Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη
  • «Τρελές» δηλώσεις του Λίμπερμαν αποκαλύπτουν ότι το σύνολο των σιωνιστικών μορφωμάτων ενώνεται για τη διατήρηση της κατοχής της Παλαιστίνης
  • Κυβέρνηση-προαγωγός του τζόγου, νόμιμου και παράνομου
  • Νοσοκομειακοί Ψυχολόγοι: Καταγγέλλουν την ΕΔΕ σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζόμενων του ΨΝΑ
  • Ξεβρακώθηκαν η κυβέρνηση και οι εργολάβοι του Μετρό
  • Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο στο Εφετείο η δίκη σε δεύτερο βαθμό εφτά μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Τέλος η Wagner στη Ρωσία
Διεθνή

Τέλος η Wagner στη Ρωσία

Αλώβητος ο Πούτιν

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Ιούν 2023, 14:45
Πριγκόζιν (αριστερά) και Πούτιν σε παλαιότερες ανέμελες στιγμές. Τότε αποκαλούσαν τον «ιδιοκτήτη» της Wagner «σεφ του Πούτιν».

Εξι μέρες μετά την αποκαλούμενη ανταρσία Πριγκόζιν, τα δυτικά ΜΜΕ συνεχίζουν τα σενάρια και τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, στο εσωτερικό της Ρωσίας και κυρίως στην ισχύ και το πολιτικό μέλλον του Πούτιν, ερμηνεύοντας δεδομένα και γεγονότα με βάση τις απαιτήσεις της αμερικανονατοϊκής προπαγάνδας.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα.

  • Εδώ και καιρό ήταν γνωστή η κόντρα του Πριγκόζιν με το υπουργείο Αμυνας, το οποίο κατηγορούσε για ανεπαρκή ανεφοδιασμό της Wagner με πυρομαχικά. Γι’ αυτό και κατά την εκδήλωση της ανταρσίας απαιτούσε την αντικατάσταση του υπουργού Αμυνας Σοϊγκού και του στρατηγού και αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Γκερασίμοφ, καταλογίζοντάς τους, εκτός των άλλων, ευθύνες για τις όποιες αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
  • Μετά την ήττα των ουκρανικών στρατευμάτων στο Μπαχμούτ από τους μισθοφόρους της Wagner, η περιοχή παραδόθηκε στον έλεγχο του ρώσικου στρατού και η Wagner αποσύρθηκε στα στρατόπεδά της και δεν συμμετείχε έκτοτε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ακόμη και μετά την έναρξη της αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στις 4 Ιούνη. Αιτία η εκκρεμότητα σχετικά με το μέλλον της Wagner, μετά την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας να διαλυθούν οι μισθοφορικές μονάδες και να ενταχθούν με ατομικό συμβόλαιο όσα από τα μέλη τους θέλουν στο ρωσικό στρατό, υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Αμυνας, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιούλη. Το σχετικό διάταγμα εξέδωσε ο Σοϊγκού και επικυρώθηκε από τον Πούτιν στις 14 Ιούνη.
  • Ο Πριγκόζιν αρνήθηκε να αποδεχτεί την ένταξη των μισθοφόρων της Wagner εξαπολύοντας νέα σφοδρά πυρά κατά της στρατιωτικής ηγεσίας και θέτοντας τους δικούς του όρους, μεταξύ των οποίων η ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δομές του ρωσικού στρατού, εκτός των πυρηνικών όπλων, και το δικαίωμα άσκησης βέτο σε περίπτωση διαφωνίας των εκπροσώπων του στη διοργάνωση κοινών επιχειρήσεων με το ρωσικό στρατό.
  • Με δεδομένο ότι η απόφαση Πούτιν ήταν η διάλυση της Wagner και άλλων μισθοφορικών μονάδων, δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχτεί κανένα από τους όρους του Πριγκόζιν, τις κινήσεις και τους στόχους του οποίου προφανώς γνώριζαν πολύ καλά οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
  • Είναι τουλάχιστον αστείες οι εκτιμήσεις δυτικών ΜΜΕ ότι η ανταρσία Πριγκόζιν και η χωρίς αντίσταση πορεία μερικών χιλιάδων ενόπλων προς τη Μόσχα ήταν ισχυρό πλήγμα και ταπείνωση για τον Πούτιν. Το ίδιο και οι εκτιμήσεις ότι ο ρωσικός στρατός δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να τους αντιμετωπίσει και να τους συντρίψει, αν έπαιρνε τέτοια εντολή από τον Πούτιν. Απλά, ο ρώσος πρόεδρος και το επιτελείο του ακολουθούσε άλλη τακτική, καθώς, όπως φάνηκε από την εξέλιξη της υπόθεσης, στόχος της επίδειξης δύναμης του Πριγκόζιν ήταν η μεγιστοποίηση της άσκησης πίεσης και όχι η κατάληξη σε ένοπλη σύγκρουση. Αλλωστε, είχε προηγηθεί η χωρίς αντίσταση κατάληψη από τη Wagner του Αρχηγείου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας, το οποίο εξακολουθούσε να λειτουργεί κανονικά παρακολουθώντας και συντονίζοντας τις επιχειρήσεις του ρώσικου στρατού στα μέτωπα της νότιας Ουκρανίας.
  • Ο Πριγκόζιν έπαιξε και έχασε. Οταν αντιλήφθηκε ότι δεν κατάφερε να προκαλέσει ρήγματα στο ρωσικό στρατό, ότι απομονώθηκε και ότι οι πιέσεις και οι εκβιασμοί του δεν έπιασαν, ζήτησε τη μεσολάβηση του λευκορώσου προέδρου Λουκασένκο.

Οπως έγινε γνωστό, με απόφαση Πούτιν όσοι από τους μισθοφόρους της Wagner θέλουν μπορούν να ενταχθούν στο ρωσικό στρατό. Οι υπόλοιποι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να περάσουν στη Λευκορωσία, αφού έχουν αρθεί όλες οι κατηγορίες σε βάρος τους. Αυτό σημαίνει το τέλος της Wagner στη Ρωσία. Ο στόχος του Πούτιν επετεύχθη και ο ίδιος βγήκε αλώβητος απ’ αυτή την κρίση, αποτρέποντας τις οδυνηρές συνέπειες που εγκυμονούσαν τυχόν λάθη στη διαχείρισή της. Ο στρατός, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), οι Τσετσένοι, τα κόμματα από τους εθνικιστές μέχρι τους «κομμουνιστές», στάθηκαν στο πλευρό της ρωσικής ηγεσίας.

Συν τοις άλλοις, όπως και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι παραδέχονται, η ανταρσία Πριγκόζιν δεν είχε καμιά επίπτωση στις επιχειρήσεις των ρώσικων στρατευμάτων στα ουκρανικά μέτωπα, όπου η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού καρκινοβατεί έχοντας τεράστιες απώλειες σε στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Ο Πριγκόζιν, που βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία, θα αναλάβει, όπως φαίνεται, νέα αποστολή. Οπως δήλωσε ο Λουκασένκο, οι μισθοφόροι της Wagner που περνούν στη Λευκορωσία μπορούν να εγκατασταθούν σε εγκαταλειμένο στρατόπεδο και μπορεί να φανούν χρήσιμοι στην ασφάλεια της χώρας. Η Πολωνία, η Ουκρανία, η Λιθουανία, οι οποίες θεωρούνται εχθρικές προς το καθεστώς Λουκασένκο, καθώς και το ΝΑΤΟ, εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους για την εγκατάσταση της Wagner στη Λευκορωσία.

Ωστόσο, εκτός από τις εξωτερικές απειλές, το καθεστώς Λουκασένκο αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και στο εσωτερικό. Μια απ’ αυτές είναι η αντικαθεστωτική οργάνωση Bypol, η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση. Τα μέλη της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα το 2020, μετά την εκλογική νίκη του Λουκασένκο, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος δεν αναγνώρισε την εκλογή Λουκασένκο, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και δόλια και δείχνοντας τη δυτικόφιλη Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια ως την πραγματική νικήτρια, η οποία έχει έδρα της τη Λιθουανία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των «Times» (18/06/23), μετά την καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις καταστολής του καθεστώτος, πολλά μέλη της Bypol κατέφυγαν στις βαλτικές χώρες, στην Ουκρανία, στην Πολωνία και στην Τσεχία. Εδώ και πολλούς μήνες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εκατοντάδες μέλη της Bypol εκπαιδεύονται στην Πολωνία, με έδρα την πόλη Πόσναν, σε ένα σκληρό στρατιωτικό πρόγραμμα και πραγματοποιούν σαμποτάζ και ένοπλες επιθέσεις στο έδαφος της Λευκορωσίας, με τελευταία την επίθεση με drone σε ρωσικό ραντάρ Α-50 στην αεροπορική βάση Machulishchy. Συνεπώς, ο Λουκασένκο έχει πολλούς και σοβαρούς λόγους που υποδέχεται στη χώρα του τους εμπειροπόλεμους μισθοφόρους της Wagner.

Η Wagner δεν ήταν το δημιούργημα ενός «ολιγάρχη», του Πριγκόζιν. Ηταν το μακρύ χέρι του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Ο στρατιωτικός του βραχίονας που έκανε τη βρόμικη δουλειά σε χώρες του εξωτερικού, όπως στη Λιβύη, στη Συρία και αλλού. Και οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν μισθοφορικά σώματα που εμφανίζονται ως δυνάμεις «ιδιωτικής ασφάλειας» (π.χ. η διαβόητη Blackwater στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

O κίνδυνος αυτονόμησης τέτοιων σωμάτων, που συγκεντρώνουν δύναμη πυρός όπως οι κρατικές ένοπλες δυνάμεις, είναι πάντα υπαρκτός. Οπως και η αναπήδηση βοναπαρτιστικών συμπεριφορών εκ μέρους των ιδιοκτητών ή των διαχειριστών τους τύπου Πριγκόζιν. Ηταν πραγματικά εξευτελιστικό για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό να εμφανίζεται κάθε λίγο ένας «ιδιώτης», ο Πριγκόζιν, και να κάνει εξευτελιστικές δηλώσεις ενάντια στον υπουργό Αμυνας και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Ο Πούτιν, δημιούργημα του οποίου υπήρξε η Wagner, έπρεπε να το τελειώσει. Και το τελείωσε. Ο βοναπαρτίσκος Πριγκόζιν μπορεί να βρεθεί κάποια μέρα «αυτοκτονημένος».

Τα δυτικά ΜΜΕ, που πανηγύριζαν για την «πορεία της Wagner προς τη Μόσχα», παραμυθιάζοντας τους αναγνώστες και ακροατές τους με κάτι που στην πραγματικότητα έμοιζε με πορεία των «γενναίων του Μπρανκαλεόνε», τώρα βρήκαν άλλο «κοσκινάκι»: τις εκκαθαρίσεις που ετοιμάζει ο Πούτιν, με πρώτο τον στρατηγό Σουροβίκιν (τον γνωστό ως «στρατηγό Αρμαγεδώνα»), ο οποίος –πάντα σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ- έχει συλληφθεί και ανακρίνεται νυχθημερόν για να διαπιστωθεί αν ήταν αυτός που ενθάρρυνε τον Πριγκόζιν στο οπερατικό βοναπαρτιστικό του εγχείρημα.

Οπως αντιλαμβάνεστε, δε θα δώσουμε καμιά βάση σ’ αυτά τα δημοσιεύματα, που θυμίζουν κάποια παλαιότερα για τον καρκίνο του προστάτη από τον οποίο έπασχε ο Πούτιν και τον… σωσία που εμφανιζόταν στη θέση του. Ασφαλώς και δεν περιποιεί τιμή σε ένα ιμπεριαλιστικό καθεστώς να αντιμετωπίζει ανταρσία από μια δική του μισθοφορική δύναμη. Λογικό είναι να την πληρώσουν κάποιοι στρατιωτικοί. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ιμπεριαλιστικές ηγεσίες δεν συγχωρούν ούτε την αμέλεια. Αυτό όμως δε θα το μάθουμε από τα «κίτρινα» κουτσομπολιά του δυτικού Τύπου. Τα μαντάτα θα έρθουν από τη Ρωσία. Απλώς θα τα πληροφορηθούμε εκ των υστέρων. Οταν θα έχουν γίνει οι καρατομήσεις ή/και οι «αυτοκτονίες», αγαπημένη μέθοδος με την οποία τιμωρεί τους «αλλαξοπιστήσαντες» πρώην συνεργάτες του ο πραγματικός Βοναπάρτης του Κρεμλίνου, που εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της ρωσικής ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης.

YΓ. «Η ταπείνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν» είναι ο τίτλος που έβαλε ο Economist στο… εμπνευσμένο εξώφυλλό του. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μοιάζει με αδέξιο κακοποιό μέσα στην κούφια συμμορία στην οποία έχει καταντήσει τη Ρωσία. Η ανταρσία της Wagner έχει αποκαλύψει την αυξανόμενη αδυναμία του», ήταν το σχόλιο με το οποίο ο Economist συνόδευσε την ανάρτηση του εξώφυλλου στο Twiiter. Το εξώφυλλο έγινε ήδη viral καθώς αναδημοσιεύεται απ’ όλα τα δυτικά Μέσα. Για μια φορά ακόμη κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα. Μέχρι τώρα τον έχουν βγάλει με καρκίνο του προστάτη, με σύφιλη και κάμποσες ακόμα αρρώστιες. Τώρα το έριξαν στην πιο γελοία ηθικολογία, παραβλέποντας το γεγονός πως για να ταπεινωθεί ο Πούτιν δε φτάνει ένα οπερατικό πραξικόπημα, αλλά πρέπει να ηττηθεί καταρχάς στρατιωτικά στην Ουκρανία. Κι επειδή αυτό δεν διαγράφεται στον ορίζοντα, αν και το έχουν… ανακοινώσει κάμποσες φορές, φτιάχνουν γκραν γκινιόλ εξώφυλλα.

Εκτύπωση 🖨
WAGNER ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ Μητσοτάκης έβαλε τους νεοναζιστές στη Βουλή

Αλώβητος ο Πούτιν

Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 1 Ιούλη

Αλώβητος ο Πούτιν

Σχετικά Αρθρα

«Τρελές» δηλώσεις του Λίμπερμαν αποκαλύπτουν ότι το σύνολο των σιωνιστικών μορφωμάτων ενώνεται για τη διατήρηση της κατοχής της Παλαιστίνης

Διεθνή 8 Οκτ 2026, 21:45

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές ξεφτίλισαν τον Ζοράν Μαμντάνι

Διεθνή 8 Οκτ 2026, 13:54

Γάζι Χαμάντ: Οι Αμερικανοί και οι μεσολαβητές πρέπει να υποχρεώσουν την Κατοχή να τηρήσει τη συμφωνία, αλλιώς θα καταρρεύσει

Διεθνή 8 Οκτ 2026, 09:42

IRGC: Ο Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα ήταν η αρχή του τέλους για τον σιωνισμό

Διεθνή 7 Οκτ 2026, 18:45

Η Χεζμπολά για την 7η Οκτώβρη: Μια θαρραλέα πράξη αντίστασης, μια φυσική και νόμιμη απάντηση στην τεράστια αδικία και καταπίεση

Διεθνή 7 Οκτ 2026, 18:16

Tρία χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα: Ολα έχουν αλλάξει υπέρ της Παλαιστίνης

Διεθνή 7 Οκτ 2026, 11:13
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2026, 00:01
Διεθνή

«Τρελές» δηλώσεις του Λίμπερμαν αποκαλύπτουν ότι το σύνολο των σιωνιστικών μορφωμάτων ενώνεται για τη διατήρηση της κατοχής της Παλαιστίνης

8 Οκτ 2026, 21:45
Οικονομία

Κυβέρνηση-προαγωγός του τζόγου, νόμιμου και παράνομου

8 Οκτ 2026, 20:26
Εργατικά

Νοσοκομειακοί Ψυχολόγοι: Καταγγέλλουν την ΕΔΕ σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζόμενων του ΨΝΑ

8 Οκτ 2026, 14:43
Περιβάλλον

Ξεβρακώθηκαν η κυβέρνηση και οι εργολάβοι του Μετρό

Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή να δοθούν στους κατοίκους της Κυψέλης όλα τα έγγραφα που αρνούνταν να τους χορηγήσουν

8 Οκτ 2026, 14:35
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο στο Εφετείο η δίκη σε δεύτερο βαθμό εφτά μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

8 Οκτ 2026, 14:11
Διεθνή

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές ξεφτίλισαν τον Ζοράν Μαμντάνι

8 Οκτ 2026, 13:54
Κόντρες

Εμπρός αφεντικό, μη σκύβεις το κεφάλι, με τη Λεωνόρα αντίσταση και πάλι

8 Οκτ 2026, 13:09
Εργατικά

Ο Σπυράδωνης προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους του ΕΣΥ

ΕΔΕ ενάντια σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές του ΨΝΑ, επειδή του χάλασαν τηλεοπτικό «στήσιμο»

8 Οκτ 2026, 10:17
Διεθνή

Γάζι Χαμάντ: Οι Αμερικανοί και οι μεσολαβητές πρέπει να υποχρεώσουν την Κατοχή να τηρήσει τη συμφωνία, αλλιώς θα καταρρεύσει

8 Οκτ 2026, 09:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Οκτώβρη

8 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

3 χρόνια από την 7η Οκτώβρη: Ολες-όλοι στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Σάββατο 10 Οκτώβρη 2026, 14:00 | Πάρκο Ελευθερίας – πορεία προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ

7 Οκτ 2026, 19:27
Παιδεία

Παιδιά ενός κατώτερου θεού οι μαθητές με αναπηρία

7 Οκτ 2026, 18:47
Διεθνή

IRGC: Ο Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα ήταν η αρχή του τέλους για τον σιωνισμό

7 Οκτ 2026, 18:45
Διεθνή

Η Χεζμπολά για την 7η Οκτώβρη: Μια θαρραλέα πράξη αντίστασης, μια φυσική και νόμιμη απάντηση στην τεράστια αδικία και καταπίεση

7 Οκτ 2026, 18:16
Παιδεία

Αυτοί που στραγγαλίζουν το δημόσιο σχολείο και την εκπαίδευση παριστάνουν τους ανησυχούντες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα αποτελέσματα PISA

7 Οκτ 2026, 13:07
Ιστορία

«Μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία ανάσα μας… Είμαστε ο λαός»

Ενα βίντεο από τη νικηφόρα μάχη της πολιορκημένης Τζαμπάλια, που οδήγησε σε ναυάγιο το κακόφημο σιωναζιστικό «Σχέδιο των Στρατηγών»

7 Οκτ 2026, 12:49
Διεθνή

Tρία χρόνια από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα: Ολα έχουν αλλάξει υπέρ της Παλαιστίνης

7 Οκτ 2026, 11:13
Καταστολή

«Εκτακτη ανάγκη» χωρίς τέλος: Η Ευρωένωση μετακινεί ξανά τα όρια του ασύλου

7 Οκτ 2026, 09:27
Εργατικά

Παραπομπή εκπαιδευτικών του ΣΕΠΕ Μεσσηνίας στο Πειθαρχικό για συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

7 Οκτ 2026, 05:56
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

Ημέρα ταχυδρομείων.

Ουγκάντα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1962).

Περού: Ημέρα εθνικής αξιοπρέπειας (1968).

1934: Θανατώνεται στη Μασσαλία ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Α’ από μέλος της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης.

1946: Οι τρομοκρατικές ομάδες του Κατσαρέα δολοφονούν 45 δημοκρατικούς πολίτες στη Λακωνία.

1969: Δυο βόμβες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1973: Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν τη Δαμασκό, περισσότεροι από εκατό νεκροί.

1977: Βόμβα στη Λέσχη Αξιωματικών του προσωπικού των βάσεων στο Ελληνικό (ΕΛΑ).

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΚΝΕ στα Πετράλωνα.

1990: Τα ΜΑΤ επιτίθενται κατά απεργών της «Olympic catering» στέλνοντας 22 άτομα στο νοσοκομείο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Ψέλνεις στη Σιμωνόπετρα και ακούγεται στον Άδη…». Μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος είναι πάντα μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσεις. Ένα ταξίδι στην ιστορία, στους πολιτιστικούς θησαυρούς που φυλάσσονται αιώνες αλλά και στο βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αλέξης Τσίπρας

[Στον τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου αναζήτησε… ιδεολογικό καταφύγιο ο πολιτικός απατεώνας για να δικαιολογήσει την επίσκεψή του στο Αγιονόρος, όπου δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με τον ηγούμενο του Βατοπαιδίου, «γέροντα» Εφραίμ! Να παραπέμψουμε τον Τσίπρα και τους λογογράφους του στον Μαρξ και τη μεγαλοφυή ανάλυσή του για τη σχέση της θρησκείας με την αναζήτηση του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης θα ήταν too much. Ανθρωποι σαν τον Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για την πραγματική φιλοσοφική μόρφωση, οπότε σιγά μην καθήσουν να ζορίσουν τον εαυτούλη τους με φράσεις όπως «Η θρησκεία είναι η φαντασιακή πραγμάτωση της ανθρώπινης ουσίας, αφού η ανθρώπινη ουσία δεν έχει αληθινή πραγμάτωση» (Αλέξη, μην κουράζεσαι, είναι το ακριβώς αντίθετο από την παπάρα που έγραψες ή σου έγραψαν). Οι Τσίπρες… το πολύ μέχρι στιχάκια τραγουδοποιών (που δε φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι). Να παραπέμψουμε τον Τσίπρα, αναφορικά με πτυχές της ιστορία της ρασοφόρας πολιτείας του Αθω στον Θέμο Κορνάρο και το ταξιδιωτικό αριστούργημά του «Οι άγιοι δίχως μάσκα»; Θα κινδυνεύαμε να μπερδέψει τον συγγραφέα με τον συνεπώνυμό του Βιτσέντζο Κορνάρο και να ξεφυλλίζει τον «Ερωτόκριτο» για να βρει «πού γράφει για το Αγιον Ορος». Θα θυμίσουμε μόνο την επιστολή που έστειλαν τα μοναστήρια του Αθω στον Χίτλερ, δέκα χρόνια μετά το οχτάμηνο ρεπορτάζ του Θέμου Κορνάρου. Στις 26 Απρίλη του 1941, οι αγιορείτες καλόγεροι απ’ όλα τα μοναστήρια είχαν αποστείλει -«βαθυσεβάστως»- επιστολή «προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον», με την οποία έπαιρναν «την εξαιρετικήν τιμήν ν’ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα καί παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον, του οποίου Ηγούμενοι καί αντιπρόσωποι τυγχάνομεν, διαδεχομένη εν τούτω τους ιδρυτάς και Ευεργέτας του Ιερού τούτου Τόπου Βυζαντινούς Αυτοκράτορας καί διαδόχους τούτων»! Ζητούσαν από τον Χίτλερ, που είχε σκλαβώσει την Ελλάδα, να γίνει ο συνεχιστής των βυζαντινών αυτοκρατόρων, των σλάβων και ουγγροβλάχων ηγεμόνων και των οθωμανών σουλτάνων, εξασφαλίζοντάς τους την καλοπέρασή τους, που είναι το μόνο που τους νοιάζει. «Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς καί εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν καί την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν καί ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν καί κηδεμονίαν Αυτής», έγραφαν στον Χίτλερ οι ρασοφόροι του Αθω. Φαίνεται πως το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε ούτε απ’ αυτόν τον σταθμό]

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Αλώβητος ο Πούτιν

    • Εφετείο 17Ν

      Αλώβητος ο Πούτιν

  • ΕΛΑ

    Αλώβητος ο Πούτιν

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Αλώβητος ο Πούτιν

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Αλώβητος ο Πούτιν

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Αλώβητος ο Πούτιν

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Αλώβητος ο Πούτιν

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αλώβητος ο Πούτιν

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Αλώβητος ο Πούτιν

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αλώβητος ο Πούτιν

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Αλώβητος ο Πούτιν

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αλώβητος ο Πούτιν

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αλώβητος ο Πούτιν

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αλώβητος ο Πούτιν

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Αλώβητος ο Πούτιν

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Αλώβητος ο Πούτιν

      Αλώβητος ο Πούτιν

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Αλώβητος ο Πούτιν

      Αλώβητος ο Πούτιν

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Αλώβητος ο Πούτιν

      Αλώβητος ο Πούτιν

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Αλώβητος ο Πούτιν

      Αλώβητος ο Πούτιν

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Αλώβητος ο Πούτιν

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Αλώβητος ο Πούτιν

    Αλώβητος ο Πούτιν

  • Επικοινωνία

    Αλώβητος ο Πούτιν

    Αλώβητος ο Πούτιν

  • Όροι χρήσης

    Αλώβητος ο Πούτιν

    Αλώβητος ο Πούτιν

  • Ποιοι είμαστε

    Αλώβητος ο Πούτιν

    Αλώβητος ο Πούτιν

  • Επικοινωνία

    Αλώβητος ο Πούτιν

    Αλώβητος ο Πούτιν

  • Όροι χρήσης

    Αλώβητος ο Πούτιν

    Αλώβητος ο Πούτιν

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo