ο υπό τον Μπερίσα συνασπισμός της αντιπολίτευσης πήρε 33,95% και 50 έδρες (-9). Τις υπόλοιπες 7 έδρες μοιράστηκαν τέσσερα κόμματα (3 το Σοσιαλδημοκρατικό, 2 το Κόμμα Ευκαιρίας και από 1 το Κίνημα Μαζί και η Συμμαχία «Η Αλβανία Γίνεται Πρωτοβουλία»).
Ο Ράμα χρησιμοποίησε, φυσικά, τον κρατικό μηχανισμό για μια βιομηχανία ρουσφετιών, ενώ η στήριξη που είχε από τις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες τού προσέφερε μεγάλη αίγλη. Είναι, βέβαια, και ένας ικανός δημαγωγός, που δίνει στους Αλβανούς την αίσθηση ότι μόνον αυτός μπορεί να τους εξασφαλίσει ησυχία και σταθερότητα. Η σύγκρισή του με τον Μπερίσα είναι καταλυτική υπέρ του Ράμα.
Ο Μπερίσα, ξέροντας ότι οι δικοί του θα πέσουν να τον φάνε, το ‘ριξε στο… τσάμικο: «Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ αυτές τις εκλογές», βροντοφώναξε και προανήγγειλε συγκέντρωση έξω από το χώρο της Αλβανο-ευρωενωσίτικης συνόδου, στην οποία «θα γίνουν διεθνώς γνωστά τα τερατώδη εγκλήματα του εκλογικού τέρατος Εντι Ράμα που δεν υπακούει σε κανέναν κανόνα (…) Εγγυόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν περιστατικά που θα θέσουν σε κίνδυνο στο ελάχιστο την ασφάλεια όσων συμμετέχουν στη Σύνοδο, αλλά θέλουμε να ξέρουν ότι είναι προσκεκλημένοι ενός ναρκο-δικτάτορα».
Δεν νομίζουμε ότι θ’ αντέξει πολύ. Με τις κλοτσιές θα τον διώξουν οι δικοί του, μπας και καταφέρουν να ανασυγκροτηθούν και να ετοιμαστούν για την επόμενη φορά. Το καταστατικό του ΔΚ προβλέπει αλλαγή ηγεσίας μετά από εκλογική ήττα, αλλά ο Μπερίσα δήλωσε ήδη ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, γιατί έχασε από… νοθεία. Ετσι, αναμένεται ν’ αρχίσει κλοτσοπατινάδα που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ηγετικό προφίλ του «άχαστου» Ράμα.
…και στην ελληνική μειονότητα
Τα ποσοστά του ΣΚ στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας ήταν υψηλότερα από το γενικό του ποσοστό στη χώρα. Γύρω στο 60% στα χωριά της Δρόπολης, της Φοινίκης, των Σαράντα, αλλά και του ορεινού όγκου της Χιμάρας (που δεν είναι μειονοτική περιοχή). Ακόμα και στον παλιό δήμο της Χιμάρας, εκεί που είναι συγκεντρωμένοι οι «Μπελέριδες», το ΣΚ ήρθε τελικά πρώτο! Κάνει… δουλίτσα ο έμπειρος Βαγγέλης Τάβος, που με τη βοήθεια του Ράμα άρχισε να μοιράζει και συμβόλαια σπιτιών και χωραφιών-οικοπέδων, στερώντας από τους «Μπελέριδες» το βασικό τους χαρτί.
Ο ίδιος ο Μπελέρι έκανε… επιμνημόσυνες δηλώσεις στο ΕΡΤΝews. Από τη Χιμάρα, μάλιστα, όπου είχε πάει μπας και καταφέρει να μαζέψει καμιά ψήφο: «Στη Χιμάρα δεν υπάρχει η κατάσταση που είναι στην υπόλοιπη Αλβανία. Εδώ αντιπολίτευση και συμπολίτευση είναι περίπου στα ίδια. Ως ελληνική εθνική μειονότητα εκλέγουμε έναν βουλευτή, τον Βαγγέλη Ντούλε. Και αν η αντιπολίτευση ενωμένη βγάλει στην περιφέρεια Αυλώνας 5 αντί για 4 που θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο, ο 5ος πάλι θα είναι ο Πέτρος Γκικουρίας, ένας ομογενής. Το λυπηρό είναι ότι το κόμμα του κυρίου Ράμα δυστυχώς δεν έχει κανέναν ομογενή βουλευτή στην περιφέρεια Αυλώνας, οπότε ελπίζουμε να βγει ο κ. Γκικουρίας».
Ο Πέτρο Γκικουρία, ο εστιάτορας από την Αμερική που ο Μπελέρι τον έβαλε να διεκδικήσει το δήμο Χιμάρας στις επαναληπτικές εκλογές και τον συνέτριψε ο Βαγγέλης Τάβος, μάλλον δεν εξελέγη βουλευτής στη Χιμάρα. Ο δε Βαγγέλης Ντούλε δεν εξελέγη με σταυρό. Eκανε συμφωνία με τον Μπερίσα και εξασφάλισε θέση «επικρατείας». Εξελέγη από την «κλειστή λίστα» της υπό τον Μπερίσα συμμαχίας και μάλιστα όχι σε μειονοτική περιοχή, αλλά στην περιφέρεια των Τιράνων. Αν ήταν τόσο σίγουρος για την εμπιστοσύνη που του έχει η μειονότητα, γιατί δεν κατέβαινε σε μειονοτική περιφέρεια; Φοβόταν το μαύρισμα και απλά παζάρεψε να του χαρίσει την έδρα ο Μπερίσα. Αλλά κι αυτό το γεγονός, αυτή την ξεφτίλα, την κρύβουν οι εθνικισταράδες της Ελλάδας.
Τι άλλο έκρυψε ο Μπελέρι, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα; Οτι μειονοτικοί εκλέγονται και με το κόμμα του Ράμα. Είναι ο γιατρός Βασίλης Λάγιος που έχει μεγάλο μικροβιολογικό εργαστήριο στα Τίρανα και τον έβαλε ο Ράμα στην «κλειστή λίστα» στην περιφέρεια Τιράνων καθώς και ο νυν υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Πίρο Βένγκου, με καταγωγή από τη Δρόπολη, που κατέβηκε στην περιφέρεια Αυλώνας.
Ο Μπελέρι χρεώνεται προσωπικά την ήττα στη Χιμάρα. Ο ίδιος προσπαθούσε να εκλέξει τον Γκικουρία. «Είναι από τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων χρόνων», έλεγε στον ΣΚΑΪ. Και αφού ενημέρωνε ότι «το κόμμα της ελληνικής μειονότητας κατεβαίνει με την αντιπολίτευση» (χωρίς, βέβαια, να πει ότι κατέβαινε μαζί με τους εθνικοφασίστες Τσάμηδες), προεξοφλούσε πως θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, σημειώνοντας με νόημα ότι «ήδη έχουν έρθει τα πρώτα λεωφορεία από την Αθήνα». Δεν ξέρουμε πόσα λεωφορεία μπόρεσε να κουβαλήσει (αλήθεια, ποιος έβαλε τα φράγκα;), όμως ο Ράμα και ο Τάβος τον νίκησαν κατά κράτος ακόμα και μέσα στην κωμόπολή του, τη Χιμάρα.
Ο «μπελερισμός» ηττήθηκε πανηγυρικά. Το παραμύθι ότι στο πρόσωπο του Μπελέρι διωκόταν η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας συντρίφτηκε. Η μειονότητα τούς γύρισε την πλάτη. Μάλλον γι’ αυτό λύσσαξαν με τον Μάστορα. Το μόνο που μένει είναι να φορτώσουν τώρα την ήττα στα… μελισσόπουλα.
Ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του το έχουν καταλάβει, γι’ αυτό και επίσημα ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΝΔ αναμίχτηκε στα προεκλογικά δρώμενα της Αλβανίας. Η καλά ενημερωμένη «Καθημερινή» έγραψε ότι «κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας, εργάζονται για την αναθέρμανση του κλίματος και διευθέτησης των όποιων εκκρεμοτήτων, με πρώτο βήμα την επίσκεψη στις 3 Ιουνίου στην Αθήνα του Αλβανού ΥΠΕΞ Ιγκλι Χασάνι». Ισως να στείλει ο Ράμα δώρο στον Μητσοτάκη καμιά από εκείνες τις σταμπωτές γραβάτες που τυπώνει με δικά του σχέδια. Για να τον ευχαριστήσει που με τους «Μπελέριδες» τον βοήθησε να κερδίσει όχι μόνο τους αλβανούς ψηφοφόρους αλλά και τους μειονοτικούς ψηφοφόρους.
ΥΓ1. Διαβάζουμε στο facebook της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών» (αυτοί κάλεσαν τον Κασιδιάρη σε εκδήλωσή τους;):
«Η 3η Μαΐου 2025 θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της Χιμάρας και ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου ως ημέρα βαθιάς προσβολής και πικρής απογοήτευσης για όλους εμάς που ζούμε καθημερινά τον εμπαιγμό και την αδικία. Ο Χρήστος Μάστορας, ο δικός μας άνθρωπος από τη Δρόπολη, που στο παρελθόν ύψωνε τη φωνή του για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και κατηγορούσε ανοιχτά τον Ράμα για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, εμφανίστηκε τελικά στη σκηνή του Ράμα, σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Δήμο Χιμάρας και παρουσιάστηκε ως «πολιτιστική» από τους διοργανωτές και ως «φιλανθρωπική» από τον ίδιο. Συνεχίζοντας το προεκλογικό του οδοιπορικό, ο Έντι Ράμα πέρασε από τους Αγίους Σαράντα, όπου είχε μόλις ολοκληρώσει επίσημη προεκλογική εκδήλωση, και έφτασε στη Χιμάρα για να χαιρετήσει την εκδήλωση του Δήμου, με πρωταγωνιστή τον Μάστορα. Ομιλητές ήταν ο διορισμένος από τον Ράμα δήμαρχος Βαγγέλης Τάβος, ο ίδιος ο Ράμα και η υπουργός Τουρισμού Μιρέλα Κουμπάρο».
Διορισμένος από τον Ράμα είναι ο Τάβος; Δεν έγιναν επαναληπτικές εκλογές στη Χιμάρα, στις οποίες ο Τάβος νίκησε «πολλά με λίγα» τον Γκικουρία (με 17,5 μονάδες διαφορά);
ΥΓ2. Λύσσαξαν οι «βορειοηπειρώτες» και με τον δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας, που ήταν καλεσμένος του Τάβου στη συναυλία των Μάστορα-Βέρδη και υποκλίθηκε όταν ο Ράμα έκανε ονομαστική αναφορά καλωσορίζοντάς τον ως φίλο της Αλβανίας. Απολαύστε βίντεο από το facebook: