Τα έδωσε όλα ο βαθυγάλαζος Δημήτριος Μαρκόπουλος: «Για να δούμε όμως και τον κ. Ράμμο, τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Είπε ο κ. Τσίπρας πως πήρε έναν φάκελο από την ΑΔΑΕ. Οχι. Δεν πήρε φάκελο. Σκονάκι του έδωσε ο κ. Ράμμος. Του έδωσε σκονάκι στο οποίο του έγραψε, μάλιστα, και τι να πει. Ντροπή του κ. Ράμμου. Ντροπή του. Μήπως ο κ. Ράμμος ξεπληρώνει τα γραμμάτια διορισμού του στην ΑΔΑΕ; (…) Ο κ. Ράμμος λειτούργησε ως campaign μάνατζερ του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής. Είναι υπεράνω νόμου ο κ. Ράμμος, όταν αγνοείται η γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Τι είναι αυτά τα πίτσι-πίτσι; Πόσες συναντήσεις έχει κάνει και τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Ράμμος με δικά σας στελέχη το τελευταίο διάστημα; Να ξεκαθαρίσει ο κ. Ράμμος και τον προκαλώ από το Βήμα, αυτό εδώ. Περιμένουμε την απάντησή του αυτές τις μέρες. Επιδιώκει ναι ή όχι μελλοντικό πολιτικό ρόλο; Ναι ή όχι; Τον προκαλούμε. Μέσα στις επόμενες ημέρες να πάρει θέση. Oχι μισόλογα. Δεν μπορεί ο κ. Ράμμος να εξελίσσεται στο delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ. (…) Κατηγορώ τον κ. Ράμμο για μονομέρεια. Τον κατηγορώ για προσπάθεια εμπλοκής του στις επερχόμενες εκλογές γιατί την είδε πολιτειακός παράγων. Ο κ. Ράμμος είναι η Πέμπτη Φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο Συριζαϊκός κρυφός άσσος. Δεν είναι αμερόληπτος ο κ. Ράμμος. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ) Είναι μειωμένης αξιοπιστίας. Αφήστε τις γελοιότητες. (…) Πώς την έχετε δει ο κ. Ράμμος; Εκτός Συντάγματος;».
Μαζί σου, μεγάλε, αλλά μήπως να μας έλεγες και κάτι για την ταμπακέρα; Ποιος παρακολουθούσε τον Χατζηδάκη, τον Φλώρο και τους υπόλοιπους στραταίους (για τους άλλους δεν ρωτάμε); Τι έκαναν αυτοί και θεωρήθηκαν «εθνικώς ύποπτοι» και τέθηκαν υπό παρακολούθηση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με απανωτές επεκτάσεις; Τι στοιχεία για «εθνικώς ύποπτη» δραστηριότητά τους βρίσκονταν κάθε φορά και αποφασιζόταν ξανά και ξανά η επέκταση της παρακολούθησής τους; Σε ποιον διοχετεύονταν αυτά τα στοιχεία; ‘Η μήπως τα κράταγαν για να σπάνε πλάκα οι κυπατζήδες και η εισαγγελέας τους;
Ανίκανος χούλιγκαν
Ο Μαρκόπουλος, προσπάθησε να τα κάνει …τάνα (κατά το κοινώς λεγόμενο) στη Βουλή. Ομως και ως χούλιγκαν αποδείχτηκε ανίκανος (τον έσωσε ο έμπειρος Νικήτας Κακλαμάνης). Ιδού πώς κατεγράφη στα Πρακτικά η κάθοδός του από το βήμα:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κλάψτε, κλάψτε. Θα τ’ ακούσετε. Θα σας χορέψουμε στο ταψί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Μαρκόπουλε, είστε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Καταλαβαίνετε τι εννοώ;
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: Είστε Βουλευτής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσύ δεν είσαι; Αντε πρόσεξε εσύ, που φώναζες. Είσαι Βουλευτής και δεν ξέρεις τη διαδικασία;
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: Δεν έχετε τέτοιο δικαίωμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Σας ανακαλώ και τους δυο στην τάξη. Σας ανακαλώ και τους δύο στην τάξη. Καθίστε κάτω κι εσείς, κυρία συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απαράδεκτοι, κύριε Πρόεδρε. Αντε όχλε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Δεν ντρεπόμαστε; Βουλή είναι αυτή;
ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οχλε; Μας λέει όχλο ο κ. Μαρκόπουλος;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Αναγνωστοπούλου, σας παρακαλώ καθίστε κάτω. Ανέβηκε ο συνάδελφός σας στο Βήμα. Σεβαστείτε τουλάχιστον αυτόν. Εχετε τον λόγο, κύριε Ξανθόπουλε.
Χούλιγκαν με πατέντα
Μετά τον Μαρκόπουλο ανέβηκε στο βήμα ο συριζαίος Ξανθόπουλος, που δεν περιορίστηκε στην υπεράσπιση του τεκμήριου αθωότητας του Παππά και του Παπαγγελόπουλου, αλλά επεκτάθηκε και στον Δεστεμπασίδη (με κουκούλα «Μάξιμο Σαράφη», όπως επιμένουν οι δεξιοί): «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα πώς προέκυψε η ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα». Πετιέται ο Πλεύρης: «Στο πόρισμά μας το λέμε. Στο πόρισμά μας τον έχουμε κατονομάσει». Κι ο Ξανθόπουλος, αντί να διαχωρίσει τους δύο συναδέλφους του πρώην υπουργούς από τον Δεστεμπασίδη, παίρνει τον τελευταίο υπό την προστασία του: «Κύριε συνάδελφε, υπάρχει τεκμήριο αθωότητας;»! Και τότε πήραν όλοι (και κυρίως ο Μαρκόπουλος) ένα παράδειγμα του τι σημαίνει χούλιγκαν με πατέντα και όχι ιμιτασιόν.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Για μένα είπατε όχι πριν. Εσείς δεν είπατε σε μένα «δεν είσαι αθώος»; Εσύ δεν το είπες, ρε; Εσύ δεν το είπες. Εχει ο Δεσταμπασίδης και δεν έχω εγώ ρε; Δεν ντρέπεσαι; Δεν ντρέπεσαι καθόλου;
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Γεωργιάδη, σας έδωσε κανείς τον λόγο;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Τι λέτε, κύριε Πρόεδρε. Δεν ντρέπεται;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Σας έδωσε κανείς τον λόγο; Σιωπή.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Απατεώνες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Γεωργιάδη!
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γεωργιάδη, δεν ντρέπομαι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Ξανθόπουλε, μην απευθύνεστε…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Τι να ντρέπεσαι, ΣΥΡΙΖΑ είσαι. Πού να ντρέπεσαι; Θα ήσουν ΣΥΡΙΖΑ αν ντρεπόσουν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Γεωργιάδη, αν ξαναπάρετε τον λόγο χωρίς να τον ζητήσετε θα σας βγάλω έξω.
Τι κάνεις Θάνο, κουκιά σπέρνω
Ο νομικός (τρομάρα του) Θ. Πλεύρης: «Πάμε στις παράνομες επισυνδέσεις. Οι παράνομες επισυνδέσεις αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν με θέματα που ελέγχονται με τη δικαιοσύνη. Εγινε Εξεταστική Επιτροπή, υπήρξε και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και υπάρχει και φάκελος στη δικαιοσύνη. Και τι φέρνετε ως στοιχεία στις παράνομες επισυνδέσεις; Τα δημοσιεύματα. Και θέλετε να μπλέξετε τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράνομες επισυνδέσεις με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Ηρθε εδώ κι ο κ. Σπίρτζης κι άρχισε να διαβάζει ονόματα. Πού τα ξέρετε αυτά; Στις παράνομες επισυνδέσεις ποιος ξέρετε αν παρακολουθούνταν ή όχι;»
Αυτός δεν πήρε χαμπάρι ότι η κουβέντα δε γίνεται πλέον επί τη βάσει δημοσιευμάτων, αλλά επειδή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε ότι παρακολουθούνταν «νομίμως» τουλάχιστον ο υπουργός Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΣ, ο πρώην και ο νυν γενικός διευθυντής Αμυντικών Προμηθειών και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού!
Παπαρομπάμπης
Ο Μπάμπης (ένας είναι ο Μπάμπης) ανέβηκε στο βήμα με το γνωστό μπλαζέ ύφος «ακούτε τι σας λέω εγώ;». Κι επειδή Μπάμπης είν’ αυτός, το ξεφούρνισε: «Θέλω να πω δε γιατί το θυμήθηκα -βλέπετε τι γίνεται όταν αναξέονται πληγές- ότι εκείνες τις μέρες είχα παρακολουθήσει και είχα πληροφορηθεί τι συμβαίνει και είχα ακούσει ότι ο κ. Ράμμος -και ο κ. Ράμμος όποτε θέλει μπορεί να διευκρινίσει αυτό το θέμα- ότι είχε τη δική σας άποψη στο ζήτημα των αδειών όταν μια ανεξάρτητη αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, είπε ότι είναι λάθος ο νόμος Παππά και όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος. Γι’ αυτό σας λέω, μην μας βάζετε να θυμόμαστε πράγματα γιατί τα πράγματα αυτά έρχονται και μας προξενούν αυτή τη συμφορά που βλέπουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας».
Τι κρίμα που δεν ήταν δίπλα του ο Πορδοσάλτες να συμφωνήσει και να επαυξήσει. Αν ήταν άλλος, θα τον λέγαμε ψεύτη και προβοκάτορα. Για τον Μπάμπη δεν μπορούμε, διότι αυτές οι ιδιότητες ενυπάρχουν στο brandname Μπάμπης.
Ο νυν πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος δεν συμμετείχε στην Ολομέλεια του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Στην πλειοψηφία ήταν οι αντιπρόεδροι Αθανάσιος Ράντος, Αναναστάσιος Γκότσης, Ειρήνη Σαρπ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Διονύσιος Μαρινάκης, Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Δημήτρης Σκαλτσούνης, Γεώργιος Ποταμιάς, Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σπυρίδων-Κωνσταντίνος Μαρκάτης, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Αννα Καλογεροπούλου, Θεόδωρος Αραβάνης, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος και Σοφία Βιτάλη. Στη μειοψηφία (που έκρινε συνταγματικό το νόμο Παππά) ήταν ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, και οι σύμβουλοι Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτρης Κυριλλόπουλος, Εμμανουήλ Κουσιουρής, Δημήτρης Μακρής, Ταξιαρχία Κόμβου, Ηλίας Μάζος, Αντωνία Χλαμπέα, Βασιλική Αναγνωστοπούλου-Σαρρή και Αναστασία Παπαδημητρίου.
Μπάμπη, όταν λέμε Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εννοούμε ότι συμμετέχουν όλοι οι δικαστές. Είναι το ανώτατο δικαστικό όργανο, 25μελούς σύνθεσης (πώς λέμε Μονομελές, Τριμελές Πενταμελές Εφετείο;).
Ο Ράμμος, όμως (όπως και η Σακελλαροπούλου), ξιφούλκησε ενάντια στους χειρισμούς του τότε προέδρου του ΣτΕ, που κατ’ απαίτηση της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης μπας και μπορέσουν να σχηματίσουν πλειοψηφία υπέρ του νόμου Παππά. Κι όταν η Ενωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας υποστήριξε τη στάση του προέδρου του ΣτΕ, ο Ράμμος παραιτήθηκε από μέλος της Ενωσης με πολύ σκληρές καταγγελίες (μίλησε για «μεγάλο ατόπημα» και «συνθήκες αρνησιδικίας»). Παραιτήθηκε και η Σακελλαροπούλου. Η δε ΝΔ, με δήλωση του τότε εκπροσώπου Τύπου Κουμουτσάκου, υποστήριξε πως «η σημερινή παραίτηση δύο Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας από μέλη της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επιβεβαιώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο τις έντονες αυτές ανησυχίες μας».
Αρα, ο Μπάμπης λέει ψέματα ότι ο Ράμμος ήταν υπέρ του νόμου Παππά. Το αντίθετο συνέβη.
Κι αν απορείτε γιατί ο Μιχάλης Καλογήρου, ο τελευταίος υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρότεινε για πρόεδρο της ΑΔΑΕ, η απάντηση είναι απλή: ο Ράμμος ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να έχει τη συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς την οποία δε συγκεντρώνονταν τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, που απαιτούνται για να εγκριθεί τοποθέτηση σε «ανεξάρτητη Αρχή». Αλλωστε, ο νόμος Παππά είχε ενταφιαστεί μετά τιμών και ο Βούτσης είχε ξεκινήσει μια διαδικασία συμπλήρωσης των «ανεξάρτητων Αρχών» (του ΕΣΡ καταρχάς) με τη συναίνεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.