Μέχρι τώρα ξέραμε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την οργή του θεού («θεομηνία»). Πλέον, έχουμε καινούργιο λεξιλόγιο, που προσπαθούν να μας το κάνουν συνήθεια με προπαγάνδα που θα τη ζήλευε και ο Γκέμπελς. «Ακραία πλημμυρικά φαινόμενα» είναι ο όρος που λανσάρεται από το περασμένο Σάββατο, απ’ αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Κρήτη, με απολογισμό δύο νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.
Τον όρο τον εμπνεύστηκε σίγουρα η «μεταγραφή αεροδρομίου» του Μητσοτάκη, ο εκ Κύπρου ορμώμενος υπουργός Στυλιανίδης. Αποκλείεται να την εμπνεύστηκε ο Γιάννης ο Αρτοποιός. Αυτός απλώς την εκφώνησε και τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η καλοκουρδισμένη μηχανή της κυβερνητικής προπαγάνδας, από το ΑΠΕ-ΜΠΕ μέχρι τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.
Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» ως όρος στέκουν. Αλλο η εργαλειοποίηση του όρου, προκειμένου να καλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες της εκάστοτε κυβέρνησης. Μια δυνατή βροχή χειμώνα καιρό δεν είναι «ακραί καιρικό φαινόμενο». Μια δυνατή βροχή που κρατάει μέρες μπορεί να είναι. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι πως τα καιρικά φαινόμενα, όποιο επίθετο κι αν τους βάλεις μπροστά, «ακραία» ή «συνήθη», έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα. Δεν εξαρτώνται από τη βούληση των ανθρώπων. Χάρη στις προόδους της επίστήμης, όμως, ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να προβλέψει ένα επερχόμενο καιρικό φαινόμενο, την έντασή του και το χρόνο εκδήλωσής του. Κι αυτό του δίνει τη δυνατότητα να οργανώσει την άμυνά του απέναντι στις καταστροφικές πλευρές της φύσης.
Αντίθετα, τα πλημμυρικά φαινόμενα εξαρτώνται από τη βούληση των ανθρώπων. Οταν υπάρχει η κατάλληλη αντιπλημμυρική θωράκιση, δεν μπορούν να υπάρξουν καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα. Η επιστήμη και η τεχνική διαθέτουν σήμερα γνώση και λύσεις ώστε να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα και αν υπάρξουν να είναι εξαιρετικά περιορισμένη η καταστροφικότητά τους.
Να αναφέρουμε επιτροχάδην μερικά τεχνικά μέσα. Ικανά δίκτυα ομβρίων μέσα στις πόλεις, τα οποία θα συντηρούνται όπως πρέπει, ώστε να μην καταντούν τα φρεάτιά τους άχρηστα, λόγω φραξίματος από φερτά υλικά και σκουπίδια. Ανοιγμα των μπαζωμένων και φραγμένων ρεμάτων. Και κυρίως, φράγματα βάρους στους ορεινούς όγκους, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να αποτραπούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Μ’ άλλα λόγια, τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν είναι αποτέλεσμα φυσικής δράσης αλλά αποτέλεσμα ανθρώπινης μη-δράσης. Χρόνια τώρα τα γράφουμε αυτά, αλλά οι κυβερνήσεις περί άλλα τυρβάζουν. Δεν κάνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, περιορίζονται σε κάποια πασαλείμματα αντιδιαβρωτικών έργων στα καμένα δάση και τέλος. Και κάθε φορά που θρηνούμε θύματα και καταστροφές, εμφανίζονται οι… άνθρωποι με τη μεζούρα, για να μας πουν ότι… έριξε τόσα εκατοστά νερό και γι’ αυτό έγιναν όλα. Και γιατί κατέβηκε με τόση ορμή το νερό από το βουνό και έπνιξε την πόλη, ρε καραγκιόζη; Γιατί δεν φροντίσατε να φτιάξετε φράγματα βάρους στο βουνό, ώστε να ανακόψουν την ορμή του νερού και να εκτονώσουν την καταστροφική του δράση;
Προσέξτε ανακοίνωση θράσους που διάβασε το περασμένο Σάββατο ο Αρτοποιός της Πυροσβεστικής: «Σήμερα, λίγο πριν το μεσημέρι, εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης. Το Κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία μόνο ώρα. Η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις».
Ποιο είναι το φαινόμενο για το οποίο γίνεται λόγος; Το πλημμυρικό. Το λέει στην αρχή: «εκδηλώθηκαν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα». Και στο τέλος μας είπαν ότι «η σφοδρότητα του φαινομένου υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις». Από πότε οι μετεωρολόγοι προβλέπουν αν θα πλημμυρίσει μια πόλη ή μια περιοχή; Ξέρουν οι μετεωρολόγοι την κατάσταση της αντιπλημμυρικής θωράκισης οποιασδήποτε πόλης ή περιοχής; Οχι βέβαια. Οι μετεωρολόγοι θα σου πουν ότι θα βρέξει πολύ. Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι δουλειά των υπουργείων και των εποπτευόμενων απ’ αυτά υπηρεσιών, των περιφερειών, των δήμων.
Τι μας λέει αυτό που έβαλαν τον Αρτοποιό να διαβάσει (κι αυτός το διάβασε ως πειθήνιο οργανέτο); Οτι τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι… φυσικά φαινόμενα! Οτι δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε, όπως δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη βροχή, το χαλάζι, το χιόνι! Μας γυρίζουμε στην πρωτόγονη περίοδο της ανθρωπότητας, διαγράφοντας μεμιάς την επιστημονική και τεχνική πρόοδο χιλιετιών. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν στους ανθρώπους του λαού τη μοιρολατρία, ώστε αυτοί να μην στραφούν ενάντια στην αστική εξουσία, που είναι υπεύθυνη.
Γι’ αυτό μιλάμε για ακραία αλήτικα φαινόμενα. Γιατί είναι αλητεία και γκεμπελισμός να μπερδεύεις σκόπιμα τη βροχή, που είναι φυσικό φαινόμενο και δεν αποτρέπεται, με την πλημμύρα, που είναι αποτέλεσμα της βροχής και αποτρέπεται.
ΥΓ. Μόνο τα τελευταία χρόνια, περιοχές της Κρήτης έχουν «πνιγεί» τρεις-τέσσερις φορές. Η λογική «έλα μωρέ, κάθε πότε βρέχει στην Κρήτη, για να ρίξουμε λεφτά για αντιπλημμυρικά έργα;», σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία με τη γη, που έφερε η τουριστική… «βαριά βιομηχανία», δείχνουν το καταστροφικό τους πρόσωπο.