Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 6 Οκτώβρη
  • Ο Τασούλας (ξανα)καρφώνει τον Μητσοτάκη από το βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη
  • Διατάζουν ψυχιάτρους να υπερεφημερεύσουν στο Δρομοκαΐτειο
  • Αθλια υπόδειξη-εντολή του υπουργείου Παιδείας στα ελληνικά πανεπιστήμια να «συνεργαστούν» με τα αντίστοιχα του Ισραήλ
  • Είναι «τελειωμένος» ο Νότης Μηταράκης;
  • Το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε από τους βασικούς σταθμούς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ο σερίφης είχε εύκολο έργο
Πολιτική

Ο σερίφης είχε εύκολο έργο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Φεβ 2023, 18:24

Καιρός ήταν να έρθει στα μέρη μας ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Ρουτίνα είναι αυτές οι επισκέψεις για τους ιθύνοντες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Τουρκία και Ελλάδα συναποτελούν τη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, οπότε οι σερίφηδες των ΗΠΑ πρέπει να περνούν από εδώ, να επιβεβαιώνουν τον ηγετικό τους ρόλο, να επεκτείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στις δυο χώρες και να κρατούν τις διαφορές ανάμεσα στους άσπονδους συμμάχους σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

Τα πράγματα για τον Μπλίνκεν έγιναν άξαφνα ευκολότερα, καθώς ο φονικός σεισμός σε Τουρκία και Συρία άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Οχι επειδή στάλθηκαν μερικές δεκάδες έλληνες διασώστες στη σεισμόπληκτη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά επειδή κόπηκαν αναγκαστικά οι εθνικιστικές μαγκιές του Ερντογάν και των υπουργών του, για τους οποίους το μέγα ζήτημα είναι ο σεισμός, οι συνέπειές του, οι ευθύνες τους και όχι τα ελληνοτουρκικά.

Ο Δένδιας δεν πήγε απρόσκλητος στα Αδανα για να κάνει επίδειξη δημόσιων εναγκαλισμών με τον Τσαβούσογλου. Είχε ήδη συνεννοηθεί με τον τούρκο ομόλογό του και ό,τι είδαμε στις τηλεοπτικές οθόνες ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο. Ακολούθησαν οι δηλώσεις Τσαβούσογλου σε ελληνικά ΜΜΕ, το Σάββατο, ότι πρότεινε στην Αθήνα έξι σημεία, μεταξύ των οποίων να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας, τις διερευνητικές συνομιλίες, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στον στρατό στο επίπεδο του ΝΑΤΟ και σε διμερές επίπεδο». Είχαν προηγηθεί μυστικές επαφές σε επίπεδο πρέσβεων, επί γερμανικού εδάφους και με γερμανική και αμερικάνικη ενθάρρυνση.

«Κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά» είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως «υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα – βήμα. Πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα και αυτή ήταν μια από τις προτάσεις του Νίκου Δένδια όταν βρέθηκε στην Αγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην Ανατολική Μεσόγειο». «Ναι, είχαμε διαφωνίες και ορισμένες φορές και κλιμακώσεις» είπε ο Τσαβούσογλου, για να προσθέσει: «Οπως, όμως, συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια καθ’ οδόν προς το Χατάι, θα πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε να προκύψει άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί. Οχι μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας αλλά και να επιλύσουμε ορισμένες διαφορές μας». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο νέος τούρκος πρέσβης, ένας πολύ έμπειρος διπλωμάτης, δήλωσε την περασμένη Κυριακή πως «τώρα, αξιοποιώντας και αυτή τη θετική ατμόσφαιρα στην κοινή γνώμη, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τις δύο χώρες να ξεκινήσουν έναν αυθεντικό και ειλικρινή διάλογο για να επιλύσουν τα μεταξύ τους θέματα».

Η απάντηση ήρθε από ελληνικές «διπλωματικές πηγές»: «Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεών μας με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί». Οπότε ο Μπλίνκεν είχε εύκολο έργο, το οποίο εξάντλησε ενθαρρύνοντας τις δυο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν στο δρόμο του διαλόγου σε πνεύμα καλής γειτονίας κτλ. (το γνωστό ευχολόγιο). Ο Μητσοτάκης μάλλον δε θα βιαστεί να κάνει θεαματικές κινήσεις κατά την προεκλογική περίοδο, για να μη δώσει αφορμή στους γνωστούς Ελληνάρες να τον κατηγορήσουν για ενδοτικότητα. Θα το πάει λάου-λάου.

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν είχε… λίγο περισσότερη δουλειά, καθώς υπάρχει το αγκάθι των F-16. Ο Τσαβούσογλου έθεσε δημόσια το θέμα, σημειώνοντας ότι «θα ήταν άδικο να αναχθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε προϋπόθεση για τα F-16». Ο Μπλίνκεν επανέλαβε πως όσον αφορά τον «εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων» στην Τουρκία, «η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο», γιατί «αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της Συμμαχίας», όμως δεν μπορεί να δώσει επίσημο χρονοδιάγραμμα, γιατί η αμερικάνικη κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν έφτασε η ώρα για να θέσει το ζήτημα στο Κογκρέσο.

Είναι προφανές ότι οι Αμερικάνοι απαιτούν την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη Σουηδίας-Φινλαβδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον υπαινιγμό του Τσαβούσογλου. Και δε θα βιαστούν να κλείσουν το θέμα πριν από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές (εκτός αν ο Ερντογάν τις παρατείνει πραξικοπηματικά και πέραν του Ιούνη, που προβλέπει το τουρκικό Σύνταγμα). Η διοίκηση Μπάιντεν θα περιμένει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία και μετά θα κλείσει το θέμα. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν «έκανε μούτρα». Δεν δέχτηκε τον Μπλίνκεν στο Ακ-Σαράι, αλλά τον συνάντησε στο πόδι και ανεπίσημα στο αεροδρόμιο (ούτε γραβάτα δεν φορούσε ο Ερντογάν) και συζήτησαν για λίγο κεκλεισμένων των θυρών.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις», τόνισε ο Μπλίνκεν στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Τσαβούσογλου, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση, για την «περήφανη ιστορία συνεργασίας σε καιρούς κρίσης και πάνω σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας». Η Τουρκία χαρακτηρίστηκε «σημαντικός εταίρος για την ασφάλεια των ΗΠΑ» και «ανεκτίμητος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», που λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης αποτελεί «εταίρο-κλειδί στη γύρω περιοχή» και «συμβάλλει στη διεθνή ασφάλεια».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη πως ΗΠΑ και Τουρκία «συνεργάζονται στενά για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκουν ειρήνη στα Βαλκάνια και στον Νότιο Καύκασο», ενώ η Ουάσινγκτον δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη ικανοποίησή της για «τη διαρκή και καθαρή στήριξη της Τουρκίας στην Ουκρανία» (αυτό για όσους παρουσιάζουν την Τουρκία σαν κράτος-παρία στη Δύση, επειδή δήθεν παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας). Ο Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να κάνει μια επίσκεψη στην τεράστια αμερικάνικη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ, ενώ το έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξαίρει τον «στενό συντονισμό και τη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της».

Στην Αθήνα ο Μπλίνκεν είχε σαφώς πιο εύκολη δουλειά. Πέρασε ένα χαλαρό τριαντάωρο, στη διάρκεια του οποίου δέχτηκε τις υποκλίσεις των υποτελών, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Τσίπρα, ενώ οι συνομιλίες με τον Δένδια είχαν καθαρά εθιμοτυπικό-διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

Ο Μητσοτάκης μίλησε για τον «απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας», που «έβαλε σε δοκιμασία τη συμμαχία μας. Αλλά νομίζω ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια» (good boy, Koulis). Εξέφρασε τη χαρά του «που θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έναν απολογισμό της διμερούς μας σχέσης, η οποία πιστεύω ότι γίνεται διαρκώς όλο και πιο ισχυρή» και δήλωσε «πολύ χαρούμενος με όσα έχουμε επιτύχει σε όλα τα επίπεδα» (χαζό παιδί χαρά γεμάτο). Και ως προς τα ελληνοτουρκικά δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο να πει, τίποτα να ζητήσει από τον θείο Σαμ: «Ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία. Είμαστε όλοι βαθύτατα λυπημένοι με την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τον γείτονά μας. Ημασταν η πρώτη χώρα που έστειλε τους διασώστες μας για να βοηθήσουν. Και, αν μη τι άλλο, νομίζω ότι αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών μας. Μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας υπάρχουν. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο».

Και ο Μπλίνκεν με Ρωσία ξεκίνησε, σημειώνοντας πως «οι εταιρικές σχέσεις, οι συμμαχίες που έχουμε συγκροτήσει προς στήριξη της Ουκρανίας είναι ισχυρές. Και οφείλω να επικροτήσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα». Είπε και κάτι μπούρδες για τη στρατηγική εταιρική σχέση και τα… ιδεώδη της δημοκρατίας και μετά πέρασαν στα ενδότερα για φαΐ.

O Μπλίνκεν δέχτηκε και τον Τσίπρα στη «Μεγάλη Βρετανία» (σιγά που θα πήγαινε στο γραφείο του Τσίπρα στη Βουλή) σε ανεπίσημη συνάντηση, χωρίς δηλώσεις. Και γιατί να μην τον δεχτεί. Αμερικανόδουλος μέχρι το μεδούλι είναι, αυτός προετοίμασε τη λεγόμενη «στρατηγική εταιρική σχέση» με την επέκταση των βάσεων (ο Μητσοτάκης απλά την υπέγραψε), αύριο μπορεί να είναι και πάλι πρωθυπουργός. Οσο για τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγραψε μια ανακοίνωση για να τον παρουσιάσει ως… Ελληνάρα που διαπραγματεύεται, σε αντίθεση με τον «δεδομένο» Μητσοτάκη: «Υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων στην συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα (αγωγός Εastmed, πώληση F-16)» και άλλα τέτοια ηρωικά.

Εκτύπωση 🖨
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΤΣΙΠΡΑΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροMηροί περιπεπλεγμένοι
Επόμενο άρθρο Η κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων μέσα από τα κυβερνητικά παραδείγματα

Σχετικά Αρθρα

Ο Τασούλας (ξανα)καρφώνει τον Μητσοτάκη από το βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη

Πολιτική 5 Οκτ 2026, 20:25

Μας δουλεύετε; Ποια αξιοπιστία ψάχνετε;

Πολιτική 2 Οκτ 2026, 19:30

Ο φασισμός δεν έχει θέση στα σχολεία

H μάπα του Κασιδιάρη σε διαδραστικό πίνακα σχολείου!

Παιδεία 2 Οκτ 2026, 17:55

Η παραπομπή Τριαντόπουλου αποκαλύπτει το κουκούλωμα του εγκλήματος στα Τέμπη, που έκανε ο Μητσοτάκης

Πολιτική 2 Οκτ 2026, 13:43

Τιμές και φορολογία καυσίμων: Σύντομη ανατομία μιας ληστρικής επιδρομής

Οικονομία 1 Οκτ 2026, 21:46

Τριαντόπουλος: όπως λέμε Μητσοτάκης

Πολιτική 30 Σεπ 2026, 22:03
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Οκτώβρη

6 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο Τασούλας (ξανα)καρφώνει τον Μητσοτάκη από το βήμα του Βαγγέλη Μαρινάκη

5 Οκτ 2026, 20:25
Υγεία

Διατάζουν ψυχιάτρους να υπερεφημερεύσουν στο Δρομοκαΐτειο

5 Οκτ 2026, 19:04
Παιδεία

Αθλια υπόδειξη-εντολή του υπουργείου Παιδείας στα ελληνικά πανεπιστήμια να «συνεργαστούν» με τα αντίστοιχα του Ισραήλ

5 Οκτ 2026, 18:44
Κόντρες

Είναι «τελειωμένος» ο Νότης Μηταράκης;

5 Οκτ 2026, 15:08
Η παπάρα

Το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε από τους βασικούς σταθμούς

5 Οκτ 2026, 14:16
Διεθνή

Μαθητική οργή στη Γαλλία

5 Οκτ 2026, 12:58
Διεθνή

Μια βρετανική εταιρία, ένας έλληνας ιδιοκτήτης και ο πρώην δικηγόρος του Νετανιάχου: Ποιος πραγματικά κατέχει τη σερβική επιχείρηση ισραηλινών drones;

5 Οκτ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Οκτώβρη

5 Οκτ 2026, 00:01
Αγροτικά

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Θα θανατώνονται τα αιγοπρόβατα που θα βρεθούν θετικά στην ορολογική εξέταση για αντισώματα ευλογιάς!

Το παραδέχεται δημόσια η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής

4 Οκτ 2026, 20:18
Πολιτισμός

Ghassan Kanafani, Τα θεατρικά

Μετάφραση Ναουζάτ Χαντίντ - Πρόλογος Νασίμ Αλάτρας - Εκδόσεις ΣΑΛΤΟ

4 Οκτ 2026, 12:16
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές βόμβες δεν κάνουν θρησκευτικές διακρίσεις

4 Οκτ 2026, 09:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Οκτώβρη

4 Οκτ 2026, 00:01
Διεθνή

Υεμένη: Οι δυνάμεις της Ανσαραλά προελαύνουν προς την πόλη Ταΐζ εν μέσω κύματος σαουδαραβικών αεροπορικών επιδρομών

3 Οκτ 2026, 10:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

3 Οκτ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Οκτώβρη

3 Οκτ 2026, 00:01
Πολιτική

Μας δουλεύετε; Ποια αξιοπιστία ψάχνετε;

2 Οκτ 2026, 19:30
Κόντρες

Εις την οδόν της μετανοίας

2 Οκτ 2026, 19:09
Παιδεία

Ο φασισμός δεν έχει θέση στα σχολεία

H μάπα του Κασιδιάρη σε διαδραστικό πίνακα σχολείου!

2 Οκτ 2026, 17:55
Υγεία

Το Τρίο Μπελκάντο σε νέες επιτυχίες

2 Οκτ 2026, 14:40
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Οκτώβρη

Αίγυπτος: Ημέρα στρατού.

1944: Εκτελούνται από ναζί 85 έλληνες πατριώτες στην περιοχή Υμηττού – Χαραυγής.

1972: Τέσσερις καταδίκες μελών του «Κινήματος 20ής Οκτώβρη».

1973: Αρχίζει ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

1976: Τερματίζεται η πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα.

1981: Δολοφονείται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ.

1988: 159 νεκροί από σφοδρές ταραχές λόγω έλλειψης καταναλωτικών αγαθών στην Αλγερία.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Ψέλνεις στη Σιμωνόπετρα και ακούγεται στον Άδη…». Μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος είναι πάντα μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσεις. Ένα ταξίδι στην ιστορία, στους πολιτιστικούς θησαυρούς που φυλάσσονται αιώνες αλλά και στο βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αλέξης Τσίπρας

[Στον τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου αναζήτησε… ιδεολογικό καταφύγιο ο πολιτικός απατεώνας για να δικαιολογήσει την επίσκεψή του στο Αγιονόρος, όπου δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με τον ηγούμενο του Βατοπαιδίου, «γέροντα» Εφραίμ! Να παραπέμψουμε τον Τσίπρα και τους λογογράφους του στον Μαρξ και τη μεγαλοφυή ανάλυσή του για τη σχέση της θρησκείας με την αναζήτηση του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης θα ήταν too much. Ανθρωποι σαν τον Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για την πραγματική φιλοσοφική μόρφωση, οπότε σιγά μην καθήσουν να ζορίσουν τον εαυτούλη τους με φράσεις όπως «Η θρησκεία είναι η φαντασιακή πραγμάτωση της ανθρώπινης ουσίας, αφού η ανθρώπινη ουσία δεν έχει αληθινή πραγμάτωση» (Αλέξη, μην κουράζεσαι, είναι το ακριβώς αντίθετο από την παπάρα που έγραψες ή σου έγραψαν). Οι Τσίπρες… το πολύ μέχρι στιχάκια τραγουδοποιών (που δε φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι). Να παραπέμψουμε τον Τσίπρα, αναφορικά με πτυχές της ιστορία της ρασοφόρας πολιτείας του Αθω στον Θέμο Κορνάρο και το ταξιδιωτικό αριστούργημά του «Οι άγιοι δίχως μάσκα»; Θα κινδυνεύαμε να μπερδέψει τον συγγραφέα με τον συνεπώνυμό του Βιτσέντζο Κορνάρο και να ξεφυλλίζει τον «Ερωτόκριτο» για να βρει «πού γράφει για το Αγιον Ορος». Θα θυμίσουμε μόνο την επιστολή που έστειλαν τα μοναστήρια του Αθω στον Χίτλερ, δέκα χρόνια μετά το οχτάμηνο ρεπορτάζ του Θέμου Κορνάρου. Στις 26 Απρίλη του 1941, οι αγιορείτες καλόγεροι απ’ όλα τα μοναστήρια είχαν αποστείλει -«βαθυσεβάστως»- επιστολή «προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον», με την οποία έπαιρναν «την εξαιρετικήν τιμήν ν’ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα καί παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον, του οποίου Ηγούμενοι καί αντιπρόσωποι τυγχάνομεν, διαδεχομένη εν τούτω τους ιδρυτάς και Ευεργέτας του Ιερού τούτου Τόπου Βυζαντινούς Αυτοκράτορας καί διαδόχους τούτων»! Ζητούσαν από τον Χίτλερ, που είχε σκλαβώσει την Ελλάδα, να γίνει ο συνεχιστής των βυζαντινών αυτοκρατόρων, των σλάβων και ουγγροβλάχων ηγεμόνων και των οθωμανών σουλτάνων, εξασφαλίζοντάς τους την καλοπέρασή τους, που είναι το μόνο που τους νοιάζει. «Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς καί εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν καί την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν καί ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν καί κηδεμονίαν Αυτής», έγραφαν στον Χίτλερ οι ρασοφόροι του Αθω. Φαίνεται πως το ταξίδι του Τσίπρα στην… Ιστορία δεν πέρασε ούτε απ’ αυτόν τον σταθμό]

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo