Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 16 Απρίλη
  • Nαυτικός αποκλεισμός για εσωτερική αμερικάνικη κατανάλωση
  • Γαλλία: Προωθείται πρόταση νόμου που απειλεί με βαριά φυλάκιση όσους καταγγέλλουν τους γενοκτόνους σιωνιστές
  • Πετσόκομμα μετά ψαλμωδίας…
  • Σαν σήμερα 15 Απρίλη
  • Χααρέτζ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει επαναλαμβανόμενους γύρους πολέμου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Η κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων μέσα από τα κυβερνητικά παραδείγματα
Εργατικά

Η κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων μέσα από τα κυβερνητικά παραδείγματα

Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Φεβ 2023, 19:40

Τελικά, με την «εξειδίκευση» από το οικονομικό επιτελείο για τα φιλανθρωπικά επιδόματα φτώχειας προς τους συνταξιούχους, αποδείχτηκε ότι το ποσό που θα δοθεί θα είναι μικρότερο. Πάντα σύμφωνα με τις δικές τους ανακοινώσεις. Σταϊκούρας και Χατζηδάκης ανακοίνωσαν πως το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 280.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι αρχικά ο Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει 300.000 ευρώ, ενώ όπως είδαμε στο προηγούμενο δημοσίευμα, τα παπαγαλάκια έκαναν λόγο για 700.000 συνταξιούχους που θα πάρουν επίδομα 300 ευρώ! Ωστόσο, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας στις 15 Φλεβάρη, αυτά τα 280.000 θα… απλωθούν σε περισσότερους, καθώς «οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που ενισχύονται ανέρχονται σε περίπου 1.112.000».

Στο επόμενο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, στις 16 Φλεβάρη, παραθέτουν 7 παραδείγματα, στα οποία «εξηγούν» αν το συνταξιουχικό επίδομα θα είναι 200, 250 ή 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, την προσωπική διαφορά, τι επιδόματα είχε λάβει κ.ά.  Επιλέξαμε τέσσερα από τα παραδείγματα, όπως παρουσιάζονται στην προπαγανδιστική ανακοίνωση του Χατζηδάκη, και προσθέτουμε κάτω από το καθένα το μέγεθος της κλοπής που υφίστανται οι συνταξιούχοι λόγω της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» (για το οποίο «ξέχασε» να μας ενημερώσει το… ενημερωτικό σημείωμα), το οποίο δεν καλύπτουν με τίποτα τα ψίχουλα που ανακοίνωσαν.

Παράδειγμα 1ο

«Χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με προσωπική διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές τον μήνα της τάξεως των 650 ευρώ, έλαβε τα Χριστούγεννα του 2022 έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ και επιπλέον 250 ευρώ πέρυσι το Πάσχα. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ». 

Σε αυτήν την περίπτωση, με κύρια σύνταξη 650 ευρώ (μεικτά), ο συνταξιούχος θα έπαιρνε αύξηση (650 Χ 7,75%=) 50,37 ευρώ το μήνα. Δηλαδή (50,37 Χ 12=) 604,50 ευρώ το χρόνο. Με το επίδομα των 300 ευρώ που θα πάρει, θα του έχουν αρπάξει 304 ευρώ! Βέβαια, οι εγκέφαλοι του υπουργείου Εργασίας, προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση, αναφερόμενοι στα αντίστοιχα εφάπαξ φιλοδωρήματα της περασμένης χρονιάς, που έχουν εξανεμιστεί προ πολλού, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για ολόκληρη σύνταξη που έχει πάρει ο συνταξιούχος. Λες και επανέφεραν το «πεντακοσάρικο» που είχε καταργήσει  ο Μητσοτάκης, αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βαφτίσει εντελώς πρόστυχα σαν «13η σύνταξη».

Παράδειγμα 3ο

«Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.050 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε μόνο μια μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 36 ευρώ τον χρόνο. Με την νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 300 ευρώ». 

Με κύρια σύνταξη 1050 ευρώ, ο συνταξιούχος θα είχε αύξηση (1.050 Χ 7,75%=) 81,37 ευρώ το μήνα, δηλαδή (81,37 Χ 12=) 976,44 ευρώ το χρόνο. Με το 300άρι που θα πάρει για επίδομα, χάνει συνολικά 676,44 ευρώ! Α, να μην ξεχάσουμε να αφαιρέσουμε τη «μικρή ωφέλεια» των 36 ευρώ,  από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που αναφέρει το σημείωμα, οπότε η χασούρα… μειώνεται σε 640,44 ευρώ το χρόνο! 

Παράδειγμα 4ο

«Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.320 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύξηση 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε όμως μια ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 111 ευρώ τον χρόνο. Με την νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ». 

Σε αυτό το παράδειγμα, η ανακοίνωση Χατζηδάκη υπενθυμίζει ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος «δεν είδε την αύξηση 7,75% τον προηγούμενο μήνα», αλλά δεν μπαίνει στον κόπο να μας πει πόση θα ήταν. Ας το δούμε συγκεκριμένα: Με κύρια σύνταξη 1.320 ευρώ, ο συνταξιούχος θα έπαιρνε αύξηση (1320 X 7,75%=) 102,30 ευρώ το μήνα. Δηλαδή (102,30 Χ 12=) 1.227,60 ευρώ το χρόνο. Με το επίδομα των 250 ευρώ που θα πάρει (μιας και είναι πιο… προνομιούχος από αυτόν του πρώτου παραδείγματος!), θα του έχουν αρπάξει 977,60 ευρώ! Αντε να τους κάνουμε τη χάρη και να αφαιρέσουμε τα 111 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Και πάλι προκύπτει πως ο… ωφελημένος συνταξιούχος έχασε συνολικά 866 ευρώ σε ένα χρόνο, εξαιτίας της «προσωπικής διαφοράς», της οποίας μόνο ένα ελάχιστο τμήμα (λίγο πάνω από το ένα πέμπτο) καλύπτει το άθλιο φιλοδώρημα των 250 ευρώ! 

Παράδειγμα 6ο

«Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.400 ευρώ, είχε προσωπική διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Ελαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 3,2%. Με την νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ». 

Εδώ ισχυρίζονται ότι αυτός ο συνταξιούχος είναι ακόμα πιο «καλοπληρωμένος», αφού έλαβε αύξηση 3,2%, γι’ αυτό και του αρκούν τα 200 ευρώ επίδομα. Ας δούμε πόσα θα έπαιρνε χωρίς «προσωπική διαφορά»: Με κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ, του βγαίνει αύξηση (1400 Χ 7,75%=) 108,50 ευρώ το μήνα, δηλαδή (108,50 Χ 12=) 1.302 ευρώ το χρόνο. Αν από αυτά αφαιρέσουμε την «πραγματική αύξηση» του  3,2% που γράφει η ανακοίνωση (1400 Χ 3,2% Χ12=537,60), θα έπρεπε να πάρει 862,40. Με το επίδομα των 200 ευρώ που θα πάρει ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, θα του έχουν αρπάξει 662,40 ευρώ! 

Ανάλογα είναι και τα υπόλοιπα παραδείγματα, για τα οποία κάνει λόγο το «ενημερωτικό σημείωμα» του υπουργείου. Και ενώ είναι τέτοιο το μέγεθος της κλοπής που υφίστανται οι συνταξιούχοι, έχουν το θράσος ο Μητσοτάκης και ο Χατζηδάκης, αλλά και τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου, να παρουσιάζουν αυτά τα άθλια εφάπαξ προεκλογικά επιδόματα, των 200 ευρώ (55 λεπτά τη μέρα), των 250 ευρώ (68 λεπτά την ημέρα) και των 300 ευρώ (82 λεπτά τη μέρα), σαν… αποκατάσταση αδικιών και… αντιμετώπιση της ακρίβειας! 

Δεν έχει περάσει ούτε μήνας (26 Γενάρη) από τότε που ο Χατζηδάκης πανηγύριζε με ανακοίνωση, πως «η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα 2.499.285 σε σύνολο 2.634.786 (94,6%) βλέπουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες, που 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μία επιπλέον σύνταξη) μέσα στο 2023»! Ακόμα και τώρα, όμως, που έχει μεσολαβήσει η οργή των συνταξιούχων, επαναλαμβάνει σχεδόν τα ίδια, ενώ στο δελτίο Τύπου της 15ης Φλεβάρη αναφέρει πως «με εξαίρεση το επίδομα 250 ευρώ των Χριστουγέννων, έκανε τρεις αυξήσεις μόνιμου χαρακτήρα… η κυβέρνηση όμως παράλληλα οφείλει να σταθμίσει τις ειδικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω ενός ασυνήθιστου εισαγόμενου πληθωρισμού τόσο για τους συνταξιούχους που έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου και ακόμη περισσότερο, μεταξύ αυτών, για τους χαμηλοσυνταξιούχους που πλήττονται δυσανάλογα από αυτό το φαινόμενο».

Ολα καλά ήταν με τη συνταξιουχική πολιτική του και τις… γενναίες αυξήσεις, αλλά ήρθε ο… ασυνήθιστος εισαγόμενος πληθωρισμός που δημιουργεί προβλήματα, γι’ αυτό και εξήγγειλαν τα προεκλογικά  φιλοδωρήματα που θα δοθούν μέχρι τις 31 Μάρτη. Τους το επιτρέπει, βέβαια, και ο «πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει». Δεν λέει, βέρβαια, πως αυτός ο ««πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος» προκύπτει από τη μεγάλη μείωση των τιμών του φυσικού αέριου, σε σχέση με την προϋπολογισθείσα, που οδηγεί σε μείωση των επιχορηγήσεων στα κοράκια της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως όταν οι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης αναφέρονται σε «αδικίες που πρέπει να αποκατασταθούν», δεν εννοούν αυτόν καθαυτόν τον νόμο Κατρούγκαλου (γι’ αυτό δεν τον κατήργησαν), αλλά τις… ανισότητες ανάμεσα στους «χαμηλούς» συνταξιούχους!

Δεν είναι όμως μόνο ο λαλίστατος σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που στην ουσία τα βρίσκουν σχεδόν όλα… μια χαρά με τον συγκεκριμένο νόμο. Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και κάποιοι… «εκπρόσωποι» των συνταξιούχων, που λειτουργούν πλέον απροκάλυπτα ως εργαλείο προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ!

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) στις 16 Φλεβάρη. Αφού ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, γράφουν πως «αν δεν ήταν για γέλια, θα ήταν για κλάματα! Η Κυβέρνηση που στέρησε σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους την αύξηση 7,75%, κάνοντας κάκιστη εφαρμογή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, μας μοιράζει επιδόματα 200 – 300 ευρώ…». Πιο κάτω αναφέρουν πως «προφανώς, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι οι συνταξιούχοι είναι ιθαγενείς και μπορούν να εντυπωσιάζονται με… καθρεφτάκια. Κρίμα, δεν αντέχεται άλλος εμπαιγμός».

Πράγματι, δεν είναι «ιθαγενείς» οι συνταξιούχοι για να τσιμπήσουν με τα «καθρεφτάκια» που τους δίνει ο Μητσοτάκης. Ούτε όμως και… λωτοφάγοι, ώστε να ξεχάσουν πως ήταν ρύθμιση της προσωπικής διαφοράς που προέβλεπε ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, που πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους… οφειλέτες που παίρνουν ένα μέρος της σύνταξής τους «χαριστικά», χωρίς «να το δικαιούνται», και τους επέβαλε να ξοφλήσουν την περιβόητη προσωπική διαφορά με τις μελλοντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Για ποιο λόγο; Επειδή έτσι αποφάσισε η τρόικα και οι εδώ συνεργάτες της (τα περιβόητα «τεχνικά κλιμάκια», που ήταν δικηγορικά γραφεία και λογιστικοί οίκοι) και εκτέλεσε πειθήνια η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με υπουργό τον θρασύτατο Κατρούγκαλο.

Αυτοί οι συνταξιούχοι είχαν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές επί δεκαετίες, είδαν ουκ ολίγες φορές να πετσοκόβεται εν ψυχρώ η σύνταξή τους, είδαν να τους κόβουν τη 13η και 14η σύνταξη, είδαν τις πετσοκομμένες συντάξεις τους να παγώνουν και στο τέλος τούς είπαν ότι χρωστάνε και την προσωπική διαφορά! Επίσης, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι θυμούνται καλά πως όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τότε που ίσχυσε ο νόμος Κατρούγκαλου παίρνουν μειωμένες συντάξεις σε ποσοστό που ξεπερνά το 30% σε σχέση με το προγενέστερο σύστημα. 

Γιατί όμως δεν μας λένε οι εκπρόσωποι του ΕΝΔΥΣΙ, που μιλάνε για «κάκιστη εφαρμογή» από τον Μητσοτάκη, ποια ακριβώς θα ήταν η… καλή εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης για την «προσωπική διαφορά»; Είναι φανερό πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να στηρίξουν την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας αντιπολιτευτική ρητορική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και αφήνοντας άθικτο το αντιδραστικό-αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο των Κατρούγκαλου-Βρούτση. Επιβεβαιώνεται και εδώ, πως για να υπάρξουν ακόμα και επιμέρους νίκες για εργαζόμενους και συνταξιούχους, θα πρέπει αυτοί να κινηθούν έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια που βάζουν η ποικιλόχρωμη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα αστικά κόμματα.

Εκτύπωση 🖨
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ σερίφης είχε εύκολο έργο

Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

Επόμενο άρθρο Καραμανλής: Απαξιοί να αναφέρει και το όνομα του Μητσοτάκη

Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

Σχετικά Αρθρα

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 5 Απρ 2026, 13:35

Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο: Να κηρυχτεί άμεσα Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αγώνας για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για την κοινωνία και όχι πεδίο κερδοφορίας των εταιριών

Εργατικά 3 Απρ 2026, 14:53

ΟΙΕΛΕ: Οχι νέα θύματα από την κακοκαιρία

Να ληφθούν άμεσα μέτρα σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά ΣΑΕΚ και Κέντρα Μελέτης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:24

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Απεργία 1 Απριλίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια 10.30 πμ

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 21:00

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στην Τρίπολη – Οχι στις διώξεις των συναδέλφων

Εργατικά 31 Μαρ 2026, 11:10

Απορρίφτηκε η αίτηση ακύρωσης της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

Nέα «κατά παραγγελία» απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά

Εργατικά 30 Μαρ 2026, 20:23
Ροή Ειδήσεων
Uncategorized

Σαν σήμερα 16 Απρίλη

16 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Nαυτικός αποκλεισμός για εσωτερική αμερικάνικη κατανάλωση

Γιγάντια πλοία περνούν από το Στενό του Ορμούζ πλέοντας προς ή αποπλέοντα από ιρανικά λιμάνια

15 Απρ 2026, 19:56
Διεθνή

Γαλλία: Προωθείται πρόταση νόμου που απειλεί με βαριά φυλάκιση όσους καταγγέλλουν τους γενοκτόνους σιωνιστές

15 Απρ 2026, 06:08
Διεθνή

Πετσόκομμα μετά ψαλμωδίας…

15 Απρ 2026, 05:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Απρίλη

15 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

ΙΣΡΑ

Χααρέτζ: Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει επαναλαμβανόμενους γύρους πολέμου

14 Απρ 2026, 19:18
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: «Δεν θα ξεκουραστούμε, δεν θα σταματήσουμε, ούτε θα παραδοθούμε. Αντίθετα, θ’ αφήσουμε το πεδίο της μάχης να μιλήσει»

14 Απρ 2026, 10:21
Πολιτική

Η Μοσάντ χτυπάει στο κέντρο της Αθήνας: Εμπρησμός γκαλερί στου Ψυρρή…

…επειδή η ιδιοκτήτριά της δηλώνει αλληλέγγυη στους Παλαιστίνιους

14 Απρ 2026, 09:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Απρίλη

14 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ΗΠΑ: Και αν μπορούσε να εφαρμοστεί, θα τίναζε στον αέρα την ενεργειακή ισορροπία του παγκόσμιου καπιταλισμού

13 Απρ 2026, 19:18
Διεθνή

Η Χεζμπολά αντιστέκεται στις ισραηλινές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μπιντ Τζμπέιλ στον νότιο Λίβανο

13 Απρ 2026, 07:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Απρίλη

13 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Χωρίς αποτέλεσμα τερματίστηκαν οι διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ

12 Απρ 2026, 09:32
Διεθνή

Η Συνωμοσία του Λιβάνου: Σφαγές, Διαπραγματεύσεις και μια Νέα Τάξη

12 Απρ 2026, 05:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Απρίλη

12 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα

Η Αντίσταση συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις της

11 Απρ 2026, 19:00
Πολιτισμός

Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν

Το έργο που έγραψε στη φυλακή ο ηγέτης της Χαμάς προσφέρει πληροφορίες για τις πολιτικές του απόψεις και την προσωπική του πορεία

11 Απρ 2026, 05:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

11 Απρ 2026, 00:01
Uncategorized

Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό

10 Απρ 2026, 18:51
Βαθύ Κόκκινο

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

10 Απρ 2026, 13:45
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Απρίλη

Ημέρα φωνής.

Ημέρα κατά του θορύβου.

Συρία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1946).

Ιαπωνία: Ημέρα προστασίας παιδιών.

1973: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός του IRA Σον Μακ Στοφέιν μετά από πέντε μήνες φυλάκισης.

1973: Διαδήλωση στο Αγρίνιο κατά της ανάμιξης της αστυνομίας στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων.

1992: Τέλος του εμφυλίου στο Αφγανιστάν μετά από δεκατρία χρόνια.

2003: Υπογράφεται στην Αθήνα η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δέκα νέες χώρες (Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Εφετείο 17Ν

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

  • ΕΛΑ

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

  • Επικοινωνία

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

  • Όροι χρήσης

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

  • Ποιοι είμαστε

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

  • Επικοινωνία

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

  • Όροι χρήσης

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

    Υπέρ του νόμου Κατρούγκαλου οι γραφειοκράτες του ΕΝΔΙΣΥ!

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo