Τρελούς έβγαλε τους καλλιτέχνες το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναρτώντας στο «Παρατήριο fake news» που διαθέτει για να απαντά σε αυτούς, που υποτίθεται ότι συκοφαντούν αδίκως και ψευδώς την κυβερνητική πολιτική, κείμενο με «20 fake news για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το ΠΔ 85/2022».
Το παραλήρημα της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημοσιεύτηκε αργά χθες το απόγευμα (ώρα 18:34), απόδειξη του μεγάλου πανικού τους ενόψει της 48ωρης απεργίας σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου και της μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Σύνταγμα, τη στιγμή που συζητιέται στη Βουλή η κατάπτυστη τροπολογία, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα από το κακόφημο ΠΔ 85/2022.
Σημειωτέον ότι στο πλευρό των καλλιτεχνικών σωματείων έχουν ταχθεί έμπρακτα ο Σύλλογος Εκτακτων Αρχαιολόγων, κηρύσσοντας για σήμερα Πέμπτη 2 Φλεβάρη 24ωρη απεργία, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού (αρχαιολόγοι, συντηρητές, τεχνικοί κ.λπ.), που συμμετέχουν στην κινητοποίηση με καλέσματα, καλυπτόμενοι από τη δίωρη στάση εργασίας (11:00 έως 14:00) της ΑΔΕΔΥ.
Το δημοσίευμα του «Παρατηρητήριου» περιέχει χοντροειδέστατα ψεύδη και διαστρέφει σκόπιμα την αλήθεια, την οποία αντιλαμβάνονται όλοι οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού, αλλά και κάθε λογικός άνθρωπος που διαβάζει το ΠΔ 85/2022 και την τροπολογία.
Αναφέρουμε τα πιο χαρακτηριστικά:
- «2. Η άμεση κατάργηση του ΠΔ θα αποκαταστήσει τις αδικίες
Αν καταργηθεί το ΠΔ όπως ζητούν ορισμένοι καλλιτέχνες και όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πράξει αν κερδίσει τις εκλογές, αυτό θα επηρεάσει το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο και θα παγώσουν όλες οι προγραμματισμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για όλους τους κλάδους και όλες τις ειδικότητες».
Πέρα από το γεγονός ότι οι Μητσοτάκηδες προσπαθούν να αναμοχλεύσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τους εργαζόμενους τον έναν εναντίον του άλλου, υπάρχει και το πλέον βασικό και σπουδαίο: ομολογούν ότι το κατάπτυστο ΠΔ 85 παραμένει σε ισχύ και δεν καταργείται.
Αρα παραμένει η κατάταξη των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων -και συνεπώς των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών- στην κατηγορία ΔΕ. Στα σκουπίδια πετιέται όλη η ισχύουσα νομοθεσία, που κατατάσσει τις Ανώτερες Καλλιτεχνικές Σχολές στην κατηγορία ΤΕ και αυθαίρετα το ΠΔ ισοτιμά τα πτυχία τους με το απολυτήριο Λυκείου (δες εδώ και εδώ).
- 3, Το ΠΔ παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας και το ακαδημαϊκό πρόγραμμα των δραματικών σχολών
- 4. Το ΠΔ αφορά το προσοντολόγιο του Δημοσίου, δεν αφορά κανένα ακαδημαϊκό ζήτημα. Μια απλή ανάγνωση του ΠΔ αρκεί για να το διαπιστώσει κανείς. Ο τίτλος σπουδών των αποφοίτων οποιασδήποτε σχολής δεν επηρεάζεται, και φυσικά ούτε η ακαδημαϊκή τους διαδρομή…».Το ΠΔ εξισώνει τους τίτλους σπουδών δραματικών σχολών με απολυτήρια λυκείου
Το ΠΔ δεν ασχολείται με ακαδημαϊκές διαβαθμίσεις, αυτό είναι αντικείμενο του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΠΠΕΠ με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Από εκεί και πέρα το ΠΔ αναφέρει ότι ‘’θέσεις της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) είναι εκείνες για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού ή πρόσληψης ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας εκπαιδευτικών δομών της αλλοδαπής.’’…
…Σε κάθε περίπτωση, στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων οι τίτλοι σπουδών των δραματικών σχολών είναι από το 2015 στο επίπεδο 5, το απολυτήριο Λυκείου στο επίπεδο 4 και εκεί έχουν παραμείνει».
Είναι χοντρό ψέμα ότι η κατάταξη στην κατηγορία ΔΕ δεν αφορά τα ακαδημαϊκά ζητήματα. Εδώ πρόκειται για την μπανανόφλουδα που έχει επιλεγεί και για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών αποφοίτων πανεπιστημίων της αλλοδαπής. Αρχικά καταργήθηκε το ΔΙΚΑΤΣΑ, διαχωρίστηκαν αυθαίρετα τα ακαδημαϊκά προσόντα από τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία αναγνωρίζονταν από το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) και σήμερα οδηγηθήκαμε από την Κεραμέως, με τον εκτρωματικό νόμο-πλαίσιο στην ντε φάκτο εξίσωση των σπουδών τριετούς διάρκειας με τις σπουδές στα ελληνικά ΑΕΙ και την πανεπιστημιοποίηση των κολλεγίων με διαδικασίες fast track από το «εκσυγχρονισμένο» ΔΟΑΤΑΠ.
Ταυτόχρονα δημιουργείται μια σχιζοφρενής κατάσταση: Να απαιτείται απολυτήριο Λυκείου για να δώσει κανείς εξετάσεις για την εισαγωγή στις Ανώτερες Καλλιτεχνικές Σχολές και ο τίτλος σπουδών που αποκτιέται μετά από τριετείς εντατικές σπουδές, με καθημερινή αυτοπρόσωπη παρουσία σε αυτές να θεωρείται κατηγορίας ΔΕ, ό,τι δηλαδή και ο τίτλος σπουδών που αποκτούν οι απόφοιτοι Λυκείου.
Σχιζοφρένεια είναι και το γεγονός ότι το απολυτήριο Λυκείου κατατάσσεται στο περίφημο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων -που επιβλήθηκε από τα αφεντικά του ευρωπαϊκού κεφάλαιου, για να συμβαδίσει και η Ελλάδα με τον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης- στο επίπεδο 4 και οι τίτλοι σπουδών των δραματικών σχολών στο επίπεδο 5 (!), τη στιγμή που θα έπρεπε να κατατάσσονται στο επίπεδο 6 (όπως και τα πρώην ΤΕΙ), αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ανήκουν στην κατηγορία ΤΕ.
(ιδρυτικός νόμος 1158/1981 «Αρθρο 1 Βαθμίς: «Η Ανωτέρα Καλλιτεχνική Εκπαίδευσις ανήκει εις την τρίτη βαθμίδα εκπαιδεύσεως, παρέχεται δε εις τας Ανωτέρας Δημοσίας και Ιδιωτικάς Σχολάς Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως).
Κοντολογίς, οι Ανώτερες Καλλιτεχνικές Σχολές υποβιβάζονται και κατατάσσονται σε μια απροσδιόριστη ενδιάμεση βαθμίδα, μαζί με τα ΙΕΚ, που καλείται «μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση».
- «6. Οι ηθοποιοί ήταν στη βαθμίδα ΤΕ και έπεσαν στην ΔΕ με το ΠΔ
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η διεκδίκηση για την οποία διαμαρτύρονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η ισοτίμηση των τίτλων σπουδών από τις ιδιωτικές και δημόσιες καλλιτεχνικές σχολές, που αποκτήθηκαν έως το 2003, με τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως το 2003 τα ΤΕΙ.» (βλ. ανακοίνωση ΠΟΘΑ, 18 Δεκεμβρίου 2017), κάτι που συνέβη το 2018. Ούτε αυτό άλλαξε με το ΠΔ.
Επίσης, όλο αυτό αφορά καλλιτέχνες που θα ήθελαν να προσληφθούν στο Δημόσιο σε μη καλλιτεχνικές θέσεις και μόνο, αλλά και εκεί δεν αλλάζει κάτι».
Είναι μεγάλο ψέμα ότι δεν αλλάζει προς το χειρότερο ακόμη και η θέση των αποφοίτων των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, οι τίτλοι σπουδών των οποίων αναγνωρίστηκαν ως ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν τα ΤΕΙ, με την προϋπόθεση ότι αποκτήθηκαν έως τις 10/6/2003, σύμφωνα με τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 79 του Ν. 4481/2017, ΦΕΚ 100/Α/20-7-17).
Η τροπολογία (άρθρο 1) αναφέρει ρητά ότι σε ισχύ παραμένουν μόνο το άρθρο 103 του ν. 4483/2017 (Α’107), καθώς και τα άρθρα 146 έως 149 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), που αναφέρονται στους Μουσικούς, οι οποίοι και με το ΠΔ 85/2022 κατατάσσονται στην κατηγορία ΤΕ. Αντίθετα δεν αναφέρεται πουθενά ότι παραμένει σε ισχύ ακόμη και η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 79 του Ν. 4481/2017, ΦΕΚ 100/Α/20-7-17).
Δηλαδή όλοι οι τίτλοι σπουδών των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών, ακόμη και αυτοί που αποκτήθηκαν μέχρι 10/6/2003, ανήκουν με την τροπολογία Μητσοτάκη στην κατηγορία ΔΕ, όπως ορίζει το ΠΔ 85/2022.
- 10. Το ΠΔ συρρικνώνει τον μισθό των καλλιτεχνών
«… 6.α. Οι κάθε είδους αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού των νομικών προσώπων δημόσιου (Ν.Π.Δ.Δ.) και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού.»
Αυτό το άρθρο σήμερα η Κυβέρνηση το επεκτείνει ώστε να καταλαμβάνει και τους Δήμους (ΟΤΑ) έτσι ώστε να πληρώνονται δίκαια».
Δεν είναι λοιπόν ψέμα ότι συρρικνώνονται οι μισθοί των καλλιτεχνών, καθώς με την τροπολογία τα μισθολογικά των καλλιτεχνών – με εξαίρεση αυτά των Μουσικών που κατατάσσονται στην κατηγορία ΤΕ και προσλαμβάνονται σε φορείς του δημοσίου με μισθολογικά κλιμάκια και αμοιβές του ενιαίου μισθολόγιου (ν. 4472/2017 άρθρα 146 έως 149), παραπέμπονται σε ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού. Δίνεται δηλαδή λευκή επιταγή στους υπουργούς και την αντίστοιχη κυβέρνηση να καθορίσουν αυτοί το περιεχόμενο της Κοινής Απόφασης.